jako że sezon czereśniowy- dziś u mnie własnie one. Składniki: 1 litr mleka 2 szklanki kaszy manny 3 łyżki cukru pudru pół kostki margaryny 1 żółtko 2 galaretki wiśniowe pól kg czereśni ew. wiśni Wykonanie: *Rozpuszczamy jedną galaretkę w 3/4 szklanki wrzątku. Do małej salaterki o poj. jednej szklanki układamy wydrylowane czereśnie, zalewamy ostudzona galaretką, odstawiamy do stężenia(...)Kiedy galaretka z owocami stężeje wykładamy galaretkę do góry dnem salaterki, na dno tortownicy *Na mleku gotujemy kaszę, studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem na puch,dodajemy żółtko ( ale jeśli obawiamy się surowego w ciastach możemy pominąć ) dodajemy łyżkami ostudzoną kaszę. Gotową masę wykładamy do tortownicy naokoło kopca z galaretki. *Na wierzch wykładamy resztę wydrążonych czereśni. Zalewamy ostudzoną
Z Majeczką w kuchniprzepyszne ciasto na każdą okazję. W sezonie letnim ze świeżymi, zaś poza nim - z mrożonymi truskawkami. Puszysty biszkopt, delikatny krem na bazie mascarpone i kremówki z dodatkiem ziarenek wanilii, galaretka i truskawki. Ciasto jest wyśmienite, słodycz w nim idealnie wyważona, wszystko łączy się doskonale. Jestem pewna, że to proste i bardzo łatwe w wykonaniu ciasto na pewno Was zachwyci(...)śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej w lodówce, najlepiej 12 h) 500 g mascarpone (dobrze schłodzonej w lodówce) 5 łyżek cukru pudru ziarenka z 1 laski wanilii DODATKOWO: 2 galaretki truskawkowe 500 ml wrzącej wody około 300-400 g truskawek listki melisy lub mięty do dekoracji PONCZ: 1/4 szklanki zimnej wody odrobina soku z cytryny cukier puder do smaku WYKONANIE: BISZKOPT
Słodko-Słony Świat Ilonyjego smak jest boski :). Dla kogo: dla mojej siostry dla wszystkich, którzy nie włączają piekarnika w upalne dni dla chcących spróbować świetnego chrupiącego czekoladowego spodu Składniki na galaretkę z owocami: 2 galaretki truskawkowe ok. 600g truskawek Składniki na czekoladowy spód: 250g czekolady (najlepiej z chrupkami np. Crusti Choc z Lidla) 250g wafelków w polewie czekoladowej 50g miękkiego masła Składniki(...)śmietanową masę: 400ml śmietany 36% (ew. 30%) 8g żelatyny 30 ml wody 60g cukru pudru Wykonanie galaretki: Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozpuszczenia 2 galaretek w 750ml wrzącej wody. Gdy wystygną można galaretkę włożyć do lodówki, by szybciej tężała. Wykonanie spodu: Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do miski. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dodajemy do niej
Mania Wypiekaniajest smaczny i idealnie nadaje się na gorące dni. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania deseru z truskawkami będziemy potrzebować: truskawki do dekoracji 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka wrzątku (250 ml) dodatkowo do dekoracji możemy użyć bitej śmietany na przykład w sprayu Link do filmu z przygotowania: Deser truskawkowy Przygotowanie: Do wrzątku wsypuję galaretkę(...)dokładnie mieszam. Galaretkę odstawiam do wystudzenia aby szybciej wystygła możemy naczynie z galaretką wstawić do zimnej wody (galaretka ma nie stężeć). Jogurt przekładam do miski i przez chwilę miksuję, następnie do jogurtu dodaję małym strumyczkiem zimną galaretkę i cały czas miksuję. Tak wymieszane składniki przelewam do pucharków. Pucharki wstawiam do lodówki na około 30 minut tak żeby galaretka zaczęła tężeć
Uwaga Babcia Gotujetemperaturze pokojowej) - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków* - 1/4 szklanki wrzątku* - aromat truskawkowy - szczypta soli Dodatkowo: - 600g truskawek - 1 galaretka truskawkowa + 500 ml wrzątku - 2 łyżki żelatyny (do galaretki) - 200g czekolady na polewę - 1,5 łyżki oleju z pestek winogron *Jako szklanki używam miarki o pojemności 250 ml Galaretkę(...)wykładamy go na czystą ściereczkę, zdejmujemy papier, obracamy i zwijamy na kształt rolady. Odstawiamy do ostudzenia. Umyte truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy na kawałki i dodajemy do ostudzonej, ale płynnej galaretki. Wystudzonym biszkoptem wykładamy formę keksową (formę wyłożyłam papierem do pieczenia) w taki sposób, aby jedna jego część wystawała nad formę. Gdy galaretka z truskawkami zacznie krzepnąć (będzie miała konsystencję bardzo
