upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę z mascarpone: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej 1 galaretka cytrynowa 200 ml gorącej wody 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Serek rozmiksowujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy do serka. Delikatnie miksuje. Dodajemy lekko tężejącą(...)galaretkę i miksujemy na gładką masę. Gotową wylewamy na wystudzone ciasto szpinakowe. Wkładamy do lodówki, do stężenia masy. składniki na wierzch ciasta: ok. 3-4 szt. kiwi 1 galaretka krystaliczna o smaku cytrynowym 400 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Kiwi obieramy, kroimy w plastry. Zalewamy gorącą wodą (tak aby woda przykryła
Domowy Smak Jedzeniapszennej 1 łyżka kakao Poncz do nasączenia: 100 ml wody 1 łyżka cukru pudru sok z 1/2 cytryny Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka bananowa 200 ml wody Wierzch: 3 banany sok z 1/2 cytryny 1 galaretka bananowa 500 ml wody 1 galaretkę rozmieszać w 500 ml gorącej wody, ostudzić i wstawić(...)dnem wysłanym papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach, a następnie pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przygotować masę śmietanową. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody i ostudzić. Kremówkę z cukrem pudrem ubić na sztywno, a na końcu powoli połączyć z zimną, ale nie tężejącą galaretką. Ciasto. Biszkopt nasączyć
Di gotujeludowych, folkloru i legend św. Walenty został uznany za patrona zakochanych, a dzień 14 lutego od roku 496 jest obchodzony jako Dzień św. Walentego (Walentynki). Błyskawiczne ciasteczka serowe z galaretką. Składniki: - 20 dag twarogu (u mnie domowy, zrobiony z jogurtów greckich) - 25 dag mąki tortowej - 20 dag masła - 1 żółtko - 2 – 3 łyżki cukru pudru - szczypta soli Dodatkowo(...)białko do smarowania ciastek - 1 galaretka (truskawkowa, malinowa…) - 200 ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki Do misy blendera przekładamy twaróg (ja miałam z jogurtów greckich, jeżeli używacie zwykłego najlepiej najpierw przecisnąć go przez praskę), wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, żółtko, cukier puder i szczyptę soli – miksujemy pulsacyjnie. Przekładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy formując kulę. Owijamy folią spożywczą
mojewypiekiinietylkotrzymać się składników, bo standardowe zamiennik nie mają wpływu na konsystencję i całkowite wykończenie. 😉 Zamiast śmietanki kokosowej, możecie zastąpić ją zwykłą śmietanką 30% lub 36%. Pierwszą wersję wykonałam z galaretką proteinową (większa zawartości białka) o smaku białej czekolady z malinami...nie muszę chyba mówić, jaki wyszedł końcowy rezultat w połączeniu z kokosem. 😏😍 Link do tego cudeńka podsyłam TUTAJ . Oczywiście zdaję(...)sobie z tego sprawę, że nie wiele osób pewnie ma tą galaretkę dlatego drugą wersję wykonałam ze standardową galaretką :) Przy tej opcji zamiast galaretki cytrynowej dałam 2 miarki (140 g) i 250 ml ciepłej wody. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam również inne moje przepisy na serniki LINK Składniki: (forma 20 cm) spód+wierzch -90 g wiórków kokosowych (1 szklanka
Zdrowie i pysznie na talerzusię dużym powodzeniem – wyglądają i smakują bardzo dobrze. Ja postanowiłam przygotować takie właśnie zielone ciasto z masą na bazie jogurtu naturalnego, brzoskwiniowego musu oraz dodatkiem pokrojonych brzoskwiń i galaretek. Dla osób z nietolerancją laktozy mam dobrą wiadomość – to ciasto jest też dla Was – przygotować go możecie z dostępnego na rynku jogurtu naturalnego bez laktozy marki Mlekovita. Ciasto(...)szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 puszka brzoskwiń 350 g jogurtu naturalnego bez laktozy Mlekovita 5 łyżek cukru 4-5 łyżek żelatyny Dodatkowo: 1 galaretka żółta 1 galaretka czerwona Każdą z galaretek rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do całkowitego stężenia (najlepiej w płaskim naczyniu). Stężałą galaretkę kroimy w drobną kostkę. Umyty szpinak miksujemy
