galaretka - 14130 przepisów (strona:147/942)

Andruty z pianką 365

sucho… Pewnie wielu takich się znajdzie. Aby wyjść im naprzeciw, warto przypomnieć jeden z wielu przepisów, np. na andruty z pianką.   Składniki: - 2 andruty (duże kwadratowe) - 3 galaretki (np. cytrynowa, wiśniowa i z owoców leśnych) - mleko zagęszczone niesłodzone ( puszka ok.400g) - 4 łyżki cukru pudru - ok. 150g białej czekolady - 2 – 3 łyżki słodkiej śmietanki Formę wykładamy folią aluminiową. Przygotowujemy(...)studzimy. Przestudzoną płynną czekoladą smarujemy dokładnie oba andruty. Pozostawiamy do zastygnięcia (zapobiegnie to ich rozmiękaniu, chociaż może nie do końca). Mleko mocno chłodzimy w lodówce. Dzielimy na dwie części. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do wystudzenia. Połowę mleka ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru. Wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową i mieszamy. Masę wylewamy na andrut (na stronę

mojewypiekiinietylko
Orzeźwiający deser z kiwi i miętą. Mniam! 177

Składniki masa: 100 g masła 2 op. kisielu cytrynowego 1 opakowanie galaretki agrestowej Składniki pianka: 250 ml śmietany 30 % 2 op. galaretki agrestowej Składniki mus: 4 kiwi garść świeżej mięty Ponadto: 2 paczki żelków cytrynowych 4 kiwi 6 paczuszek herbatników Masa: kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić. Pianka: galaretki(...)rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić. Dodać do niej tężejącą galaretkę. Pokroić drobno 1 paczkę żelek i wymieszać z pianką. Mus: 4 kiwi obrać, pokroić, miętę umyć i wszystko zmiksować blenderem na jednolity mus. Herbatniki rozkruszamy na piasek, np. wałkiem albo drewnianym tłuczkiem. Pozostałe żelki kroimy drobno oraz pozostałe kiwi kroimy w plastry. Do lampek do wina, albo

Bon Appetit Małgorzaty
Bananowiec bez pieczenia 856

większą. Składniki: Mała tortownica (średnica 21 cm) Spód: okrągłe biszkopty Masa bananowa: 1/2 kostki miękkiego masła 4 średnie banany 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 galaretka cytrynowa + 100 ml wody Wierzch: 1 banan 1 galaretka (u mnie zielona) + 1 szklanka wody Duża tortownica (średnica 26 cm) Spód: okrągłe biszkopty Masa bananowa: 1 kostka miękkiego masła(...)średnich bananów 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny 2 galaretki cytrynowe + 200 ml wody Wierzch: 2 banany 1 galaretka (u mnie zielona) + 1,5 szklanki wody Sposób wykonania: 1.Galaretkę cytrynową rozpuścić we wrzątku i ostudzić do temperatury pokojowej. 2. Miękkie masło utrzeć z cukrem. 3. Banany zmiksować blenderem na gładką masę, dodać sok z cytryny

Kuchnia domowa Ani
Sernik pomarańczowy 309

proste! SKŁADNIKI: ( blacha 20-22) BISZKOPT: - jajka – 4 szt - mąka pszenna – 4 łyżki - kakao – 1 łyżka - cukier – 4 łyżki MASA : - twaróg – 500 g - galaretka pomarańczowa – 2 op - śmietana 30% – 250 ml - sok cytrynowy – 1 łyżka - cukier puder – 3 łyżki - cukier wanilinowy – 2 łyżeczki DODATKOWO : - galaretka pomarańczowa – 2 op - pomarańcze(...)czas o kilka minut ) Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra. Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku. MASA: Galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Twaróg mielimy , następnie mieszamy z sokiem cytrynowym , cukrami i tężejącą galaretką. Kremówkę ubijamy , a następnie delikatnie , ale dokładnie mieszamy z masą serową. Wylewamy

Ostra na Słodko
Owocowy sernik na zimno. 403

wylać na spód dużej tortownicy, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 10 minut. Lub: wyłożyć tortownicę biszkoptami lub herbatnikami. Masa serowa: 50 dag twarogu z wiaderka 1 galaretka szklanka śmietany kremówki 10 dag cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 cytryna Galaretkę rozpuścić w połowie zalecanej ilości ciepłej wody, ostudzić. Ser zmiksować z cukrami i śmietaną. Z cytryny zetrzeć(...)skórkę, wycisnąć sok i dodać do galaretki. Galaretkę połączyć z masą serową, zmiksować. Wyłożyć masę na biszkopt, wstawić do lodówki na kilka godzin. Galaretka: Przygotować galaretkę z połowy zalecanej ilości wody. Dodać do niej zmiksowane/przetarte owoce. Wylać na masę serową dopiero gdy ta będzie już dość ścięta. Wstawić do lodówki najlepiej na noc. Lub na masie serowej ułożyć owoce, zalać

Z butelką mleczka w tle
Rolada 331

SZKL. CUKRU 2 ŁYŻKI KAKAO 2 ŁYŻKI OLEJU 1 ŁYŻECZKA PROSZKU 1 SZKL. MĄKI MASA ŚMIETANOWA; ****************************** 0,5 L KREMÓWKI 30 % 3 ŁYŻKI CUKRU 1 CUKIER WANILIOWY 1 GALARETKA NIEBIESKA 1 GALARETKA ŻÓŁTA 1 GALARETKA POMARAŃCZOWA Sposób przygotowania 1. Białka oddzielić od żółtek, 2. Białka ubić z cukrem , dodać żółtka , olej , delikatnie wymieszać , dodać mąkę z proszkiem , kakao i jeszcze(...)Piec w temp 180 st. około 25 minut do suchego patyczka 5. Ściereczkę kuchenną namoczyć , przełożyć jeszcze ciepły biszkopt i zrolować ze ściereczką , ściereczkę ściągamy aż biszkopt przestygnie. 6. Galaretkę niebieską i żółtą rozpuścić w 0,5 l przegotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. 7. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 250 ml przegotowanej wody i odstawić do zastygnięcia . Po zastygnięciu pokroić

Sama słodycz i szczypta chili
markizowo-biszkoptowy galaretkowiec ze śliwkami... 125

Składniki: 1 opakowanie biszkopty 1 opakowanie markizy kakaowe 1/2 kg śliwki 1 kubek serek waniliowy 1 opakowanie galaretka agrestowa 2 opakowania galaretka wiśniowa tortownicę 20 cm wyłożyć folią spożywczą i pędzelkiem posmarować cienko olejem - galaretka dobrze odejdzie od folii na dnie ułożyć biszkopty i wokół rantu ustawić markizy teraz rozłożyć całe śliwki bez pestek a w puste miejsca dodać połówki(...)śliwek galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i wystudzić wymieszać galaretkę z zimnym z lodówki serkiem waniliowym 250 gram - szybciej stężeje w tortownicy serek wylać na śliwki i schować do lodówki do zastygnięcia dwie galaretki wiśniowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody i zostawić do lekkiego stężenia prawie tężejącą galaretkę wyłożyć na stężały serek i do lodówki do zastygnięcia

W Mojej Kuchni Lubię
Galaretkowe lizaki i babeczki na mini przyjęcie :) 115

przyjęciu u alergika dziś mini cudeńka z galaretki ;) Składniki: galaretka truskawkowa 1 szt galaretka cytrynowa 1 szt żelki i owoce (truskawki, borówki) do dekoracji  Przygotowanie: Każdą z galaretek  osobno  rozpuścić  w 1 szklance gorącej wody (połowie ilości podanej w instrukcji na opakowaniu). Do kieliszków (ja użyłam plastikowych) włożyć żelki, drobne owoce typu borówki, poziomki lub kawałki(...)truskawek. Zalać galaretką, wstawić do lodówki. W tężejącą galaretkę wetknąć patyczki do lodów lub kawałki słomek. Gdy galaretka stanie się twarda kieliszek zanurzyć na 2-3 sekundy w gorącej wodzie i wyjąć galaretkowy lizak z foremki. Schłodzić. W podobny sposób można przygotować mini babeczki galaretkowe - do naszych użyłam pokrojonych w kostkę żelek-pianek i truskawek.  I m bardziej kolorowo

głodny alergik
Smerfetka 325

cukier 0,5 szkl ocet -1 łyżeczka MASA BUDYNIOWA mleko -2 szkl cukier -4 łyżki margaryna -210 g mąka -5 łyżek PIANKA śnieżki 2 opak mleko -1,5 szkl galaretka niebieska -2 opak woda -1 szkl delicje jagodowe -2 opak WIERZCH CIASTA galaretki niebieskie -2 opak woda -0,5 l PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT  Białka ubić na sztywno.  Pod koniec(...)masę budyniową. Margarynę rozetrzeć.  Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa.  Na samym końcu do masy dodać 3 łyżki stężałej galaretki, wymieszać  MASA PIANKOWA  Galaretki rozpuścić w 1 szkl wrzącej wody, dokładnie rozmieszać.  Do miski wsypać śnieżki,zalać mlekiem,ubijać mikserem na sztywno.  Do ubitej pianki

