galaretka - 14130 przepisów (strona:69/942)

Malinowa chmurka 233

Dzień dobry :-) Dzisiaj przepis na rewelacyjne ciasto, jakim jest Malinowa chmurka. To ciasto to rzeczywiście chmurka, na dole ciasto kruche, potem galaretka z malinami, śmietana z serkiem mascarpone i na wierzchu beza. Ciasto podobne do ciasta Zemsta teściowej , z tym, że tutaj mamy więcej galaretki i owoców. Wydaje się trudne, ale możecie spokojnie robić, bo to tylko pozory(...)może się trochę lepić, ale tak ma być. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Studzimy. Warstwa malinowa: 4 galaretki malinowe około 1 kg malin świeżych lub mrożonych (u mnie mrożone) 4 szklanki wrzącej wody 1. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, mieszamy, lekko studzimy. Do jeszcze ciepłej (nie gorącej) galaretki

kruche babeczki
Ciasto Szafirowa Fala 1779

szkl gorącej wody WYKONANIE: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, kakao, na końcu wmieszać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Krem wyłożyć na biszkopt, wyrównać, wstawić do lodówki. GALARETKI: 2 galaretki wiśniowe 2 szkl gorącej wody WYKONANIE: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystygnięcia, gdy zacznie tężeć wylać na masę czekoladowa. Wstawić do lodówki. MASA ŚMIETANOWA Z CUKIERKAMI: 500g(...)cukru pudru 100g cukierków dekoracyjnych kolorowych pałeczek 2 łyżki żelatyny + 1/3 szkl gorącej wody WYKONANIE: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, cukiereczki, żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Wyłożyć na galaretkę wyrównać. Wstawić do lodówki. GALARETKI SZAFIROWE: 2 galaretki szafirowe 2 szkl gorącej wody WYKONANIE: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystygnięcia, gdy zacznie tężeć wylać na masę śmietanową. Wstawić

Dziś Ja gotuje
deser na zimno z malinami, galaretką ... 185

Składniki: maliny mrożone lub świeże 2 szklanki, galaretka malinowa 1 opakowanie, biszkopty okrągłe100 gram, jogurt grecki 380 ml + galaretka cytrynowa 1 opakowanie, serek homogenizowany waniliowy 500 gram + 2 galaretki wiśniowe forma silikonowa z kominkiem 24 cm, dno będzie wierzchem deseru po odwróceniu, na dnie rozsypać maliny, wlać galaretkę malinową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki, na prawie(...)tężejącą galaretkę ułożyć biszkopty, do lodówki do stężenia jogurt grecki wymieszać z galaretką cytrynową rozmieszaną w 100 ml gorącej wody, do małych foremek silikonowych babeczkowych wlać jogurt, schować do lodówki do stężenia, wyjąć z foremek i kłaść na biszkopty galaretki wiśniowe rozmieszać w 450 ml gorącej wody, wystudzone wlać do zimnego z lodówki serka homogenizowanego z wanilią, rózgą dobrze rozmieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Śmietankowy cytrynowiec 159

czasu do czasu mam ochotę na takie słodkie co nieco. Śmietanka z galaretką na smacznym spodzie o cytrynowym posmaku. Mniam, wspaniałe ciasto na poprawę humoru gdy za oknem mroźno i tak jakoś ponuro i szaro :/ Wymiary blaszki: 22x22 cm Temp. pieczenia : 180C Czas pieczenia: 20-25 minut Składniki Spód: mąka tortowa 100g jajka 3 szt. masło 50g cukier drobny 100g(...)proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki cytryna 1 szt. Masa śmietanowa: galaretka cytrynowa 2 opak. śmietanka 36% 500g cukier puder 30g   Sposób przygotowania: Spód Zaczynamy od rozpuszczenia masła i go studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok. W misce ucieramy jajka z cukrem na puszysty, biały krem. Następnie cienką strużką wlewamy

