galaretka - 14130 przepisów (strona:141/942)

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI 360

jajka, wymyte w gorącej wodzie (osobno białka i żółtka) - 60g żelatyny (4 kopiaste łyżki) - 2 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub duży cukier waniliowy) * szklanka 250ml Dodatkowo: - 2-3 galaretki rozpuszczone w mniejszej niż zalecana ilości wody - świeże owoce ( u mnie truskawki) Galaretki wsypać do gorącej wody i dokładnie rozmieszać. Odstawić do przestudzenia. Przykładowo, gdy użyjemy 2 galaretki rozpuszczamy(...)wody, gdy 3 galaretki to rozpuszczamy je w 0,75-1l wody. Zmniejszona ilość wody gwarantuje sztywną galaretkę (ja zawsze tak robię). Ja użyłam 3 galaretki, jednak w moją formę się nie zmieściły, w tortownicę 26 powinny wejść bez problemu. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia. Miękkie masło zmiksować z ksylitolem (lub cukrem

Smaczne Zdrowe
Sernik na zimno Jagodowo malinowy z borówkami 180

wiem w jakiej tortownicy robicie ) tortownica największa 24 cm serek z jagodą i maliną 4 szt po 150 g razem 600 g serka śmietana 30% 400 ml 2 galaretki cytrynowe ( rozrobiłam je w 150 ml wody dacie rade skoro mi się udało ) Dodatkowo: galaretka malinowa 1 szt ( 400 ml wody) borówki 350 g Wykonanie: Najpierw przygotowujemy sobie dużą tortownicę(...)obkładamy szczelnie dól i boki folią spożywczą.  Rozrabiamy dwie galaretki cytrynowe w 150 ml dopiero co gotującej wody . Zostawiamy do ostygnięcia ( włożyłam kubek do zimnej wody i tak szybciej mi ostygła galaretka). Śmietanę wlałam do misy ( wysokiej misy) i zmiksowałam na sztywno. Serki jagodowo malinowe przełożyłam do śmietany i zmiksowałam na jednolitą masę. Dodałam galaretki ostudzone i parę chwil

Różowa kuchnia
Sernik na zimno Jagodowo malinowy z borówkami 221

wiem w jakiej tortownicy robicie ) tortownica największa 24 cm serek z jagodą i maliną 4 szt po 150 g razem 600 g serka śmietana 30% 400 ml 2 galaretki cytrynowe ( rozrobiłam je w 150 ml wody dacie rade skoro mi się udało ) Dodatkowo: galaretka malinowa 1 szt ( 400 ml wody) borówki 350 g Wykonanie: Najpierw przygotowujemy sobie dużą tortownicę(...)obkładamy szczelnie dól i boki folią spożywczą.  Rozrabiamy dwie galaretki cytrynowe w 150 ml dopiero co gotującej wody . Zostawiamy do ostygnięcia ( włożyłam kubek do zimnej wody i tak szybciej mi ostygła galaretka). Śmietanę wlałam do misy ( wysokiej misy) i zmiksowałam na sztywno. Serki jagodowo malinowe przełożyłam do śmietany i zmiksowałam na jednolitą masę. Dodałam galaretki ostudzone i parę chwil

Różowa kuchnia
Jogurtowiec z galaretką i winogronem 1078

Zapraszam na prosty i lekki serniczek z jogurtu z galaretką i winogronem. W sam raz na te upały co teraz nas męczą, nie trzeba włączać piekarnika jedynie czekać aż wszystko stężeje. składniki: 800 g jogurtu naturalnego 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru winogrona ok 400 g 2 galaretki, u mnie agrestowe biszkopty do wyłożenia formy Jogurty przygotować(...)wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Galaretki rozpuścić, każdą osobno - jedną w 300 ml a drugą w 500 ml wody i odstawić do wystudzenia. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Następnie tortownicę wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w mleku, podgrzać i dokładnie rozpuścić, odstawić do przestudzenia. Jogurt zmiksować z cukrem, aby cukier się rozpuścił. Nastepnie dodać letnią żelatynę

