galaretka - 14130 przepisów (strona:116/942)

Domowa galaretka z jogurtem i domową granolą 258

czekoladowych obżarstwach rodzinnie przechodzimy na dietetyczne desery:) Dziś kolorowe galaretki z jogurtem dosładzanym miodem i domową granolą. SKŁADNIKI 100 ml soku wiśniowego 100 ml mleka kokosowego 100 ml soku anansowgo 500 ml przegotowanej wody 3 łyżeczko agar-agar 400 ml jogurtu naturalnego  łyżka miodu Granola PRZYGOTOWANIE Zaczynam od przygotowania galaretki. Robię dwie aby deser był kolorowy:) Sok wiśniowy zagotowuję(...)stężało. Sok ananasowy mieszam z mlekiem kokosowym (delikatnie oddzielam śmietane i wykorzystuję tylko czysty płyn) dodaję 200 ml wody i zagotowuję. Dodaję agar i postępuję dokładnie tak jak z galaretką wiśniową. Do galaretki ananasowo-kokosowej dodałam troszkę żółtego barwnika. Kiedy galaretki stężeją widelcem "tnę" je na drobne kawałki. Do pucharków nakładam najpierw galaretkę anansowo-kokosową. Polewam jogurtem zmieszanym z miodem

Magiczna kuchnia Darii
Kostka arbuzowo-jogurtowa 173

Puszysty biszkopt, jogurtowa masa oraz orzeźwiająca galaretka z arbuza. Ciasto idealne na ciepłe letnie dni. Lekkie i przyjemne w smaku, a powstało całkiem przypadkiem, kiedy to szukałem pomysłu na wykorzystanie galaretek arbuzowych zalegających od jakiegoś czasu w szafce. Gorąco polecam! Biszkopt (na formę 22 x 32 cm) : 3 jajka 90 g cukru 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej(...)wrzątku, dodać do jogurtu i dokładnie wymieszać. Następnie do masy wmieszać delikatnie kremówkę i od razu wyłożyć na biszkopt (masa szybko tężeje!). Wstawić na chwilę do lodówki i przygotować galaretkę. Galaretka arbuzowa: 800 g arbuza bez pestek 2 czerwone galaretki (użyłem arbuzowych) Arbuza zmiksować blenderem, a następnie przecedzić przez sito. Oddzielić około 150 ml otrzymanego soku i zagotować

Food Square
Deser „dżdżownica w ogródku” 317

Dniem dziecka” przygotowałam deser z myślą o wszystkich milusińskich Ciekawy pomysł, proste i pyszne składniki… Wszystko razem tworzy wyjątkowy deser Składniki: Na około 4 dżdżownice: 1 galaretka truskawkowa „Winiary” 1,5 szklanki wody 1/4 szklanki śmietanki 30 % Będą potrzebne: rękawiczki jednorazowe (rozmiar S) gumki recepturki Reszta deseru: 1 galaretka truskawkowa „Winiary” 100 g czekolady(...)śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 300 g truskawek około 200 g ciasteczek mocno czekoladowych Przygotowanie: Dżdżownice: Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i schładzamy. Dodajemy śmietankę, mieszamy i wstawiamy do lodówki. Gdy lekko zacznie tężeć, wlewamy do palców rękawiczki (oprócz kciuka). Związujemy gumkami. Jeden związany palec lekko zginamy. Wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje. Reszta deseru: Truskawki myjemy, obieramy, kroimy

