pieczenia), przekładamy to tortownicy i szczelnie obkładamy boki papierem śniadaniowym (lub do pieczenia). Jeśli papier odstaje, możemy z zewnętrznej strony skleić taśmą. Zamykamy bok tortownicy i przygotowujemy galaretkę. Galaretka z wiśniami Składniki: ok. 400 g wydrylowanych świeżych lub mrożonych wiśni 2 galaretki wiśniowe 250 ml wrzątku 250 ml chłodnej przegotowanej wody Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i kiedy się(...)rozpuszczą, dolewamy chłodną wodę i dodajemy wiśnie. Odstawiamy do lodówki, żeby całość zaczęła tężeć. Aby przyspieszyć ten proces, można wcześniej zmrozić owoce. Tężejącą galaretkę z owocami przelewamy na spód biszkoptu. Galaretka nie może być rzadka, bo wchłonie ją ciasto :) Mus czekoladowy Składniki: 400 g śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 1 czubata łyżeczka żelatyny
bistro mamatrochę czasu przygotowania i pracy, ale zapewniam Was, że warto. Jeśli jeszcze nie próbowaliście i nie piekliście to koniecznie musicie zrobić takie wspaniałe ciasto. Słodka beza i wiśnie w galaretce to połączenie idealne. Na blogu znajdziecie również wiele innych przepisów na ciasta, które polecam. Ciasto 300 g mąki 125 g masła 2 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku(...)wyłożyć na dnie blaszki. Widelcem ponakłuwać ciasto i piec w 200 stopniach C aż będzie rumiane. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Warstwa wiśniowa 1 kg wiśni 3 galaretki wiśniowe Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody (3,5 szklanki) i wystudzić. Galaretka powinna być lekko stężona. Wiśnie wydrylować (usunąć pestki). Na upieczonym cieście rozłożyć
O kuchni z uczuciemWakacje to idealny czas, aby przygotować sernik na zimno i to z ulubionymi sezonowymi owocami. Sernik na zimno z malinami, owocami i galaretką to świetna propozycja na letni deser. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań. Przygotowanie sernika nie jest skomplikowane, jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość podczas oczekiwania. Sernik potrzebuje czasu, aby dobrze się schłodzić i stężeć(...)sernikowego 200 ml śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki mleka 2 szklanki świeżych malin 1/2 szklanki borówek 7 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki żelatyny 2 opakowania galaretki malinowej SKŁADNIKI na spód do sernika na zimno: 400 g herbatników maślanych 200 g masła 2 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE galaretki i spodu do sernika na zimno: Galaretkę
kulinarnyJaPolub mnie na Facebooku Składniki: * Serek homogenizowany 600 g * śmietanka 30 % 200 ml * Biszkopty okrągłe pół opakowania * galaretka truskawkowa * galaretka krystaliczna * truskawki 350 g Przygotowanie: Dno tortownicy ( 24 cm ) wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć biszkopty a na bokach tortownicy połówki truskawek przykładając przekrojoną częścią do ścianki tortownicy ( zobacz film poniżej). Galaretkę krystaliczną rozpuścić w szklance wrzącej wody(...)Galaretkę truskawkową rozpuścić w 350 wrzącej wody. Galaretki muszą być wystudzone ale płynne. Śmietankę ubić na sztywno następnie dodawać partiami serek homogenizowany i wymieszać łyżką na koniec dodać krystaliczną galaretką i ponownie wymieszać. Gotową masę przelać na biszkopty i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie wyjąć z lodówki i ułożyć na na masie pokrojone na plasterki kawałki truskawek. Zalać
Kulinarne przygodyCiasto z czereśniami i mascarpone to pyszny i mało skomplikowany deser na lato. Delikatny kakaowy biszkopt przełożony galaretką z czereśniami, a z wierzchu krem z mascarpone i soczyste borówki. Pyszne ciasto jest o umiarkowanej słodyczy i po prostu rozpływa się w ustach. Biszkopt do ciasta zrobiłam z dodatkiem karobu, czyli mączki chleba świętojańskiego, który nadał ciastu bardzo przyjemnego lekko(...)kakao lub karobu (u mnie karob) Krem z mascarpone: 250 g serka mascarpone 400 ml śmietany 30% (schłodzić) 8 łyżek cukru pudru łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Czereśnie z galaretką: 500 g dojrzałych czereśni 2 galaretki cytrynowe łyżka soku z cytryny 6 - 8 łyżek cukru trzcinowego Dodatkowo: 250 g borówki amerykańskiej Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka
Kuchcik gotujeNajlepsze ciasto na upały. Bez pieczenia, z orzeźwiającą galaretką i owocami. Takie ciasta najczęściej goszczą u mnie na stole podczas gorącego lata. Polecam :) Masa budyniowa: 1,5 szkl mleka 5 żółtek 1 budyń waniliowy 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g masła w temp. pokojowej 1,5 łyżki gorzkiego kakao 2 galaretki o smaku owoców leśnych(...)owoców: truskawki, jagody, maliny ok 100-120 g okrągłych biszkoptów Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, odstawić do czasu aż zacznie tężeć. Masa: żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodać budyń, mąkę, ekstrakt waniliowy i 1/2 szklanki mleka. Zmiksować. Szklankę mleka zagotować. Cienkim strumieniem wlewać masę jajeczną na gotujące się mleko, energicznie mieszając do czasu aż budyń zgęstnieje
Smakołyki AsiWczorajszy wieczór poświęciłam na przygotowanie tego ciastka bo wymyśliłam sobie, że to będzie idealny przepis na konkurs z durszlak . Delikatny cytrynowy spód, krem budyniowy, truskawki, ptasie mleczko i galaretka. Prosty przepis ale idealny na wspólne gotowanie z dziećmi. Poza tym truskawki, ptasie mleczko i galaretka oraz krem budyniowy i mięciutki spód ciasta to takie połączenie, które zasmakuje każdemu dziecku(...)Ciasto podobno wyszło pyszne, wiem, bo dwa nieposłuszne skrzaty w środku nocy wykradały kawałek po kawałku nim galaretka zdążyła jeszcze stężeć. I tylko cieszę się, że ostał się chociaż kawałek do zdjęć. Składniki (na blaszkę 20 cm x 20 cm): Cytrynowy spód (składniki powinny mieć temperaturę pokojową): 140 gram margaryny Palma spółki Bielmar 200 gram mąki
Mango Papajapyszny deser bez pieczenia. Mam nadzieję, że w takie upalne dni, nikt nie odmówi takiego deseru. Składniki: 1. warstwa 600 g sera tłustego 200 g jogurtu naturalnego 2 galaretki agrestowe 3/4 szkl gotowanej wody Dodatkowo : herbatniki w polewie czekoladowej - 170 g 2. warstwa 400 g sera tłustego 200 g jogurtu naturalnego 1 galaretka cytrynowa 0,5 szkl gotowanej wody(...)szkl zmiksowanych truskawek 3. Mus truskawkowy 750 ml zmiksowanych truskawek 2 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo : 150 g markizy orzechowe 120 g herbatniki w polewie czekoladowej Przygotowanie: 1. warstwa Ser i jogurt dobrze zmiksować Galaretki rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Następnie dodawać miksując po jednej łyżce tężejącej galaretki. Dno tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć czekoladowymi
Kuchnia Danusiszklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jajka 5 szt, masa Kubusiowa: Kubuś z pomarańczą 900 ml, budyń waniliowy 3 opakowania, masa śmietankowo-galaretkowa: śmietanka 30% 330 ml, galaretka pomarańczowa 1 szt, woda 1 szklanka, cukier puder 2 łyżki, dodatkowo: delicje pomarańczowe 2 opakowania, galaretka cytrynowa 3 szt, woda gorąca 4 szklanki, Sposób przygotowania: Do jajek dodajemy cukier i miksujemy(...)energicznie mieszając. Budyń gotujemy na małej mocy palnika przez 3min. Następnie wylewamy go na biszkopt i równomiernie rozsmarowujemy. Biszkopt najlepiej jest włożyć do specjalnego rantu do ciast z galaretką. Następnie w jednej szklance wody rozpuszczamy galaretkę. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę. Gdy masa śmietanowo- galaretkowa będzie gęsta to wylewamy ją na delicje
kulinarne odsłony patiZapraszam na smakowite i proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia z truskawkami. Ciasto z owocami oraz galaretkami super wygląda i smakuje. Tylko 4 składniki! Polecam Składniki: 200 ml śmietanki 30% 2 galaretki truskawkowe w proszku 250 g świeżych truskawek 10-12 okrągłych biszkoptów oraz półokrągła forma 10 x 32 cm Przygotowanie: Formę wykładamy folią aluminiową. Galaretki rozpuszczamy: jedną w szklance(...)gorącej wody a drugą w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki myjemy i odcinamy szypułki. Zimną śmietankę ubijamy mikserem na sztywno, dolewamy ostudzona galaretkę (rozpuszczoną w 1 szkl wody) i miksujemy. Gdy masa zacznie tężeć, przelewamy ją do foremki i wstawiamy do lodówki. Kiedy zacznie tężeć kolejna galaretka (rozpuszczona w 400 ml wody), wyjmujemy ciasto z lodówki
słodkie i nie tylko historie kulinarnejest zbyt gorąco a w domu nie ma nic słodkiego to robię taki deserek. Oczywiście owoce sezonowe a zimą mogą być owoce mrożone lub z puszki. Składniki: 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka truskawkowa winogrona białe bezpestkowe truskawki 200 ml zimnej kremówki 1 łyżka cukru pudru rurki i serca z czekolady do dekoracji Przygotowanie: Galaretkę pomarańczową przygotować wg przepisu na opakowaniu(...)przestudzić, zimną rozlać do kieliszków. Dodać po kilka winogron i włożyć do lodówki by galaretka stężała. Galaretkę truskawkową również przygotować wg przepisu jak na opakowaniu przestudzić i zimną wylać na galaretkę pomarańczową. Dodać truskawki i ponownie włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć bitą śmietanę
Ala piecze i gotujeTruskawki już są, dlatego mam dziś dla Was przepis na inną wersję popularnego i bardzo smacznego ciasta :) Truskawkowa chmurka, oto i ona ;) Kruchy spód, galaretka z truskawkami, masa śmietanowa i beza Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej(...)formy, wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed pieczeniem nakłuć je widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, na złoty kolor. Wystudzić. Galaretka z truskawkami: 600 g truskawek 3 galaretki truskawkowe 3,5 szklanki wrzącej wody Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć. Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z truskawkami
Domowa cukiernia EwyUważam, że najlepszym przyjacielem truskawek jest galaretka i bita śmietana, to również najlepsze letnie połączenie smakowe mojego dzieciństwa. I właśnie ten cudowny miks smakowy podany na maślanym, kruchym spodzie, a następnie przykryty bezą, obsypaną płatkami migdałów, jest dla mnie idealną propozycją by umilić każdy, wyjątkowy i szczególny dla nas dzień. Ciasto wykonałam na wzór bardzo popularnej Malinowej chmurki(...)zrazi skomplikowany proces jego przygotowania i nie, nie trzeba spędzić całego dnia w kuchni. Dobra organizacja - kluczem do sukcesu, dlatego spód i beze piekę dzień wcześniej, następnego dnia nakładam galaretkę, śmietankę z mascarpone i przykrywam bezą. potem zostaje tylko spokojne leżakowanie w lodówce. Zatem zrób swojej Mamie prezent, odwiedź ją, przynosząc pyszne, samodzielnie wykonane ciasto, dziękując za cudowne dzieciństwo pełne
Upiecz sobie babeczkęKremowy, rozpływający się w ustach, o delikatnej konsystencji sernik na bazie mascarpone i śmietanki. Lekko słodki śmietankowy smak przełamany truskawkowym akcentem w postaci galaretki i truskawek. Bardzo łatwy i szybki do zrobienia a do tego prezentuje się znakomicie. Idealny nie tylko na upalne dni. Składniki na masę serową (forma 20-22 cm): 500 g serka mascarpone 400 ml śmietany(...)ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta wanilii burbońskiej 15 g (3 łyżeczki) żelatyny 80 ml (1/3 szklanki) wrzącej wody 10 g (2 łyżeczki) soku z cytryny Składniki na galaretkę: 300 g całych truskawek 1 galaretka truskawkowa bez cukru lub domowa galaretka na bazie kompotu truskawkowego opcjonalnie słodzik do smaku np. ksylitol , erytrytol, stewia 400 ml wody Żelatynę rozpuścić
Ola la LCHFdzisiejsze świętowanie mam dla Was pyszne ciasto z truskawkami i galaretką. Składniki: biszkopt - 6 jajek - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 szklanka mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru waniliowego masa - 500 ml mleka - 250 g masła - 2 budynie waniliowe z cukrem polewa - 1 kg truskawek - 3 galaretki truskawkowe oraz - 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Na początek zabieramy się(...)żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 30 minut w 180 C. Dwie galaretki rozpuszczamy i studzimy. Truskawki miksujemy, podgrzewamy, wsypujemy trzy galaretki i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia galaretek. Masę odstawiamy. Gdy biszkopt i truskawki stygną możemy przygotować masę. Mleko
Zainspirowana w kuchni