Smaki Na TalerzuWiniary wprowadziło na rynek przezroczyste galaretki. Dzięki nim możemy wyczarować wspaniałe desery. Producent na swojej stronie pisze: "Nowa Galaretka Przezroczysta WINIARY ma unikalny winogronowy smak, a także oryginalna, przezroczystą formę, która z łatwością odmieni ulubione desery. Można używać jej zarówno jako dodatku do ciast, ale także podawać w formie samodzielnego deseru w towarzystwie ulubionych owoców. Efekt za każdym razem pysznie(...)zaskoczy – nie tylko wyglądem, ale i smakiem." Ja chciałam sprawdzić czy galaretka jest rzeczywiście przezroczysta i desery wyglądają przepięknie. Jest lato więc myślałam nad deserem letnim ale jednocześnie smacznym. Wymyśliłam więc miętowy sernik na bazie spodu sernika florentyńskiego . Składniki: Spód: 25 g posiekanych wiśni kandyzowanych 25 g posiekanej skórki pomarańczowej 25 g posiekanej suszonej żurawiny 100 g zblendowanych płatków migdałowych
Kuchnia w oparachspód (możecie zastąpić go ewentualnie herbatnikami lub pokruszonymi ciasteczkami owsianymi wymieszanymi z masłem, jak np. w tym przepisie: Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone) ) połączony z malinami, galaretką, kremem i bezą to prawdziwy raj dla podniebienia ;) W sezonie można użyć świeżych malin, a przez resztę roku sprawdzą się maliny mrożone. Malinowa chmurka jest nieco pracochłonnym ciastem(...)jajek klasy M 3 łyżki cukru pudru (ok. 45g) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) 170 g mąki pszennej 130 g masła Składniki na galaretkę z malinami: 800 g malin (świeżych lub mrożonych) 4 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody) 1 litr wrzącej wody Składniki na krem: 500 ml śmietanki kremówki
Kulinarne Przebojeludowych, folkloru i legend św. Walenty został uznany za patrona zakochanych, a dzień 14 lutego od roku 496 jest obchodzony jako Dzień św. Walentego (Walentynki). Błyskawiczne ciasteczka serowe z galaretką. Składniki: - 20 dag twarogu (u mnie domowy, zrobiony z jogurtów greckich) - 25 dag mąki tortowej - 20 dag masła - 1 żółtko - 2 – 3 łyżki cukru pudru - szczypta soli Dodatkowo(...)białko do smarowania ciastek - 1 galaretka (truskawkowa, malinowa…) - 200 ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki Do misy blendera przekładamy twaróg (ja miałam z jogurtów greckich, jeżeli używacie zwykłego najlepiej najpierw przecisnąć go przez praskę), wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, żółtko, cukier puder i szczyptę soli – miksujemy pulsacyjnie. Przekładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy formując kulę. Owijamy folią spożywczą
mojewypiekiinietylkomasę shrekową: 1,2 l soku Kubuś (Pysio) koloru zielonego 3 budynie waniliowe bez cukru (proszek) 200 g masła Na piankę agrestową: 800 g jogurtu typu greckiego 2 galaretki agrestowe 1,5 szkl. wody Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe 3 szkl. wody Delicje brzoskwiniowe (duże opakowanie) Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem(...)Masło powinno całkowicie połączyć się z masą. Od razu przełożyć na przestudzony biszkopt. Odstawić do przestudzenia i stężenia. Pianka agrestowa: 1,5 szkl. wody zagotować i rozprowadzić w niej galaretki. Odstawić do przestudzenia. Jogurt typu greckiego krótko wymieszać mikserem, dodać przestudzoną galaretkę. Wymieszać do połączenia składników i przelać na masę shrekową. Odłożyć do lodówki aż masa stężeje. Wierzch: 3 szkl
My sweet a lifejajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki zwykłej 2 łyżki kakao 250 g masła 2 kieliszki rumu (lub wódki) 1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie) Dodatkowo: 2 opakowania galaretki agrestowej kakao Przygotowanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wmieszać. Przelać do formy o wymiarach(...)temperaturze pokojowej, utrzeć na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu, a następnie po kieliszku alkoholu. Jeśli wolicie słodsze masy, można dosłodzić cukrem pudrem. Galaretki: Każde z opakowań galaretki przygotowujemy w 1,5 szklanki wody. Przełożenie: Na biszkopt nakładamy parę łyżek kremu kakaowego. Wlewamy jedną z przygotowanych galaretek (lekko tężejącą). Odstawiamy do lodówki
