galaretka - 14130 przepisów (strona:119/942)

BANANOWIEC 158

dziecinie proste do przyrządzenia, jeżeli użyjemy biszkoptów wtedy ciasto robi się błyskawicznie. Składniki: Biszkop tz 4 jajek (lub gotowe biszkopty) Masa Bananowa 4 banany 250 g masła roślinnego 2 galaretki cytrynowe 2 żółtka Opcjonalnie 4 łyżki cukru pudru Dekoracja 1 banan 2 galaretki truskawkowe 2 białka 1 galaretka brzoskwiniowa Masło . utrzeć . z . żółtkami, . dodać . banany . rozdrobnione . blenderem, . na . końcu . dodać(...)tężejące . galaretki . cytrynowe . rozpuszczone . w 2 szklankach wrzącej wody, odstawić do przestygnięcia następnie wstawić do  lodówki . aby . masa .  lekko . stężała. . Biszkopt . przekroić . na . pół wylać tężejącą masę bananową, przykryć drugą połową biszkoptu. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić

RAROSSA
Terrina wielkanocna 2684

Szynka w galarecie Szynka faszerowana kremem chrzanowym Pasztet faszerowany z jajkiem Dzisiaj zaś proponuję Wam przygotować wyśmienite w smaku, ale przede wszystkim bardzo efektowne, ale i mało pracochłonne danie: galaretka wielkanocna, czy też inaczej Terrina wielkanocna, będzie prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu. Jajko, które jest synonimem Wielkanocy jest obowiązkowym składnikiem terriny, do tego kolorowe warzywa, gotowana szynka i dobrze doprawiona masa(...)śmietanowo-majonezowa. Wyglądem przypomina trochę deser: Jogurtowiec z galaretkami (lubicie?). Taka galaretka wielkanocna jest gotowa w 30 minut, czasu wymaga jedynie tężenie galaretki w lodówce. Terrina wielkanocna, czyli galaretka wielkanocna jest godna polecenia, zapraszam po przepis. Składniki: 250 g mieszanki mrożonej marchwi i zielonego groszku, 3 łyżki kukurydzy z puszki, 4 grube plastry gotowanej szynki, 4 Jaja 6 łyżek sosu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto Kubuś 4188

szklanki cukru pudru 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości zimnej wody + 150-200ml gorącej wody 10 herbatników na spód 1 opakowanie galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 350ml gorącej wody Wykonanie: - formę wyłożyć papierem do pieczenia (formę smaruję tłuszczem tak, by papier przywarł do niej) łącznie z jej brzegami tak, by papier wystawał trochę ponad(...)sztywno, dodać cukier wanilinowy i cukier puder, ubić, dodać mocno przestudzoną żelatynę i delikatnie wymieszać - masę śmietankową wyłożyć na przestudzoną masę kubusiową, wyrównać i schłodzić w lodówce do zastygnięcia - galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do całkowitego wystygnięcia - zimną galaretkę wylać na zastygniętą masę śmietankową, delikatnie wstawić do lodówki, schładzać do czasu całkowitego zastygnięcia galaretki Ciasto Kubuś można przygotować

Smakołyki Bereniki
Sernik na zimno na serkach homogenizowanych 29

Pyszne ciasto z serków homogenizowanych, bez pieczenia, z brzoskwiniami i  galaretką. Banalnie łatwe w przygotowaniu na każdą okazję:)  Składniki: na formę 25x25cm 2 galaretki cytrynowe, 2 galaretki brzoskwiniowe 300 ml wody 1 kg serka homogenizowanego brzoskwinie w syropie z puszki, 100 g gorzkiej czekolady, pół opakowania okrągłych biszkoptów Przygotowanie: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody - dokładnie(...)rozpuszczamy, mieszamy, odstawiamy do chwili aż będzie juś lekko tężejąca - co jakiś czas mieszając.  Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody. Ostawiamy do całkowitego wystudzenia. Brzoskwinie odsączamy z syropu, kroimy w cieniutkie plastry. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Do serków dodajemy galaretkę cytrynową - dokładnie mieszamy.   Dno formy wykładamy wykładamy biszkoptami, przekładamy masę serową, układamy brzoskwinie, posypujemy czekoladą

Lena Gotuje
ciasto jajko sadzone na leśnym mchu 247

ciasto odstawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto się wystudzi ścinamy wierzchnią skórkę. składniki ma masę z serków homogenizowanych: 600 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 200 ml śmietanki kremówki 2 galaretki brzoskwiniowe 400 ml gorącej wody dodatkowo: 2 puszki brzoskwiń w syropie wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i mieszamy z serkiem(...)homogenizowanym. Następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę i mieszamy, gdyby masa była za rzadką wkładamy ją do lodówki i lekko tężejącą wylewamy na ciasto. Układamy połówki brzoskwiń i wstawiamy do lodówki aby masa stężała. składniki na wierzchnią galaretkę: 2 galaretki przeźroczyste 600 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Lekko tężejącą wykładamy na ciasto. Całość

Domowy Smak Jedzenia
leśny mech z galaretką i bananami 163

wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 170 st.C do tzw suchego patyczka, przez ok. 25-30 min. Gdy ciasto się wystudzi ścinamy wierzch i kruszymy. składniki na warstwę galaretki z bananami: 2 galaretki cytrynowe 750 ml gorącej wody ok. 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub z czarnej porzeczki ok. 5 dużych bananów wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Gdy zaczną(...)tężeć kroimy banany na pół w poprzek, układamy je na cieście posmarowanym dżemem i zalewamy tężejącą galaretką. Całość wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała. składniki na krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru lub do smaku wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy na gęsty krem. Gotowy krem wykładamy

Domowy Smak Jedzenia
Torcik z jogurtem z borówkami 115

zachwyci każdego łasucha. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie wyjątkowo smaczny i lekki – idealna kombinacja na specjalną okazję. Aby przygotować ten pyszny torcik, potrzebujesz jogurtu naturalnego, świeżych borówek oraz galaretki i sosu żurawinowego, do polania. Połączenie kwaśnego jogurtu ze słodkimi borówkami sprawia, że torcik jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy i pełen witamin. Składniki 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka(...)rubinowa lub truskawkowa 400 ml jogurtu naturalnego 200 g świeżych borówek 1 mały słoiczek borówek lub żurawiny 1 mała paczka herbatników 200g lub okrągłe biszkopty 2 łyżki masła   Galaretki cytrynowe rozpuścić w 300 ml wrzątku, wystudzić. Galaretkę rubinową rozpuścić w 400 ml wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia. Ciastka włożyć do miksera zmiksować na miałko, dodać 2 łyżki masła

gotuj ze mną
wiosenny leśny mech z galaretką i truskawkami 151

suchego patyczka, przez ok. 30 min. Upieczone ciasto odstawiamy go wystudzenia. Następnie ścinamy wierzch ciasta i kruszymy. składniki na warstwę z truskawkami: 2 galaretki o smaku truskawkowym ok. 450 g truskawek (u mnie mrożone) 700 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki rozmrażamy i kroimy na mniejsze kawałki. Do wystudzonej galaretki dodajemy pokrojone(...)truskawki i odstawiamy, aż galaretka zacznie tężeć. Lekko tężejąca galaretkę z truskawkami wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki aby całkiem stężała. składniki na krem śmietankowy z mascarpone: 300 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka typu mascarpone 3 łyżki cukru pudru lub do smaku 1 łyżeczka cukru z wanilią wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy

Domowy Smak Jedzenia
Kryształkowy torcik 34

Deser, który uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli 😊 Ułożone na biszkoptach kawałki brzoskwiń z syropu, zalane mleczno śmietanową masą, z pływającymi kryształkami galaretki, posypany błyszczącą zieloną kołderką 😋   Składniki: tortownica o śr. 26 cm szklanka=250 ml -biszkopty -brzoskwinie z syropu -3 galaretki: brzoskwiniowa, truskawkowa, kiwi -2 szklanki pełnego mleka -1 szklanka śmietany 30% -1 szklanka cukru -opakowanie cukru waniliowego(...)soku. Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować, odstawić do całkowitego wystudzenia. Żelatynę zalać w miseczce zimną wodą do jej wysokości, zamieszać, odstawić do napęcznienia.  Każdą z galaretek rozpuścić osobno w półtorej szklanki gorącej wody, dobrze rozmieszać, pozostawić do   wystudzenia. Dno tortownicy wyłożyć  biszkoptami. Każdy nasączyć sokiem brzoskwiniowym. Ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie, zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową

Kulinarne przemyslenia
Sernik bez pieczenia z brzoskwiniami 86

pewno pokona niejeden sernik pieczony. Sernik na zimno zrobiony jest z sera z wiaderka i jest to łatwy przepis na sernik, gdyż nie wymaga mielenia sera. Sernik z galaretką i brzoskwiniami rewelacyjnie smakuje o każdej porze roku i odpowiedni jest jako deser na różne okazje. Sernik bez pieczenia z brzoskwiniami jest prosty do zrobienia. Każdy przepis na sernik na zimno(...)wymaga od nas nieco cierpliwości i dopilnowania momentu tężenia galaretki. Sernik z galaretką to proste ciasto na zimno , ale trzeba pilnować wskazówek podanych w opisie wykonania. Sernik z brzoskwiniami wyjdzie idealny, jeśli dopilnujemy, aby wszystkie produkty miały jednakową temperaturę pokojową. Sernik bez pieczenia można również przygotować, używając innych owoców z puszki np. gruszek, moreli lub ananasa. Sernik jest umiarkowanie słodki

Kuchcik gotuje
Ciasto Beatka 36

łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, krem: mleko 1 litr, cukier 1 szklanka, mąka ziemniaczana 4 łyżki, mąka pszenna 4 łyżki, żółtka 2 szt, masło 40 dag, dodatkowo: galaretki wiśniowe 3 szt, galaretki agrestowe  3 szt, winogrono zielone 30 dag, brzoskwinie 1 puszka, Sposób przygotowania: Biszkopt jasny: Jajka ubić z cukrem przez 10 min. Następnie dodać przesianą mąkę oraz(...)dotykała i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch przez 10 minut. Następnie stopniowo dodawać po łyżce ostygniętego budyniu. Krem podzielić na 3 części.  Galaretki agrestowe rozpuścić w litrze gorącej wody. Galaretki wiśniowe rozpuścić również w litrze wody. Z ciemnego ciasta wykroić literatką kółka. Jasny biszkopt ułożyć na desce, najlepiej zabezpieczyć go wysokim rantem, bo ciasto wychodzi naprawdę

kulinarne odsłony pati
Ciasto krówkowe z galaretką 40

Ciasto krówkowe z galaretką to pyszne ciasto bez pieczenia. Jest bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się na każdą okazję! Ciasto składa się z warstwy herbatników, delikatnej masy śmietankowej, oraz słodkiej masy krówkowej. Całość wykończona jest galaretką cytrynową, która idealnie przełamuje słodki smak ciasta. CIASTO KRÓWKOWE Z GALARETKĄ – PRZEPIS Składniki 500 ml śmietanki kremówki 250 g serka(...)mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 puszki masy krówkowej 1 opakowanie biszkoptów 24 herbatniki kakaowe 12 herbatników maślanych 200 ml mleka 2 galaretki cytrynowe 700 ml wody Wykonanie Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Blaszkę 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy jasne herbatniki. Na wierzch wykładamy połowę masy, rozprowadzamy

Alle Dobre!
Bajaderka z wiśniami 289

cięższe, dwie kolejne lżejsze. Dzięki temu połączeniu otrzymujemy taki miks letnich i zimowych smaków. Na spodzie znalazło się ciasto bajaderkowe, dalej krem z mascarpone i nutellą, dalej wiśnie w galaretce oraz masa przygotowana z jogurtu greckiego, waniliowego skyru oraz puddingu proteinowego. Wierzch wieńczy starta czekolada. Polecam, jeśli to Twoje smaki. Spód bajaderkowy: około 400 g ciasta bez masy/biszkoptów/herbatnik(...)przypadku jasnych ciast, bez dodatku kakao, można zwiększyć ilość kakao do 2 łyżek) 1-2 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella około 160 g dżemu wiśniowego (najlepiej bez cukru) Galaretka: 3 op. galaretki wiśniowej około 400 g wiśni (u mnie mrożone) Krem czekoladowy: 125 g miękkiego masła 150 g kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella 250 g mascarpone Masa jogurtowa

Smaki Na Talerzu
Malinowa Chmurka-klasyczny przepis, najlepsza +FILM 45

Kochani, zapraszam Was dziś na pyszny klasyk-ciasto wszystkim znane i przez wszystkich lubiane-malinowa chmurka. osobiście uwielbiam ją właśnie w tej klasycznej wersji czyli na kruchym cieście, z galaretką z malinami, z lekką masą śmietankową i chrupiącą bezą Ciasto dość czasochłonne ale warte zachodu bo smakuje rewelacyjnie :) Zapraszam zapraszam tez na film SKŁADNIKI *blaszka ok 25x35cm KRUCHE CIASTO(...)białka odkładamy do bezy) -3 łyżki cukru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 cukier waniliowy  -100g masła -1,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) GALARETKA Z MALINAMI -500g malin świeżych lub mrożonych -3 malinowe galaretki -3,5 szkl wody KREM -500ml śmietanki 30 lub 36% -250g serka kremowego  lub mascarpone -2 łyżki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto Królewski Faworyt – biszkopt z kremem kukułkowym 59

cukru (pół szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao   Krem kukułkowy: 150 ml śmietanki 30% 200 g cukierków kukułki 250 g serka mascarpone pół opakowania galaretki cytrynowej lub przezroczystej (opakowanie na 500 ml wody o wadze około 70 g) 100 ml wody   Bita śmietana: 250 ml śmietanki 30% pół opakowania galaretki cytrynowej lub przezroczystej 100 ml wody(...)Krem kukułkowy: Śmietanę wlej do małego garnka, dodaj do niej cukierki kukułki i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż cukierki się całkowicie rozpuszczą. Taką masę pozostaw do wystudzenia. Pół opakowania galaretki cytrynowej rozpuść w 100 ml gorącej wody i odstaw, aż wystygnie. Mascarpone przełóż do miski, dodaj do niego całkowicie ostudzoną masę kukułkową i miksuj robotem kuchennym przez chwilę. Następnie dodaj

e-PrzepisyKulinarne