mojewypiekiinietylkoszklanki cukru - 2 duże łyżki kakao - 3/4 szklanki oleju - kilka kropel olejku waniliowego - 1 jajko - 125 ml maślanki - pół łyżeczki sody oczyszczonej Mus pomarańczowy : - 2 galaretki o smaku pomarańczowym - 500 ml śmietanki 30 % - pół szklanki cukru pudru Do ozdoby : - 1 duża pomarańcza - 1 galaretka o smaku pomarańczowym Sposób wykonania : Sernik Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , blaszkę wyłożyć papierem(...)masę wylewamy na blaszkę ,wyrównujemy górę i wstawiamy do piekarnika ,pieczemy ok 30 minut do tzw suchego patyczka , upieczone wyciągamy najlepiej na kratkę żeby ostygło . Mus pomarańczowy Rozrabiamy obie galaretki w 300 ml wrzątku ,studzimy najlepiej w lodówce ,jak galaretka zaczyna tężeć ubijamy śmietanę ,dodajemy cukier i na koniec wlewamy tężejącą galaretkę . Na paterze kładziemy ciasto ,wylewamy część musu pomarańczowego
Wypieki Renemoże dwa, przeszukałam internety w poszukiwaniu inspiracji, ale podobno to jeszcze nie ten smak, więc będę próbować dalej. A ciasto pyszne, słodkawa pianka budyniowa w dwóch smakach, nasączone galaretką biszkopty i owoce idealny deser na upały i na zbliżający się Dzień Dziecka. Więc spróbujcie koniecznie. Składniki: biszkopty (u mnie wystarczyło jedno opakowanie) 2 opakowania galaretki truskawkowej 1,5 szklanki(...)budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 200 g masła, w temperaturze pokojowej 1 łyżka kakao owoce (ja dodałam truskawki, ale mogą być np. maliny lub jagody ) Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i odstawiamy do wystudzenia. Szklankę mleka zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem od uzyskania jasnej puszystej masy, następnie dodajemy budyń, mąkę i mleko i całość
Cynamonowe szczęściepudrem, Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i poczekać aż napęcznieje. Podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej, ale nie gotować. Przestudzić i wlewać stopniowo do masy miksując. Dodatkowo 2 galaretki zielone 2 galaretki truskawkowe około 1 kg truskawek Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody. Ja na dwie galaretki dałam 700 ml wody. Na ciasto wylewać(...)lekko tężejącą galaretkę. Składanie ciasta biszkopt 1,2 masy jogurtowej galaretka zielona masa jogurtowa truskawki galaretka czerwona truskawkowe marzenie
O kuchni z uczuciemSkładniki: galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, owoce leśne 2 szklanki/mrożone, rurki wafelkowe 25 dag, śmietana 12% 250 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, galaretka wiśniowa 1 opakowanie formę wyłożyć folią spożywczą, na dnie rozsypać leśne owoce mrożone, większe owoce pokroić, galaretkę brzoskwiniową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i tężejącą wylać na owoce, schować do lodówki rurki nadziewane masą orzechową pokruszyć(...)rozsypać na galaretce brzoskwiniowej galaretkę agrestową rozmieszać w 200 ml goracej wody i wystudzoną wymieszać ze śmietaną, wlać na pokruszone rurki i delikatnie zamieszać, schować do lodówki galaretkę wiśniową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i tężejącą wylać na wierzch i schować do lodówki na kilka godzin, formę do góry nogami położyć na talerz i zdjąć, teraz delikatnie usuwać folię
W Mojej Kuchni Lubięponownego zagotowania w celu uzyskania jednolitej masy. Studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę. Do niej dodajemy ostudzony budyń i ucieramy. Dodatkowo: 2 pojemniczki malin 2 galaretki malinowe Galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Pianka: 2 "Śnieżki" 2 galaretki malinowe W 400 ml wrzącej wody rozpuszczamy obie galaretki(...)studzimy. "Śnieżki" przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do niej dodajemy tężejącą galaretkę. Biszkopt ponczujemy i na niego nakładamy krem. Na kremie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Na galaretkę nakładamy malinową piankę. Smacznego
