galaretka - 14130 przepisów (strona:76/942)

,,Tęczowa lampka’’ 277

lubi owocowych galaretek, którymi zajadaliśmy się w dzieciństwie? Dzieci z pewnością je uwielbiają, ale nieco starsi również nie odmówią sobie tego owocowego deseru.Tak przygotowana owocowa galaretka będzie idealna na rodzinne przyjęcia i niezobowiązujące spotkania. Zachwyci prawdziwych smakoszy domowych słodkości. Sprawdźcie przepis na tęczową lampkę. Każdy smak galaretki rozpuszcza się w gorącej wodzie w osobnych naczyniach według przepisu na opakowaniu. Najpierw(...)lampki należy wlać powoli wieloowocową galaretkę. Lampkę należy umieścić w pozycji pochyłej, a jednocześnie stabilnej. Następnie cytrynową galaretkę rozpuszcza się w gorącej wodzie a po przestudzeniu dolewamy ją do ubitej śnieżki i miksujemy tak, aby uzyskać ptasie mleczko. Gotową masę wlewamy na zastygniętą pierwszą galaretkę. Trzecią galaretkę- owoce egzotyczne rozpuszcza się w nieco mniejszej ilości wody niż w informacji

Podróż w kulinaria
Babka galaretkowa 588

składniki * 4 galaretki (każda w innym kolorze) * 200 ml śmietany kremówki Sposób wykonania Pierwszą galaretkę podzielić na dwie równe części (można użyć wagi). Pierwszą część rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku, odstawić do wystudzenia, a następnie wlać do przygotowanej formy i wstawić do lodówki do stężenia. Drugą część galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku i odstawić do wystudzenia. Kiedy 1 warstwa(...)galaretki w formie się zsiądzie do galaretki rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody dodać 50 ml śmietany, wymieszać i wylać jako 2 warstwę. Postępować tak z każdą następną galaretką. Wylewać na przemian jedna warstwa galaretki rozpuszczonej tylko w wodzie, druga warstwa galaretki ze śmietaną. Kiedy galaretki dobrze stężeją, formę zanurzyć w gorącej wodzie na ok. 30 sekund, przyłożyć talerz na wierzch

Mix smaku
Kolorowa fantazja 197

jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 4 łyżki wody Masa: Kolor masy zależy od koloru galaretki: 2 kg jabłek  2 galaretki wiśniowe 2 galaretki agrestowe 2 galaretki pomarańczowe 1 puszka brzoskwiń WYKONANIE Jajka całe ubijamy z cukrem. W naczyniu mieszamy mąkę i proszek. Kiedy jajka(...)dodajemy mąkę z proszkiem, wodę i olej. Mieszamy wolno. Wylewamy na blachę. Pieczemy 180 ok 40 min. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na trzy części. Przygotować masę z jabłek i galaretek. Masa czerwona:   1 kg jabłek obrać zetrzeć na tarce. Jabłka umieścić w garnku, nakryć od czasu do czasu pomieszać, kiedy się rozgotują dodać dwie galaretki, pomieszać chwilę. Odstawić

W kuchennym oknie Ewy
SERNIKOWY TORT KOKOSOWO-MALINOWY 1280

Dziś mam dla Was elegancki tort kokosowo-malinowy, który jest połączeniem najdelikatniejszego sernika na zimno z klasycznym biszkoptem i galaretką. Najciekawszym jego elementem jest niewątpliwie środek, czyli właśnie malinowa galaretka ukryta w jego wnętrzu. Tort jest prosty w przygotowaniu, wymaga jedynie czasu, ponieważ galaretka musi dobrze stężeć (ale to możecie zrobić dzień wcześniej:) Przepis znalazłam na blogu(...)tort!:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY: 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek kakao 3 jaja 2 łyżki oleju SKŁADNIKI NA MALINOWĄ GALARETKĘ: 550 g malin 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 200 ml wody 2 opakowania galaretki o smaku malinowym SKŁADNIKI NA KOKOSOWĄ MASĘ SERNIKOWĄ: 500 g mascarpone 1 puszka mleczka

Słodko-Słony Świat Ilony
Biszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką 941

Biszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką... Puszyste, biszkoptowe blaty ciasta. A między nimi gruba warstwa słodkiej, bitej śmietany. Na wierzchu soczyste truskawki zatopione w galaretce. Pyszny początek sezonu truskawkowego! Zapraszam! Składniki: Biszkopt: 4 jaja; 100 g mąki pszennej; 100 g mąki ziemniaczanej; 6 łyżek gorącej wody; 250 g białego cukru; 10 g proszku do pieczenia; Łyżka masła do wysmarowania(...)tortownicy. Bita śmietana: 400 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 2 łyżki białego cukru; 2 łyżki żelatyny; 2 łyżki gorącej wody; Dodatkowo: 400 g truskawek; 2 galaretki truskawkowe (każda po 75 g); 700 ml gorącej wody. Sposób przygotowania: Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wbić jaja

