galaretka - 14130 przepisów (strona:141/942)

Galaretka z kurczaka 177

Każdy ma swój własny sposób robienia galaretek z kurczaka. Spotykamy się z nimi na weselach, urodzinach i innych imprezach okolicznościowych, a tymczasem każda czymś się różni. Spośród tych wszystkich najbardziej smakuje mi mimo wszystko ta tradycyjna domowa. Może to z przyzwyczajenia, a może właśnie dlatego, że zawsze to co domowe jest lepsze, bo sami dbamy o to, by wywar był(...)żeby mięso było miękkie). W międzyczasie ugotować jajka na twardo (7 minut), ochłodzić, obrać ze skorupki i pokroić w plasterki. Gotowy wywar przecedzić przez sitko. Marchewkę zostawić do galaretek. Mięso z kurczaka obrać na mniejsze kawałki. Wywaru musi być dokładnie 2,5 litra (chyba, że macie inną żelatynę, to według opakowania). Dodać do niego vegetę i wedle uznania soli

Passions hobbies life
Ciasto z dżemem wiśniowym, kremem mascarpone i galaretką 233

Smaczne, kolorowe ciasto - słodycz kremu z mascarpone przełamana została wiśniowym dżemem, a całość uwieńczona galaretką :) SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Biszkopt: (rzucany) 5 jajek 2/3 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki suchego maku Masa: 250 g mascarpone 375 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 6-7 łyżek cukru pudru(...)Dodatkowo: 1 słoik dżemu wiśniowego Orzech 1 galaretka czerwona 1 galaretka żółta/zielona 1. Galaretkę czerwoną rozpuścić w 1 szkl wrzątku, a żółtą w 1,5 szkl wrzątku. Odstawić do wystudzenia. 2. Biszkopt: Białka ubić, dalej ubijając dodać cukier a następnie żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i razem z makiem delikatnie wmieszać do masy. Wylać

Kto ugości moich gości?
Zielona pychotka 367

ciasta , przejedzeni świątecznymi pysznościami :) Może jednak ktoś się skusi na kawałeczek  pysznego biszkoptowego ciasta , z masą budyniową na soku kiwi , z dodatkiem masy śmietanowo galaretkowej , delicjami i galaretką , niektórzy to ciasto nazywają    Szrek , ja nazwałam je zieloną pychotką(...)Masa budyniowa : 1 sok Kubuś kiwi ( 900 ml ) 3 budynie waniliowe Winiary 5 łyżek cukru Masa śmietanowa : 500 ml kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 galaretka agrestowa 1/2 łyżeczki żelatyny 2 opakowania delicji 3 galaretki agrestowe  0,5 l przegotowanej wody Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, dodać olej

Sama słodycz i szczypta chili
Kolorowe jajeczka 202

pokryć cały środek skorupki). Ponownie skorupki przechylić, aby nadmiar masła wypłynął. Dzięki temu, jajeczka bardzo szybko obierzecie.  Składniki na co najmniej 20 jajeczek: skorupki z jajek 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka o smaku kiwi 1 galaretka niebieska biała masa: 400 g kefiru 250 g jogurtu naturalnego 150 g śmietany 18% 6 łyżek cukru(...)pudru 5 łyżeczek żelatyny Na samym początku galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Ostudzić ją i gdy zacznie delikatnie tężeć wlać do skorupek. W międzyczasie kefir, jogurt i śmietanę wymieszać ze sobą. Wsypać cukier i wymieszać. Z powstałej masy odlać 130 g. Do małej miseczki wlać wrzącą wodę i na niej postawić szklankę. Wsypać do niej 1 łyżeczkę

Ugotować
Truskawkowy pucharek 188

Truskawkowy pucharek to czerwono-różowy deser - połączenie galaretki i truskawek. Uwielbiam desery na zimno, więc zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Przepis zgłaszam na akcję lekkie desery bez piekarnika. Składniki na 4 pucharki: 1 galaretka truskawkowa 125 g jogurtu, np. naturalnego (ja użyłam jogurtu naturalnego z musem truskawkowym) truskawki wg uznania Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale rozpuścić(...)szklance wrzątku. Gdy galaretka lekko przestygnie, połowę masy przelać do pucharków. Najlepiej pucharki wstawić do lodówki, jeżeli chcemy aby galaretka stężała pod kątem to pucharki podeprzeć, np. deską kuchenną. Do drugiej połowy galaretki dodać jogurt i wszystko ze sobą zmiksować. Na sam koniec dodać pokrojone truskawki i pozostawić do lekkiego stężenia (masa będzie miała różowy kolor). Następnie przygotowaną masę przelać

Ugotować
Borówki w jogurcie (ciasto na zimno) 189

składników.  Składniki na okrągłą formę o średnicy 18 cm: 440 jogurtu greckiego 80 g cukru pudru 120 g śmietany 30% 3 czubate łyżeczki żelatyny 250 g borówek 1 galaretka, np. o smaku malinowym Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i odstawić. W międzyczasie galaretkę przygotować w 1,5 szklance wrzącej wody. Żelatynę wsypać do szklanki, wlać 1/5 szklanki wrzącej wody(...)rozpuścić w niej żelatynę. Mieszać tak długo, aż wszystko się ze sobą połączy. Przygotowaną galaretkę i żelatynę ostudzić. Schłodzoną śmietanę 30% ubić na dosyć sztywną masę. Do ostudzonej żelatyny wlać kilka łyżek jogurtu i wymieszać. Jeżeli pojawią się grudki, całość podgrzać i mieszać tak długo, aż powstanie jednolita masa. Do jogurtu wlać żelatynę i wymieszać. Pod sam koniec dodać ubitą

Ugotować
Galaretki drobiowe z warzywami 387

Kolejna przekąska na zimno, która kojarzy mi się ze świętami jak i spotkaniami w rodzinnym gronie. Galaretki drobiowe z warzywami to świetna przekąska dla osób, które uwielbiają kurczaka, a także dbają o swoją figurę. Wbrew pozorom są banalnie proste do przygotowania, a zarazem bardzo efektowne. Poniższa przekąska na zimno jest trochę czasochłonna w przygotowaniu, ale jeżeli nie macie zbyt dużo(...)czasu to polecam wypróbować mój przepis na błyskawiczne galaretki .  Przygotowanie galaretek możecie rozłożyć na 2 dni: w pierwszym ugotować warzywa i mięso, a w drugim pokroić składniki i przygotować galaretkę z wywaru. Przepis dodaje do akcji Lekkie Święta .  Składniki: 1,5 l wody 1 duża pierś z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera kilka

Ugotować
Ciasto Tutti frutti 422

szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Poncz: 100 ml mocnej herbaty czarnej, 1/2 kieliszka rumu, Masa jabłkowa: 80 dag jabłek, 2 opakowania galaretki zielonej, Masa brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń w syropie, 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, Masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30%, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt(...)gniazda nasienne, kroję na mniejsze kawałki. Owoce przekładam do garnka. Wlewam odrobinę wody. Duszę ma małym ogniu do momentu, aż owoce całkowicie się rozpadną. Do gorącego musu wsypuję zielone galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na biszkopt, wyrównuję. 4. Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie razem z syropem miksuję blenderem. Mus przelewam do garnka, stawiam na ogniu i doprowadzam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Drink Big Lebowskiego czyli kawa, mleko, wódka… ale w galarecie 346

drinków, który totalnie kojarzy mi się z kalifornijską imprezą jest tzw. Jell-O Shot. Ten klasyczny drink, mający swoje korzenie w latach 50-tych, to nadzwyczajniej wzmocniona wódką, kolorowa galaretka owocowa. Zazwyczaj podawana w małych, jednorazowych, papierowych kieliszkach (rozmiar jak do wódki), z których łatwo wycisnąć galaretkę prosto do buzi. Przez jakiś czas zastanawiałam się nad smakiem takiego shota(...)kawowego likieru Kahlúa. Pyszna i pysznie tucząca. Być może kojarzycie ten drink z Dude (Kolesiem) ustawicznie pijącym go w filmie „Big Lebowski”. P ostanowiłem w jednym kieliszku galaretki połączyć tradycję zapyziałego, amerykańskiego baru, z tradycją włoskiego espresso bar . Tak i oto powstał przepis na White Russian Jell-O Shot. To taka bardziej wodnista w teksturze pana cotta nasycona

Jem więc Jestem
śmietanowiec, sernik na zimno z galaretką 243

niedzielny deser po obiedzie zapraszam na to oto ciasto z galaretkami. Składniki: - 1 mleczko zagęszczone niesłodzone w kartoniku 500ml - 1 duży jogurt naturalny - 1/3 łyżeczki żelatyny - 2 galaretki cytrynowe - dowolne galaretki (ja miałam jagodową, arbuzową, agrestową i brzoskwiniową)  Wykonanie: Rozpuszczamy nasze galaretki w 1 szklance wody i odstawiamy do wystudzenia, gdy już zastygną do miski mlewamy nasz jogurt(...)mlekiem i łączymy trzepaczką. Rozpuszczamy galaretki cytrynowe z odrobiną żelatyny i odstawiamy do wystudzenia, ale nie zgęstnienia. Roztrzepujemy galaretkę razem z mlekiem i jogurtem... dodając pokrojone w kostkę kolorowe galaretki mieszamy przelewamy do formy i wkładamy na 2h do lodówki. Smacznego

Tanio szybko zdrowo
Waniliowy sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką 212

góry dnem, a następnie delikatnie odrywamy od papieru i przekrawamy poziomo na pół, tak by powstały nam dwa jednakowe płaty ciasta. Biszkopt delikatnie nasączamy przegotowaną zimną wodą. Wierzch sernika - galaretka: 1 duża puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżeczki żelatyny Odlewamy sok brzoskwiniowy i dolewamy do niego wody, tak by było około 800ml i zagotowujemy. Następnie wsypujemy galaretki i żelatynę(...)mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gotową galaretkę odstawiamy do ostygnięcia. Masa serowa: 1kg twarogu waniliowego (lub ser homogenizowany wymieszany z 2 łyżeczkami cukru waniliowego) 6 łyżeczek żelatyny 6 łyżek wody Żelatynę wsypujemy do kubka i zalewamy zimną, przegotowaną wodą i pozostawiamy na około 5 minut, by stężała. Następnie kubek wkładamy do garnuszka ze wrzątkiem i mieszamy tak długo, aż żelatyna się

Smakowy Raj
Ciasto z pianką i kiwi 213

postanowiłam w końcu wykorzystać do ciasta z kiwi. Pamiętam jak byłam młodsza to kiwi było zawsze atrakcją moich urodzinowych deserów, za którymi jednak nie przepadałam bo była tam też galaretka. Dziś nie było galaretki a biszkopt. Z całym sercem wzięłam się do pracy - na pierwszy ogień próba przygotowania biszkoptu, później masa i pianka.  Przepis na to ciasto znalazłam(...)Moich wypieków .  Składniki biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki maki ziemniaczanej masa 100 g masła 2 szt. kisielu cytrynowego 1 szt. galaretki agrestowej 4 szt kiwi pianka 100 g śmietanki 30% 2 szt. galaretki agrestowej Sposób przygotowania biszkoptu Biszkopt - z białek ubić sztywną pianę, następnie wsypać powoli cukier, nie przerywając ubijania. Dodać żółtka

pink envelope
Lekki deser galaretkowy z owocami 244

Galaretka to wyrób spożywczy, który dzięki zawartości żelatyny jest używany w kuchni do przygotowania deserów lub innych słodkich smakołyków. Dzisiaj postanowiłam zrobić deser wykorzystując do tego galaretki, które akurat miałam pod ręką. Zamiast kalorycznej i tłustej bitej śmietany czy śnieżki użyłam mleka i cukru waniliowe, które stanowiło podstawę deseru. Z okazji jutrzejszego Dnia Kobiet wszystkim PANIOM wszystkiego naj, naajlepszego(...)licząc kalorii drogie Panie przystępujemy do przygotowania galaretkowego deseru :)   Składniki na 4 porcje: - galaretka: czerwona, zielona i pomarańczowa - 1 banan i puszka brzoskwini - 1 szklanka mleka -2 żółtka - cukier waniliowy  - 2 kostki czekolady (do ozdoby) Przygotowanie: 1.Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody (zieloną w 1 szklance) i wlewamy do pojemników by stężały.    2. W międzyczasie

Zdrowo kolorowo lifestylowo
Dwa herbaciane desery tropikalne 260

samym środku nawałnicy! Desery będą dwa. Z nutką cytryn i rumu i z nutką słodkiego mango. Desery bardzo proste w wykonaniu , jeśli w domu mamy kilka kluczowych składników! Składniki -galaretka czerwona – obojętnie jaka -galaretka zielona-obojetnie jaka, u mnie agrest -mrożone truskawki -mocna i aromatyczna tropikalna herbata, u mnie BASILUR  CAPTAIN'S & GAMPOLA- od Sklep z Herbatami(...)parz około 8 minut, do uzyskania aromatycznego, pachącego tropikami naparu. Odcedz fusy, herbatę podziel na 2 równe części po 350 ml każda i do każdej wsyp po jednej galaretce. Rozpuść i wystudz. Kolor czerwony wlej do formy na muffiny. Dodaj mrożone truskawki. Kolor zielony wlej do pucharków, dodaj mrożone truskawki i cytrynki z rumem Eterno. Obydwie galaretki włóż do lodówki

Z Kuchni Do Kuchni
Trzcinowa panna cotta z truskawkową galaretką 175

Panna cotta to klasyczny włoski deser przygotowywany ze śmietany gotowanej z różnymi dodatkami. Ja swoją panna cottę robię z owocową galaretką, w tym wypadku z truskawkową, a śmietanę gotuję z trzcinowym cukrem pudrem, który nadaje jej charakterystyczny smak. Pamiętajcie, że nie ze wszystkich surowych owoców udaje się zrobić żelatynową galaretkę, bo niektóre z nich zawierają enzymy rozkładające białka.  Wśród(...)nich są ananas, kiwi, mango i papaja.  Jeśli więc będziecie chcieli zrobić np. ananasową galaretkę, żelatynę zastąpcie agarem lub użyjcie owoców z puszki. Składniki (na ok. 5 porcji): 600 ml śmietanki 30 proc. pół szklanki trzcinowego cukru pudru 1 łyżka żelatyny do deserów na galaretkę: ok. 10 truskawek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka żelatyny Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności

W SMAK