My sweet a lifemasę kubusiową: 1,2-1,3 l soku Kubuś marchewkowego 3 budynie waniliowe bez cukru (proszek) 200 g masła Na piankę brzoskwiniową: 800 g jogurtu typu greckiego 2 galaretki brzoskwiniowe 1,5 szkl. wody Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe 3 szkl. wody Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie(...)Masło powinno całkowicie połączyć się z masą. Od razu przełożyć na przestudzony biszkopt. Odstawić do przestudzenia i stężenia. Pianka brzoskwiniowa: 1,5 szkl. wody zagotować i rozprowadzić w niej galaretki. Odstawić do przestudzenia. Jogurt typu greckiego krótko wymieszać mikserem, dodać przestudzoną galaretkę. Wymieszać do połączenia składników i przelać na masę kubusiową. Odłożyć do lodówki aż masa stężeje. Wierzch: 3 szkl
My sweet a lifełyżeczka amoniaku mały cukier waniliowy 2 łyżki wiórków kokosowych 10 dag zmielonych orzechów 2 łyżki kakao, łyżka wody DO PRZEŁOŻENIA : słoik dżemu wiśniowego lub innego (dałam truskawkowy) 2 galaretki wiśniowe (dałam truskawkowe) MASA : 1 śmietana śnieżka szklanka zimnego mleka galaretka cytrynowa POLEWA : 2,5 łyżki kakao, śmietany, cukru 6 dag masła łyżeczka żelatyny WYKONANIE CIASTA : Margarynę ucieramy(...)mieszamy i pieczemy osobno na blaszce o wymiarach 25/40 cm, ale można też upiec w mniejszej, wtedy ciasto będzie wyższe. Pieczemy w 180 stopniach C do suchego patyczka. WARSTWA GALARETKI : Dwie czerwone galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Dodajemy słoiczek dżemu ( odłożyć 4 łyżki). Blachę w której piekliśmy ciasto wykładamy, aż po brzegi folią spożywczą. Układamy jeden placek (u mnie
Pani na deserCiasto z którego najbardziej zadowolone będą dzieci :) Chociaż dorośli również nie pogardzą kawałeczkiem tego deseru do kawy. Bardzo proste, lekkie i kolorowe. Możemy zrobić z dowolnymi owocami i ulubioną galaretką. Polecam :) BISZKOPT : 3 jajka 3/4 szklanki cukru i mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA: 2 szklanki mleka 3,2 % duży kubek jogurtu greckiego 400 g lub śmietany(...)szklanka cukru opakowanie żelatyny 50 g ORAZ : 3 galaretki o dowolnym smaku u mnie agrestowa, rubinowa, niebieska 1 galaretka wiśniowa na wierzch mała paczka delicji lub dowolne owoce. WYKONANIE : Trzy galaretki rozpuszczamy osobno w szklance wody i wlewamy do płaskiego naczynia. Jak stężeję kroimy w dowolną kostkę. ROBIMY BISZKOPT : Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy
Pani na desersię z przepisem :) BISZKOPT : 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia i octu WARSTWA BRZOSKWINIOWA : puszka brzoskwiń 2 brzoskwiniowe galaretki WARSTWA CZEKOLADOWA : krem do smarowania pieczywa czekoladowo- orzechowy 400 g ( z Biedronki) 2 wafelki w czekoladzie np. Grześki MASA BUDYNIOWA : 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 10 łyżek cukru(...)kostki masła (lub z połowy składników, gdy nie podajemy w formie tortu) MASA ŚMIETANOWA : kubeczek śmietany 30% (330 ml) galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru ORAZ : 2 opakowania okrągłych biszkoptów zaparzona i posłodzona kawa oraz herbata do nasączenia kakao pokruszone ciastka na boki maliny do dekoracji płatki śniadaniowe czekoladowe kolorowe żelki WYKONANIE BISZKOPTA : Ubijamy na sztywno pianę z białek
Pani na deserCiasto Pawiana to jedno z moich ulubionych wypieków. Ale tym razem zrobiłam go w wersji bez pieczenia z dodatkiem truskawek i galaretki. Smakowało wspaniale :) Takie prosto z lodówki będzie idealnie smakować w upały :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ 25/40 CM SPÓD: ok. 20 dag okrągłych biszkoptów MASA: 1 kg mielonego sera (w wiaderku) 2-3 łyżki cukru pudru 2 galaretki(...)cytrynowe ORAZ: 2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe truskawki ok. 1 kg (lub wg uznania) opakowanie ciepłych lodów (kupiłam w Lidl- opakowanie po 12 szt) mleko do nasączenia WYKONANIE: Formę wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia, aż po brzegi. Biszkopty nasączamy mlekiem, układamy i docinamy wg potrzeby. Ciepłe lody kroimy na pół. MASA: Dwie cytrynowe galaretki rozpuszczamy w połowie
Pani na deser