galaretka - 14130 przepisów (strona:129/942)

Leśny mech z malinami 235

Lekkie, orzeźwiające ciasto, na szpinakowym spodzie z śmietankową pianką, malinami i galaretką. Ciasto idealne na lato! Zapraszam!   Składniki: Ciasto: mąka pszenna 70 g, mąka krupczatka 250 g, jajka 4 szt, cukier 250 g, szpinak mrożony rozdrobniony 450 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, olej 1 szklanka, Śmietankowa pianka: śmietanka 30% 500 ml, galaretka malinowa lub truskawkowa 1 szt, woda(...)szklanki, cukier puder 2 łyżki, do nasączenia: woda 0,5 szklanki, sok z cytryny 1 łyżka, dodatkowo: maliny 300 g, galaretka malinowa 2 szt, woda gorąca 3 szklanki, Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy  na sitku. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy olej. Mąkę pszenną i krupczatkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia, mieszamy i dodajemy

kulinarne odsłony pati
CIASTO CYTRYNOWE Z PIANKĄ I BORÓWKAMI – BEZ PIECZENIA 267

cukier – 180 g * budyń śmietankowy bez cukru – 2 op * woda – 500 ml * żółtko – 3 szt * masło – 200 g PIANKA: * śmietana 36% – 400 ml * galaretka cytrynowa * cukier puder – 1 łyżka * wanilia – 1 laska DODATKOWO: * galaretka krystaliczna – 2 szt * borówki * woda + cukier + cytryna – do nasączania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : KREM CYTRYNOWY: Do garnka wlewamy(...)wodę i cały czas mieszając gotujemy gęsty kremowy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu ucieramy masło na kremową masę, dodajemy łyżka po łyżce budyń. W trakcie studzenia budyniu galaretkę cytrynową zalewamy 200 ml wrzątku, a galaretki krystaliczne zalewamy 750 ml wrzątku. Odstawiamy. SPÓD: Na blachę wyciągamy biszkopty, nasączamy. Zalewamy krem budyniowym, wyrównujemy, wstawimy do lodówki. PIANKA: Śmietanę ubijamy

Ostra na Słodko
Sernik „Brzoskwiniowy puch” 204

Idealnie kremowy i puszysty serniczek na zimno z brzoskwiniami i galaretką , znakomity do popołudniowej filiżanki herbaty. Błyskawiczny i tani do przygotowania. Sernik podałam na wyjątkowej klasycznej   śniadaniowej tacy porcelanowej Kahla z serii Aronda która urzeka surową bielą i doskonale wpasuje się w każde wnętrze. Porcelana z której została wykonana jest wypalana w bardzo wysokiej temperaturze co zapewniło jej odporność(...)tylko znajdziecie w sklepie internetowym  Cookin.pl Składniki na formę 24/24 cm 1 kg naturalnego twarogu 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżki soku z cytryny 2 galaretki krystaliczne o smaku cytrynowym 15 dag herbatników maślanych Wierzch: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Sposób wykonania: Galaretki krystaliczne rozpuścić w ½ litra gorącej wody, zostawić do wystudzenia. Twaróg zmielić, (ewentualnie

Wanilia i Kardamon
Tort czekoladowy z wiśniami i amaretto 266

pieczenia), przekładamy to tortownicy i szczelnie obkładamy boki papierem śniadaniowym (lub do pieczenia). Jeśli papier odstaje, możemy z zewnętrznej strony skleić taśmą.  Zamykamy bok tortownicy i przygotowujemy galaretkę. Galaretka z wiśniami Składniki: ok. 400 g wydrylowanych świeżych lub mrożonych wiśni 2 galaretki wiśniowe 250 ml wrzątku 250 ml chłodnej przegotowanej wody Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i kiedy się(...)rozpuszczą, dolewamy chłodną wodę i dodajemy wiśnie.  Odstawiamy do lodówki, żeby całość zaczęła tężeć. Aby przyspieszyć ten proces, można wcześniej zmrozić owoce.  Tężejącą galaretkę z owocami przelewamy na spód biszkoptu. Galaretka nie może być rzadka, bo wchłonie ją ciasto :) Mus czekoladowy Składniki: 400 g śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 1 czubata łyżeczka żelatyny

bistro mama
Wiśniowa chmurka -ciasto 358

trochę czasu przygotowania i pracy, ale zapewniam Was, że warto. Jeśli jeszcze nie próbowaliście i nie piekliście to koniecznie musicie zrobić takie wspaniałe ciasto. Słodka beza i wiśnie w galaretce to połączenie idealne. Na blogu znajdziecie również wiele innych przepisów na ciasta, które polecam. Ciasto 300 g mąki 125 g masła 2 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku(...)wyłożyć na dnie blaszki.  Widelcem ponakłuwać ciasto i piec w 200 stopniach C aż  będzie rumiane. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Warstwa wiśniowa 1 kg wiśni 3 galaretki wiśniowe Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody (3,5 szklanki) i wystudzić. Galaretka powinna być lekko stężona. Wiśnie wydrylować (usunąć pestki). Na upieczonym cieście rozłożyć