Pyszności SłodkościNajbardziej ulubione danie? ... deser! Dzisiaj propozycja na pyszny deser z serkiem mascarpone, bitą śmietaną, galaretką i dodatkiem czekolady. Nazwałam go "7 niebo" bo właśnie tak smakuje i może trochę wygląda ;) Składniki na 3 porcje: 125 g serka mascarpone (1/2 małego opakowania) 250 ml śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 niebieska galaretka do dekoracji: paluszki w mlecznej czekoladzie(...)posypka czekoladowa Przygotowanie: Galaretkę zrobić wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić i rozlać do 3 szklanek/pucharków. Pozostałą galaretkę wlewamy do płaskiego naczynia (u mnie żaroodporne), następnie wszystko wkładamy do lodówki. Kiedy galaretka stężeje miksujemy śmietanę dodając stopniowo cukier puder. Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i jeszcze minutę miksujemy. Gotową śmietanę nakładamy
Alutka-GotujeDziś zapraszam Was na serniczki w wersji light na zimno. Pyszne i lekkie serniczki w szklaneczkach z kawałkami brzoskwiń i orzeźwiającą, cytrynową galaretką. Smaczny, prosty deser w dietetycznej wersji, którym możemy zajadać się bez większych wyrzutów sumienia. Spróbujcie. Serniczki light na zimno. Pyszne i lekkie serniczki w szklaneczkach. 2016-04-13 01:25:32 Write a review Save Recipe Print(...)your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 1 opakowanie serka homogenizowanego 0% (140 g x1) 2 opakowania serków waniliowych o obniżonej zawartości tłuszczu (165 g x 2) 2 galaretki (u mnie wiśniowa i truskawkowa) + 0,5 l gorącej wody 1 połówka brzoskwini z lekkiego syropu lub 1-2 świeże brzoskwinie 1 galaretka cytrynowa + 0,5 l gorącej wody Przygotowanie
Słodkie okruszkitruskawki – piękne, pachnące latem i słońcem. A skoro już je wydostałam, wykorzystałam je do przygotowania szybciutkiego, pysznego deseru. Zrobiłam dziś dla chłopaków i dla siebie coś banalnego – truskawki w galaretce. Niby nic, a jak wspaniale smakuje i doskonale poprawia humor. Polecam. Składniki: • 2 galaretki truskawkowe • zamrożone truskawki (bez rozmrażania) • cukier waniliowy, ewentualnie biały -do smaku • 100 ml śmietany kremówki(...)łyżeczka cukru pudru Sposób przygotowania: 1. Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzątku. Dodać cukier waniliowy i, ewentualnie, cukier biały – do smaku. 2. Do miski (lub mniejszych szklaneczek/miseczek) włożyć zamrożone truskawki. Zalać owoce bardzo gorącą galaretką, która szybciutko stężeje. Dzięki mrożonym owocom tężenie galaretki zajmie dosłownie kilka minut. 3. Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Kleksem śmietany ozdobić deser. Uwaga
W mojej kuchnispód: 3 łyżki soku z cytryny 8 łyżek zimnej przegotowanej wody cukier do smaku 5 łyżek dżemu wiśniowego Dodatkowo: 7-8 średnich bananów sok z 1 cytryny 3 opakowania galaretki cytrynowej Masa straciatella: 500 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 50 g posypki czekoladowej 2 śmietan fix Poncz na wierzchni blat: 3 łyżki soku z cytryny 8 łyżek zimnej przegotowanej(...)sokiem z cytryny, posłodzić wg uznania. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układamy spodni blat biszkoptu i nasączamy ponczem cytrynowym. Następnie smarujemy dżemem. W większej miseczce rozpuszczamy galaretki w litrze gorącej wody. Wyciskamy sok z jednej cytryny. Gdy widzimy,że galaretka zaczyna tężeć, obieramy banany, przecinamy wzdłuż na pół i układamy na dżemie. Smarujemy sokiem z cytryny
Ewusiowe Smakikomuś dziś psikusa? U mnie w lodówce stoi, chłodzi się i czeka na powrót spragnionego męża z pracy, taka oto niespodzianka:) Jeszcze jest czas zdążycie zrobić, wystarczy suchą galaretkę zalać odrobiną gorącej wody, jak się rozpuści dolać zimnej ( skrócimy czas chłodzenia) i wstawić do lodówki do stężenia. Polecam :) Składniki ( na dwa kufle 0.4 l ) - 2 galaretki pomarańczowe(...)brzoskwiniowe - 0.75 l wody Wykonanie Galaretki rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie, wymieszać, z powstałego płynu odlać pół szklanki, na piankę, resztę rozlać równo, zostawiając miejsce na pianę do dwóch kufli. Galaretkę w kuflach wystudzić i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Kiedy galaretki stężeją, ubić pozostawioną w szklance galaretkę ( niestężałą) mikserem na wysokich obrotach, powstałą pianą zalać galaretki w kuflach
Kuchnia z widokiem na ogród