Monia miesza i gotuje
Ciasto Delicja Siostry Anastazji 174

się, że marnujemy sporą część jasnego biszkopta – jednak w moim przypadku takie marnotrawienie absolutnie nie miało miejsca – każde wykrojone kółeczko ciasta było świetną przekąską w chwili oczekiwania na tężejącą galaretkę. Składniki :   Biszkopt I 7 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Biszkopt II 4 jajka(...)łyżeczki proszku do pieczenia Masa 0,5 l mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 0,5 kostki masła 0,5 kostki margaryny 3-4 łyżki cukru pudru dodatkowo: czerwona galaretka i tabliczka gorzkiej czekolady   Wykonanie Biszkopt I: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę z białek, po czym pod koniec ubijania, gdy piana jest niemal sztywna, powoli dodajemy cukier, ciągle

psgotujemy
Malinowa pianka 189

Lekkie, delikatne i orzeźwiające ciasto malinowe. Z niewielkim nakładem pracy jedynie trochę czasu potrzeba na schłodzenie i stężenie galaretek. Można zrobić z różnymi owocami i odpowiednio dopasować  smak galaretki.  Składniki: Biszkopt 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki  pszennej  1 łyżeczka proszku do pieczenia sól szczypta Pianka 2 galaretki malinowe 700 ml wody(...)kremówki Dodatkowo 1 galaretka malinowa 1,5 szkl malin Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały i czas miksować do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 24*24 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia

Ala piecze i gotuje
Smerfowe deserki borówkowe 176

swojej kuchni. Już niedługo na blogu inne borówkowe "wytwory mojej wyobraźni", np. borówczanki, jaglany deser borówkowy (i malinowy też!) i na pewno coś jeszcze, zaglądajcie! Składniki: NIEBIESKA WARSTWA: 1 galaretka Niebieska http://www.agro-wodzislaw.pl/foto/fgyx5fy0umwtwmax.jpg 1 galaretka pastelowa "Blue Ocean" http://www.agro-wodzislaw.pl/foto/j8epdi3rj67dlmax.jpg 500ml wrzątku 250g borówek amerykańskich JASNA WARSTWA: 1 op. śmietany roślinnej Milla 200g twarogu sernikowego 200g jogurtu greckiego(...)łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wrzątku ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego 3 łyżki cukru pudru  1 op. sezamków Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku, ostudzić i odstawić do "prawie stężenia". Dosypać do galaretek borówki, wymieszać, wlać 4/5 całości do szklanek. Szklanki ustawić ukośnie i zostawić do całkowitego stężenia (najlepiej do lodówki). Żelatynę rozpuścić

Cakes By Kejt
Galaretka jak piwo 158

Galaretka czy piwo? Deser idealny na upały, chłodzi, smakuje i wygląda jak piwo z pianką na dwa palce. Może nie jest to przepis, ale taki pomysł na szybki deserek nie tylko dla dzieci. Składniki: 2 galaretki pomarańczowe z cukrem 700 ml wody Do miseczki wsypać dwie galaretki i rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Odlać 1/2 szklanki rozpuszczonej galaretkiGalaretkę(...)wlać do szklanek i schłodzić. Pozostałą zmiksować aż powstanie piana i dołożyć do szklanek z galaretką. galaretka jak piwo

O kuchni z uczuciem
Ciasto z musem porzeczkowym 243

Lekkie, smaczne ciasto z kremem jogurtowym i musem porzeczkowym. Idealne na upały, orzeźwiające i lekko kwaskowate. Zamiast biszkoptu tortownicę możemy wyłożyć gotowymi, kupnymi biszkoptami. Do kremu użyłam galaretki truskawkowej i wiśniowej, ale możemy zastąpić je inną ulubioną. Bardzo polecam…     Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka – osobno żółtka i białka 90g mąki pszennej (użyłam tortowej) 90g cukru 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Krem: 400ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g naturalnego jogurtu 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i truskawkowej) Mus: 350g czerwonej porzeczki – umytej i obranej 1 galaretka truskawkowa 1-2 łyżki cukru pudru   Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji

Mała Cukierenka
Serniczek na zimno- błyskawiczny i kremowy. 149

Jest pyszny, kremowy i wprost nie można mu się oprzeć. Pięknie się prezentuje i szybko się go robi, ale jeszcze szybciej znika. Dzięki dodatkowi mrożonych owoców galaretka błyskawicznie się ścina, co skraca czas oczekiwania ;-) Polecam, bo warto!!! Składniki na serniczek na zimno 1 gotowa mieszanka do przygotowania sernika na zimno 0,5 l zimnego mleka 250g sera twarogowego mielonego(...)łyżki serka homogenizowanego waniliowego biszkopty do wyłożenia blaszki galaretka truskawkowa garść mrożonych truskawek, jagód, porzeczek, malin     Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu i studzimy. Schłodzone mleko przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy serek waniliowy i twaróg, miksujemy, a następnie dodajemy sernik w proszku i miksujemy około 4 minut.      Przygotowujemy tortownicę wykładając ją folią spożywczą. Do małej

