smakuje np. w jogurtach toteż postanowiłam zaryzykować jeszcze raz i kupiłam tym razem dojrzały, miękki owoc. Użyłam go do zrobienia sernika na zimno i przy okazji wypróbowałam nowe tropikalne galaretki. To była dla nas fajna odmiana od sernika z truskawkami, bo taki najczęściej jemy na zimno. Zrobiłam go w małej kwadratowej blaszce ale można też w tortownicy, podana porcja wystarczy(...)porcji) Składniki: 16 okrągłych biszkoptów na warstwę serowa: 300 ml śmietanki kremówki 30% 300 g serka homogenizowanego waniliowego łyżka żelatyny 2 łyżki cukru pudru na piankę: galaretka o smaku tropikalnym 250 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego ( z lodówki) na wierzch: duże, dojrzałe mango galaretka o smaku pomarańczowo-morelowym (bez żelatyny, tężejąca w godzinę) Foremkę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaktórzy czytają, inspirują się i trzymają za nas kciuki :) Niestety nie miałyśmy czasu na upieczenie tortu, jednak postanowiłyśmy uczcić ten dzień pandzimi słodkimi tartami. Ciasto jest kruche i orzechowe, galaretka jest kokosowa i delikatna a słodki krem między nimi idealnie dopełnia całość :) Składniki: Tarty konopne (2szt śr: 14cm) -70g masła orzechowego -1 łyżka lnu mielonego -2-3 łyżki melasy(...)karobu -1 łyżka miękkiego oleju kokosowego -30g nasion konopi -25g mąki gryczanej -50g mąki owsianej Galaretki kokosowe (2szt) (jedna foremka o pojemności 200ml) -200ml mleka kokosowego -200ml napoju migdałowego -ksylitol -2 płaskie łyżeczki agaru Dodatkowo -kilka kostek gorzkiej czekolady -pasta z orzechów włoski z nasionami konopi Amandin TARTY KONOPNE Nasiona konopi zmielić w młynku
Candy Pandasokazji ich święta. (Tortownica średnicy 24 cm) Składniki: 100 g biszkoptów 40 g stopionego masła 2 budynie śmietankowe (bez cukru) 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe (w proszku) 180 g miękkiego masła 350 g dużych truskawek 1 galaretka cytrynowa 250 g mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka cytrynowa Wykonanie: Na spód tortownicy: Biszkopty zmieliłam w blederze, dodałam(...)zagotowałam z cukrem. Dwa budynie wymieszałam ze szklanką mleka i wlałam na gotujące się mleko. Nie przerywając gotowania ciągle mieszałam, żeby nie powstały grudki. Do gorącego budyniu wsypałam 2 galaretki truskawkowe. Szybko wymieszałam, żeby ta mieszanka się dobrze połączyła. Odstawiłam do wystudzenia. Masło zmiksowałam na puch. Do masła dodawałam porcjami masę budyniową. Stopniowo. Każdą następną porcję dodawałam po wmieszaniu się
Kuchnia u Krysirozpalić grilla? Zawsze jednak można w domowym zaciszu zrobić wtedy coś dobrego. Wyjątkowe ciasto, bez pieczenia na ciepłe wiosenne dni, masa z jogurtu, cytrynowej galaretki, śmietanki i bananów, smaku dopełnia gorzka czekolada a agrestowa galaretka i garść winogron to kropka nad „i” ekspresowe wykonanie nie licząc czasu tężenia galaretek i mamy smaczne ciasto na słodki poczęstunek. Polecam! Składniki(...)Forma 24/24 cm 150 g podłużnych biszkoptów 330 g jogurtu naturalnego gęstego 1 szklanka słodkiej śmietany 30% ½ szklanki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe Dr.Oetker 50 g gorzkiej czekolady 2 banany 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: Kiść winogrona bezpestkowego 2 banany 2 galaretki agrestowe Dr.Oetker Sposób przygotowania: Galaretki cytrynowe rozpuścić w 300 ml wrzątku, zostawić do wystudzenia. Banany
Wanilia i KardamonGALARETKA PORZECZKOWA Do mojej spiżarni, tego roku, trafiła również galaretka z czerwonych porzeczek. Galaretka jest łatwa w przygotowaniu i świetnie się przechowuje. Porzeczki zawierają dużo pektyny, dlatego cukru nie potrzebujemy tak wiele jak przy przygotowywaniu innych przetworów owocowych. Bardzo często dodajemy sok z czerwonych porzeczek do zagęszczania syropów np. z wiśni. Galaretka jest doskonała do herbaty. Polecam! W dziale(...)soku z porzeczek dodajemy odważony cukier, mieszamy, gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut - sok powinien tylko lekko mrugać. Krok 4. Zdejmujemy garnek z ognia , robimy próbę gęstości (kropla galaretki wylana na zimny spodek nie powinna się rozpłynąć). Gorącą galaretkę przelewamy do bardzo ciepłych i suchych słoików - gdy wierzch galaretki podczas stygnięcia lekko się zetnie, wlewamy na wierzch łyżeczkę
Moja Książka KucharskaSkładniki: na biszkopt: 5 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy na przełożenie: dwa kubeczki po 200 ml śmietanki kremówki 30% galaretka zielona galaretka malinowa lub inna różowa na wierzch: galaretka fioletowa (lub inna) puszka brzoskwiń puszka owoców egzotycznych (tzw. koktajl tropikalny) galaretka truskawkowa 150 ml mleczka skondensowanego niesłodzonego Białka ubić(...)Przesiać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Przelać do blaszki wyścielonej papierem i piec około 30 minut w 175*C. Wystudzić i przekroić na trzy cienkie blaty. Galaretki zieloną, malinową i fioletową rozpuścić każdą osobno w 3/4 szklanki wody. Wystudzić. Foremkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć wysoko papierem do pieczenia (najlepiej zostawić jeszcze margines ponad blaszkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagrama sera. Na spodzie z rodzynek i wiórków kokosowych, jest pyszna warstwa z quinoy, jagód i mleka kokosowego, dosłodzona cukrem kokosowym i zagęszczona żelatyną. Na wierzchu galaretka z rubinowych grejpfrutów. Już od dawna robię galaretki sama, wystarczy sok (ja użyłam 100% sok z firmy Hortex) trochę żelatyny i gotowe. Bardzo lubię jadalne kwiaty, które wspaniale pasują do takich(...)dodać suszonych kwiatów, lub świeżych ziół - mięty, melisy, lub bazylii. Ja użyłam małych bratków, suszonych płatków bławatka i listków bazylii, aby je ładnie wyeksponować przygotowałam jeszcze jedną warstwę galaretki, zupełnie przejrzystą z dodatkiem wody różanej. Trochę jest zabawy z tym "sernikiem", jest łatwy w przygotowaniu, ale czasochłonny. Ja mam na to swój sposób - robię pierwsze dwie warstwy dzień wcześniej
Quinoa Raz!Uwielbiam galaretkę.Deser z nią wprost" pochłaniam".Jest zdrowa,świetnie działa żelatyna w niej się znajdująca , na paznokcie .Jest wspaniała.Dziś łatwy przepis , a ile uciechy z jedzenia.Taką babkę przygotowuję na różne okazje , zawsze jest strzałem w dziesiątkę ,choć z gotowych produktów.Oczywiscie możemy się bawić w przygotowanie jej na bazie żelatyny od podstaw ,ale dziś babka(...)leniwych ha ha :). 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka wiśniowa 1 op.mrozone owoców do kompotu Bita śmietana jak kto lubi *************************************** Galaretki przygotowujemy według przepisu na 0.5 litra wody , w osobnych naczyniach.Studzimy.Do opłukanej zimną wodą formy wsypujemy owoce,zalewamy galaretką wiśniową.Wstawiamy do lodówki i czekamy , aż nam się zetnie.Mozecie zrobić ładniej np.wrzucic owoce i zalać odrobiną galaretki ,tak aby pokryła
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzepyszny sernik. Jak przygotować ciasto z arbuzem? Składniki: masa serowa: 600 g serka homogenizowanego 360 g serka mascarpone 200 g białek czekolady 5 łyżek cukry pudru 2 opakowania galaretki cytrynowej 200 ml gorącej wody 500 g arbuza galaretka arbuzowa 500 g arbuza 3 opakowania galaretki arbuzowej 250 ml gorącej wody biszkopt - przepis znajdziecie tutaj (klik) Sposób przygotowania: Masa serowa(...)Galaretki cytrynowe rozpuścić w 200 ml wrzącej wody - odstawić do przestudzenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Oba rodzaje sera wymieszać razem z rozpuszczoną czekoladą, cukrem oraz tężejącą galaretką. Galaretka arbuzowa Galaretki rozpuścić w 250 ml wody. Miąższ z arbuza zmiksować w blenderze, dodać przestudzone galaretki i wymieszać. Montaż Na biszkopt wylać 1/3 masy serowej, poukładać na to kulki z arbuza
Pani domowawalentynkowy deser, a kochacie kawę spróbujcie mojego kawowego deseru Lusette z wafelkami (lub czekoladowego ). Deser powstał w ramach akcji Lusette Inspiruje. Tworzy go delikatny mus z wafelkami, galaretka kawowa, mus czekoladowy oraz lekki biszkopt. Ilość składników oraz kroków do wykonania tego deseru może trochę przerażać, ale bez paniki, całość robi się całkiem sprawnie. Zapraszam też na stronę(...)foremki o pojemności 150 ml) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru szczypta soli 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyża oleju galaretka kawowa: 3 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso,sam proszek) 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki żelatyny 1 szkl gorącej wody mus czekoladowy: 300 ml śmietany 30% 100 g czekolady gorzkiej
Bon appetit mon amiePrzepyszny deser, idealny na Walentynkowy wieczór. Galaretki cytrynowe rozmieszać w 300 ml wrzącej wody. Dokładnie rozmieszać i odstawić do ostudzenia. Galaretkę agrestową rozmieszać w 400 ml wrzącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia. Żółtka z cukrem ubić na puszystą masę, masa musi być dobrze napowietrzona. Następnie dodawać po łyżce serka mascarpone, cały czas ubijając. Podczas mieszania wlać(...)cytryny i gęstniejącą galaretkę cytrynową. Wlać masę do pucharków. Zostawić miejsce na galaretkę agrestową. Wstawić do lodówki do stężenia. Jak już masa jest sztywna wlać galaretkę agrestową. Znowu do lodówki. Udekorować dowolnymi owocami i listkiem mięty. Polecam, pycha. Thermomix rozrobić galaretki jak wyżej do naczynia miksującego dodać żółtka i cukier puder, nałożyć motylek, obroty 4, czas 8 minut zgarnąć wszystko
Kuchnia PokoleńMama wcieliła się zatem w swoją rolę i do kompletu z tortem z Krainy Lodu przygotowała również bajkowe ciasto :) Ciasto Frozen – Kraina Lodu to słodka śmietankowa kostka z kawałkami galaretki, na mocno-czekoladowym spodzie brownie. Galaretkowy wierzch w błękitnym kolorze spodoba się wszystkim małym wielbicielkom Elsy i Anny :) Składniki na ciasto (foremka 26x21 cm): 35 g mąki pszennej(...)brzegami). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 8 minut. Studzimy na kratce i ściągamy papier. Ciasto Frozen - Kraina Lodu Warstwa śmietankowa: 2 galaretki (niebieska i granatowa) 1000 g śmietanki 30% (w temperaturze pokojowej!) 5 łyżek cukru pudru 4 czubate łyżki żelatyny 1 szklanka mleka Dwa płaskie naczynia wykładamy folią spożywczą razem z brzegami
Trzeci talerzAlko galaretki cytrynowe z limoncello (jelly shots) Są słodkie, smaczne, bardzo łatwo "wchodzą", ale w zbyt dużych ilościach mogą pozbawić umiejętności utrzymania postawy pionowej. O czym mowa? O galaretkach z alkoholem. Od razu zaznaczam, że to produkt zdradliwy. Trochę jak bomba z opóźnionym zapłonem... W ilościach rozsądnych jednak bardzo Wam polecam :) W przyszłości planuję poeksperymentować z innymi smakami. Składniki(...)galaretka cytrynowa (taka na 500 ml wody) 200 ml wody 4 cytryny 150 ml limoncello lub innego alkoholu* Galaretkę cytrynową rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Cytryny przekroić na połówki, wydrążyć środki. Będą nam potrzebne tylko skórki. Ze środków można wycisnąć sok i wykorzystać do innych celów np. przygotować zimową lemoniadę lub dodać do herbaty. Gdy galaretka
Pełny talerzwielkość M 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g maku 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej pianka: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka wiśniowa galaretka: 400 g wiśni mrożonych 1 galaretka wiśniowa polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/3 szklanki płatków migdałowych pozostałe: 1 galaretka wiśniowa(...)pieczenia i wylewam na nie ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni i piekę 30-35 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu kroję na pół blat pionowo. Galaretkę wiśniową rozpuszczam w szklance wody. Galaretkę zostawiam w szklance i wstawiam do lodówki na noc najlepiej. Galaretkę wyjmuję ze szklanki podgrzewając szklankę w gorącej wodzie przez chwilę. Gwiazdki wycinam nożykiem
wesoła kuchniaDomowe galaretki, żelki z dodatkiem substancji żelującej o nazwie agar, która jest otrzymywana z wodorostów morskich. Takie zdrowe galaretki nie zawierają całej listy dziwnych substancji, które wymienione są na opakowaniach sklepowych produktów. Do wykonania możemy użyć dowolnego soku naturalnego, mleka czy przecieru owocowego i w ten sposób przemycić witaminy do organizmów naszych dzieci i nie tylko. Agar nie ma zapachu(...)podgrzać. Żeluje zaś w temperaturze pokojowej i nie ma potrzeby wstawiania żelek z jego dodatkiem do lodówki. Po około 20 minutach mamy już zastygnięte i gotowe do jedzenia galaretki, a z dodatkiem żelatyny trwałoby to kilka godzin. To nie wszystkie jego zalety, jeśli stwierdzimy, że otrzymana galaretka nie spełnia naszych oczekiwań, to możemy ponownie ją podgrzać i rozpuścić
Kuchcik gotuje