O kuchni z uczuciem
Sernik na zimno z malinami i galaretką 204

Wakacje to idealny czas, aby przygotować sernik na zimno i to z ulubionymi sezonowymi owocami. Sernik na zimno z malinami, owocami i galaretką to świetna propozycja na letni deser. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań. Przygotowanie sernika nie jest skomplikowane, jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość podczas oczekiwania. Sernik potrzebuje czasu, aby dobrze się schłodzić i stężeć(...)sernikowego 200 ml śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki mleka 2 szklanki świeżych malin 1/2 szklanki borówek 7 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki żelatyny 2 opakowania galaretki malinowej  SKŁADNIKI na spód do sernika na zimno: 400 g herbatników maślanych 200 g masła 2 łyżki kakao  PRZYGOTOWANIE galaretki i spodu do sernika na zimno:  Galaretkę

kulinarnyJa
Sernik na zimno z serkiem homogenizowanym i galaretką 203

Polub mnie na Facebooku Składniki: * Serek homogenizowany 600 g * śmietanka 30 % 200 ml * Biszkopty okrągłe pół opakowania * galaretka truskawkowa * galaretka krystaliczna * truskawki 350 g Przygotowanie: Dno tortownicy ( 24 cm ) wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć biszkopty a na bokach tortownicy połówki truskawek przykładając przekrojoną częścią do ścianki tortownicy ( zobacz film poniżej). Galaretkę krystaliczną rozpuścić w szklance wrzącej wody(...)Galaretkę truskawkową rozpuścić w 350 wrzącej wody. Galaretki muszą być wystudzone ale płynne. Śmietankę ubić na sztywno następnie dodawać partiami serek homogenizowany i wymieszać łyżką na koniec dodać krystaliczną galaretką i ponownie wymieszać. Gotową masę przelać na biszkopty i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie wyjąć z lodówki i ułożyć na na masie pokrojone na plasterki kawałki truskawek. Zalać

Kulinarne przygody
Ciasto z czereśniami i mascarpone 191

Ciasto z czereśniami i mascarpone to pyszny i mało skomplikowany deser na lato. Delikatny kakaowy biszkopt przełożony galaretką z czereśniami, a z wierzchu krem z mascarpone i soczyste borówki. Pyszne ciasto jest o umiarkowanej słodyczy i po prostu rozpływa się w ustach.  Biszkopt do ciasta zrobiłam z dodatkiem karobu, czyli mączki chleba świętojańskiego, który nadał ciastu bardzo przyjemnego lekko(...)kakao lub karobu (u mnie karob) Krem z mascarpone: 250 g serka mascarpone 400 ml śmietany 30% (schłodzić) 8 łyżek cukru pudru łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Czereśnie z galaretką: 500 g dojrzałych czereśni 2 galaretki cytrynowe łyżka soku z cytryny 6 - 8 łyżek cukru trzcinowego Dodatkowo: 250 g borówki amerykańskiej Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka

Kuchcik gotuje
Lodowiec z truskawkami i jagodami 1852

Najlepsze ciasto na upały. Bez pieczenia, z orzeźwiającą galaretką i owocami.  Takie ciasta najczęściej goszczą u mnie na stole podczas gorącego lata. Polecam :) Masa budyniowa: 1,5 szkl mleka 5 żółtek 1 budyń waniliowy 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g masła w temp. pokojowej 1,5 łyżki gorzkiego kakao 2 galaretki o smaku owoców leśnych(...)owoców: truskawki, jagody, maliny ok 100-120 g okrągłych biszkoptów Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, odstawić do czasu aż zacznie tężeć. Masa: żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodać budyń, mąkę, ekstrakt waniliowy i 1/2 szklanki mleka. Zmiksować. Szklankę mleka zagotować. Cienkim strumieniem wlewać masę jajeczną na gotujące się mleko, energicznie mieszając do czasu aż budyń zgęstnieje

Smakołyki Asi
Proste ciasto cytrynowe z kremem budyniowym, ptasim mleczkiem i galaretką z truskawkami 176

Wczorajszy wieczór poświęciłam na przygotowanie tego ciastka bo wymyśliłam sobie, że to będzie idealny przepis na konkurs z  durszlak . Delikatny cytrynowy spód, krem budyniowy, truskawki, ptasie mleczko i galaretka. Prosty przepis ale idealny na wspólne gotowanie z dziećmi. Poza tym truskawki, ptasie mleczko i galaretka oraz krem budyniowy i mięciutki spód ciasta to takie połączenie, które zasmakuje każdemu dziecku(...)Ciasto podobno wyszło pyszne, wiem, bo dwa nieposłuszne skrzaty w środku nocy wykradały kawałek po kawałku nim galaretka zdążyła jeszcze stężeć. I tylko cieszę się, że ostał się chociaż kawałek do zdjęć.  Składniki (na blaszkę 20 cm x 20 cm): Cytrynowy spód (składniki powinny mieć temperaturę pokojową): 140 gram margaryny Palma spółki Bielmar  200 gram mąki

