Truskawkowa babka na zimno jest banalna w przygotowaniu, choć pracę trzeba rozłożyć na kilka etapów ze względu na konieczność studzenia galaretki i czekania aż stężeją kolejne warstwy. Babka nie wyszła idealna, ale z pewnością jest godna polecenia, zwłaszcza na upalne, letnie dni. Jest lekka, mało słodka i naprawdę smaczna. :-) Może zdarzyć się, że galaretka nie będzie chciała wyjść do końca(...)silikonowej formy, można wtedy wybrać ją łyżką i ułożyć na truskawkach. 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa 250-300ml śmietanki 30% 300g truskawek biszkopty 1. Z truskawek usuwamy szypułki. Galaretkę truskawkową przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. Na dnie silikonowej formy do babki układamy truskawki, wylewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do lodówki na około 3h, do całkowitego stężenia
Szefowa kuchniDzisiaj zachęcam do przygotowania ciasta grysikowego z galaretką i truskawkami. Poniższe ciasto sprawdzi się idealnie jako słodka, letnia przekąska. Ponadto do jego przygotowania nie potrzebujemy piekarnika ani miksera. Ciasto grysikowe składa się z herbatników, białej masy z kaszy manny, galaretki o smaku truskawkowym i świeżych truskawek. Łatwe, proste i bardzo smaczne. P.S. Grysik to inaczej kaszka manna :) Składniki(...)blachę o wymiarach 20 x 20/25 cm: 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka zwykłego cukru 1 kostka masła (200 g) 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 l mleka 2 galaretki o smaku truskawkowym 3 szklanki wrzącej wody świeże truskawki herbatniki Galaretki rozpuścić w 3 szklankach (750 ml) wrzącej wody. Ostudzić. W międzyczasie truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Do garnka
UgotowaćSezon na truskawki w pełni, więc trzeba korzystać :) I tak właśnie powstało ciasto truskawkowa poezja. Pyszne, przełożone kremem i truskawkami zatopionymi w galaretce. Pychotka ;) Składniki: * biszkopt kakaowy (przepis tutaj) * 500 ml śmietany kremówki 36% * 2 galaretki truskawkowe * około 700 g truskawek * pół szklanki cukru pudru * 1/4 szklanki przegotowanej wody+ łyżeczka cukru do nasączenia biszkoptu * 700 ml przegotowanej wody(...)galaretki Wykonanie: Upiec biszkopt według przepisu. Po wystudzeniu skroić wierzch biszkoptu, nasączyć wodą wymieszaną z cukrem. Galaretkę rozpuścić w 700 ml przegotowanej wody, odstawić do stężenia. Śmietanę kremówkę ubić, dodając cukier puder do smaku. Na biszkopt wyłożyć cienką warstwę śmietany, na wierzch ułożyć obok siebie wcześniej umyte i oczyszczone truskawki (część truskawek
Zrób to smacznieciąg dalszy. W tym tygodniu zapraszam na ciasto jogurtowe bez pieczenia z pysznymi truskawkami, przepis pochodzi z tego bloga . Powiem tylko, że do masy dodałabym zamiast jednej dwie galaretki. Składniki: 1 paczka biszkoptów 0,5 litra jogurtu naturalnego 6 łyżeczek żelatyny 3 galaretki 1/4 szklanki cukru truskawki 1 galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i przelać na talerz zostawić(...)zastygnięcia. Drugą galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić, by lekko zaczeła tężeć. W tym czasie żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Spód niedużej tortownicy wyłożyć biszkoptami. Zimny jogurt przelać do miseczki lekko zmiksować. Dodać cukier i chwilę miksować razem. Potem dodać ciepłą żelatynę i tężejącą galaretkę. Całość dokładnie zmiksować. Do masy dodać galaretkę pokrojoną w kostkę i delikatnie
Ewusiowe Smakiprzekonało. Wymyśliłam swoją wersję. Kupiła dwie duże paczki herbatników, przygotowałam krem z serkiem homogenizowanym i mlekiem w proszku (pyszny, kto jeszcze nie próbował, szczerze polecam!) całości dopełniły truskawki i galaretki. Wygląda niesamowicie; do tego świetnie smakuje! Ciasto akurat, w sam raz wpisuje się w "fejsbukową" akcję Ciasto na niedzielę , różne przepyszności bez użycia piekarnika znajdziecie również u: Joanny ... składniki: krem(...)serka waniliowego (np Danio) 150 g serka naturalnego (np bieluch) 200 g mleka w proszku ponadto: duża paczka herbatników kakaowych duża paczka herbatników szkolnych ok 250 g truskawek galaretka żółta galaretka czerwona Czerwoną galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Wszystkie składniki kremu powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodając naprzemiennie serek i mleko. Tortownicę (moja
6nieboCiasto które zrobisz w 10 minut (nie licząc czasu potrzebnego na tężenie galaretki). Ja robię je bardzo często i nie tylko w wersji truskawkowej, każdy smak będzie dobry. Czasem masę łączę z zielonym winogronem i zieloną galaretką, czasem z malinami a kiedy indziej z jagodami w zależności od dostępności produktów. Ta wersja powstała z ubitej śmietany kremówki, ale zdarza się(...)robię to ciacho na bazie zwykłego mleka ( tak! tak!). Po prostu rozpuszczam galaretkę w mniejszej ilości wody a resztę uzupełniam spienionym mlekiem kiedy galaretka zacznie tężeć. Całość jest delikatna, lekko piankowa. Taki deser wspaniale się sprawdzi kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowania a prawdę pisząc - jest naprawdę w swojej prostocie bardzo, bardzo smaczny! Składniki na blaszkę 20x30: paczka
Poezja Smaków - blog kulinarnyLubisz serniki na zimno? Ja uwielbiam! Ten powstał na urodziny mojego brata. Kacper kocha galaretkę, w każdej postaci. Na początku sernik nie zrobił żadnego wrażenia, dopiero po przekrojeniu zobaczyłam jak uśmiecha się jego oko. Przygotuj taki sernik swoim bliskim i zobacz ich uśmiechy na twarzy :) Składniki: 2 galaretki malinowe 0,5 l wrzątku 200 g malin (mogą(...)być mrożone) 1 kostka masła 3 żółtka 2 szklanki cukru pudru 1 kg twarogu półtłustego zmielonego 4 łyżeczki żelatyny 5 łyżek wrzącej wody 2 galaretki malinowe słodzone 700 ml wrzącej wody Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm (wyłóż spód papierem pergaminowym) dopasuj do niej miseczkę (wysokość ok 4 cm średnica
Niezły Młynekpszennej • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Przelożenie: • 800 g serka waniliowego homogenizowanego • 350 ml śmietany 30% • 250 g sera białego trzykrotnie mielonego • 2 galaretki cytrynowe • owoce z puszki: brzoskwinie, ananasy, koktajl owocowy egzotyczny, mandarynki • 3 kolorowe galaretki, np.: cytrynowa, wiśniowa, agrestowa Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników upiec biszkopt według tego przepisu. 2. Biszkopt(...)ostudzić na kratce, a następnie przekroić na dwa blaty. 3. Przygotować 3 kolorowe galaretki. Każdą rozpuścić w 1 szklance wrzątku, wylać na talerz i zostawić do zastygnięcia. 4. Owoce z puszek i świeże pokroić na mniejsze kawałki. Odsączyć. Odłożyć. 5. Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. 6. Rozpuścić w 1 szklance wrzątku 2 galaretki cytrynowe, lekko przestudzić
W mojej kuchniMalinowo-borówkowa rozkosz to biszkopt z galaretką i owocami oblany białą czekoladą. Wypiek, który podarowałabym swojemu mężusiowi, ponieważ uwielbia lekkie i owocowe biszkopty. Poniższe ciasto to przepis niezawodny na spędzenie romantycznego, a zarazem słodkiego wieczoru dla dwojga. Nie od dziś wiadomo, że maliny to afrodyzjaki :) Malinowo-borówkowa rozkosz to wypiek, który pogodzi skłóconych ze sobą małżonków. Wszystkie smaki poniższego(...)duże jajka 4 łyżki drobnego cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka cukru waniliowego Delecta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta masa w środku 2 galaretki malinowe 3 i 1/2 szklanki wrzącej wody ok. 300 g malin 120 g borówek dekoracja 1 tabliczka białej czekolady (100 g) kuleczki zbożowe w różowej skorupce Delecta Biszkopt Białka oddzielić od żółtek
UgotowaćSerniczki z galaretką zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Szybko znikają z talerza zwłaszcza gdy podajemy je dzieciom. Są proste w przygotowaniu i do tego dzięki kolorowym galaretkom fajnie się prezentują. Ten serniczek powstał z tego co miałam pod ręka. Zazwyczaj sernik robię z kilograma sera ale akurat nie miałam tyle więc na to miejsce dałam ubitą śmietankę. Był to bardzo(...)sera mielonego, może być z wiaderka 300 ml śmietanki 30 % 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 4-5 łyżek cukru (jak lubicie bardziej słodkie może dać więcej) 3 dowolne galaretki ( ja dałam czerwoną, żółtą i zieloną) biszkopty do wyłożenia formy Przygotować wcześniej dwie galaretki, ja zrobiłam żółtą i czerwoną. Każdą rozpuścić w szklance gorącej wody i wlać do płaskiego naczynia
Monia miesza i gotujełyżeczki mielonej wanilii - skórka otarta z całej cytryny - szczypta soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cytrynowa pianka: - 2 opakowania śnieżki - 1/2 litra mleka - 350 ml wody - 2 galaretki cytrynowe Galaretka cytrynowa: - 2 galaretki cytrynowe - 700 ml wrzątku Wierzchnia warstwa śmietankowa: - 1/2 litra śmietanki 30 lub 36% - 6 łyżek cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny - 1/4 szklanki wrzątku Dobrej jakości żelatynę(...)pieczenia, wanilią i budyniem, dokładnie miksujemy i przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czas pieczenia 25 do 30 minut w temperaturze 180 C. Wykonanie pianki cytrynowej: 1. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, mieszamy do zupełnego rozpuszczenia, odstawiamy do wystudzenia. 2. Mleko łączymy ze śnieżką, ubijamy wg. przepisu, następnie łączymy z tężejącą galaretką, miksujemy i wylewamy masę na wystudzony biszkopt
Apetyczna babeczkabiszkopty podłużne smak tiramisu 1 opakowanie, masło stopione 15 dag, biszkopty podłużne smak tiramisu 1 opakowanie SERNIK: twaróg wiaderko 1 kg, kawa rozpuszczalna 5 łyżeczek + gorąca woda 1/2 szklanki, galaretka agrestowa 1 opakowanie + żelatyna 1 łyżeczka, wiśnie mrożone 25 dag, cukier wanilinowy Delecta 1 opakowanie, galaretka wiśniowa 1 opakowanie + 1 łyżeczka żelatyny KREM MASCARPONE: serek mascarpone 250 gram, śmietana(...)zimna 150 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, maczek truskawkowy Decorada Delecta 1/2 opakowania, posypka smak owocowy Decorada Delecta 1/2 opakowania 1 opakowanie biszkoptów rozkruszyć w misce, wlać stopione wystudzone masło i ręką połączyć składniki wysoka forma z wysuwanym dnem, śred. 20 cm - 2 opakowanie biszkoptów ułożyć na stojąco wokół rantu, wsypać spód i dokładnie przyklepać dnem szklanki kawę rozpuszczalną zalać
W Mojej Kuchni Lubiętermin do spożycia bywa krótki. Zaczęłam więc myśleć co by tu z nim zrobić...Eureka! Ciasto z Ptasim Mleczkiem! Ciasto jest bardzo ciekawe! Nie tylko Ptasie Mleczko, ale także galaretka i kawowa masa - jednym słowem: musicie go wypróbować! Dla kogo: dla fanów Ptasiego Mleczka dla lubiących ciasta s. Anastazji dla chcących spróbować jak Ptasie Mleczko smakuje w cieście Składniki(...)łyżki mąki pszennej Składniki na masę kawową: 4 żółtka pół szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 34 szklanki mleka 250g miękkiego masła Dodatkowo: 2 sztuki galaretki - myślę, że dobrze o jakimś orzeźwiającym smaku - u mnie żurawinowa ok. 600g Ptasiego Mleczka (1,5 opakowania) - najlepiej waniliowego/śmietankowego polewa czekoladowa Wykonanie ciasta kakaowego: Ubić sztywną pianę
Mania Wypiekaniaszklanki soku pomarańczowego sok z 1/2 cytryny 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 125 g masła 3/4 szklanki wody pianka cytrynowa: 500 g śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wody (do rozpuszczenia galaretki) 2 łyżki cukru pudru skórka z 1 cytryny dodatkowo: ciasteczkowe groszki czekoladowe (typu Maltesersy,Lila Stars Milki albo Malti Keks) 1 galaretka cytrynowa skórka otarta(...)wystudzonego budyniu, miksujemy do otrzymania gładkiego krem. Krem przekładamy na biszkopty. Na nim układamy warstwę groszków czekoladowych ( ja użyłam takich z ciasteczkowym środkiem) Groszki przykrywamy pianką cytrynową. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, a następnie dodajemy do niej tężejącą galaretkę. (ja najpierw łączę odrobinę galaretki ze śmietaną a dopiero potem wlewam
Bon appetit mon amieodmiany jesiennej aż żal było nie kupić ) , z którymi zrobiłam lekki sernik na zimno. Koniecznie musicie go spróbować! AMETYSTOWY SERNIK Z MALINAMI Składniki: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 galaretka ametystowa 200 g malin masa biała: 2 galaretki cytrynowe 1,5 szklanki gorącej wody 2 serki homogenizowane (2x200g) 1 mleko skondensowane niesłodzone 400 g masa fioletowa: 330 ml śmietany(...)galaretka jagodowa 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Masa biała: Galaretki rozrabiamy w 1,5 szklanki gorącej wody, studzimy. Mleko skondensowane ubijamy mikserem do momentu aż dobrze się spieni i zacznie gęstnieć. Do spienionego mleka dodajemy po łyżce serka, a na końcu łączymy z całkowicie ostudzoną i lekko tężejącą galaretką. Masa fioletowa: Galaretkę jagodową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody
Bon appetit mon amie