Kuchnia Danusi
Ciasto kolorowe 331

Ciasto kolorowe SKŁADNIKI: mąka -1,5 szkl cukier -1,5 szkl jajka -9 szt sól szczypta proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki galaretka brzoskwiniowa -1 opak galaretka wiśniowa -2 opak bita śmietana -1 opak mleko -200 ml suchy mak -0,5 szkl kakao -1 łyżka tłuszcz do formy gorzka czekolada starta -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT I   Z trzech białek(...)brytfanny,upiec.   BISZKOPT III  Trzeci biszkopt przygotować również tak samo jak pozostałe biszkopty,tylko do trzeciego dodać łyżkę kakao,,wymieszać i przelać do brytfanny,upiec. Następnie przygotować galaretki. Wiśniowe galaretki wsypać do garnka,zalać 3 szkl gotowanej wody,dokładnie wymieszać,odstawić do stężenia. Galaretkę brzoskwiniową zalać 1,5 szkl gotowanej wody,wymieszać odstawić do stężenia. Do miski wsypać

Kuchnia Danusi
Kolorowy sernik na zimno 236

zimno,zwłaszcza latem Kolorowy sernik na zimno SKŁADNIKI: ser biały - 3 kostki śmietana 18% -2 kubki po 400 g żelatyna 4 łyżki mleko 100 ml cukier brązowy -2 łyżki galaretka niebieska-1 opak galaretka wiśniowa -1 opak galaretka agrestowa -1 opak rodzynki -2 łyżki biszkopty okrągłe - 1 paczka  PRZYGOTOWANIE: Galaretki rozpuszczamy w 1 szkl gotowanej wody,każdą oddzielnie,odstawić(...)serowej,dodać żelatynę,dokładnie wymieszać,podzielić na 3 części. Na brytfannę o wymiarach 25 x 36 wyłożyć biszkopty,na biszkopty masę serową,wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wylać galaretkę niebieską,masę serową,galaretkę agrestową,masę serową. Na masie serowej ułożyć rodzynki i zalać galaretką wiśniową,odstawić na 3 godz. do stężenia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Tort błękitna laguna 177

szkl. cukier 1 szkl ocet -1 łyżka MASA BUDYNIOWA mleko -2 szkl cukier -4 łyżki margaryna -210 g mąka -5 łyżek PIANKA śnieżki 2 opak mleko -1,5 szkl galaretka niebieska -2 opak woda -1 szkl delicje jagodowe -1 opak WIERZCH CIASTA galaretki niebieskie -2 opak woda -0,5 l migdały tarte- 3 łyżki PRZYGOTOWANIE BISZKOPT  Białka ubić(...)zagotować, ostudzić masę budyniową. Margarynę rozetrzeć. Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa. Na samym końcu do masy dodać 3 łyżki stężałej galaretki, wymieszać  MASA PIANKOWA  Galaretki rozpuścić w 1 szkl wrzącej wody, dokładnie rozmieszać. Do miski wsypać śnieżki,zalać mlekiem,ubijać mikserem na sztywno. Do ubitej pianki stopniowo dodawać

Kuchnia Danusi
Sernik marmurek na zimno 190

Pyszny serniczek na zimno z truskawkami. Sernik marmurek na zimno SKŁADNIKI: ser biały tłusty - 0,5 kg truskawki biszkopty - 150 g galaretka cytrynowa - 2 opak galaretka truskawkowa - 1 opak galaretka agrestowa - 1 opak galaretka pomarańczowa - 1 opak śmietana 18%- 400 ml bita śmietana - 1 opak cukier - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka  PRZYGOTOWANIE: Galaretki każdą oddzielnie rozpuścić w jeden szklance(...)lekkiego stężenia. Ser przecisnąć przez praskę, dodać śmietanę i cukier, zmiksować blenderem. Do zmiksowanej masy dodać bitą śmietanę, ubić na sztywno. Następnie do masy dodawać po łyżce cytrynowej galaretki z jednej szklanki, zmiksować. Odłożyć 4 łyżki masy, resztę masy podzielić na 4 części. Każdą część masy zmiksować z inną galaretką, ostatnią zmiksować z kakao, odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć

Kuchnia Danusi
Niskokaloryczny serniczek - ciasto twarogowe z owocami (bez mąki, ok. 116 kcal/100g) 261

Dzisiaj z okazji Dnia Bloga mam dla was przepis na lekkie ciasto z galaretką i owocami :) Składniki: 250 g chudego twarogu 250 g serka homogenizowanego 0% 50 g kaszy manny 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 10 g cukru wanilinowego (2/3 opakowania) 4 łyżeczki cukru dodatkowo, aby było słodsze: 4 miareczki stevii, inny słodzik, cukier lub nic ;) 1 płaska łyżeczka(...)proszku do pieczenia 200 g borówek amerykańskich (lub innych owoców) 3/4 opakowania galaretki (przygotowane 3 z 4 porcji na które starcza opakowanie) - użyłam galaretki truskawkowej Winiary Przygotowanie: 1. Twaróg łączymy z serkiem homogenizowanym, dodajemy kaszy manny, żółtka, cukry, proszek do pieczenia i blendujemy (żeby twaróg był bez grudek). 2. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy do masy twarogowej

Malowane smakiem

Proponowane wyszukiwania