wieje. Uwielbiam ten owocowy zimny smak.... a co ważne jest bardzo prosty do zrobienia :) Składniki: 5 serków homogenizowanych waniliowych po 250g 5 galaretek o różnych kolorach (smakach) puszka ananasów 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie: Pierwszą galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Serek przełożyć do miski, dodać ostudzoną(...)galaretkę. Dobrze wymieszać. Wylać do tortownicy wysmarowanej margaryną. Wstawić do lodówki. Od razu rozpuścić drugą galaretkę i postępować jak przy pierwszej aż skończą się serki i galaretki. Na koniec rozpuścić cytrynową galaretkę w 1,5 szklanki gorącej wody. Ananasy w całości położyć na stężały sernik. Gdy cytrynowa galaretka zacznie tężeć wylać ją na ananasy. Wstawić do lodówki
Amatorka kuchennaWypieki” i zmotywowało mnie to do wykonania swojej wersji. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie, ciasto jest lekkie, orzeźwiające, nie za słodkie, idealne na wiosnę. Wiśniowa "Delicja" czyli biszkopt z galaretką, owocami i musem czekoladowym Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 100 g drobnego cukru lub 80 g cukru pudru 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej ½ szklanki kompotu z wiśni(...)wiśniówki (opcjonalnie) Galaretka pomarańczowa: 2 galaretki wiśniowe 750 ml wody 1 szklanka drylowanych wiśni z kompotu Mus czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiewamy, białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier - łyżka
Mania Gotowaniasię nie połamało), a następnie otwieramy tortownicę, odrywamy ciasto z papieru i wkładamy go z powrotem na spód tortownicy, którą zamykamy. Ptasie mleczko: 400ml śmietany kremówki (30%) 1 niebieska galaretka 1 łyżeczka żelatyny + niebieski barwnik Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w połowie wody tzn. ok. 225ml. Pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy galaretka jest zimna możemy przystąpić do ubijania śmietany kremówki. Najlepiej ubijać(...)śmietanę mikserem, w wysokim naczyniu, o pojemności większej niż litr. Kremówkę ubijamy, do czasu, gdy jest lekko sztywna, następnie wlewamy do niej małym strumieniem wystudzoną galaretkę i ubijamy na wolnych obrotach, do chwili, gdy masa połączy się w całość. Gotową masę przekładamy do tortownicy i wygładzamy, przy czym pozostawiamy około 1/5 masy w pojemniku, na gwiazdę. Do pozostawionej masy wlewamy
Smakowy RajNiesamowite połączenie kwaskowych jabłek i galaretki ze słodkim biszkoptem. Ciasto nie jest przymulające, dzięki dodaniu do masy wiśniowego smaku galaretek. Wierzch można posypać wzorkiem z kakao lub cukrem pudrem. Ja wybrałam cukier puder, choć kakao lepiej by kontrastowało z jasnym ciastem :) Przepis zmodyfikowałam, ponieważ brakowało mi sporo składników z oryginału, ale nie żałuję, bo wolę jasny biszkopt od ciemnego :) Składniki(...)szklanki mąki 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki octu Składniki na masę jabłkową: 1 litr musu jabłkowego domowej roboty lub 1 i 1/2 kg jabłek 3 czerwone galaretki, jeśli robimy masę z gotowego musu 2 czerwone galaretki, jeśli robimy masę z jabłek Białka ubić na sztywną pianę Miksując dodawać na przemian, porcjami, żółtka i cukier Następnie dodać olej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fale Dunaju z galaretką agrestową i brzoskwiniami , to modyfikacja słynnego ciasta Fale Dunaju, które swoją wdzięczną nazwę zawdzięcza falom utworzonym przez jasne i ciemne ciasto :) Mam nadzieję, że taka modyfikacja przypadnie Wam do gustu :) Ciasto zostało upieczone w blaszce o wym. 25x35cm. Fale Dunaju z galaretką – Składniki na ciasto: 4 jajka 100g cukru 10 łyżek(...)brzoskwin z puszki, odsączonych z syropu Składniki na krem: 250g masła 3 łyżki cukru zwykłego 1 opak. (16g) cukru wanilinowego 1 budyń waniliowy 400ml mleka Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe + 750ml wrzątku 100g czekolady mlecznej Wykonanie: Masło dobrze utrzeć z cukrem, dodać żółtka cały czas miksując. Kolejno dodać 10 łyżek mleka w temp. pokojowej, zmiksować. Cienką strużką wlewać
Kulinarne PrzebojeZapraszam na pyszny serniczek śmietanowy z dodatkiem galaretki i pomarańczy . Połączenie serka i śmietanki daje niesamowity aksamitny smak :) Składniki na masę serową : 0,5 kg sera białego śmietankowego 400 g kwaśnej śmietany 12 % 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 6 łyżeczek żelatyny 80 ml przegotowanej ciepłej wody Masa śmietanowa(...)kremówki 30 % 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 galaretki pomarańczowe 2 szklanki przegotowanej wody 2 galaretki niebieskie 0,5 l przegotowanej wody 1 duża pomarańcza Wykonanie : Żelatynę rozpuścić w 80 ml wody. Galaretki niebieskie rozpuścić w 0,5 l przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Ser przełożyć do malaksera , dodać : mleko , kwaśną śmietanę , cukier i cukier
Sama słodycz i szczypta chiliPora na kolejnego amoniaczka na moim blogu. Ten jest pół kruchy, a dzięki galaretce lekko wilgotne. Ciasto wyszło naprawdę smakowicie. Pyszne i szybkie do zrobienia. Idealne do weekendowej kawki, czy herbatki. U mnie w domu bardzo wszystkim smakowało. Polecam jak najbardziej. Szybki pomysł na to co znalazłam w lodówce, ale takie przecież są najlepsze :D Składniki: 3 szklanki krupczatki(...)łyżki cukru 2 łyżeczki czubate cukru waniliowego 200 g jogurtu greckiego 100 g margaryny 2 łyżeczki amoniaku galaretka cytrynowa galaretka wiśniowa Wykonanie: Obie galaretki zalać wodą (po 400 ml) i odstawić do wystudzenia. Krupczatkę przesiać dodać cukier i cukier waniliowy, przemieszać. Następnie dodać masło i posiekać. Amoniak wymieszać z jogurtem i dodać do ciasta. Dokładnie zagnieść i podzielić
Moje pyszne gotowanieMłyn Kopytowa 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia sól szczypta Masa śmietankowa 500 ml kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl ciepłej wody 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka agrestowa Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu aż uzyskamy(...)dnie wyłożyć papierem do pieczenia wylać masę, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć, ostudzić i przekroić na pół. Masa śmietankowa: każdą galaretkę przygotować w 250 ml gorącej wody. Dobrze rozmieszać, przelać do płaskiego naczynia i odłożyć do stężenia. Galaretki pokroić w kostkę. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę
Ala piecze i gotujewięcej kremu nie miałam. Po drugie tort był krzywy, bo go delikatnie mówiąc zmiażdżyłam z jednej strony. Ale z dwojga złego lepiej taki, niż gdyby miał spaść. Udekorowałam go galaretkami, które przygotowałam w foremkach. Szału nie było, ale był tort ;-) SKŁADNIKI NA BISZKOPT 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia NA KREMY I GALARETKĘ 1 kg truskawek mrożonych 2 galaretki truskawkowe 500 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 śmietan-fix 1 mały dżem truskawkowy 1 gorzka czekolada WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno tortownicy o średnicy
Passions hobbies lifecukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody Na krem brzoskwiniowy: 200 g masła 1 duża puszka brzoskwiń 50 g cukru pudru Na galaretkę brzoskwiniową: 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej lub pomarańczowej 2 szklanki wody 1 duża puszka brzoskwiń Na bitą śmietanę: 500 ml śmietany 36% 1 torebka cukru waniliowego 1-2 opakowania śmietan(...)łyżeczka cukru 1 duża puszka brzoskwiń WYKONANIE Najlepiej zacząć od przygotowania galaretki, zdąży dzięki temu ochłodnąć i stężeć. Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem śmietany). Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się
Passions hobbies lifepomylić je z sernikiem. Smakuje wybornie. Kruchy spód, wiśnie, rwane ciemne kruche ciasto, warstwa piankowa z zatopionymi w niej brzoskwiniami, ponownie rwane jasne kruche ciasto, krem i orzeźwiająca jabłkowa galaretka… Brzmi pysznie i takie też jest. Bardzo Wam polecam! Składniki na ciasto kruche: 540 g mąki 7 żółtek 375 g masła (lub 250 g masła + 125 g margaryny(...)połączenia się składników. Dodatkowo: 1 słoiczek wiśni 1 puszka brzoskwiń Krem: 3 żółtka 100 g cukru kryształu 1 budyń śmietankowy sok z brzoskwiń woda 1 kostka masła 1 galaretka brzoskwiniowa Żółtka ucieramy z cukrem. Sok z brzoskwiń łączymy z wodą tak żeby otrzymać 500 ml płynu. Odlewamy troszeczkę płynu, mieszamy w nim budyń a resztę stawiamy na ogniu. Doprowadzamy
Made By Mom And Sonlodówce. Nie chciało mi się piec biszkoptu więc postanowiłam podpiec spód z musli na bazie miodu i masła. Oto efekt. :) Dzięki temu, że plasterki kiwi sparzyłam wrzątkiem galaretka bez problemu stężała. Nie martwcie się jeśli kiwi straci swoją zieloną barwę. Pod płaszczykiem zielonej galaretki i tak będzie wyglądał obłędnie :) Składniki na tortownice o śr.24 cm: na spód(...)Składniki na dżem z kiwi: 10 szt dojrzałych kiwi 2 limonki ok. 5 łyżek cukru (można dodać więcej wg upodobania) 100 g masła 2 opakowania kisielu cytrynowego 1 opakowanie galaretki agrestowej Ponadto: 3 kiwi listki świeżej mięty plasterki limonki do dekoracji 2 op. galaretki agrestowej Spód: Musli wymieszać z roztopionym masłem oraz miodem. Wymieszać i wyłożyć do formy
Bon Appetit MałgorzatyKolorowe jak cygańska falbaniasta spódnica... Pyszne, lekkie...idealne :) Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis (11/2013 - nr 72) . Kupne galaretki w cukrze zamieniłam na zwykłe galaretki, które po stężeniu pokroiłam w kostkę. Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 9 białek 4 żółtka 1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanki oleju(...)łyżka kakao 3 łyżki suchego maku 1 kisiel czerwony (truskawkowy lub wiśniowy) Masa serowa: 50 dag waniliowego serka homogenizowanego 4 kolorowe galaretki + 1 szklanka wody na każdą galaretkę 1 galaretka brzoskwiniowa + 1 szklanka wody Sposób przygotowania: 1. Białka ubijamy z cukrem, a potem partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy olej. Ciasto dzielimy na 4 równe części
Kuchnia domowa Aniszkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 1 kg sernikowego sera w wiaderku (użyłam waniliowego z biedronki) 3 rodzaje galaretek (ja użyłam brzoskwiniowej, poziomkowej i agrestowej) opcjonalnie barwnik spożywczy Dodatkowo : galaretka o ulubionym smaku (u mnie pomarańczowa) Przygotowanie : Biszkopt : Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy(...)180st.C ok 15 min (oczywiście wszystko zależy od piekarnika, więc należy co jakiś czas zaglądać czy nie jest już gotowy). Ostudzony biszkopt nasączamy wodą z cukrem. Masa serowa : Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1szkl gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia. 1/3 sera chwilę miksujemy, następnie dodajemy przestudzoną galaretkę, dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na nasączony biszkopt. Wstawiamy
charlotte gotuje