galaretka - 14130 przepisów (strona:92/942)

Truskawkowa radość 87

Truskawkowa radość Nie ma nic lepszego jak ciasto truskawkowe do kawy w dni upalne. Składniki: ·        2 galaretki czerwone ·        2 galaretki pomarańczowe ·        2 galaretki zielone ·        2 galaretki żółte ·        4 serki homogenizowane(...)Czekolada mleczna ·        ½ kg truskawek Sposób przygotowania: 1.    Biszkopty układamy na dnie tortownicy 24/24 2.    Galaretki każdy kolor w osobnym naczyniu rozpuszczamy w 1 ½ szk wody gorącej, studzimy i odstawiamy do lodówki. 3.    Czerwoną galaretkę miksujemy z serkami homogenizowanymi, gdy masa trochę stężeje wlewamy na biszkopty

Kulinarna Chwila
Amarantusowa tarta z malinową galaretką i panna cottą FIT 131

kochani Składniki na spód: – 100g amarantusa ekspandowanego – 50g masła orzechowego – 40g oleju kokosowego – 20g miodu/syropu klonowego/z agawy – około 6 łyżek mleka/napoju sojowego Składniki na galaretkę i panna cottę: – 500g świeżych malin – 400ml mleczka kokosowego – 4 łyżki erytrolu – 2 łyżeczki agaru lub 5 łyżeczek żelatyny Do dekoracji: – kilka malin – kilka(...)masa stanie się klejąca i plastyczna. Tak przygotowaną masą wykładamy formę na tartę z wyjmowanym spodem o średnicy 21cm. Formę wstawiamy do lodówki i zabieramy się za robienie galaretki i panna cotty. Maliny płuczemy i umieszczamy w garnuszku. Gotujemy je przez kilka minut, aż wszystkie się rozpadną i puszczą sok. Całość przecieramy przez sitko, oddzielając sok od pestek. Sok pozostawiamy

Be Fit Be Strong
Odwrócony jogurtowiec truskawkowy na zimno 91

Odwrócony jogurtowiec truskawkowy z galaretką i jeszcze z dodatkowymi truskawkami, których nigdy za mało. Wygląda tak apetycznie, że nie można oderwać od niego wzroku (przynajmniej na mnie tak działa😁). Przygotowanie jest banalnie proste, nie wymaga dużej ilości składników, a koszt całkowity to maksymalnie 10 zł. Truskawki możecie zastąpić innymi owocami np. malinami. Wszystko zależy od Waszych upodobań. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Smaku nie jestem w stanie opisać, bo jest genialny! Specjalnie do tego przepisu nie użyłam zwykłej galaretki, tylko nie dość, że bez cukru to jeszcze wzbogaconą liofilizowaną truskawką!  Co daje dodatkowy aromat i wyczuwalne cząsteczki truskawek. Galaretkę możecie zamówić w sklepie www.sfd.pl  Może i kosztuję trochę więcej niż standardowa w sklepie spożywczym, ale na prawdę warto w nią

zdrowo i aktywnie
SŁODKI PRZEKŁADANIEC 105

gorzkiej czekolady Masa waniliowa: 250 g margaryny 2 opakowania budyniu waniliowego 500 ml mleka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 olejek spirytusowy waniliowy  Dodatkowo: 2 opakowania galaretki o smaku lemoniady 700 ml gorącej wody Przygotowanie: Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Jajka z cukrem ubić na kogel(...)spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy - ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dobrze wymieszać. Galaretka - 2 opakowania galaretki o smaku lemoniady rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć. Przełożenie: Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Na wystudzone ciasto

Ciastka - domowe słodkości
KRUCHE CIASTO ZE ŚMIETANĄ I JEŻYNAMI 167

Maślany, dwukolorowy kruchy spód, warstwa śmietany i galaretka z jeżynami. Całość utworzyła delikatne, orzeźwiające, pyszne ciasto. Idealne na letnie dni, tym bardziej gdy mamy nadmiar ogrodowych owoców, tak jak u nas... :-) Ten kruchy, maślany spód, choć trudno go kroić widelczykiem- jest twardy, idealnie dopełnił całości. Galaretki najlepiej przygotować sobie na samym początku i odstawić do wystudzenia. Piekłam w tortownicy(...)nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 20 minut na programie z termoobiegiem. Po upieczeniu wyjmujemy formę z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Masa śmietanowa: - 250 ml kremówki - 1/2 galaretki na 500ml wody (u mnie bezbarwna o smaku cytrynowym) Ubijamy kremówkę, do ubitej śmietany dodajemy chłodną (najlepiej lekko już tężejącą) galaretkę (wcześniej  rozmieszanej w 125 ml gorącej wody

Smaczne Zdrowe
KETO MALINOWA CHMURKA (keto, LCHF, bez glutenu) 352

wysokotłuszczowej to keto malinowa chmurka, którą zapewne znacie bo jest dość popularna. Nie wymagała większych przeróbek bo wystarczy zrezygnować z cukru, przygotować kruche ciasto na bazie mąki kokosowej, galaretkę z malinami, krem na bazie śmietany i mascarpone oraz bezę na erytrolu. Należy przygotować je dzień wcześniej, ponieważ bezę trzeba wysuszyć a później całość schłodzić. Wydawałoby się, że jest czasochłonne(...)właściwie najdłużej schodzi z bezą a reszta to kilka minut na zagniecenie ciasta czy ubicie kremu oraz zrobienie galaretki z malin. Keto malinowa chmurka doskonale sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach i uroczystościach, o czym świadczy fakt, że zawsze znika ekspresowo z patery z ciastem. Składniki – keto malinowa chmurka (forma 25×30 cm): Składniki na ciasto kruche

Ola la LCHF
PINA COLADA 163

opakowania budyniu śmietankowego 3 łyżki cukru 3/4 szklanki cappuccino o Italian Truffles (o smaku kokosowym) 250 g margaryny z dodatkiem masła 0,5 litra mleka Dodatkowo: 2 opakowania galaretki o smaku lemoniady 700 ml gorącej wody  1 puszka ananasa 3 - 4 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie: Biszkopt -  Kawę i kakao rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Do miski przesiać(...)wymiarach 24 x 24 cm, którą spód wykładamy papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Galaretka - 2 opakowania galaretki o smaku lemoniady rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć. Ananas - plastry ananasa odsączyć z syropu, a następnie

Ciastka - domowe słodkości
Mini serniczki z lewitującą czereśnią 843

formie. Najczęściej kojarzy się z sernikiem pieczonym lub sernikiem na zimno w dużej formie. Ja dzisiaj zrobiłam mini serniczki na zimno w pucharku. Serniczki urozmaicają czereśnie zatopione w przezroczystej galaretce. Do wykonania serniczków wykorzystałam Twaróg z mascarpone firmy President. Twaróg ten jest delikatny, ma aksamitną konsystencję co sprawia,że jest idealny do serników i deserów na zimno. MINI SERNICZKI(...)LEWITUJĄCĄ CZEREŚNIĄ Składniki: (4 porcje) 250 g twarogu sernikowego z mascarpone President 1 galaretka wiśniowa 4 łyżki cukru pudru 1 galaretka przezroczysta  czereśnie 300 ml śmietany 30% Przygotowanie: Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody i studzimy.  Twaróg sernikowy miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru, a następnie łączymy z ostudzoną galaretką wiśniową. Masę przekładamy do 1/3 wysokości

Bon appetit mon amie
Truskawkowe pole 215

szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju Mus truskawkowy: 0,5 kg truskawek (mogą być mrożone) 2 szklanki wody 1 galaretka truskawkowa 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki cukru Pianka truskawkowa: 250 ml śmietanki kremówki 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka gorącej wody Dodatkowo: truskawki do ozdoby       *** Przygotowujemy ciasto: szpinak zalewamy(...)mrożone truskawki możemy włożyć w całości, bez rozmnażania), zasypujemy cukrem i zalewamy szklanką wody. Całość zagotowujemy *** *** Dwa budynie rozpuszczamy dokładnie w szklance zimnej wody *** *** Do gotujących się truskawek wsypujemy galaretkę, mieszamy i wlewamy budynie rozpuszczone w wodzie. Gotujemy i mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Odkładamy do przestudzenia *** *** Przestudzoną masę wylewamy na biszkopt i odkładamy do stężenia *** *** Przygotowujemy piankę truskawkową

Blog z Apetytem
Letni deser owocowy z galaretkami wg Aleex 119

chwilę, aby przynieść dla nas deser. Zrobiłam go już wczoraj. Doskonale pasuje do letniego dnia, do tej chwili, do tego otoczenia. I jest naprawdę pyszny. Letni deser owocowy z galaretkami, który wymyśliłam, dopełnił całość. Jest idealny. Jest idealnie. Składniki: (na 6 dużych porcji) • 2 galaretki agrestowe • 2 galaretki cytrynowe • 1 puszka mleczka kokosowego • 2-3 łyżki nasion chia(...)smaku • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 250 ml śmietany kremowej 30% lub 36% • cukier waniliowy • listki mięty do ozdoby Sposób przygotowania: 1. Deser najlepiej zacząć przygotowywać poprzedniego dnia. 2. 2 galaretki agrestowe rozpuścić we wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 3. Rozlać je do szklaneczek, ostudzić i wstawić do lodówki, aby zastygły. Moje stały przez całą noc. 4. 2 galaretki cytrynowe

W mojej kuchni
Sernik na serkach homogenizowanych z galaretką- idealny na upały 156

składniki 1 kg serka waniliowego 2 galaretki cytrynowe 1 pomarańczowa 2 wiśniowe żelatyna 2 jajka truskawki przygotowanie Serek mieszamy z żółtkami, dodajemy ubite białka na sztywno i mieszamy. Do masy dodajemy ,2 rozpuszczone cytrynowe galaretki. Galaretki rozpuszczamy 1 szklance wody przegotowanej i studzimy, żelatynę – 4 łyżeczki rozpuścić w w 2 łyżkach wody przegotowanej, to wszystko wlewamy do masy(...)galaretka jest zimna. Masę dzielimy na 2 części .Wylewamy 1 część do tortownicy i wkładamy do lodówki Przygotowujemy pomarańczową galaretkę i rozpuszczamy w nieco mniejszej ilości wody niż na opakowaniu, jak galaretka zaczyna tężeć to wylewamy na sernik jak już stężał i dajemy znów do lodówki. Jak już galaretka stężała pomarańczowa to dajemy 2 część serową i do lodówki. Przygotowujemy

Moje Wyroby
jogurtowo śmietankowa pianka z borówkami i galaretką 135

Składniki: Pianka śmietankowo-jogurtowa: Śmietana 30 % 400 ml Jogurt naturalny gęsty 400 ml Galaretka bezbarwna Galaretka niebieska Biszkopty ok 15 sztuk Dodatkowo: Borówki 200 g Galaretka bezbarwna Przygotowanie: Galaretkę niebieską i bezbarwną wsypać do osobnych miseczek. Każdą rozpuścić w 250 ml wrzącej wody i odstawić do przestudzenia.  Śmietankę ubić na sztywno. W osobnej misce zmiksować krótko jogurt naturalny. Śmietankę(...)następnie podzielić na dwie równe części. Dno tortownicy o wymiarach 24 cm wyłożyć folią spożywczą a następnie ułożyć biszkopty. Do połowy masy jogurtowo śmietankowej wlać przestudzoną ale płynną galaretkę bezbarwną i dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać na biszkopty i włożyć do lodówki do stężenia ( ok. 30 minut). Do pozostałej części masy jogurtowo śmietankowej wlać niebieską galaretkę i wymieszać. Przelać

Kulinarne przygody
Sernik na zimno na kruchym spodzie ciasteczkowo-orzechowym, z galaretką i nektarynkami 123

niż kruche ciasto, ale uwierzcie mi, że jest naprawdę pyszny i świetnie pasuje. Składniki: 1 kg twarogu śmietankowego lub "wiaderkowego" mielonego 400 ml śmietanki 30% lub 36% 2 opakowania galaretki - użyłam czerwoną i zieloną 200 g ulubionych herbatników lub kruchych ciastek 150 g masła duża garść ulubionych orzechów - użyłam włoskich owoce - użyłam nektarynek żelatyna na 1/2 litra płynu  cukier(...)Galaretki rozpuścić według instrukcji na opakowaniach. Zieloną w 50-70 ml wody, a czerwoną w 400 ml. Odstawić do wystygnięcia. Orzechy bardzo drobno posiekać nożem lub w blenderze. Herbatniki lub kruche ciasteczka przesypać do woreczka strunowego, zamknąć i wałkiem "zbić", aby pokruszyły się. (Ja wrzucam ciastka do blendera i miksuję.) Masło stopić i wymieszać z pokruszonymi ciastkami i orzechami. Formę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Deser z domową galaretką arbuzową 153

Kolejny pomysł na słodkości z wykorzystaniem agar-agar - deser z domową galaretką arbuzową udekorowany galaretką agrestową i świeżymi owocami. Prosto i smacznie. Ps. domowa galaretka arbuzowa to zblendowany miąższ z arbuza wymieszany z miodem oraz sokiem z cytryny.  Składniki na 4 porcje: 0,5 kg obranego arbuza (bez pestek) 1 łyżeczka agar-agar* 1 galaretka, np. o smaku agrestowym(...)szczególności polecana dla wegetarian/wegan; można ją zastąpić żelatyną (tylko wtedy przeczytajcie na opakowaniu, jaką ilość żelatyny należy dodać do płynnej masy, a także w jaki sposób należy rozpuścić żelatynę!) Galaretkę (np. o smaku agrestowym) rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Odstawić do schłodzenia i delikatnego stężenia. Miąższ z arbuza pokroić, przełożyć do rondelka i zmiksować, np. za pomocą blendera. Dodać

Ugotować

Proponowane wyszukiwania