galaretka - 14130 przepisów (strona:147/942)

Kostka malinowo - bezowa / Meringue Raspberry Cake 182

malinami i mascarpone posmakuje każdemu - jest słodkie, kremowe, mięciutkie, w sam raz do kawy lub herbaty. Kostka malinowo - bezowa składa się z jasnego biszkoptu, dżemu, kremu budyniowego, malin w galaretce, kremu z mascarpone i pysznej, chrupiącej owocowej bezy. To sporo warstw, dlatego takie ciasto doskonale sprawdzi się jako tort. Wszystkie warstwy ciasta przygotowuje się jednak łatwo i w miarę szybko(...)czarnej porzeczki) na malinowy krem budyniowy: 2 opakowania budyniu malinowego bez cukru (40g) 750 ml mleka, 100 g masła, 3-4 łyżki cukru (lub do smaku) 2 galaretki malinowe 1-2 szklanki malin (może być też mieszanka owoców jagodowych; mogą być owoce świeże lub mrożone, mrożonych nie trzeba rozmrażać) 500 ml śmietanki kremówki, 250 g mascarpone, duża szczypta mielonej wanilii

Lekcje w kuchni
Kryształek - śmietanowiec z galaretkami 337

Ciasto kakaowe typu murzynek, przełożone masą śmietanową z dodatkiem kolorowych galaretek. Na wierzchu z czekoladową polewą oraz kolorową posypką. Proste, pyszne i efektowne ciasto, które przyciąga uwagę, szczególnie dzieci. Mimo swoje prostoty jest naprawdę pyszne w smaku i znika w mgnieniu oka. Masa śmietanowa wykonana została ze śmietanki słodkiej 30% wymieszanej z kwaśną śmietaną 18%, dzięki temu zyskała oryginalny smak(...)Jednak najważniejszą rolę odgrywają tu różno kolorowe galaretki w masie śmietanowej, które dają efekt mieniących się kryształków. Ciasto można także wykonać w mniej kalorycznej wersji zamieniając śmietany na jogurt naturalny, tak jak w tym przepisie ⇒  Galaretkowiec jogurtowy   Składniki: C iasto: 200 g masła 3/4 szklanki cukru 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1/2 szklanki mleka

Kuchnia MagdaLeny
Kryształek - śmietanowiec z galaretkami 337

Ciasto kakaowe typu murzynek, przełożone masą śmietanową z dodatkiem kolorowych galaretek. Na wierzchu z czekoladową polewą oraz kolorową posypką. Proste, pyszne i efektowne ciasto, które przyciąga uwagę, szczególnie dzieci. Mimo swoje prostoty jest naprawdę pyszne w smaku i znika w mgnieniu oka. Masa śmietanowa wykonana została ze śmietanki słodkiej 30% wymieszanej z kwaśną śmietaną 18%, dzięki temu zyskała oryginalny smak(...)Jednak najważniejszą rolę odgrywają tu różno kolorowe galaretki w masie śmietanowej, które dają efekt mieniących się kryształków. Ciasto można także wykonać w mniej kalorycznej wersji zamieniając śmietany na jogurt naturalny, tak jak w tym przepisie ⇒  Galaretkowiec jogurtowy   Składniki: C iasto: 200 g masła 3/4 szklanki cukru 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1/2 szklanki mleka

Kuchnia MagdaLeny
Deser ptasie mleczko z niespodzianką 134

Deser ptasie mleczko z niespodzianką Na przyjazd siostrzyczki postanowiłam zrobić coś pysznego i lekkiego. Deser w smaku podobny do wedlowskiego ptasiego mleczka, jest jednak z niespodzianką. W środku jest galaretka z borówkami i żurawiną. Przepis na piankę pochodzi z blogu Moje Wypieki . Przepis bardzo podobny do tego, który jest już na blogu – Ptasie mleczko . Składniki na tortownicę(...)białek (z dużych jajek) 25 g żelatyny (około 3 łyżki rozpuszczone w 1/2 szklanki wrzątku) 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 galaretki malinowe lub inne czerwone 400 g kwaśnych owoców, mogą być mrożone, u mnie borówka amerykańska i świeża zamrożona żurawina 3 szklanki wrzątku Galaretki rozpuścić we wrzątku, odstawić na blat do ostudzenia

moj przepis na
Deser truskawkowo-kokosowy bez pieczenia 109

też wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmielić na mokry proszek. Ciasteczka z masłem mają mieć konsystencję mokrego piasku. Tortownicę z ciasteczkowym spodem schować do lodówki. Mus truskawkowy: 2 galaretki truskawkowe 1/3 szklanki wrzątku 1 kg umytych i odszypułkowanych truskawek Truskawki zmielić blenderem na gładki mus. We wrzątku rozpuścić galaretki. 1/4 musu przelać do garnuszka, podgrzawać do momentu aż będzie(...)prawie wrzał, dodać galaretki, dokładnie wymieszać, podgrzewać do momentu aż pojawi się pierwsze bulgotanie. Odstawić, dodać do reszty musu, dokładnie wymieszać, odstawić do ostudzenia. Na zimny spód ciasteczkowy wylać cienką warstwę musu, tak aby pokryć cały spód, wstawić do lodówki na około godzinę, aby stężało, następnie powoli i ostrożnie wylać resztę musu. Wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie

moj przepis na
Deser ptasie mleczko z niespodzianką 132

Deser ptasie mleczko z niespodzianką Na przyjazd siostrzyczki postanowiłam zrobić coś pysznego i lekkiego. Deser w smaku podobny do wedlowskiego ptasiego mleczka, jest jednak z niespodzianką. W środku jest galaretka z borówkami i żurawiną. Przepis na piankę pochodzi z blogu Moje Wypieki . Przepis bardzo podobny do tego, który jest już na blogu – Ptasie mleczko . Składniki na tortownicę(...)białek (z dużych jajek) 25 g żelatyny (około 3 łyżki rozpuszczone w 1/2 szklanki wrzątku) 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 galaretki malinowe lub inne czerwone 400 g kwaśnych owoców, mogą być mrożone, u mnie borówka amerykańska i świeża zamrożona żurawina 3 szklanki wrzątku Galaretki rozpuścić we wrzątku, odstawić na blat do ostudzenia

moj przepis na
Deser truskawkowo-kokosowy bez pieczenia 123

też wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmielić na mokry proszek. Ciasteczka z masłem mają mieć konsystencję mokrego piasku. Tortownicę z ciasteczkowym spodem schować do lodówki. Mus truskawkowy: 2 galaretki truskawkowe 1/3 szklanki wrzątku 1 kg umytych i odszypułkowanych truskawek Truskawki zmielić blenderem na gładki mus. We wrzątku rozpuścić galaretki. 1/4 musu przelać do garnuszka, podgrzawać do momentu aż będzie(...)prawie wrzał, dodać galaretki, dokładnie wymieszać, podgrzewać do momentu aż pojawi się pierwsze bulgotanie. Odstawić, dodać do reszty musu, dokładnie wymieszać, odstawić do ostudzenia. Na zimny spód ciasteczkowy wylać cienką warstwę musu, tak aby pokryć cały spód, wstawić do lodówki na około godzinę, aby stężało, następnie powoli i ostrożnie wylać resztę musu. Wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie

moj przepis na
Ciasto "Oczy carycy" 160

łyżki cukru 1 cukier wanilinowy większy 1 budyń waniliowy duży (na 750ml mleka) 1 łyżka płaska mąki pszennej 250g miękkiego masła Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (ok 180g) 2 galaretki agrestowe (zielone) 700ml wody Filiżanka kawy espresso do nasączania biszkoptów 100g czekolady deserowej 100g czekolady mlecznej 175g słodkiej 30%  śmietanki 150g posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania Ciasto ciemne: Mąkę(...)pieczemy do suchego patyczka- ok 30 minut. Po upieczeniu studzimy w formie. Z zimnego biszkoptu ściągamy delikatnie nożem przypieczoną górę (wyrównujemy), a następnie dzielimy na dwa cienkie blaty. Galaretka: Ok 2 godziny przed przygotowaniem kremu, rozpuszczamy galaretki w 700ml gorącej wody. Galaretka przed wyłożeniem na ciasto powinna być tężejąca, więc tego warto dopilnować (zbyt płynna może nam polecieć na spód

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto Wiśniowiec / Cherry Buttercream Layer Cake 166

Ciasto Wiśniowiec Wiśniowiec to pyszne ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem . Takie warstwowe ciasto wiśniowe z galaretką sprawdza się świetnie na różne rodzinne uroczystości. Może to być ciasto z wiśniami mrożonymi, z wiśniami z kompotu lub świeżymi w sezonie. Duża blacha ciasta znika w mig i wszystkim smakuje! Zobaczcie przygotowanie ciasta z wiśniami krok po kroku na moim filmie: Kliknij(...)subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto czekoladowe z wiśniami i galaretką jest dość proste w przygotowaniu. Podczas przygotowań kremu wiśniowego należy tylko pamiętać, by budyń i masło były w tej samej, pokojowej temperaturze. Całość ucieramy stopniowo. Taki piękny, różowy, naturalny krem wiśniowy sprawdza się w wielu deserach. Nie musicie dodawać do niego cukru, jeśli Wasz kompot lub sok wiśniowy był

Lekcje w kuchni
Biszkoptowa straciatella z galaretką 201

Ciasto z dwóch, kakaowych blatów biszkoptowych przełożonych masą straciatella oraz galaretką wiśniową, na wierzchu z polewą czekoladową i płatkami migdałowymi. Wszystkie składniki komponują się idealnie, dzięki temu ciasto smakuje znakomicie! Masa straciatella wykonana jest z serka mascarpone i śmietanki kremówki, z dodatkiem gorzkiej czekolady startej na tarce. Tak przygotowana masa jest gęsta i kremowa, z wyczuwalną, chrupiącą czekoladą. Na masie(...)znajduje się słodka galaretka wiśniowa, a wierzch zdobi polewa przygotowana z gorzkiej i mlecznej czekolady oraz płatki migdałowe.  Ciasto proste, choć jego wykonanie jest trochę rozciągnięte w czasie. Świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Składniki: Biszkopt: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 6 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku

Kuchnia MagdaLeny
Biszkoptowa straciatella z galaretką 202

Ciasto z dwóch, kakaowych blatów biszkoptowych przełożonych masą straciatella oraz galaretką wiśniową, na wierzchu z polewą czekoladową i płatkami migdałowymi. Wszystkie składniki komponują się idealnie, dzięki temu ciasto smakuje znakomicie! Masa straciatella wykonana jest z serka mascarpone i śmietanki kremówki, z dodatkiem gorzkiej czekolady startej na tarce. Tak przygotowana masa jest gęsta i kremowa, z wyczuwalną, chrupiącą czekoladą. Na masie(...)znajduje się słodka galaretka wiśniowa, a wierzch zdobi polewa przygotowana z gorzkiej i mlecznej czekolady oraz płatki migdałowe.  Ciasto proste, choć jego wykonanie jest trochę rozciągnięte w czasie. Świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Składniki: Biszkopt: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 6 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto galaretkowo- truskawkowe lowcarb 225

przygotowania potrzebujemy: Galaretka Galaretka bez cukru- 42g (truskawkowe, cytrynowe) Erytrytol sproszkowany – 72g Gorąca woda- 750ml Wypełnienie Śmietana 36%- 240g Gorąca woda- 130ml Erytrytol sproszkowany – 100g Żelatyna- 30g Ekstrakt waniliowy- 10g Białko biała czekolada- 30g (opcjonalnie) Góra Truskawki- 300g Śmietana 36%- 150ml Ser mascarpone- 100g Erytrytol sproszkowany- 40g Żelatyna- 10g Dekoracja Czekolada bez cukru- 20g Truskawki- 9 sztuk Galaretki(...)zastygnięciu pokroić w duże kostki. W gorącej wodzie wymieszać erytrytol, żelatynę, ekstrakt i białko (opcjonalnie) do rozpuszczenia. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Do foremki (24cm) wlewamy połowę wypełnienia, dodajemy galaretkę i zalewamy resztą wypełnienia. Wstawiamy do lodówki na 2h lub do stężenia. Truskawki rozdrabniamy blenderem, dodajemy resztę składników. Wylewamy na stężoną galaretkę waniliową i dajemy ponownie do lodówki do stężenia

serzmiesem
Galaretka z herbaty Earl Grey z truskawkami, śmietaną i domowym wafelkiem tuille 140

Latem najlepiej sprawdzają się chłodne desery. Zimne galaretki z owocami wyciągnięte z lodówki, to przyjemne zakończenie letniego obiadu. Proponuję domowej roboty galaretkę z herbaty Earl Grey , w której smak i delikatny aromat bergamotki (owoc cytrusowy, którego ekstrakt ma korzystny wpływ na nasz układ krążenia, np. obniża cholesterol) przyjemnie skomponuje się ze świeżymi truskawkami, bitą śmietaną i domowym wafelkiem tuille. Tuille(...)upieczeniu i ostudzeniu będzie chrupiąca. Jeśli taka Wam za pierwszym razem nie wyjdzie, nie przejmujcie – po prostu następnym razem rozsmarujcie cieniej, szczególnie środek, bo pewnie tam zauważycie najgrubszą warstwę 🙂 Galaretka z herbaty Earl Grey z truskawkami, śmietaną i domowym wafelkiem tuille to prosty deser, który można przygotować wcześniej. Galaretki wstawić do lodówki możecie nawet na całą noc, a wafelki można

Moja Delicja
SERNIK NA ZIMNO 114

przygotowywać desery w kilka chwil. Sernik na zimno bez dodatkowego dosładzania, szybki i prosty. Zapraszam po przepis. Sernik na zimno SKŁADNIKI: 1 kg sera twarogowego na sernik, zmielonego 3 galaretki przezroczyste o smaku wanilia i truskawka, winogronowa lub cytrynowa ok. 14 krakersów Ponadto: owoce do dekoracji, u mnie borówki i posiekane truskawki Uwagi do przepisu: Sernik na zimno przygotowany(...)wymiarach 20 x 25 cm. Możesz przygotować go w tortownicy np. o średnicy 20 cm lub trochę większej (sernik będzie niższy). Jeśli chcesz do sernika możesz dodać kolorowe smakowe galaretki, sernik na zimno będzie miał odpowiedni kolor dopasowany do smaku. PRZYGOTOWANIE: Sernik na zimno zaczynam od przygotowania galaretek. W tym celu zagotowuję 750 ml wody, wlewam do garnka i rozpuszczam

Zasmakuj Kuchni