Różne smaki w kuchni
CIASTO WALENTYKOWE 108

wysmarowanej margaryną i oprószoną bułką tartą, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka). Gotowy biszkopt zostawiamy do wystygnięcia i przekrawamy na pół. GALARETKA: • 4 galaretki truskawkowe lub malinowe Trzy galaretki rozpuścić w czterech szklankach zagotowanej wody, zostawić w chłodnym miejscu, aż będzie zaczynać tężeć. Czwartą galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody dopiero(...)ubijamy z cukrami na sztywno, na koniec dodajemy rozpuszczoną, chłodną żelatynę, dokładnie zmiksować. PRZYGOTOWANIE: Pierwszy część biszkoptu wkładamy do formy w której się piekł, formę wyłożyć folią, wylewamy trzy galaretki, które zaczęły tężeć, wkładamy do lodówki, żeby galaretka całkiem stężała. W tym czasie w drugiej części biszkoptu wykrawamy foremką serca i wierzch smarujemy czekoladą (1/2 tabliczki) rozpuszczoną z odrobiną mleka

KUCHNIA POLSKA
Ciasto brzoskwiniowa delicja 291

świątecznych wypiekach pachnących przyprawami czas wrócić do tradycyjnego wypiekania. Zapraszam was na proste ciasto z galaretką i kremem z gorzkiej czekolady. Smakuje wybornie i nie jest za słodkie. Talerzyk Porcelana Bogucice z kolekcji Venezia. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej T500 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  Galaretka: 2 galaretki brzoskwiniowe 800 ml wrzątku(...)wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy 24*24 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Po upieczeniu ostudzić. Galaretka: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odłożyć w zimne miejsce do lekkiego stężenia.  Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Krem czekoladowy: Dzień wcześniej zagotować kremówkę. Zdjąć z ognia

Ala piecze i gotuje
Pigwowiec z galaretką z pigwy 220

Pigwowiec na biszkopcie z mąki ryżowej. Przełożony prażoną pigwą, oraz kremem ze śmietany z galaretką z pigwy. Galaretkę zrobiłam ze skórek tych owoców i nasion które idealnie się do tego nadają. Pigwa ma bardzo dużo pektyny i dzięki niej zgęstnieje. Mogłabym rzec że owoc ten jest smaczniejszy od jabłek. Ciasto delicja dla łasuchów. biszkopt: 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżka(...)mąki ziemniaczanej 3 jajka wielkość M 2 łyżki cukru trzcinowego warstwa pigwa: 2 kg pi pigwy 2 cytryny 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru trzcinowego warstwa śmietanowa: 600 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżeczki żelatyny 6 łyżek galaretki z pigwy galaretka z pigwy: skórki po obraniu pigwy gniazda z pestkami 1 pigwa cała 1 szklanka cukru trzcinowego dekoracja: melisa perełki

wesoła kuchnia
CIASTO PAWIANA 195

szklanka mąki pszennej po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i octu MASA SEROWA: 1 kg serka w wiaderku (użyłam z Biedronki) 2-3 łyżki cukru pudru 2 cytrynowe galaretki MASA ŚMIETANOWA: 2 bite śmietany Śnieżki szklanka zimnego mleka galaretka pomarańczowa  lub: 330 ml śmietany 30 % (dobrze schłodzonej) 2-3 łyżki cukru pudru galaretka pomarańczowa ORAZ: opakowanie ciepłych lodów(...)pieczenia i umieszczamy biszkopt. Ciepłe lody przekrawamy na pół. Układamy przekrojoną częścią na biszkopcie w małych odstępach. (wafelek zostawiłam, ale można go delikatnie zdjąć) MASA SEROWA: Dwie cytrynowe galaretki rozpuszczamy w połowie szklanki wody (nie jest łatwo to zrobić dlatego ja lekko je podgrzewam na małym ogniu) Odstawiamy do wystudzenia. Ser ubijamy, dodajemy cukier puder do smaku i wlewamy zimną

Pani na deser
Ciasteczka thumbprint kokosowe z malinową galaretką 148

Uwielbiam ciasteczka thumbprint. Dzisiaj naszła mnie ochota na ciasteczka thumbprint z malinową galaretką oczywiście domowej roboty. Nie wiedziałam, że z tego przepisu będzie aż tyle ciastek! U nas w domu to żadne zmartwienie, bo domowe ciasteczka znikają szybciej niż nadążam je piec. W niedzielę mamy gości, więc może część z nich się uchowa…Mój wieczny optymizm nie opuszcza mnie(...)Ciastka przyrządza się błyskawicznie. 10 minut w piekarniku i ciastka są upieczone. Malinowa galaretka to również nic trudnego. Przepis na ciasteczka thumbprint, kokosowe, z malinową galaretką znajdziecie poniżej. Jeśli lubicie piec ciastka to polecam cynamonowe ciastka rodem ze Szwecji. Nadwyżkę białek możecie wykorzystać na ciasteczka bezowe . Zbliża się Halloween polecam więc ciastka mumie . Lubicie podwójne ciastka przełożone kremem? Marchewkowe ciasteczka

codojedzenia
Wafelkowy lekki deser z galaretką 343

Lekki deser z wafelkami, a do tego galaretka z owocami! Wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej. Deser dla małych i dla dużych ;) Składniki: (na małą keksówkę) galaretka czerwona (np. truskawkowa) galaretka jasna (np. cytrynowa) galaretka przezroczysta winogronowa WINIARY 350 ml śmietanki 36% 1 wafel tortowy duża nekratynka Przygotowanie: W pierwszej kolejności robimy Galaretkę czerwoną i winogronowa przezroczystą WINIARY. Czerwoną rozpuszczamy(...)spieniła Dodajemy stopniowo do śmietany. Formę wykładamy folią spożywczą. Wielkość wafla dopasowujemy do wielkości dna formy (docinamy). Naktarynkę kroimy na małe kawałki. Na dno formy wylewamy masę z czerwoną galaretką, przykrywamy ją waflem. Wkładamy do lodówki na około 30 -40 minut aby lekko stężała. Na tę warstwę wykładamy owoce i delikatnie wykładamy lekko tężejącą galaretkę przezroczystą WINIARY. Wkładamy do lodówki

Lena Gotuje
Ciasto Ptasie mleczko, Pianka 368

zwane również pianką czy tęczowym ciastem. Ciasto idealne na upalne dni. Tanie, szybkie, smaczne i bardzo efektowne. Ma jeden minus, szybko znika :) Składniki: (blaszka ok. 24 x 28) 1 galaretka cytrynowa (żółta) 1 galaretka agrestowa (zielona) 1 galaretka truskawkowa (czerwona) 1 galaretka Jabłkowa (jasny zielony) 4 x 300 ml śmietanki 30% 200 g herbatników np. petitki   800 ml wrzątku(...)Wykonanie: Każdą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku w osobnych naczyniach, studzimy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie herbatniki, jeżeli mamy dziury można tam pokruszyć mniejsze kawałki. Każda warstwa będzie robiona w następujący sposób: Ubijamy 300 ml śmietanki i kiedy już ją mamy ubitą, wlewamy do niej ciurkiem i powoli pierwszą galaretkę (musi być zimna! Bo inaczej

W Moim Magicznym Domu
sernik na zimno z mango 166

smakuje np. w jogurtach toteż postanowiłam zaryzykować jeszcze raz i kupiłam tym razem dojrzały, miękki owoc. Użyłam go do zrobienia sernika na zimno i przy okazji wypróbowałam nowe tropikalne galaretki. To była dla nas fajna odmiana od sernika z truskawkami, bo taki najczęściej jemy na zimno. Zrobiłam go w małej kwadratowej blaszce ale można też w tortownicy, podana porcja wystarczy(...)porcji) Składniki: 16 okrągłych biszkoptów na warstwę serowa: 300 ml śmietanki kremówki 30% 300 g serka homogenizowanego waniliowego łyżka żelatyny 2 łyżki cukru pudru na piankę: galaretka o smaku tropikalnym  250 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego ( z lodówki) na wierzch: duże, dojrzałe mango galaretka o smaku pomarańczowo-morelowym (bez żelatyny, tężejąca w godzinę) Foremkę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Konopne tarty pandy z kokosową galaretką (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 129

którzy czytają, inspirują się i trzymają za nas kciuki :) Niestety nie miałyśmy czasu na upieczenie tortu, jednak postanowiłyśmy uczcić ten dzień pandzimi słodkimi tartami. Ciasto jest kruche i orzechowe, galaretka jest kokosowa i delikatna a słodki krem między nimi idealnie dopełnia całość :) Składniki: Tarty konopne (2szt śr: 14cm) -70g masła orzechowego -1 łyżka lnu mielonego -2-3 łyżki melasy(...)karobu -1 łyżka miękkiego oleju kokosowego -30g nasion konopi -25g mąki gryczanej -50g mąki owsianej Galaretki kokosowe (2szt) (jedna foremka o pojemności 200ml) -200ml mleka kokosowego -200ml napoju migdałowego -ksylitol -2 płaskie łyżeczki agaru Dodatkowo -kilka kostek gorzkiej czekolady -pasta z orzechów włoski z nasionami konopi Amandin TARTY KONOPNE Nasiona konopi zmielić w młynku

Candy Pandas
Piankowy torcik z truskawkami (na zimno) 161

okazji ich święta.   (Tortownica średnicy 24 cm) Składniki: 100 g biszkoptów 40 g stopionego masła 2 budynie śmietankowe (bez cukru) 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe (w proszku) 180 g miękkiego masła 350 g dużych truskawek 1 galaretka cytrynowa 250 g mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka cytrynowa Wykonanie: Na spód tortownicy: Biszkopty zmieliłam w blederze, dodałam(...)zagotowałam z cukrem. Dwa budynie wymieszałam ze szklanką mleka i wlałam na gotujące się mleko. Nie przerywając gotowania ciągle mieszałam, żeby nie powstały grudki. Do gorącego budyniu wsypałam 2 galaretki truskawkowe. Szybko wymieszałam, żeby ta mieszanka się dobrze połączyła. Odstawiłam do wystudzenia. Masło zmiksowałam na puch. Do masła dodawałam porcjami masę budyniową. Stopniowo. Każdą następną porcję dodawałam po wmieszaniu się

Kuchnia u Krysi
Ciasto "Bananowa straciatella" 331

rozpalić grilla? Zawsze jednak można w domowym zaciszu zrobić wtedy coś dobrego. Wyjątkowe ciasto,   bez pieczenia na ciepłe wiosenne dni, masa z jogurtu, cytrynowej galaretki, śmietanki i bananów, smaku dopełnia gorzka czekolada a agrestowa galaretka i garść winogron to kropka nad „i” ekspresowe wykonanie nie licząc czasu tężenia galaretek i mamy smaczne ciasto na słodki poczęstunek. Polecam! Składniki(...)Forma 24/24 cm 150 g podłużnych biszkoptów 330 g jogurtu naturalnego gęstego 1 szklanka słodkiej śmietany 30% ½ szklanki cukru pudru 2  galaretki cytrynowe Dr.Oetker 50 g gorzkiej czekolady 2 banany 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: Kiść winogrona bezpestkowego 2 banany 2  galaretki agrestowe Dr.Oetker Sposób przygotowania: Galaretki cytrynowe rozpuścić w 300 ml wrzątku, zostawić do wystudzenia. Banany

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania