makaronem? Brzmi to niecodziennie, ale jeśli lubicie indyjskie desery typu faluda z makaronem ryżowym, to na pewno pokochacie ten deser. To też doskonały deser dla dzieci. Makaron smakuje czekoladą, galaretka jest słodka, bita śmietana zachęca do sprawdzenie co kryje się w środku i do tego przemycamy sporo borówek, które są zdrowe. Składniki na 4 porcje: 2 galaretki(...)agrestowe szklanka drobnego makaronu np. mini świderki z czekoladą opakowanie borówek 250 g kilkanaście truskawek – pokrojonych na plasterki (część zostawiamy do wykończenia deseru) bita śmietana Przepis na galaretkę z makaronem i borówkami Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy do przestudzenia. W tym czasie gotujemy makaron na półtwardo (połowa czasu wskazanego na opakowaniu), żeby nie rozmiękł
Ugotowane pozamiataneDelikatny biszkopt z dodatkiem budyniu waniliowego przełożony twarogowym kremem z białą czekoladą i cytrynową galaretką. Zatopione w nim borówki idealnie dopełniają całość. Ciasto jest lekkie, owocowe i z chęcią sięga się po kolejny kawałek. BISZKOPT BUDYNIOWY: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 budyń waniliowy 2 łyżki oleju SEROWY KREM: 250 g zmielonego twarogu z wiaderka(...)szklanki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżka żelatyny 100 g czekolady białej 2 szklanki kremowej śmietanki 30% 300 g borówek amerykańskich WIERZCH: 1 galaretka cytrynowa w 1 3/4 szklanki wrzącej wody Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty
https:KKuchniaMniamteż szukacie jakiegoś pomysłu na ciasto? Jeśli tak, koniecznie wypróbujcie ten przepis! Zachwyci nie tylko wasze kubki smakowe, ale i nacieszy oczy. Wygląda fenomenalnie, zwłaszcza jeżeli użyjecie kilka kolorów galaretek. W takie pochmurne, jesienne dni trochę koloru może poprawić humor Galaretkowiec możecie wykonać tak jak ja na cienkim biszkopcie lub jako spodu użyć herbatników. Galaretkowiec Składniki: 2 szklanki mleka(...)szklanki śmietany kremówki (30%-36%) 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie galaretki zielnej 1 opakowanie galaretki żółtej 1 opakowanie galaretki fioletowej 2 opakowania galaretki czerwonej 20 g żelatyny Biszkopt lub 2 opakowanie herbatników Składniki na biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest konieczny, ale dzięki niemu będziemy pewni, że biszkopt
PatiGotujezrobienie nie wymaga dyplomu mistrza cukiernictwa, a mimo to wygladają efektownie. Ten do takich należy, bezwątpienia cieszy oko i zapewne przypadnie do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym koneserom galaretki. Smaczna, lekka alternatywa dla ciężkich ciast i kremów, świetnie sprawdzi się na urodzinach pociechy lub umili ciepłe popołudnie w ogrodzie. Składniki (4 porcje): 2 kolorowe galaretki 2 (300 g) waniliowe(...)serki homogenizowane 3 szklanki (750 ml) gorącej wody Dodatkowo: świeże owoce do podania Przygotowanie: 1) Połowę galaretki rozpuścić w szklance goracej wody i odstawić do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę rozlać po równo do pucharków i odłożyć do lodówki, aż stężeje. 2) Kiedy galaretka stężeje, drugą część rozpuścić w połowie szklanki goracej wody dodać jednen serek (150 g) i dokładnie wymieszać. Następnie
Fitsweet.mezimnej wiośnie, ale postaramy się zadowolić nasze podniebienia na cały rok jak tylko rozpocznie się sezon:) Dzisiaj małe przygotowanie do przepisów z truskawkami. Kostka truskawkowa z duża ilością galaretki i śmietankową masą na wierzchu. Użyłam mrożonych owoców ale już wkrótce możecie sięgnąć po świeże:) blaszka 20×30 cm 5 h około 20 herbatników 450 g truskawek 3 galaretki truskawkowe(...)serka mascarpone 300 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Galaretkę rozpuścić w 750 ml wody, zostawić do stężenia ( jednak nie całkowitego). Truskawki pokroić na pól (mrożonych nie odmrażać). Wsypać do tężejącej galaretki Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć herbatniki. Tężejąca galaretkę wylać na herbatniki i schłodzić ją do całkowitego ścięcia. (Ja wylałam galaretkę za wcześniej i herbatniki zaczęły się
Ania i Marcin gotująciasto robiłam na zeszłoroczne już Boże Narodzenie. Nie zdążyłam podzielić się wtedy z Wami przepisem, więc cierpliwie poczekałam na okres Wielkanocy. Wysokie, kolorowe i pełne smaków. Miodowe blaty, owocowe galaretki, jabłka, masa budyniowa, biszkopt i polewa. Pracochłonne ciasto, które robi wrażenie na gościach. Przepis z małymi zmianami pochodzi stąd . Zainspiruj się! ;) Składniki: (na blaszkę 24x24 cm) Blaty(...)cukru waniliowego 5 kopiastych łyżek cukru zwykłego 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej tortowej 250 g masła Masa jabłkowa zielona: 6 średnich jabłek 1,5 op. galaretki agrestowej Masa jabłkowa czerwona: 6 średnich jabłek 1,5 op. galaretki wiśniowej Biszkopt: 3 jajka szczypta soli 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki mąki pszennej
Nastoletnie Wypiekaniedużego wkładu pracy i jest łatwe w przygotowaniu. Jeżeli nie wychodzą Wam ciasta pieczone, to jest ono świetną alternatywą. SKŁADNIKI 4 opakowania (po 50 g) herbatników 2 galaretki pomarańczowe + 900 ml wody 250 g wiśni bez pestek + 200 ml wody 1 galaretka wiśniowa 1 opakowanie cukru waniliowego 330 g jogurtu greckiego WYKONANIE Dno formy o wymiarach(...)wyłożyć warstwą herbatników. W garnuszku zagotować 900 ml wody, wyłączyć palnik, wsypać galaretki pomarańczowe i dobrze wymieszać. Odrobiną galaretki polać herbatniki, tak aby napęczniały i wypełniły w ten sposób całe dno formy. Pozostałą galaretkę zostawić do ostudzenia i włożyć do lodówki. W międzyczasie do kolejnego garnuszka włożyć wiśnie, wlać wodę, dodać cukier waniliowy i zagotować. Wyłączyć palnik, wsypać galaretkę wiśniową
Passions hobbies lifezamrażarce mam jeszcze różne owoce -maliny, jagody, porzeczki, truskawki...w szafce biszkopty, kilka różnych galaretek i tak oto mamy prosty deserek.Ja ten deser robiłam w foremce Liliana Tupperware,ale można i np.w tortownicy, blaszce..z tym, że robimy wtedy odwrotnie niż z foremką Liilana, czyli na dno układamy biszkopty[ wcześniej nasączone galaretką], na to pokolei galaretki i na wierzch(...)owoce. 3 różne galaretki dowolne owoce biszkopty [ niekoniecznie] Galaretki [ osobno] przygotować według przepisu, odstawić do wystudzenia. Włóż „kominek” do środka foremki Liliana . Foremkę zwilżyć zimną wodą lub lekko natłuścić , Do foremki wlać jedną z galaretek, wyłożyć owoce.Odstawić do zastygnięcia.Na to kolejna galaretka[ odstawić do zastygnięcia] i kolejna galaretka [ odstawić do zastygnięcia].Na to biszkopty. .P rzykryć
Moje domowe kucharzenieMiękkie i puszyste babeczki pieczone na białkach ozdobione lekko kwaskowatym kremem malinowym. Wierzch przyozdabia serduszko z galaretki otoczone serduszkiem z czekolady. Smaczne babeczki, które można przygotować nie tylko z okazji Walentynek. MUFFINKI: 1 szklanka białek szczypta soli 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanka oleju rzepakowego 1/3 szklanki mleka 1/4 szklanki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 1 1/2 łyżeczki(...)pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 1/2 szklanki mąki pszennej KREM: 1 szklanka musu z malin (z ok 500 g) 1/3 szklanki cukru 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 1 opakowanie galaretki malinowej 1 szklanka wody 50 g gorzkiej czekolady posypka czekoladowa Białka ubijać ze szczyptą soli do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać stopniowo cukier
https:KKuchniaMniamśmietany 18% 80 g margaryny + mała cząstka do smarowania formy 1 łyżeczka proszku do pieczenia bułka tarta do posypania formy Kolorowa masa: 340 g mleka skondensowanego 2 galaretki agrestowe 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka malinowa Sposób wykonania: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy jajka i śmietanę. Miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do ciasta(...)uzyskania jednolitej masy. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Galaretki (cytrynową, pomarańczową i malinową) przyrządzamy z połowy zalecanej ilości wody, każdy smak w osobnym naczyniu. Gdy stężeją kroimy je w kostkę i wykładamy na ostudzone ciasto. Sporządzamy galaretkę agrestową (również
Qchnia po prostuzłe. Sernik ponownie pieczony w kąpieli wodnej z relatywnie małą ilością cukru w stosunku do ilości kakao i gorzkiej czekolady. Obłędnie kremowy, zwarty i równy jak stół. Zwieńczeniem jest galaretka z likieru jajecznego (adwokatu). Ciasto nazwałam adwokat diabła bo sernik ma diabelnie czekoladowy smak a adwokat dopełnia intensywne doznania podczas degustacji. W końcu jest karnawał i raz do roku można(...)jajka (L) 250 g śmietanki kremówki 36% 60 g ciemnego kakao 1 łyżeczka ciemnego rumu 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 150 g czekolady gorzkiej 70% Na galaretkę adwokatową : 500 ml adwokatu 150 g kremówki 1 op galaretki cytrynowej 2 łyżki żelatyny + 50 ml gorącej wody 125 ml wody do rozpuszczenia galaretki Wykonanie
vaniliowoczekoladowaserniki z dodatkiem białej czekolady pieczone na dwóch miodowych ciastach. Złączone pomarańczową galaretką wzbogaconą dżemem o tym samym smaku. Dzięki temu ciasto składa się z kilku smacznych warstw. Idealne na rodzinne spotkania, gdzie nie może zabraknąć słodkiego wina Monte Santi o wyraźnym owocowym smaku. MIODOWNIK: 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)śmietany szczypta soli parę łyżek dżemu pomarańczowego SERNIK CZEKOLADOWY: 1 kg twarogu kilkakrotnie zmielonego 1/3 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki mleka w proszku 200 g czekolady białej POMARAŃCZOWA GALARETKA: 1 galaretka pomarańczowa 1 1/2 szklanki wody 1 szklanka dżemu pomarańczowego Wszystkie składniki na miodownik umieścić na stolnicy, oprócz dżemu i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i każdą
https:KKuchniaMniamdelikatnie słodki idealny na każdą porę upalnego dnia. Do tego jest bardzo łatwy ,nawet dziecko sobie poradzi z jego zrobieniem :) Składniki na 8 salaterek : - 450 g naturalnego jogurtu - 2 galaretki pomarańczowe - 2 galaretki ananasowe lub w kolorze żółtym - 1 galaretka cytrynowa - puszka ananasów w plastrach - 3 duże pomarańcze - 120 g biszkoptów - 250 ml śmietanki 30% - kilka listków mięty do dekoracji(...)Sposób wykonania : Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 100 ml wrzątku ,odstawiamy do ostygnięcia , Galaretki ananasowe i pomarańczowe robimy wg przepisu na opakowaniu ,odstawiamy oba kolory do ostygnięcia a potem do lodówki . Do salaterek wrzucamy biszkopty ,najlepiej połamane na kawałki , pomarańcze obieramy całkowicie ze skórki i odsączamy z soku najlepiej na sitku ,ananasy wyciągamy z puszki i odsączamy na sitku
Wypieki Reneszklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżka oleju napar z herbaty i cytryny do nasączenia MASA TRUSKAWKOWA: 750 g truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 łyżka żelatyny 1 szklanka wody MASA ŚMIETANKOWA: 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki wody DODATKI: biszkopty okrągłe masa plastyczna żółta masa plastyczna czarna(...)Wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie. Papier usunąć i przekroić biszkopt na dwa blaty. Delikatnie nasączyć naparem z herbaty. Jeden krążek ponownie włożyć do formy. Przygotować masę truskawkową. Galaretkę razem z żelatyną zalać wrzątkiem i rozpuścić. Z podanej ilości umytych truskawek wydzielić 250 g, które zmiksować w kielichu blendera. Wlać przestudzoną galaretkę i odstawić, aż zacznie tężeć. Pozostałe truskawki
https:KKuchniaMniamłyżeczki proszku do pieczenia Masa truskawkowa: 300 g truskawek 200 g śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 125 g serka mascarpone 50 g wiórek kokosowych 1 galaretka truskawkowa Masa jagodowa: 200 g jagód 200 g śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 125 g serka mascarpone 50 g wiórek kokosowych 1 galaretka jagodowa lub o smaku owoców(...)leśnych Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopty makowe: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami cukier cały czas miksując. Dodajemy olej i miksujemy, następnie przesianą mąkę również porcjami i miksujemy na najniższych obrotach. Na końcu dodajemy suchy mak i mieszamy. Masę rozlewamy do trzech jednakowych blaszek o wymiarach 20x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia
Na Ciasteczkowych Papierach