Rozpustne gotowanie
Rumuński sernik. 184

łyżki cukru waniliowego 300 g mrożonych wiśni (czereśni lub rodzynek) POLEWA TRUSKAWKOWO-RABARBAROWA: 10 dużych truskawek 1 łodyga rabarbaru (około 100 g) 2-3 łyżki cukru 1 łyżka galaretki truskawkowej (suchej) PIANKA TRUSKAWKOWA: 200 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej 200 ml wrzącej wody reszta galaretki truskawkowej      Formę do ciasta wykładamy papierem. Zmielone ciasteczka zalewamy masłem, dokładnie mieszamy(...)umieszczamy wszystko w blenderze, miksujemy. Powstałą masę przelewamy do rondelka, dodajemy cukier do smaku, doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając gotujemy około 3-4 minut. Wyłączamy grzanie, dodajemy galaretkę i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Chwilę studzimy. Wyjmujemy sernik z lodówki, zdejmujemy obręcz i papier do pieczenia, delikatnie przekładamy na paterę, a następnie wylewamy na nie polewę, zostawiając około

Rozpustne gotowanie
Malinowa rozkosz 175

budyń i doprowadzamy do ponownego zagotowania w celu uzyskania jednolitej masy. Studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę. Do niej dodajemy ostudzony budyń i ucieramy. Dodatkowo: 2 pojemniczki malin 2 galaretki malinowe Galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia.  Pianka: 2 "Śnieżki" 2 galaretki malinowe W 400 ml wrzącej wody rozpuszczamy obie galaretki i studzimy(...)Śnieżki" przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do niej dodajemy tężejącą galaretkę. Biszkopt ponczujemy i na niego nakładamy krem. Na kremie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Na galaretkę nakładamy malinową piankę. Smacznego

Salonik smaków
Ciasto z musem porzeczkowym 180

Lekkie, smaczne ciasto z kremem jogurtowym i musem porzeczkowym. Idealne na upały, orzeźwiające i lekko kwaskowate. Zamiast biszkoptu tortownicę możemy wyłożyć gotowymi, kupnymi biszkoptami. Do kremu użyłam galaretki truskawkowej i wiśniowej, ale możemy zastąpić je inną ulubioną. Bardzo polecam…     Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka – osobno żółtka i białka 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Krem: 400ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g naturalnego jogurtu 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i truskawkowej) Mus: 350g czerwonej porzeczki – umytej i obranej 1 galaretka truskawkowa 1-2 łyżki cukru pudru   Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji

Mała Cukierenka
sernik na zimno z truskawkami 368

Pieczemy w 170 st. C. przez ok 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wyciągamy z tortownicy i usuwamy papier. składniki na mus truskawkowy: 160 g truskawek 1/2 galaretki truskawkowej wykonanie: Truskawki szypułkujemy myjemy i miksujemy na mus. Następnie wstawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia, dodajemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. składniki(...)masę serową: 500 g twarogu 45 g cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 200 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Twaróg mielimy na gładką konsystencję, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy /uwaga: może chlapać ;)/ dodatkowo: ok. 400 g truskawek 1 i 1/2 galaretki 500 ml gorącej wody Biszkopt wkładamy

Domowy Smak Jedzenia
Budyniowa Fantazja 137

szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 1 litr mleka 6 łyżek cukru 2 budynie waniliowe 1 kostka margaryny Kasi Ponadto 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka wieloowocowa 20 dkg truskawek Wykonanie: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijając dodajemy stopniowo żółtka. Do wyrobionej masy wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia(...)budynie, gotujemy chwilę. Do ugotowanego budyniu wkładamy margarynę i energicznie mieszamy do powstania jednolitej masy. Gorącą masę wykładamy na spodnią część ciasta przykrywamy drugą częścią ciasta, odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę wieloowocową rozpuszczamy w szklance przegotowanej gorącej wody odstawiamy do stężenia. Zastygniętą galaretkę kroimy w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 3/4 litra przegotowanej gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Tężejącą galaretką zalewamy

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania