Szybki, jeśli chodzi o przygotowanie ale musi się schłodzić i stężeć przez noc. Prosty w wykonaniu i przepyszny. Szybki deser z truskawkami 500g serka mascarpone, 2 galaretki w dowolnym kolorze, 1kg truskawek, Wiórki czekolady do przybrania. Serek miksujemy i dodajemy, wystudzoną galaretkę. Wrzącej wody do galaretki dodajemy mniej niż napisano na opakowaniu. Z reguły 1 galaretka(...)jest na 500ml wody, więc 350-400ml, będzie w sam raz. Mieszamy serek z galaretką i wylewamy do foremki wyłożonej folią spożywczą. Truskawki wkładamy do serka i schładzamy w lodówce. Kiedy serek z truskawkami lekko się zetnie, wylewamy drugą schłodzoną galaretkę na wierzch serka. Tę możemy zalać wodą w/g przepisu na opakowaniu. Wkładamy do lodówki
Leśny Zakątekzgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do przestygnięcia. Na przestudzony budyniu układamy delicje. składniki na piankę śmietankowo malinową: 600 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki malinowe 250 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz wystudzoną galaretkę i miksujemy. Gotową masę wylewamy(...)delicje, wyrównujemy, wstawiamy do lodówki i schładzamy, aż masa stężeje. Na stężałą masę wylewamy lekko tężejącą galaretkę i ponownie wstawiamy ciasto do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. dodatkowo: 2 opakowania delicji (malinowych lub wiśniowych) 1-2 galaretki malinowe na wierzch ciasta 500 ml gorącej wody lub przy dwóch galaretkach 800 ml wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy
Domowy Smak JedzeniaChyba najpopularniejszy z włoskich deserów . Mnie szalenie podoba się wersja z galaretką zamiast sosu i pierwszy raz takową zrobiłam. Można ją przygotować samodzielnie ze świeżych owoców – i taka jest najlepsza! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki(...)porcji Galaretka: kilka truskawek 1 szklanka wody 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki żelatyny Panna Cotta: 500 ml śmietanki 30% 400ml mleka 2 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny (ewentualnie – galaretka truskawkowa) Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy galaretkę . W tym celu truskawki trzeba umyć i pokroić w kostkę. Zalewamy je wodą i rozgrzewamy z cukrem na wolnym ogniu tak aby się rozpuścił
Za drzwiami kuchniSernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką. Jedno z naszych ulubionych ciast w ciepłe wiosenne lub letnie dni. Pyszny, prosty w przygotowaniu i do tego bez pieczenia. Ostatnio zatęskniłam za sernikiem z galaretką. Rodzina chyba też, bo… chwilę po wyjęciu z lodówki połowy sernika już nie była W sezonie zamiast brzoskwiń z puszki możecie użyć świeżych owoców lub dodać(...)szklanki mleka (dałam ciut mniej) 150 g śmietanki 30% (lub 36%) 3/4 szklanki cukru pudru 1 małe opakowanie cukru waniliowego 1 pełna łyżka skórki cytronu (lub innej) 2 pomarańczowe galaretki około 3/4 opakowania herbatników Petit Beurre pełnoziarnistych Cukry Nyskie *w sezonie można zamienić na świeże brzoskwinie lub inne owoce np. truskawki Przygotowanie: Rozpuścić 1 galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Słodkie okruszkiniedzielę palmową u mnie takie smakołyki. Kolorowe mini serniczki na zimno,bez pieczenia. 400 g twarogu z wiaderka 200 ml śmietanki 36% 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki agrestowe 2 łyżki cukru pudru Przygotować 12 foremek sylikonowych w kształcie babeczek. 1 cytrynową galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku,wystudzić i porozlewać do wszystkich foremek. Odstawić do stężenia(...)Drugą cytrynową galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku i wystudzić. 1oo ml śmietanki ubić na sztywno,wymieszać z 1 łyżką cukru pudru i 200 g twarogu. Wlać wystudzoną galaretkę i dokładnie wymieszać używając miksera. Gotową masę porozlewać do foremek i odstawić do stężenia. 1 agrestową galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku,wystudzić i porozlewać do wszystkich foremek
Kolorowa kuchnia ElkiCiasto kryształek to pyszne i efektowne ciasto na bazie czekoladowego biszkoptu, bitej śmietany i galaretki. Pierwszy raz zrobiłam biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia - obawiałam się, że może nie wyrosnąć, ale wyszedł bardzo dobrze. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (100 g) 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru (150 g) Ponadto: 500 ml śmietany 30% 3 różnokolorowe(...)galaretki 2 łyżki masła 100 g wiórek kokosowych Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Kolejno do piany dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Na końcu do masy jajecznej dodajemy przesianą przez sitko mąkę. Mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach. Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Dno foremki o wym 23x26 cm wykładamy papierem
e-PrzepisyKulinarnenadchodzące Walentynki w ymyśliłam taki deser bez pieczenia i zrobiłam w formie tortu . Nie jest jakiś trudny w wykonaniu, tylko trochę czasochłonny. Serduszka wycięłam z galaretki i to trochę trwało. Jednak warto przygotować taki przysmak dla najbliższych. Obiecuję że nie tylko wyglądem ale i smakiem zaskoczycie nie jedną osobę :) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR 22 CM: NA SERCA 2 wiśniowe(...)galaretki 1 galaretka przezroczysta np. Winiary MASA ŚMIETANOWA: 330 ml śmietany 30 % 400 ml jogurtu greckiego 2-3 łyżki cukru pudru ciasteczka oreo lub ich odpowiednik 154 g 2 łyżki żelatyny ORAZ: 0,5 opakowania okrągłych biszkoptów (z Biedronki) kawa do nasączenia WYKONANIE: SERCA: Najlepiej dzień wcześniej rozpuścić wiśniowe galaretki w 2 szklankach wody. Rozlać do jakiegoś płaskiego naczynia (wyłożyć
Pani na deserSernik z musem z czerwonej borówki i galaretką…Nie wiem jak Wy ale jak ja piekę sernik to mi gra cała dusza! Uwielbiam sernik , zwłaszcza sernik z galaretką. Prawie zawsze robię domową galaretkę, podobnie jak do tego sernika. Czerwona borówka to typowy świąteczny owoc. Jest cierpka i kwaśna. Świetnie pasuje do słodkiego sernika, zwłaszcza w postaci kremowego musu. Sernik(...)nadaje fajnego posmaku i podkreśla smak sernika. Sernik przygotowuję w trzech etapach. Najpierw piekę sernik o smaku waniliowym. Potem rozprowadzam po nim mus, a na koniec wylewam ścinającą się galaretkę. Idealny przepis na świąteczny sernik ! Sernik z musem z borówki Składniki: okrągła forma z otwieraną obręczą o średnicy 23 cm Masa serowa 1 kg twarogu 1 puszka skondensowanego mleka
codojedzeniaziemniaczanej 3 łyżki wody Na nasączenie: 1 torebka herbaty 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny 1 łyżeczka cukru Na krem: 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 galaretka brzoskwiniowa Na galaretkę: 2 galaretki brzoskwiniowe 1 duża puszka brzoskwiń (825 g) WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Dno formy(...)wrzątkiem przez 3 minuty. Dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać i zostawić do ostudzenia. Do garnuszka odsączyć 150 ml soku z brzoskwiń, po czym zagotować. Wyłączyć palnik, wsypać galaretkę brzoskwiniową i dobrze wymieszać. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy. Do ubitej śmietany wlać tężejącą galaretkę i zmiksować do połączenia składników. Dolny placek ciasta nasączyć herbatą
Passions hobbies lifeProsty i smaczny deser dla dzieci i dorosłych. Zrobiłam, bo moje dzieciątka galaretki uwielbiają, a i my zjedliśmy z chęcią. Można dodać różne smaki, różne owoce i deser zawsze będzie trafiony, a wszyscy zadowoleni :-) U mnie pierwsza warstwa to galaretka malinowa i mrożone maliny, a druga to galaretka bezbarwna winogronowa i brzoskwinie z puszki. Miła być jeszcze warstwa zielona(...)galaretka została zjedzona bez dodatków :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 2 różne galaretki (u mnie malinowa i bezbarwna winogronowa) dowolne owoce (u mnie mrożone maliny i brzoskwinie z puszki) bita śmietana 800 ml wrzątku 1. Każdą galaretkę rozpuszczamy w około 400 ml wrzątku. Studzimy. 2. Owoce kroimy (brzoskwinie) 3. Najpierw wlewamy galaretkę malinową, wrzucamy do niej owoce
kruche babeczkiciasto, któremu trudno się oprzeć i nie można poprzestać na jednym kawałku. Z pozoru skomplikowane, ale to tylko kwestia dobrej organizacji pracy. Cieniutka warstwa kruchego ciasta, spora warstwa galaretki z owocami, puszysty krem i jakby tego było mało na wierzchu chrupiąca beza z migdałami. Chyba nie muszę Was namawiać dwa razy na to ciacho? Pieczcie póki świeże maliny jeszcze można(...)znaleść na krzaczkach. Podsuwam Wam również kilka przepisów z malinami w roli głównej- ciasto z malinami klik:) P.S. ciasto kruche, galaretkę z owocami i bezę możecie upiec wcześniej, a rano warstwy przełożyć kremem – tym sposobem ciasto do poobiedniej kawki macie gotowe:) Malinowa chmurka forma 25×30 inspiracja Moje wypieki Ciasto kruche 3 żółtka 30 g cukru pudru
Pieguskowa KuchniaPolecam bardzo prosty torcik z masą jogurtową oraz owocami, które zalałam przezroczystą galaretką. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Na dodatek nie wymaga odpalania piekarnika:) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 18 CM opakowanie okrągłych biszkoptów 200 g (z Biedronki) galaretka przezroczysta Winiary jogurt grecki 400 g 2 łyżki cukru pudru galaretka malinowa ok. 10 - 20 dag malin 1 kiwi WYKONANIE: Rozpuszczamy(...)przezroczystą galaretkę w 0,5 l wody i odstawiamy do przestudzenia. Galaretkę malinową rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Odstawiamy na bok. Biszkoptami wykładamy najpierw spód, następnie pionowo boki tortownicy (wypukłą stroną na zewnątrz) Jogurt ubijamy z cukrem pudrem, wlewamy zimną galaretkę malinową, miksujemy. Jak zacznie tężeć ostrożnie wylewamy na biszkopty i wyrównujemy. Kiwi kroimy w plasterki i układamy
Pani na deserproszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka kakao 1,5 łyżki suchego maku 0,5 opakowania kisielu wiśniowego KREM: 400 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym galaretka cytrynowa galaretka czerwona, zielona, niebieska (do pokrojenia w kostkę) DEKORACJA: maliny WYKONANIE: Każdą z trzech galaretek osobno rozpuszczamy w szklance wody. Odstawiamy do stężenia. CIASTO: Białka ubijamy na sztywno, partiami(...)przemieszać. Pieczemy w 170 st. C ok. 35 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu przekrawamy w poprzek na pół. Grubszą część umieszczamy z powrotem w blaszce. KREM: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody, odstawiamy do ostudzenia. Trzy zastygnięte galaretki kroimy w drobną kostkę i ze sobą mieszamy. Niewielką ilość odkładamy do dekoracji. Serek ubijamy, dodajemy zimną cytrynową galaretkę
Pani na deserciasto, któremu trudno się oprzeć i nie można poprzestać na jednym kawałku. Z pozoru skomplikowane, ale to tylko kwestia dobrej organizacji pracy. Cieniutka warstwa kruchego ciasta, spora warstwa galaretki z owocami, puszysty krem i jakby tego było mało na wierzchu chrupiąca beza z migdałami. Chyba nie muszę Was namawiać dwa razy na to ciacho? Pieczcie póki świeże maliny jeszcze można(...)znaleść na krzaczkach. Podsuwam Wam również kilka przepisów z malinami w roli głównej- ciasto z malinami klik:) P.S. ciasto kruche, galaretkę z owocami i bezę możecie upiec wcześniej, a rano warstwy przełożyć kremem – tym sposobem ciasto do poobiedniej kawki macie gotowe:) Malinowa chmurka forma 25×30 inspiracja Moje wypieki Ciasto kruche 3 żółtka 30 g cukru pudru
Pieguskowa Kuchniaprzygotowałam go jednak tak samo, ale zrobiłam swoją własną wersję. Ciasto wyszło mi bardzo pyszne. Puszyste biszkopty i krem, do tego dużo owoców i bakalii, słodycz tego wszystkiego przełamuje galaretka. Ciasto polecam na różne okazje. Dodam, że ciasto bardzo ładnie się prezentuje. Zapraszam :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek pół szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) pół litra mleka pół szklanki cukru pudru 20 dag masła 82 % Dodatkowo: 1 brzoskwiniowa galaretka 250 ml gorącej wody Wypełnienie ciasta: 1 puszka ananasa w syropie 1 puszka brzoskwiń w syropie 2 brzoskwiniowe galaretki 750 ml gorącej wody 5 dag czekolady mlecznej pół szklanki rodzynek Wykonanie
Izabelawkuchni