których napiszę poniżej. Zapraszam po przepis na pyszny i prosty dżem ze śliwek, idealny do kolekcji jesiennych przetworów. Dżem ze śliwek SKŁADNIKI: 1 kg śliwek 150 g cukru 1 galaretka cytrynowa o pojemności 70 g (proszek) PRZYGOTOWANIE: Umyte śliwki wydrążam z pestek, kroję na połowę, a każdą połowę na trzy. Możesz użyć węgierek, żółtych śliwek lub dużych o odmianie angeleno(...)Ułóż je w garnku, zasyp cukrem. Możesz dodać 2 łyżeczki cukru z wanilią. Jeśli chodzi o galaretkę (proszek) to możesz śmiało użyć dowolnego smaku: truskawkowego, agrestowego, malinowego, wiśniowego. Nadadzą dodatkowego aromatu. Galaretkę dodajesz po to, by związać dżem (aby nie był płynny). Zamiast galaretki możesz dodać 20 g pektyn. Galaretki zaś możesz wsypać dwie, dżem będzie bardziej zwarty i gęsty
Zasmakuj Kuchnisłodkie. Polecam :) SKŁADNIKI: BISZKOPT: 2 całe jajka 5 łyżek cukru 0,5 szklanki mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia MASA: jogurt grecki 400 g 2 łyżki cukru pudru galaretka malinowa ORAZ: galaretka agrestowa 10-20 dag borówek WYKONANIE: Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 2 niepełnych szklankach wody, odstawiamy na bok. BISZKOPT: Całe jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą(...)Wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy ok 20 minut w 170 st. C ustawienie góra dół. Po upieczeniu i ostudzeniu zdejmujemy papier i z powrotem umieszczamy biszkopt w tortownicy. MASA: Galaretkę malinową rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody, odstawiamy do wystudzenia. jogurt ubijamy z cukrem pudrem, wlewamy zimną galaretkę. Chwilę miksujemy. Gdy zacznie tężeć wylewamy na biszkopt. W odstępach układamy borówki
Pani na deserpszennej 1 łyżeczka proszku i octu SER: 1 kg sera z wiaderka 1/3 szklanki śmietany 30 % lub jogurtu naturalnego 3-4 łyżki cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego 2 galaretki cytrynowe ORAZ: truskawki ok. 40-50 dag galaretka truskawkowa WYKONANIE: W pierwszej kolejności rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 2 szklankach wody. Odstawiamy w chłodne miejsce. Truskawki myjemy, kroimy na pół. BISZKOPT(...)pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach C- góra dół. Po upieczeniu i wystudzeniu z biszkoptu ściągamy skórkę i umieszczamy z powrotem do tortownicy. SER: Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, ciężko to zrobić, można delikatnie podgrzać. Odstawiamy do wystudzenia i pilnujemy, gdy zaczyna się ścinać zabieramy się za ser. Ser przekładamy do miski, dodajemy
Pani na deserBanany to pyszne owoce, które są świetnym składnikiem wielu smacznych deserów. Idealnie się łączą z bitą śmietaną, czekoladą, a także galaretką. Można je serwować na wiele różnych sposobów, w wersji na zimno i na ciepło. Mnie ostatnio bardzo posmakował deser z bananami w pucharku, podawany na zimno. Przygotowanie tego deseru jest banalnie proste. Wystarczy przygotować galaretkę, poczekać aż zastygnie, ubić(...)zaprezentuję Wam przepis, opisując krok po kroku jak go przygotować. PRZEPIS NA SZYBKI DESER BANANOWY Składniki 12 krakersów 2 banany 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka agrestowa orzechy ziemne w karmelu ciastka rurki do dekoracji Wykonanie Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Banany kroimy w plasterki, a następnie umieszczamy
Alle Dobre!szklanki) pół szklanki oleju 200g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 250ml schłodzonej śmietanki 30-36% 2 łyżki cukru pudru Wierzch ciasta: 1 galaretka truskawkowa 350ml gorącej wody garść rodzynek w czekoladzie *** Jeżeli używamy mrożonego szpinaku należy go najpierw rozmrozić i dobrze odcisnąć. Następnie szpinak (świeży lub mrożony) blendujemy(...)pieczenia tortownicy – użyłam foremki o średnicy 22 centymetry *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy przez około 35 minut – do suchego patyczka. Studzimy *** *** Galaretkę rozpuszczamy w 350ml gorącej wody i odkładamy do całkowitego ostudzenia *** *** Gdy ciasto i galaretka wystygną, przygotowujemy krem. Śmietankę, serek mascarpone oraz cukier puder miksujemy razem do momentu uzyskania gęstego kremu *** *** Krem
Blog z ApetytemSkładniki: Żelka malinowa: 250 g malin 2 opakowania galaretki o smaku malinowym 1 łyżka żelatyny ok. 100 ml wody Nasączenie: 2 torebki herbaty earl grey 300 ml gorącej wody 1 łyżeczka płaska cukru do smaku Masa serowa kokosowa: 500 g sera białego 0,5 szklanki drobnych wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru kokosowego 200 ml mleka(...)pełne łyżki żelatyny 250 g margaryny Mus kakaowy: 330 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka ciemnego kakao 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżka żelatyny Dodatkowo: 2 opakowania galaretki o smaku malinowym ok. 600 ml gorącej wody biszkopty podłużne (22 szt.) Przygotowanie: 2 opakowania galaretki malinowej rozpuścić w 600 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Nasączenie
Ciastka - domowe słodkościBudyniowe ciasto na zimno z truskawkami i galaretką truskawkową. Przygotowane na pieczonym biszkopcie, z domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego), na wierzchu z połówkami truskawek oraz galaretką truskawkową. Pyszne i proste ciasto, które można również wykonać w wersji bez pieczenia - wystarczy tradycyjny, pieczony biszkopt zamienić na kupne biszkopty. Delikatny i puszysty biszkopt świetnie komponuje się z kremową masą(...)budyniową o smaku waniliowym przygotowaną na maśle. Dodatek truskawek przełamuje słodycz masy budyniowej, a całość dopełnia orzeźwiająca galaretka truskawkowa. Proste wykonanie, a rewelacyjny smak! Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki octu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju szczypta soli Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 żółtka 1/2 szklanki
Kuchnia MagdaLenyBudyniowe ciasto na zimno z truskawkami i galaretką truskawkową. Przygotowane na pieczonym biszkopcie, z domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego), na wierzchu z połówkami truskawek oraz galaretką truskawkową. Pyszne i proste ciasto, które można również wykonać w wersji bez pieczenia - wystarczy tradycyjny, pieczony biszkopt zamienić na kupne biszkopty. Delikatny i puszysty biszkopt świetnie komponuje się z kremową masą(...)budyniową o smaku waniliowym przygotowaną na maśle. Dodatek truskawek przełamuje słodycz masy budyniowej, a całość dopełnia orzeźwiająca galaretka truskawkowa. Proste wykonanie, a rewelacyjny smak! Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki octu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju szczypta soli Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 żółtka 1/2 szklanki
Kuchnia MagdaLenyByły kolorowe mini serniczki z galaretkami a dzisiaj wersja z owocami, u mnie akurat truskawki. Masę zrobiłam z gęstego jogurtu skyr. Przygotowałam je w tradycyjnej foremce silikonowej do muffinek. Zamiast można użyć także małych słoiczków lub szklaneczek. Serniczki można zrobić z dowolnymi sezonowymi owocami i dowolnymi smakami galaretki więc można stworzyć przeróżne zestawienia smakowe i kolorystyczne. składniki: 1 duży jogurt(...)naturalny skyr ( 330g ) 2 galaretki truskawkowe + 650 ml goracej wody ok 400 g truskawek Jogurt przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Rozpuścić galaretki truskawkowe, jedną w 250 ml gorącej wody a drugą w 400 ml. Odstawić do wystudzenia. Przygotować foremkę silikonową na muffinki. Delikatnie natłuścić masłem każde wgłebienie dzięki temu deserki ławiej wyjdą z foremki. Foremkę ustawić
Monia miesza i gotujebudynie bez cukru (na 3/4 l mleka) 5 łyżek cukru 1,1 l mleka 200 g miękkiego masła masa tuskawkowa 600 g truskawek 150 g jogurtu naturalnego 2 galaretki truskawkowe 400ml gorącej wody oraz ok 400 g herbtników, u mnie kakaowe 450 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 750 ml gorącej wody Ugotować budyń. Do garnka wlać połowę mleka(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę budyniową. Ładnie wyrównać i przykryć drugą warstwą herbatników. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Przygotować masę truskawkową. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować na mus i wymieszać z jogurtem. Można dosłodzić do smaku jak wolimy bardziej słodkie. Następnie dodać wystudzone
Monia miesza i gotujewiem czy jest ktoś, kto jeszcze nie próbował oryginalnej wersji malinowej chmurki. Czym się charakteryzuje? Mnogością smaków- znajdziecie tutaj kruche ciasto, pyszną galaretkę malinową z kwaskowymi owocami, puszysty krem, słodką, chrupiącą bezę i migdały. Deser ten można przygotować w formie ciasta i znajdziecie je tutaj , ale dziś zachęcam do przygotowania wersji mini. Składniki na 8 sztuk Ciasto: 150g(...)mąki krupczatki 50g zimnego masła 50g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka z małych jajek Galaretka: 1 galaretka malinowa 200ml gorącej wody 125g mrożonych malin Krem: 100g śmietanki 36% 150g serka mascarpone 25g cukru pudru Beza z migdałami: 2 białka z małych jajek 100g drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli 10g płatków migdałów Sposób przygotowania: Mąkę krupczatkę, zimne
Kuchnia w czekoladzieDelikatny biszkopt, masa budyniowa z dodatkiem ajerkoniaku, truskawki i galaretka, to pyszne ciasto, idealne na tę porę roku. Cieszmy się z dostępności truskawek, póki jeszcze są. A w tym roku truskawki są wyjątkowo pyszne! Osobiście, jeśli chodzi o ciasto z truskawkami, to ja najbardziej lubię właśnie biszkopt z masą budyniową i truskawkami. To taka klasyka, którą muszę przygotować chociaż(...)unikamy możliwości przebicia białek, a dwa, możemy w tym czasie przygotowywać już krem budyniowy. Oczywiście mam tutaj na myśli sytuację, gdzie nie korzystamy z miksera ręcznego;) Galaretkę też warto przygotować sobie odpowiednio wcześniej, aby ta spokojnie sobie tężała – w cieplejsze dni, poza lodówką zajmuje jej to sporo czasu, choć i na nią jest rada. Jeśli zależy Wam na czasie
Smaki Na Talerzu