Oryginalny smak
morele na herbatnikowym cieście i w galaretkach... 210

Składniki: 1/2 kostki masło lub margaryna, 1 sztuka jajka, 6 du że paczki herbatniki petit bery, 1 kg morele, 1 opakowanie galaretka wiśniowa, 1 opakowanie galaretka pomarańczowa, 1 opakowanie galaretka agrestowa, 1/2 szklanki śmietana kremówka, 2 łyżeczki cukier puder, - ile potrzeba posypka czekoladowa herbatniki rozdrobnić w blenderze i dodać masło i jajko i mikserem wyrobić na kruche ciasto odstawić(...)herbatnikowym na wierzchu poukładać połówki moreli piec w 200C około 40 minut i po upieczeniu dobrze wystudzić w trzech miseczkach rozpuścić w 400ml gorącej wody w każdej po opakowaniu galaretek i zostawić do lekkiego stężenia na zimne ciasto poukładać połówki moreli skórką do góry na morele dodać galaretkę wiśniową i do lodówki schować do stężenia na zimne ciasto poukładać połówki

W Mojej Kuchni Lubię
ciasto bez pieczenia "niebo w gębie"... 2554

Składniki: herbatniki 40 dag, masło miękkie 1/2 kostki, truskawki 1/2 kg, serek homogenizowany 250 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, jogurt gęsty 250 ml, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 1 opakowanie herbatniki petit beurry zmiksować z miękkim masłem w rozdrabniaczu na drobną kruszonkę tortownica 20cm - wysmarować cienko masłem miękkim, lepiej będzie zimne ciasto odchodzić od blaszki połowę ciasta wsypać(...)blaszki i denkiem szklanki ubić spód ciasta, rozłożyć połówki truskawek zimny serek homogenizowany bezsmakowy wymieszać z wystudzoną galaretką agrestową wymieszaną w 1 szklance gorącej wody tężejący serek wylać na truskawki i do lodówki do stężenia następnie wsypać resztę ciasta i delikatnie denkiem szklanki ubić, rozłożyć połówki truskawek i wlać tężejącą galaretkę truskawkową wymieszaną w 450 ml gorącej wody, schować

W Mojej Kuchni Lubię
Trójbarwny sernik na zimno 188

Następną naszą propozycją jest przepyszny trójbarwny sernik na zimno. Sernik ten jest bardzo prosty w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczny. My dodałyśmy do niego brzoskwinie i galaretkę truskawką, jednak zarówno owoce, jak i smak galaretki można dowolnie zmieniać. Jedynym minusem przygotowania jest czas potrzebny na związanie sernika nim nałożymy następną warstwę. Czas przygotowania: 5h( gdyż pomiędzy nakładaniem warstw należy(...)porcji: duża blacha Składniki: 1200g serka waniliowego homogenizowanego 400g serka półtłustego 12 łyżeczek żelatyny ( około półtora opakowania ) 8 łyżek cukru pudru 4 łyżki kakao 2x 1/3 szklanki wrzątku 2 galaretki Puszka brzoskwiń 6 małych paczek herbatników (ok 90g wychodzi) Herbatnikami wykładamy dno tortownicy. Następnie do miski wkładamy 200g serka półtłustego, 600g serka waniliowego, 4 łyżki kakao i 5 łyżek cukru

Kolizje Smaków
Ekspresowy śmietanowiec z winogronami 178

bardzo szybko i banalnie prosto. Smak jest natomiast wyśmienity. Szczerze polecam wypróbować ten przepis. Składniki: 1l śmietany 12% 4łyżki cukru 4 łyżki żelatyny 200g herbatników 300g winogron 2 opakowania galaretki łyżka masła Jedną z galaretek przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Czekamy, aż dobrze się zwiąże i kroimy ją w kosteczkę. Kiedy mamy już przyszykowaną galaretkę możemy zacząć przygotowywać ciasto. Żelatynę(...)szklanki cieplej wody. Śmietanę przekładamy do miski i delikatnie rozbijamy mikserem. Dodajemy cukier i powoli wlewamy żelatynę, nadal miksując. Winogrona myjemy i przekrajamy na pół. Do śmietany dodajemy galaretkę w kostkach oraz część winogron. Mieszamy całość łyżką i odkładamy na chwilę do lodówki.   Masło rozpuszczamy na patelni. Herbatniki kruszymy, mieszamy z masłem i wykładamy na dno blachy