Gospodyni Miejska
Deser czereśniowy 157

Pyszny deser czereśniowy na upalne dni Deser czereśniowy SKŁADNIKI: mleko skondensowane niesłodkie -1 puszka galaretka truskawkowa - 2 opak galaretka agrestowa -1 opak czereśnie listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Czereśnie opłukać, osączyć. Galaretkę agrestową i jedną truskawkową rozpuścić , każdą oddzielnie w 1 szkl wody. Następną galaretkę truskawkową przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić galaretki do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzone mleko skondensowane(...)ubić, podzielić na 2 części. Do pierwszej części mleka dodać galaretkę agrestową, dobrze zmiksować. Drugą część mleka zmiksować z galaretką truskawkową. Z butelek plastykowych, odciąć spody, przepłukać zimną wodą, wlać galaretkę truskawkową, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie na galaretce ułożyć ciasno czereśnie. Przykryć czereśnie kremem agrestowym, a gdy stężeje krem, wyłożyć krem truskawkowy, odstawić na 3 godz.do lodówki

Kuchnia Danusi
Ciasto cytrynowe 2539

Dzisiaj coś słodkiego i zarazem orzeźwiającego. Króluje smak cytrynowy. Krem jest puszysty, delikatny i orzeźwiający. W środku cytrynowa galaretka i zwieńczony pianką na bazie śmietany i galaretki. Ciasto robiłam dla gości i zrobiło duże wrażenie zarówno smakowe jak i wizualne. Składniki: Biszkopt 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki maki pszennej 1 łyżeczka proszku Masa budyniowo - cytrynowa 2 budynie śmietankowe(...)szkl wody 130 ml soku z cytryny 1 szkl cukru 120 g masła Pianka 0,5 l kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa 1 szkl wody Lukier 4 łyżki soku z cytryny cukier puder Dodatkowo 1 galaretka cytrynowa herbatniki Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu aż uzyskamy

Ala piecze i gotuje
Truskawkowa fantazja 121

Dzisiaj proponuję pyszne ciasto - truskawkową fantazję. Delikatny biszkopt przełożony jeszcze delikatniejszą masą waniliową z odrobiną karmelu i oczywiście truskawkami w galaretce. Biszkopt: 1,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 6 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy pianę z białek, dodajemy roztrzepane żółtka, a na końcu wymieszaną mąkę z cukrem(...)dużej prostokątnej blasze w temperaturze  180 stopni przez 30 minut. Zimny biszkopt kroimy na 2 placki. Masa waniliowa: 50 dag serków waniliowych 1 puszka mleka skondensowanego 2 galaretki brzoskwiniowe brzoskwinie z puszki według uznania Galaretki rozpuszczamy w niecałej szklance wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Serki mieszamy na jednolitą masę z mlekiem skondensowanym. Gdy galaretka ostygnie wlewamy

Salonik smaków
Śmietanowiec agrestowy na zimno 1115

Latem robię deserki na zimno. Więc dzisiaj zapraszam na deser na bazie śmietany kremówki z dodatkiem galaretki agrestowej. Jest nie za słodki, lekko kwaśny i orzeźwiający w smaku. Przygotowałam go w formie którą otrzymałam od firmy Tupperware . Forma nosi nazwę Liliana klik. Forma składa się z czterech części, nadaje atrakcyjną formę galaretkom owocowym, galaretom z mięsa i ryb, sernikom(...)pokrywką dzięki czemu w lodówce nie będzie pochłaniać zapachów.  Wszystkie produkty Tupperware znajdziecie tutaj klik. Możecie również polubić ich na fb klik. Składniki: 400 ml kremówki 30% 2 galaretki agrestowe 400 ml wody 1 galaretka agrestowa 350 ml wody biszkopty okrągłe Przygotowanie:   Zagotować 350 ml wody zdjąć z ognia wsypać galaretkę, wymieszać i ostudzić. Gdy galaretka będzie zimna

Ala piecze i gotuje
Lucynka - łatwy tort z kremem lub ciasto do kawy, które zawsze się udaje! 1781

GWARANTUJĘ, ŻE TO CIASTO NIE MOŻE SIĘ NIE UDAĆ - nawet jeśli w pieczeniu ciast dopiero "raczkujesz". Jedyna okazja, żeby coś odwalić to przygotowanie kremów. Trzeba pamiętać o kilku rzeczach: galaretki muszą być całkiem zimne, śmietana prosto z lodówki. Przed ubijaniem drugiej porcji śmietany myjemy i suszymy "łapki" miksera, bierzemy też czysty garnuszek. Galaretkę dodajemy do śmietany powoli i miksujemy tylko(...)orzechów włoskich + do drugiego spodu: 1/2 szklanki maku + do trzeciego spodu: 1/2 szklanki wiórków kokosowych Składniki na wszystkie warstwy kremu: - 2 duże opakowania śmietany 30% lub 36% - 2 różne galaretki owocowe* - wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta Dodatkowo:  - sok wyciśnięty z jednej cytryny - łyżeczka cukru - szklanka ciepłej, przegotowanej wody Przygotowanie:  1. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy

Kraina Tysiąca Smaków
Ciasto Zielone Jabłuszko – pyszny i orzeźwiający wypiek 2014

Ciasto Zielone Jabłuszko z lekkim jogurtowym krem i galaretką z jabłkami to jedno z lepszych ciast jakie jadłam. Jest przepyszne, orzeźwiające i lekkie, a do tego pięknie wygląda. Swój zielony kolor zawdzięcza szpinakowi, który jest w ogóle niewyczuwalny w smaku. Taki efektowny wypiek, który wygląda jak zielona łąka świetnie sprawdzi się podczas Świąt Wielkanocnych, a ponieważ robi się je dość(...)szpinaku świeżego 140 g oleju (rzepakowego) 4 jajka rozmiar L 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej   Warstwa jogurtowa: 3 opakowania galaretki cytrynowej (3×75 g) 350 ml wody 1200 ml jogurtu greckiego   Warstwa jabłkowa: 2 galaretki jabłkowe (2×75 g) 250 ml wody 3 jabłka (po około

e-PrzepisyKulinarne
Brzoskwiniowy Leśny Mech 28

Przepis na Brzoskwiniowy Leśny Mech  z Pszczółkami. Jest to przepyszne ciasto na szpinakowym biszkopcie , przełożone kremem śmietankowym , żelką brzoskwiniową , oraz galaretką . Całość ozdobiona  jest pokruszonym ciastem szpinakowym , na którym ułożone są połówki brzoskwiń imitujące pszczółki . Wypiek ten nie tylko świetnie wygląda, ale też wybornie smakuje. Jest łatwy do zrobienia i sprawia wiele radości podczas jego tworzenia(...)Ciasto Brzoskwiniowy Leśny Mech idealnie się sprawdzi na wiosenne przyjęcia czy Święta Wielkanocne . Brzoskwiniowy Leśny Mech SKŁADNIKI: ŻELKA BRZOSKWINIOWA: 1 duża puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa (77 g) 1 galaretka cytrynowa (77 g) woda (0,5 szkl.) CIASTO SZPINAKOWE: jajka (3 szt. średnie) cukier ( 1 szklanka) mąka pszenna tortowa, lub krupczatka (2 szklanki) proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki) olej

Rita creative
SERNIK NA ZIMNO NA HERBATNIKACH 22

Szybki sernik na zimno smakuje zarówno w środku zimy jak i w lecie ;)  Zrobiony na herbatnikach, żeby oszczędzić czas :) Na  wierzchu zatopione w galaretce mrożone owoce, jagody i maliny. Sernik wyszedł przepyszny :) Polecam przepis. SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 25/35 CM: 1 kg sera zmielonego 1 szklanka śmietany 30 lub 36 % 3-4 łyżki cukru pudru 2 galaretki(...)cytrynowe opakowanie herbatników WIERZCH: 2 galaretki malinowe dowolne mrożone owoce (u mnie jagoda i malina ok. 300 g) WYKONANIE: Blachę wykładamy papierem lub folią spożywczą aż po brzegi, spód wykładamy herbatnikami. Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, ciężko się rozpuszczają, należy delikatnie podgrzewać i mieszać. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Ser ucieramy  z cukrem pudrem

Pani na deser
Jabłecznik z galaretką 23

Jabłecznik z galaretką to niezwykle prosty przepis na pyszny deser. Jego geneza sięga czasu studiów (wieki temu;)), kiedy wspólnie z moją współlokatorką przyrządzałyśmy go sobie dość często w akademiku. Wówczas była to wersja “bez pieczenia”, gdzie spodem były ciastka biszkopty, a teraz w domowej i zdrowszej wersji piekę biszkopt. Polecam Fanom jabłek polecam również najlepszą tartę jabłkową . Warto wypróbować również(...)pieczenia 1/4 szklanki (60 ml) brązowego cukru 1/4 szklanki (60 ml) oleju 1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego 1/3 szklanki (80 ml) mleka roślinnego Nadzienie: 6 średnich jabłek 1 galaretka roślinna (40 g) pomarańczowa 2 galaretki roślinne (2 x 40 g) czerwone (np. truskawkowe lub wiśniowe) *Zamiast piec biszkopt można ewentualnie użyć gotowych ciastek biszkoptowych. Wykonanie: Biszkopt: Nagrzewamy piekarnik

Lamarida.pl
Tort Pastelowy – leciutki, piankowy i bajeczny 168

Tort Pastelowy to pyszny, leciutki, rozpływający się w ustach deser, idealny na lato. Składa się z biszkoptu, trzykolorowej pianki na bazie mleka i truskawek w galaretce. Prawdziwe niebo w gębie! A do tego prezentuje się wyjątkowo i od razu przyciąga wzrok. Jest nieco czasochłonny, gdyż trzeba pilnować czasu i każdą warstwę wylewać osobno, ale za to efekt końcowy jest tego(...)mąki pszennej typ 450 lub 500 (3/4 szklanki) 60 g cukru (5 łyżek) płaska łyżeczka proszku do pieczenia   Pianka: 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (light – 4%) 3 opakowania galaretek o różnych kolorach (dałam wiśniową, cytrynową i kiwi) 3 razy po 2/3 szklanki wody (3 x 180 ml)   Dodatkowo: 200 g truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej 400 ml wody

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania