Składniki: galaretka agrestowa 1 opakowanie, maślanka zimna 600 ml, sernik 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 150 gram, maliny 25 dag, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, żelatyna deserowa 2 płatki galaretkę agrestową rozmieszać w 400 ml gorącej wody, wystudzić i schować do lodówki do stężenia, gdy galaretka jest sztywna do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy na dno biszkopty, sernik w proszku zmiksować(...)minuty z zimną maślanką, na środku formy dać porcję sernika galaretkę wyjąć z miseczki i na serniku położyć na środku galaretkę resztę sernika wyłożyć do formy łyżką przyciskając do dna wokół galaretki, na wierzchu ułożyć maliny, schować do lodówki galaretkę pomarańczową rozmieszać w 600 ml gorącej wody + 2 płatki żelatyny, gdy galaretka tężeje dać ją na maliny, sernik schować
W Mojej Kuchni Lubiępianka nie jest zbyt słodka, gdyż słodkie są bezy, ale jeśli chcecie masę sernikową możecie dosłodzić. Ten sernik jest bardzo łatwy do przygotowania, a jedyną niedogodnością jest pilnowanie aby galaretka przeznaczona do masy piankowej za szybko nie stężała. Do przygotowania Sernika z truskawkami i bezami wykorzystałam tortownicę o średnicy 20 cm, najlepsza będzie tortownica silikonowa ze szklanym spodem, z której(...)sernik wyjmuje się bez problemu, do tego jej spód doskonale nadaje się do serwowania sernika na stół. Jak przygotować pyszny, piankowy sernik z truskawkami i bezami? Składniki: 3 galaretki o smaku truskawkowym (każda na 500 ml wody) 250 ml serka z wiaderka, może być serek homogenizowany 1 łyżka cukru pudru (można dać więcej) truskawki okrągłe mini biszkopty Mini bezy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięktóre nie mogą jeść ciast z ciężkimi kremami. Oczywiście orzechowy spód możecie zastąpić herbatnikami bądź biszkoptami. Składniki na małą tortownicę* 0,5 kg twarogu sernikowego trzykrotnie zmielonego 1 galaretka o smaku malinowym + 1,5 szklanki wrzącej wody 1 galaretka o smaku owoców leśnych + 1 szklanka wrzącej wody 2-3 łyżki cukru pudru świeże maliny spód(...)orzechów włoskich 10 daktyli suszonych *użyłam tortownicy o średnicy 18 cm Na samym początku rozpuścić galaretki. Uwaga: galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, natomiast galaretkę o smaku malinowym w 1,5 szklance wrzącej wody. Ostudzić. Ser przełożyć do miski. Wsypać cukier puder. Za pomocą miksera składniki połączyć ze sobą. Na sam koniec, powoli wlać rozpuszczoną
Ugotowaćnawet dziecko :) P.S. to pierwszy przepis na blogu z malinami ^^ Składniki (tortownica 20-22 cm i miska o średnicy 16 cm i wysokości 7 cm): 300 g malin 1 galaretka malinowa 660 ml śmietanki kremówki 30-36 % (schłodzoną przynajmniej przez kilka godzin w lodówce) 4 łyżki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 4 łyżeczki żelatyny 60 ml wrzątku dodatkowo(...)malin listki mięty Przygotowanie: Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, wystudzić. W misce umieścić maliny i zalać galaretką. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do stężenia. Wyjąć galaretkę z miski. Umieścić miskę w naczyniu z gorącą wodą, na kilka sekund. Gdy galaretka zacznie odchodzić od miski, przełożyć galaretkę na dno tortownicy. Włożyć do lodówki
Malinowo w kuchniłyżka soku z cytryny 20g żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody WARSTWA ŚMIETANKOWA 250g śmietanki 30% 250g jogurtu greckiego 75g domowego cukru waniliowego 10g żelatyny 4 łyżki zimnej wody GALARETKA 400-450g truskawek 2 galaretki truskawkowe 500ml gorącej przegotowanej wody 36 herbatników (lub tyle, żeby utworzyć trzy warstwy) Wykonanie: WARSTWA TRUSKAWKOWA - formę wyłożyć papierem do pieczenia - na dnie ułożyć koło(...)turach do jogurtu, delikatnie wymieszać - masę śmietankową przełożyć na ciasto, wyrównać - na masie śmietankowej ułożyć kolejną warstwę herbatników - całość schłodzić do momentu ścięcia się warstwy śmietankowej GALARETKA - galaretki rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie, odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki, aby szybciej zgęstniały - należy często mieszać galaretkę i sprawdzać stan zgęstnienia, aby za bardzo nie stężała - truskawki oczyścić, odszypułkować
Smakołyki Berenikipech to pech...truskawki zebrane, galaretki przyszykowane-studzą się..śmietana prawie gotowa do ubijania...a tu przez wichurę prądu brak...no i co zrobić?planowałam zrobić co innego [ w sumie to już chłodzi się w lodówce]..ale z braku prądu nie było możliwości dalszego działania...tak więc do małych szklaneczek wlałam po troszku jednej galaretki , odstawiłam [przechylając szklaneczki ]do zastygnięcia(...)potem wlałam drugą galaretkę i też przechyliłam szklaneczki odstawiając do zastygnięcia..no i tak zostało w lodówce przez noc..a następnego dnia działałam dalej... Truskawkowo mi ..akcja na fb ..biorą udział: 3 różne galaretki 3 szkl.wody 0,5 l śmietany 30 % cukier do smaku 2 łyżeczki żelatyny truskawki Galaretki [ osobno] rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody.Odstawi
Moje domowe kucharzenieSKŁADNIKI: Biszkopt : 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Pianka bananowa: 4 banany, 150g masła, 2 opakowania galaretki cytrynowej, Ptasie mleczko, 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 2 opakowania galaretki pomarańczowej, Dodatkowo: 4 banany, 2 opakowania galaretki agrestowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną(...)pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 20 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Pianka bananowa: Masło przekładam do garnuszka i rozpuszczam. Odstawiam do przestudzenia. Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 1 szklance wrzątku, studzę. Banany obieram i miksuję blenderem na gładki mus. Do musu bananowego dodaję tężejącą galaretkę oraz przestudzone masło. Wszystko razem miksuję. Masę wykładam na upieczony
Tradycyjna kuchnia KasiWitajcie Kochani, dziś ciasto dla tych, którzy w ostatnim czasie odczuwają brak żelatyny pod wszelkimi postaciami i galaretek:) "Tysiącmilowa podróż zaczyna się od pierwszego kroku" - Konfucjusz- Przekładaniec z galaretką fot. Izabela Magdalena Pieczemy biszkopt: 5 jaj 5 łyżek(...)Pieczemy ok. 35-40 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu czekamy aż ciasto się ochłodzi;) Przecinamy je w połowie na dwie części. Przekład I: 500 ml kremówki 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe Kremówkę ubijamy. Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej, ale nie wrzącej wody. Porządnie należy je wymieszać, co by się totalnie rozpuściły. Jeśli chcecie, żeby galaretka szybciej się "ścięła
Kuchnia smakówciut inaczej i w foremce Liliana ..no i nie miałam żadnych świeżych owoców, więc dodałam rodzynki i kandyzowane kiwi..Zrobiłam w podwójnej porcji..no, ale w czasie zastygania galaretek pomyślałam o innym deserku, więc był także inny deserek na zimno..ale o nim w następnym wpisie. 1 paczka biszkoptów 0,5 l jogurtu naturalnego 6 łyżeczek żelatyny dowolne owoce(...)mnie rodzynki i kiwi kandyzowane] 3 różne galaretki 1/4 szklanki cukru Galaretki przygotować według przepisu. Dwie galaretki [ osobno] wlać na płaski talerz (foremkę) i odstawić do lodówki do zastygnięcia.Troszkę galaretki wlać do foremki i odstawić do zastgynięcia.Zastygnięte obie galaretki pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody.Jogurt zmiksować razem z cukrem. Na końcu dodać żelatynę
Moje domowe kucharzenieŚmietankowiec z sezamem to lekko odmieniona wersja klasycznego biszkoptu z galaretką, owocami i bitą śmietaną. I nie chodzi jedynie o prażony sezam na wierzchu :) W śmietankowcu śmietana (18%) ubijana jest ze słodzonym mlekiem skondensowanym i lekko usztywniona żelatyną. Smak galaretki i użyte owoce zależą od upodobań. Ja wybrałam galaretkę z owoców leśnych, która bardzo pasuje do malin i borówek. Składniki(...)szczypta soli Warstwy śmietankowe (składniki na obie warstwy): 1 litr śmietany 18% 400 ml skondensowanego mleka słodzonego (w puszce) 2 czubate łyżki żelatyny 2/3 szklanki wrzątku Warstwa galaretowa: 3 galaretki 900 ml wrzątku owoce Dekoracja wierzchu: kilka łyżek sezamu (podprażonego na suchej patelni) 120 ml skondensowanego mleka słodzonego (pozostała część z puszki) owoce Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Jaja w temperaturze
Trzeci talerzzimno- tym razem każdy może ukroić sobie z ulubionym owocem- truskawkami lub bananami :) Taki sernik zajmuje trochę więcej czasu, bo najpierw musi stężeć masa sernikowa, później jeden kolor galaretki i dopiero drugi kolor, ale chyba warto ;) Tym bardziej, że w trakcie można zrobić wiele innych rzeczy ;) Składniki: 500 g serka 'Mój ulubiony', 300 g śmietanki 30%, 1,5 opakowania żelatyny(...)deserów Dr.Oetker , 1 łyżeczka cukru waniliowego, 5 łyżek cukru pudru, 1 galaretka truskawkowa Dr.Oetker , 1 galaretka cytrynowa Dr.Oetker , kilkanaście okrągłych biszkoptów, 1 łyżka soku z cytryny, 1 banan, ok.7-8 truskawek. Przygotowanie: Serek miksujemy z śmietanką. Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Żelatynę do deserów przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, czyli miksujemy ją z 75 ml zimnej wody
Aga w kuchniplażę ;) Jest przepyszny, nic więc dziwnego, że podbija serca (i podniebienia) coraz większej liczby smakoszy. Dwie warstwy kakaowego ciasta przełożone delikatną masą z bitej śmietany i serka mascarpone oraz galaretką cytrynową z zatopionymi w niej bananami. Czy już nie brzmi pysznie? :) W smaku „Jamajka” przypomina popularny „Kopiec kreta”, ale moim zdaniem jest jeszcze lepsza, w końcu ma galaretkę :D Nadaje(...)Ciasto kakaowe: 6 dużych jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 lekko czubate łyżki kakao 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka: 3 galaretki cytrynowe 1 l wrzącej wody Masa śmietanowo-serowa: 750 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 czubate łyżki cukru pudru Poncz (do nasączenia ciasta): 1/2 szklanki ciepłej
MyCookBook.plproszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa I: 1 duża butelka zielonego soku przecierowego (np. Pysia) 3 budynie śmietankowe bez cukru Masa II: 0,5 l. śmietany kremówki 1 galaretka zielona (agrestowa/kiwi/gruszkowa) Dodatkowo: 2-3 paczki ciastek z galaretką (typu delicje) 2 galaretki zielone (agrestowe/kiwi/gruszkowe) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, pod koniec ubijania(...)szklanki soku. Resztę soku zagotować, dodać budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą zieloną masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Gdy masa wystygnie ułożyć na niej ciasta z galaretką i przykryć masą II . Masa II: galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki wody, pozostawić do ostudzenia - ale nie zastygnięcia, galaretka ma być chłodna, ale płynna. Ubić śmietanę, pod koniec ubijania wlać galaretkę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesera z wiaderka 1 opakowanie biszkoptów 2 galaretki truskawkowe ( czerwone) 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka żółta Blaszkę keksówkę wykładamy folią aluminiową. Na spód i boki wykładamy biszkopty. Ser dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy 1 galaretkę czerwoną rozpuszczoną w szklance wody. Kiedy galaretka zacznie tężeć wlewmy do sera i mksujemy. Wylewamy na biszkopty, odstawiamy do lodówki. Galaretkę(...)zieloną rozrabiamy w 1 szklance wody, studzimy gdy zacznie tężec wylewamy na masę czerwoną. Galaretkę żółtą rozpuszczamy w 1 szklance wody i dodajemy do 2 części sera, miksujemy, wylewamy na zastygłą galaretkę zieloną. Galaretkę czerwoną rozrabiamy w 1,5 szklanki wody i wylewamy na zastygłą masę żółtą
Moje Słodkie Piekiełkokremem lub solidną porcją śmietany. I wczoraj właśnie był ten dzień ... poszalałam , pokombinowałam i oto powstał taki kawowy przekładaniec. Kawowy spód , dwie śmietanowo-jogurtowe warstwy i kawowa galaretka - która jest tutaj taką kropką nad i . Składniki : Kawowy spód: 12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki wrzącego mleka 2 jajka 125 g miękkiego masła 3/4 (170g) szklanki cukru(...)ciasta 2 garści posiekanych orzechów ( u mnie włoskie ) 3 garści ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni 1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady - posiekanej na drobne kawałki. Kawowa galaretka: 5 łyżek kawy(nie rozpuszczalnej) 3 szklanki wody 4-5 łyżek cukru (kawa musi być słodka , najlepiej spróbować i dopasować do naszego gustu ) 8 łyżeczek żelatyny Masa śmietanowa
Malinowa Kawiarenka