Mango Papaja
Sernik na zimno z oczkiem 275

pyszny deser bez pieczenia. Mam nadzieję, że w takie upalne dni, nikt nie odmówi takiego deseru. Składniki: 1. warstwa 600 g sera tłustego 200 g jogurtu naturalnego 2 galaretki agrestowe 3/4 szkl gotowanej wody Dodatkowo :   herbatniki w polewie czekoladowej - 170 g 2. warstwa 400 g sera tłustego 200 g jogurtu naturalnego 1 galaretka cytrynowa 0,5 szkl gotowanej wody(...)szkl zmiksowanych truskawek 3. Mus truskawkowy 750 ml zmiksowanych truskawek 2 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo : 150 g markizy orzechowe 120 g herbatniki w polewie czekoladowej Przygotowanie: 1. warstwa Ser i jogurt dobrze zmiksować  Galaretki rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Następnie dodawać miksując po jednej łyżce tężejącej galaretki. Dno tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć czekoladowymi

Kuchnia Danusi
Ciasto z Kubusiem i delicjami 180

szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jajka 5 szt, masa Kubusiowa: Kubuś z pomarańczą 900 ml, budyń waniliowy 3 opakowania, masa śmietankowo-galaretkowa: śmietanka 30%  330 ml, galaretka pomarańczowa 1 szt, woda 1 szklanka, cukier puder 2 łyżki, dodatkowo: delicje pomarańczowe 2 opakowania, galaretka cytrynowa 3 szt, woda gorąca 4 szklanki, Sposób przygotowania: Do jajek dodajemy cukier i miksujemy(...)energicznie mieszając. Budyń gotujemy na małej mocy palnika przez 3min. Następnie wylewamy go na biszkopt i równomiernie rozsmarowujemy. Biszkopt najlepiej jest włożyć do specjalnego rantu do ciast z galaretką.  Następnie w jednej szklance wody rozpuszczamy galaretkę. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę. Gdy masa śmietanowo- galaretkowa będzie gęsta to wylewamy ją na delicje

kulinarne odsłony pati
Deser galaretka z owocami 206

jest zbyt gorąco a w domu nie ma nic słodkiego to robię taki deserek. Oczywiście owoce sezonowe a zimą mogą być owoce mrożone lub z puszki. Składniki: 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka truskawkowa winogrona białe bezpestkowe truskawki 200 ml zimnej kremówki 1 łyżka cukru pudru rurki i serca z czekolady do dekoracji Przygotowanie: Galaretkę pomarańczową przygotować wg przepisu na opakowaniu(...)przestudzić, zimną rozlać do kieliszków. Dodać po kilka winogron i włożyć do lodówki by galaretka stężała.  Galaretkę truskawkową również przygotować wg przepisu jak na opakowaniu przestudzić i zimną wylać na galaretkę pomarańczową. Dodać truskawki i ponownie włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć bitą śmietanę

Ala piecze i gotuje
TRUSKAWKOWE CIASTO DLA MAMY, ZE ŚMIETANKĄ Z MASCARPONE NA KRUCHYM SPODZIE Z WARSTWĄ SŁODKIEJ BEZY 236

Uważam, że najlepszym przyjacielem truskawek jest galaretka i bita śmietana, to również najlepsze letnie połączenie smakowe mojego dzieciństwa. I właśnie ten cudowny miks smakowy  podany na maślanym, kruchym spodzie, a następnie przykryty bezą,  obsypaną płatkami migdałów, jest dla mnie idealną propozycją by umilić każdy, wyjątkowy i szczególny dla nas dzień. Ciasto wykonałam na wzór bardzo popularnej Malinowej chmurki(...)zrazi skomplikowany proces jego przygotowania i nie, nie trzeba spędzić całego dnia w kuchni. Dobra organizacja - kluczem do sukcesu, dlatego spód i beze piekę dzień wcześniej, następnego dnia nakładam galaretkę, śmietankę z mascarpone i przykrywam bezą. potem zostaje tylko spokojne leżakowanie w lodówce. Zatem zrób swojej Mamie prezent, odwiedź ją, przynosząc pyszne, samodzielnie wykonane ciasto, dziękując za cudowne dzieciństwo pełne

Upiecz sobie babeczkę
SERNIK NA ZIMNO Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu, jajek i cukru) 2150

Kremowy, rozpływający się w ustach, o delikatnej konsystencji sernik na bazie mascarpone i śmietanki. Lekko słodki śmietankowy smak przełamany truskawkowym akcentem w postaci galaretki i truskawek. Bardzo łatwy i szybki do zrobienia a do tego prezentuje się znakomicie. Idealny nie tylko na upalne dni. Składniki na masę serową (forma 20-22 cm): 500 g serka mascarpone 400 ml śmietany(...)ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta wanilii burbońskiej 15 g (3 łyżeczki) żelatyny 80 ml (1/3 szklanki) wrzącej wody 10 g (2 łyżeczki) soku z cytryny Składniki na galaretkę: 300 g całych truskawek 1 galaretka truskawkowa bez cukru lub domowa galaretka na bazie kompotu truskawkowego opcjonalnie słodzik do smaku np. ksylitol , erytrytol, stewia 400 ml wody Żelatynę rozpuścić

Ola la LCHF