galaretka - 14130 przepisów (strona:122/942)

Ciasto dyskoteka (kryształek) 88

Specjalnie dla moich dzieciaczków przygotowałam dziś ciasto o wdzięcznej nazwie "dyskoteka" lub "kryształek". Jest to biszkopt kakaowy/czekoladowy przełożony masą śmietanową z kolorowymi galaretkami. Wierzch ozdobiłam dodatkowo gorzką czekoladą i kolorową posypką cukrową. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje. Idealnie sprawdzi się na co dzień oraz na imprezy, zwłaszcza imprezy dla dzieci, bo jest bardzo kolorowe. Jeszcze się też nie spotkałam(...)komuś nie smakowało. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: 5 jajek 4 łyżki mąki pszennej tortowej 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 galaretki w różnych kolorach (np. żółtka, zielona i czerwona) 500ml śmietany 30% 2 śmietan - fixy 1 mały cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny 150ml wody Polewa: 4 łyżki śmietany 30% 100g gorzkiej

Waniliowe Improwizacje
Ciasto Biskup 101

Obłędne ciacho! Mięciutki biszkopt, kwaskowata galaretka z dżemem z czarnej porzeczki, krem budyniowy, a to wszystko zakończone chrupiącą bezą z kokosem i makiem, oblana czekoladą...Ciasto bardzo posmakowało domownikom i zniknęło w mgnieniu oka!  Składniki blaszka 23|33: biszkopt: jajka 4 szt, mąka pszenna 3|4 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, cukier(...)szklanki, warstwa z galaretką: galaretka wiśniowa 2 szt, woda gorąca 2 szklanki, dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik, krem: mleko 500 ml, cukier 3 łyżki, cukier waniliowy 16 g, mąka pszenna 3 łyki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, żółtka 2 szt, masło 200 g, beza: białka 4 szt, cukier 1 szklanka, mak suchy 1 szklanka, wiórki kokosowe 1 szklanka, polewa

kulinarne odsłony pati
Wiśniowy deser w słoiczku 66

Póki jeszcze są wiśnie zrób ten pyszny i prosty deser. Połączenie tych lekko kwaskowych owoców zatopionych w galaretce z masą jogurtowo-śmietankową jest rewelacyjne. Jestem pewna, że posmakuje każdemu. Powiem Ci, że u nas błyskawicznie znika z lodówki. Wiśniowy deser w słoiczku możesz też zrobić z mrożonych owoców lub tych z kompotu. Zamrożone wiśnie można rozmrozić i powstały z nich(...)wliczyć w ilość płynu potrzebnego do przygotowania galaretki.  Natomiast jeśli masz wiśnie w kompocie, to użyj kompotu zamiast wody. Wtedy galaretka będzie mocno owocowa. Wiśniowy deser w słoiczku Wiśniowy deser w  słoiczku Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Składniki  Masa jogurtowa: 200 g naturalnego jogurtu 200 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto Smerfuś 75

posmarowaną margaryną, obsypaną bułką tartą i piekę 30 minut w 180 stopniach. Po ostygnieciu dzielę na dwa. Zeskrobuję przypieczony wierzch. Nasączam placki. Pianka: 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 3 galaretki niebieskie 1 galaretkę rozpuszczam według przepisu, odstawiam do stężenia. Kroję w kostkę. 2 galaretki rozpuszczam w 250 ml wrzątku, schładzam do temp. pokojowej. Mleko skondensowane miksuję przez około 3 minuty(...)najszybszych obrotach. Ma powiększyć swoją objętość i być mocno spienione. Następnie jednym ruchem wlewam ostudzone galaretki i miksuję na najwyższych obrotach do połączenia składników. Wrzucam galaretkę pokrojoną w kostkę i mieszam. Wlewam na biszkopt, przykrywam drugim biszkoptem. Do lodówki. Wierzch: 1 śmietana 30% 2 łyżeczki cukru pudru 1,5 śmietan-fix jagody / borówka amerykańska 1 galaretka rozpuszczona

Wasze Przepisy
Malinowa chmurka 93

waniliowego  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Beza z migdałami 3 białka  150 g cukru pudru  2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi)  2 garści płatków migdałowych Galaretka z malinami 350-500 g malin świeżych lub mrożonych  2 szklanki czerwonego soku o łagodnym smaku (np. żurawinowy) 1 szklanka wody  3 płaskie łyżeczki agaru Krem mascarpone(...)godzinę w tej temperaturze.  Po upieczeniu otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić w nim bezę do wystudzenia.  Na desce/paterze ułożyć kruchy spód. W czasie stygnięcia bezy przygotować galaretkę z malinami, czyli: Zagotować wodę z sokiem, dodać agar i doprowadzić do wrzenia mieszając trzepaczką rózgową. Gotować ok. 3 minut. Do soku z agarem dodać maliny. Wymieszać. Jeśli użyło się malin

Weekendy w domu i ogrodzie
Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą 126

pudełka) 1-2 łyżeczki cukru z wanilią 6g żelatyny + 40ml wody Wierzch: 600g borówki, umytej i dobrze osączonej (można ją wysuszyć na ręcznikach papierowych) około 100g malin 2 łyżki galaretki w proszku (to jest tak około połowa opakowania galaretki, użyłam przezroczystej o smaku truskawkowo – waniliowym, można użyć dowolnej) 120ml gorącej wody troszkę posiekanych pistacji Spód: 1. Do miski wsypać mąkę(...)krem (śmietanka z czekoladą może trochę zgęstnieć, może być jak luźny budyń). Gotowy krem wylać na upieczony spód, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki na całą noc. Wierzch: 9. Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostudzenia, galaretka ma być lekko tężejąca. 10. Na wierzchu schłodzonej tarty poukładać borówkę i maliny. Owoce posmarować galaretką

Mała Cukierenka
Ciasto BANANOWIEC-pyszne i orzeźwiające+FILM 105

Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne, letnie ciasto-bardzo orzeźwiające, idealne na ciepłe dni. Mowa o pysznym bananowcu. Jest to ciasto na zimno z masą bananową, śmietanką, bananami, galaretką.  Jest bardzo łatwe do zrobienia, ładnie wygląda i super smakuje. Zapraszam po przepis  Tradycyjnie zapraszam na film z przygotowaniem tego ciasta SKŁADNIKI ***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm(...)BISZKOPT -4 jajka -1/3 szkl cukru -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -3/4 szkl mąki pszennej tortowej MASA BANANOWA -5 dużych bananów -200g masła -2 galaretki cytrynowe -1 szkl wrzątku -0,5 szkl cukru pudru WARSTWA ŚMIETANKOWA -500ml śmietany 36% -1,5 łyżki żelatyny -1/3 szkl cukru pudru -125ml wrzącej wody DODATKOWO -2 galaretki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Fit deser jagodowy 126

Dziś kolejny już pomysł na pyszny i lekki deserek z owocami. Tego lata robię naprawdę dużo takich różnych deserów z galaretka. Jest to świetny sposób na coś słodkiego, ale nie bardzo kalorycznego, do tego takie desery idealnie sprawdzają się w czasie upałów. Jako, że sezon na jagody trwa w najlepsze, więc nie mogło ich zabraknąć również w deserku z nimi(...)Wyszedł z tego taki orzeźwiający serniczek na zimno, z dużą ilością owoców. Składniki (2-3 porcje): 100 g chudego twarogu 300 g skyru lub gęstego jogurtu naturalnego  1 galaretka o smaku jagodowym 1 galaretka o smaku owoców leśnych ok. 200 g borówek/jagód Wykonanie: Borówki opłukać i osuszyć. Galaretkę jagodową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Galaretkę