Kolizje Smaków
Lekki piankowy tort na zimno 188

smaczny tort na zimno. Udaje się zawsze i każdemu, dlatego bez obaw możecie go zrobić. Składniki: Kilka biszkoptów 400g mieszanki owoców leśnych  330ml śmietanki kremówki 30% 2 opakowania galaretki (ulubiony smak np. owoców leśnych, wiśniowa lub truskawkowa) 1 łyżka cukru pudru Jedną galaretkę rozpuszczamy w 250ml wody, a drugą w 400ml*.Odstawiamy do ostygnięcia. Małą blachę tortownicy wykładamy biszkoptami(...)Zimną kremówkę ubijamy na sztywną pianę wraz z łyżką cukru pudru. Przestudzoną galaretkę rozpuszczoną w 250ml wody miksujemy z ubita kremówką i wykładamy na biszkopty. Odstawiamy do zamrażalnika na około 30 minut, do całkowitego ścięcia ciasta. Następnie wykładamy owoce i zalewamy drugą galaretką. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Kiedy galaretka stężeje ciasto można podawać :) Smacznego *ilośc wody dotyczy

Kolizje Smaków
BANANOWIEC 181

dziecinie proste do przyrządzenia, jeżeli użyjemy biszkoptów wtedy ciasto robi się błyskawicznie. Składniki: Biszkop tz 4 jajek (lub gotowe biszkopty) Masa Bananowa 4 banany 250 g masła roślinnego 2 galaretki cytrynowe 2 żółtka Opcjonalnie 4 łyżki cukru pudru Dekoracja 1 banan 2 galaretki truskawkowe 2 białka 1 galaretka brzoskwiniowa Masło . utrzeć . z . żółtkami, . dodać . banany . rozdrobnione . blenderem, . na . końcu . dodać(...)tężejące . galaretki . cytrynowe . rozpuszczone . w 2 szklankach wrzącej wody, odstawić do przestygnięcia następnie wstawić do  lodówki . aby . masa .  lekko . stężała. . Biszkopt . przekroić . na . pół wylać tężejącą masę bananową, przykryć drugą połową biszkoptu. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić

RAROSSA
Terrina wielkanocna 2719

Szynka w galarecie Szynka faszerowana kremem chrzanowym Pasztet faszerowany z jajkiem Dzisiaj zaś proponuję Wam przygotować wyśmienite w smaku, ale przede wszystkim bardzo efektowne, ale i mało pracochłonne danie: galaretka wielkanocna, czy też inaczej Terrina wielkanocna, będzie prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu. Jajko, które jest synonimem Wielkanocy jest obowiązkowym składnikiem terriny, do tego kolorowe warzywa, gotowana szynka i dobrze doprawiona masa(...)śmietanowo-majonezowa. Wyglądem przypomina trochę deser: Jogurtowiec z galaretkami (lubicie?). Taka galaretka wielkanocna jest gotowa w 30 minut, czasu wymaga jedynie tężenie galaretki w lodówce. Terrina wielkanocna, czyli galaretka wielkanocna jest godna polecenia, zapraszam po przepis. Składniki: 250 g mieszanki mrożonej marchwi i zielonego groszku, 3 łyżki kukurydzy z puszki, 4 grube plastry gotowanej szynki, 4 Jaja 6 łyżek sosu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto Kubuś 4232

szklanki cukru pudru 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości zimnej wody + 150-200ml gorącej wody 10 herbatników na spód 1 opakowanie galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 350ml gorącej wody Wykonanie: - formę wyłożyć papierem do pieczenia (formę smaruję tłuszczem tak, by papier przywarł do niej) łącznie z jej brzegami tak, by papier wystawał trochę ponad(...)sztywno, dodać cukier wanilinowy i cukier puder, ubić, dodać mocno przestudzoną żelatynę i delikatnie wymieszać - masę śmietankową wyłożyć na przestudzoną masę kubusiową, wyrównać i schłodzić w lodówce do zastygnięcia - galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do całkowitego wystygnięcia - zimną galaretkę wylać na zastygniętą masę śmietankową, delikatnie wstawić do lodówki, schładzać do czasu całkowitego zastygnięcia galaretki Ciasto Kubuś można przygotować

Smakołyki Bereniki
Sernik na zimno na serkach homogenizowanych 52

Pyszne ciasto z serków homogenizowanych, bez pieczenia, z brzoskwiniami i  galaretką. Banalnie łatwe w przygotowaniu na każdą okazję:)  Składniki: na formę 25x25cm 2 galaretki cytrynowe, 2 galaretki brzoskwiniowe 300 ml wody 1 kg serka homogenizowanego brzoskwinie w syropie z puszki, 100 g gorzkiej czekolady, pół opakowania okrągłych biszkoptów Przygotowanie: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody - dokładnie(...)rozpuszczamy, mieszamy, odstawiamy do chwili aż będzie juś lekko tężejąca - co jakiś czas mieszając.  Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody. Ostawiamy do całkowitego wystudzenia. Brzoskwinie odsączamy z syropu, kroimy w cieniutkie plastry. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Do serków dodajemy galaretkę cytrynową - dokładnie mieszamy.   Dno formy wykładamy wykładamy biszkoptami, przekładamy masę serową, układamy brzoskwinie, posypujemy czekoladą

Lena Gotuje
ciasto jajko sadzone na leśnym mchu 289

ciasto odstawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto się wystudzi ścinamy wierzchnią skórkę. składniki ma masę z serków homogenizowanych: 600 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 200 ml śmietanki kremówki 2 galaretki brzoskwiniowe 400 ml gorącej wody dodatkowo: 2 puszki brzoskwiń w syropie wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i mieszamy z serkiem(...)homogenizowanym. Następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę i mieszamy, gdyby masa była za rzadką wkładamy ją do lodówki i lekko tężejącą wylewamy na ciasto. Układamy połówki brzoskwiń i wstawiamy do lodówki aby masa stężała. składniki na wierzchnią galaretkę: 2 galaretki przeźroczyste 600 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Lekko tężejącą wykładamy na ciasto. Całość

Domowy Smak Jedzenia
leśny mech z galaretką i bananami 203

wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 170 st.C do tzw suchego patyczka, przez ok. 25-30 min. Gdy ciasto się wystudzi ścinamy wierzch i kruszymy. składniki na warstwę galaretki z bananami: 2 galaretki cytrynowe 750 ml gorącej wody ok. 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub z czarnej porzeczki ok. 5 dużych bananów wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Gdy zaczną(...)tężeć kroimy banany na pół w poprzek, układamy je na cieście posmarowanym dżemem i zalewamy tężejącą galaretką. Całość wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała. składniki na krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru lub do smaku wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy na gęsty krem. Gotowy krem wykładamy

Domowy Smak Jedzenia
Torcik z jogurtem z borówkami 152

zachwyci każdego łasucha. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie wyjątkowo smaczny i lekki – idealna kombinacja na specjalną okazję. Aby przygotować ten pyszny torcik, potrzebujesz jogurtu naturalnego, świeżych borówek oraz galaretki i sosu żurawinowego, do polania. Połączenie kwaśnego jogurtu ze słodkimi borówkami sprawia, że torcik jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy i pełen witamin. Składniki 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka(...)rubinowa lub truskawkowa 400 ml jogurtu naturalnego 200 g świeżych borówek 1 mały słoiczek borówek lub żurawiny 1 mała paczka herbatników 200g lub okrągłe biszkopty 2 łyżki masła   Galaretki cytrynowe rozpuścić w 300 ml wrzątku, wystudzić. Galaretkę rubinową rozpuścić w 400 ml wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia. Ciastka włożyć do miksera zmiksować na miałko, dodać 2 łyżki masła

gotuj ze mną