galaretka - 14130 przepisów (strona:85/942)

Lekki galaretkowiec na jogurcie (146 kcal) 4266

Lekki deser z galaretek i jogurtu. Nie wymaga dużo pracy, jedynie trochę czasu, aby galaretki stężały. Jeśli galaretkowiec podzielimy na 12 porcji, to jedna będzie miała 146 kcal. Składniki: 4 różnokolorowe galaretki litr jogurtu naturalnego opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki cukru 7 łyżeczek żelatyny Przygotowanie Z każdej galaretki odsypujemy 1,5 łyżki, resztę zalewamy to szklaną wrzącej wody (każdą galaretkę(...)osobno) i odstawiamy do stężenia. Gdy galaretki stężeją, żelatynę rozpuszczamy w ¾ szklanki wrzątku i trochę przestudzamy. Jogurt mieszamy z cukrami, galaretkami pokrojonymi w kostkę, na końcu wlewamy żelatynę. Mieszamy i wylewamy na blaszkę (24x24cm). Deser wstawiamy do lodówki. Pozostałą galaretek rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia, a kiedy zacznie tężeć, wylewamy na galaretkowiec i znowu wstawiamy

e-PrzepisyKulinarne
CIASTO Z KREMEM GRYSIKOWYM, TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ (BEZ PIECZENIA) 5861

CIASTO Z KREMEM GRYSIKOWYM, TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ (BEZ PIECZENIA) Trzy warstwy herbatników przełożone kremem na bazie kaszy manny, musem truskawkowym i galaretką z truskawkami - wspaniałe, proste i całkiem tanie ciasto, które z pewnością zachwyci Was swoim smakiem:) Proste w przygotowaniu, choć czasochłonne - trzeba trochę poczekać, aż kasza manna i mus truskawkowy ostygną, a potem poprzekładać kolejne warstwy. Ciasto najlepiej smakuje(...)przygotowaniu, kiedy herbatniki odpowiednio nasiąkną i całość idealnie się połączy. Ciasto kroi się rewelacyjnie, nie rozpada się, a smak jest cudowny - krem bardzo delikatny, mus nie za słodki, zaś galaretka i owoce nadają świeżości. Bardzo zachęcam Was do wypróbowania tego ciasta z przepisu Kasi Guzik - w mojej, truskawkowej wersji - jest przepyszne!:) SKŁADNIKI NA KREM: 1 szklanka (około 11 łyżek) kaszy

Słodko-Słony Świat Ilony
ŚMIETANOWIEC/GALARETKOWIEC W MISIE TUPPERWARE. 178

zimno. Postawiłyśmy na mocno śmietanowego śmietanowca zwanego również galaretowcem. Nasze dzieło sztuki dojrzewało sobie w lodówce, szczelnie zamknięte przed zapachami w misie Tupperware. SKŁADNIKI: - śmietana 30%, 2 kubki, - galaretka, 6 różnych kolorów, u nas: pomarańcz, cytryna, agrest, truskawka, brzoskwinia, szafir czyli owoce lasu, - żelatyna, 4 łyżki kopiaste - cukier drobny, do smaku + miska Tupperware, 4,3 litry szczelnie zamykana + 5 szklaneczek(...)Nutelli (bądź inne naczynia w których łatwo jest pokroić gotowe galaretki, a podczas tężenia nie zajmą wiele miejsca). WYKONANIE: Przygotowujemy galaretki, używając połowę zalecanej ilości wody, bardzo dokładnie mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia galaretek, jak wystygnie, schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc, następnie kroimy w kosteczkę. Do miski , w której będziemy robić śmietanowca wlewamy świeżo zrobioną, przestudzoną galaretkę, przygotowaną z połowy

Wypisz Wymaluj
Galaretka z Jaja 155

Galaretka w skorupce jajka to ciekawy sposób na podanie galaretki w święta. Przygotowanie tego deseru wymaga odrobinę cierpliwości, ale efekt jest rewelacyjny. Odpowiednio podając takie jajko można zaskoczyć każdego łakomczucha. Składniki: 2 - 3 skorupki z jajek - jajka powinny być rozbite z szerszego końca 1 ulubiona galaretka 250 ml wody  (połowa zalecanej ilości na opakowaniu galaretki) Wykonanie: Skorupki dokładni wymyć(...)wyparzyć. Wodę zagotować. Rozpuścić galaretkę w wodzie, odrobinę ostudzić. Skorupki ustawić na podstawkach, wlać do środka galaretkę i poczekać aż stężeje. Jeśli galaretka jest zimna można ją włożyć do lodówki. Gdy galaretka stężeje deser będzie gotowy

Mama Gotuje
Galaretkowy szał 221

Witajcie wczoraj naszła mnie ochota na galaretkę ale też i na ciasto więc postanowiłam to połączyć. Przetestowane ciasto na moim chłopaku i jak to on powiedział "super smaczne" :). Ciasto jest lekkie i praktycznie możecie dodać jakąkolwiek chcecie galaretkę. Składniki biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 400 g śmietany(...)galaretka pomarańczowa Masa galaretkowa: 2 galaretki jagodowe (800 ml wody) 2 banany Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy. Powoli dodajemy żółtka i zmniejszamy obroty. Na sam koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Taką masę przelewamy do przygotowanej okrągłej brytfanki (wyłożonej papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i podsypane bułką

Panda i jej świat
Panna Cotta 124

Chyba najpopularniejszy z włoskich deserów . Mnie szalenie podoba się wersja z galaretką zamiast sosu i pierwszy raz takową zrobiłam. Można ją przygotować samodzielnie ze świeżych owoców – i taka jest najlepsza! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki(...)porcji Galaretka: kilka truskawek 1 szklanka wody 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki żelatyny Panna Cotta: 500 ml śmietanki 30% 400ml mleka 2 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny (ewentualnie – galaretka truskawkowa) Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy galaretkę . W tym celu truskawki trzeba umyć i pokroić w kostkę. Zalewamy je wodą i rozgrzewamy z cukrem na wolnym ogniu tak aby się rozpuścił

Za drzwiami kuchni
Ciasto smerfetka 369

przez około 45 minut bądź do suchego patyczka w 180 stopniach.  Warstwa pierwsza: 1kg białego dwukrotnie zmielonego sera 50 gramów masła 1/3 szklanki cukru pudru  2 niebieskie galaretki Wykonanie warstwa pierwsza: Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody, pozostawić do wystygnięcia. Ser dwukrotnie zmielić. Następnie utrzeć go z masłem i cukrem pudrem na puch. Cały czas miksując stopniowo(...)masy serowej dodawać tężejącą galaretkę, Całość zmiksować do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Warstwa druga: 500 ml kremówki 36% pół szklanki borówek 1 galaretka amarantowa Wykonanie warstwa druga: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, odstawić do tężenia. Borówki zmiksować na puree. Kremówkę ubić na sztywno, dodać zmiksowane borówki i cały czas miksując dodawać tężejącą galaretkę.  Wykonanie ciasta: Na ostudzony

Krakowskie smaki Ani
Ciasto "Shrek" - bez pieczenia 2609

który jest charakterystyczny dla znanego niemal wszystkim dzieciom bohatera. Ciasto "Shrek" cechuje kisielowo-budyniowa masa na bazie soku, krem śmietanowy stworzony na wzór ptasiego mleczka oraz wierzch stanowiący orzeźwiającą galaretkę. We wnętrzu ciasta znajdziemy delicje szampańskie, natomiast spód stanowią okrągłe biszkopciki. Całość stanowi ciekawy, prosty i orzeźwiający deser idealny np. na dziecięce przyjęcia.    Ciasto "Shrek" - bez pieczenia - Składniki(...)śmietankowe (bez cukru, po 40 g) cukier (według uznania, jego ilość powinna być uzależniona od "słodkości" soku, do frugo dodałam 1/3 szklanki) Masa Śmietanowa: 300 ml śmietanki kremówki 30% galaretka w kolorze zielonym (np. kiwi, agrestowa) + 450 ml wody fix do ubijania śmietany 2 łyżki cukru pudru ok. 120 g okrągłych biszkoptów ok. 240 g delicji pomarańczowych galaretka w kolorze

Słodka Strona
Galaretka z fantazją 130

czego zrobić deser? To raczej nie problem. Galaretka, śmietana i owoce. Tyle wystarczy, aby przygotować pyszny, prosty, efektowny i bardzo elegancki deser - galaretkę z fantazją.   Składniki: - 500ml double fresh cream - 1 opakowanie galaretki malinowej - maliny - limonka - 1 łyżka cukru pudru - 285ml wrzącej wody - 215ml zimnej wody - listki mięty   Galaretkę kroimy na kawałki, zalewamy 285ml wrzącej wody. Mieszamy(...)rozpuszczenia. Dolewamy 215ml zimnej wody, ponownie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Jeżeli deser chcemy „na szybko”, to kieliszki z galaretką ustawiamy, przechylone w zamrażarce. Można też ustawić je w lodówce, czy innym chłodnym miejscu – w ten sam sposób i zostawić do rana, do zastygnięcia. Śmietanę ubijamy z łyżką cukru pudru. Maliny kroimy w cienkie plasterki i „przyklejamy” na pustej części

mojewypiekiinietylko
Deser w Paski z Mlekiem Skondensowanym 227

Bardzo prosty, a dość efektowny deser na bazie mleka skondensowanego. Można do niego wykorzystać zarówno ulubiony smak galaretki, jak i ulubione owoce.  Deser w Paski z Mlekiem Skondensowanym - Składniki: puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 ml mleka 2 czubate łyżeczki żelatyny 2 czerwone galaretki 150 ml śmietany kremówki dowolne owoce* (użyłam owoców leśnych) Deser w Paski z Mlekiem Skondensowanym - Sposób(...)przygotowania: Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy. Do pucharków wlewamy część galaretki, umieszczamy ją w lodówce, a resztę pozostawiamy w ciepłym miejscu, aby jej reszta stężała dużo później. Mleko mieszamy z żelatyną, odstawiamy na kilka minut, po czym podgrzewamy (nie gotujemy!). Następnie dodajemy mleko skondensowane i dokładnie mieszamy - studzimy. Bo zastygnięciu galaretki, do pucharków wlewamy połowę przygotowanego

Słodka Strona
Winna galaretka z białej herbaty i limonki z musem truskawkowym 168

Galaretka z delikatnej białej herbaty z niewielką ilością białego wina i limonki z musem truskawkowym, podana z sosem z czerwonego wina i truskawek… Z dodatkiem malutkiej gałązki melisy, mięty lub jadalnych kwiatów, galaretka będzie się pięknie prezentowała na talerzu. Deser nie jest zbyt słodki, ale w połączeniu ze słodkim sosem jest idealny Składniki: Galaretka: 2, 5 szklanki naparu(...)białej herbaty (słabego, żeby galaretka była w miarę klarowna) sok z 0,5 limonki 4 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki białego wytrawnego wina listki melisy, mięty lub jadalne kwiaty Mus truskawkowy: 250 g truskawek 100 ml śmietany kremówki 3-4 łyżki cukru pudru sok z 0,5 limonki 2 łyżeczki żelatyny Sos: 250 g truskawek 1/4 szklanki czerwonego

Oryginalny smak
Galaretkowiec - ptasie mleczko 382

dworze upał z chęcią wyciągnęło  by się z lodówki coś zimnego i orzeźwiającego a nie koniecznie muszą być to lody :) moją propozycją jest właśnie szybki w wykonaniu galaretkowiec, galaretki można oczywiście zrobić poprzedniego dnia co nie zabierze nam zbyt dużo czasu po za zagotowaniem wody i rozmieszaniu galaretek. Bita śmietana, galaretki i biszkopt - polecam. Biszkopt: 3 jajka 3łyżki(...)podrośnie dodać ją do piany z białek. Nastęnie przesiać do masy mąkę , budyń i proszek - delikatnie wymieszać. Piec w 170 stopniach przez ok 30 minut. Warstwa śmietanowo - galaretkowa 3 galaretki ( u mnie 2 pomarańczowe, 1 truskawkowa) 3 razy po 400 ml gorącej wody 2 szkl śmietany bita śmietana w proszku 3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny troszkę wody do rozpuszczenia

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Szybkie ciasto czekoladowo-wiśniowe 9175

razem będzie to właśnie ciasto, w którym zastosowałam kilka sprawdzonych już rozwiązań. Szybki i bezproblemowy spód z ciasteczek przykryłam musem z gorzkiej czekolady, którego ukoronowanie stanowi owocowa, najlepiej kwaskowa galaretka. Prościzna! A efekt murowany :D Ciasto czekoladowo-wiśniowe z musem i galaretką przepis na formę o wymiarach 35x25 cm Na spód należy przygotować: 300 g kakaowych herbatników 250 g rozpuszczonego(...)jaja (ja do tego musu używam tylko wielskich jajek ze sprawdzonego źródła) szczyptę soli 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie - ja tym razem nie dałam) 3 łyżeczki żelatyny Na galaretkę: 370 g dżemu wiśniowego z dużą zawartością owoców (ja użyłam domowego) 2 galaretki owocowe - takie na 0,5 l wody każda (najlepiej wiśniowe lub o smaku owoców leśnych) 2 łyżeczki żelatyny

Ratunku obiad
Piankowy deser dla najmłodszych 229

tego pastelowy róż to ich ulubiony kolor, który dominuje w tym kolorowym deserze. Mam nadzieję, że ten piankowy deser zachwyci również dorosłych. Piankowy kolorowy deser powstał z pianek i galaretek i ma urocze, delikatne, pastelowe kolory. Piankowy deser dla najmłodszych trochę strukturą przypomina jogurtowiec z galaretkami , lub serniki na zimno . 100 ml zimnego mleka 120 g pianek Marshmallow ( JoJo) Nestle(...)galaretki Winiary po 1 szt. każdego rodzaju (Pink Margarita, Mojito, Blue Curacao, Pina Colada) Galaretkę zieloną, niebieską i żółtą rozpuszczamy w 150 ml wrzącej wody, każą w osobnym naczyniu. Wlewamy po 3 łyżki żółtej i niebieskiej galaretki do każdej szklanki, warstwami, każdą zostawiając osobno by stężała. 100 ml mleka zagotowujemy, wrzucamy pianki Marshmallow i za pomocą trzepaczki, mieszamy aż się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Letni deserek 164

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Letni deserek :) Do wykonania galaretki potrzebne są: ·        2 galaretki(czerwona i zielona) ·        Czerwone i czarne porzeczki ·        Bita(...)śmietana ·        Wafelkowe rurki Wykonanie: Ugotuj 1 i 3/4 szklanki wody w garnku i dodaj czerwoną galaretkę W miseczki włóż trochę porzeczek obu rodzajów Ostudzoną galaretkę przelej chochlą do miseczki do wysokości porzeczek Poczekaj aż galaretka zastygnie Zrób druga galaretkę w ten sam sposób Poczekaj aż wystygnie i wlej do miseczek na czerwoną galaretkę

Bonapetit2xM

Proponowane wyszukiwania