Healthy food explorer
Deser Oreo 96

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deser oreo w pucharku Deser oreo o smaku śmietankowym z dodatkiem galaretki z truskawkami oraz pysznych ciasteczek oreo. Mmm… nie ma nic lepszego! Deser jest pyszny, ładnie wyglądający a dodatkowo łatwy w przygotowaniu. Można go przygotować w kilka chwil a później tylko rozkoszować się jego cudownym smakiem. Poradzą sobie z nim nawet osoby, które nie czują się(...)samo smakuje. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszny deser oreo z truskawkami. Owoce te można zamienić na każde inne, należy wówczas dobrać do nich odpowiedni smak galaretki. Ja lubię także z dodatkiem galaretki agrestowej z bananami. PRZEPIS NA DESER OREO W PUCHARKU (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 1 galaretka truskawkowa 250 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru

Przepiski.pl
Ciasto z kremem bawarskim i owocami 87

Bardzo smaczne, lekkie ciasto, składające się z puszystego biszkoptu, delikatnego kremu bawarskiego oraz warstwy galaretki i zatopionych w niej owoców. Jeśli chodzi o krem bawarski - jest to krem nieco podobny do słynnej Panna Cotty, ale jest od niej bardziej puszysty, a konsystencję ma wręcz piankową. Wspaniale smakuje ze świeżymi owocami. To był mój pierwszy raz z kremem bawarskim, i choć(...)schłodzonej 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, lub 1 laska wanilii, ewentualnie opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 20 g żelatyny ( 5 łyżeczek ) Galaretka z owocami: około 350 g świeżych owoców lata, np. truskawek, czereśni, wiśni, malin, jagód, borówek amerykańskich 2 galaretki o dowolnym smaku ( u mnie galaretka o smaku owoców leśnych ) + 500 ml wody Wykonanie

Opowieści z piekarnika
Truskawkowe z pianką 91

Orzeźwiające, lekkie ciasto z galaretką, które idealnie sprawdzi się przy upałach. Najlepiej smakuje mocno schłodzone z lodówki. Składniki blaszka 23 /33 : Biszkopt : mąka pszenna 3/4 szklanki,  cukier 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, jajka 4 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, Pianka: śmietanka 36 % 500 ml, galaretka pomarańczowa 2 szt, woda gorąca 2 szklanki, Dodatkowo: truskawki 500g, galaretka truskawkowa(...)170st.C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony odstawić do ostygnięcia, a następnie zdjąć skorupkę z biszkopta. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem waniliowym i nasączyć biszkopt. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno. Stopniowo wlewać galaretkę i mieszać na niskich obrotach miksera. Piankę włożyć na chwilę do lodówki

kulinarne odsłony pati
Tort z truskawkami i galaretką 98

sezonie na truskawki obowiązkowo musi być u mnie ciasto na biszkopcie z kremem i galaretką. W tym roku postanowiłam zrobić takie bardziej wypasione, z dwóch blatów biszkoptowych, przełożone kremem i podwójnie truskawkowe. Ten tort wymagał trochę pracy, ale efekt wszystko wynagrodził. Ciasto jest delikatne, puszyste, lekkie i mocno truskawkowe :) Krem to mój najnowszy udany eksperyment, który ostatnio bardzo często wykorzystuje(...)potrzeby dodawania żelatyny, nie trzeba też uważać przy miksowaniu, bo nie nam się na pewno nie zważy, ani nie rozpłynie. W połączeniu z puszystym biszkoptem smakuje idealnie. No a galaretka i truskawki tylko wieńczą całość :) UWAGA !  Ciasto wyszło dość wysokie - żeby zmieścić galaretkę i truskawki musiałam "powiększyć" tortownicę za pomocą folii aluminiowej, którą owinęłam dookoła zanim wylałam galaretkę. Można

Healthy food explorer
Wenecka Truskawka 88

mleka ·        1 kg twarogu sernikowego ·        660 ml śmietany 30% ·        2 galaretki zielone ·        1 galaretka czerwona ·        160 g czekolady mlecznej ·        3 łyżki żelatyny(...)śmietany 30% ·          Sposób przygotowania: 1.      Biszkopty moczymy w mleku i układamy na dnie tortownicy. 2.    Galaretki zielone rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody i odstawiamy do całkowitego zgęstnienia. Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy. 3.    Trwóg miksujemy mikserem razem ze śmietaną oraz

Kulinarna Chwila

Proponowane wyszukiwania