małe doświadczenie w kuchni. Ciasto z serkiem mascarpone to taki delikatny, przyjemnie kakaowy i niezbyt słodki sernik bez pieczenia . Pyszne ciasto bez pieczenia ma kremową strukturę, którą utrwala galaretka, dlatego bardzo dobrze się kroi i przechowuje. Liczba porcji: 18 Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie Forma o wymiarach: 33 cm x 23 cm x 7 cm Przepis na ciasto z mascarpone(...)pieczenia: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30% (schłodzić) 7 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki kakao naturalnego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 galaretki truskawkowe lub wiśniowe 100 g czekolady deserowej z co najmniej 45% kakao Dodatkowo: wiórki kokosowe do dekoracji 280 - 300 g herbatników kakaowych Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić ciasto z mascarpone
Kuchcik gotujeskładniki: 500 ml śmietany 12% lub 18 % 250 ml mleka 200 g cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią – opcjonalnie 1 galaretka czerwona np. wiśniowa + 250 ml gorącej wody 1 galaretka zielona np. agrestowa + 250 ml gorącej wody 1 galaretka pomarańczowa + 250 ml gorącej wody 50 g żelatyny + 50 ml gorącej wody biszkopty na spód ciasta wykonanie: Każdą galaretkę rozpuszczamy(...)opcjonalnie cukrem z wanilią, zestawiamy z ognia. Do gorącego mleka dodajemy napęczniałą żelatynę, dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. Do ciepłego mleka dodajemy śmietanę , mieszamy. Dodajemy pokrojone galaretki, szybko mieszamy i od razu przekładamy na biszkopty gdyż masa szybko tężeje. składniki na wierzch: ok. 5 połówek brzoskwiń z syropu 1 galaretka brzoskwiniowa 400 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę
Domowy Smak JedzeniaJajko sadzone to zaskakujące ciasto bez pieczenia na wielkanocny stół. Efektowny wygląd zawdzięcza sernikowi na zimno z mascarpone, rolę żółtek pełnią brzoskwinie. Całość zalana jest przeźroczystą galaretką. Porcja ciasta do złudzenia przypomina jajko sadzone. Jest pyszne, lekkie jak ptasie mleczko i oczywiście szybkie do zrobienia. Składniki: Podane składniki są na dużą blachę. Szklanka to pojemność 250ml. Masa serowa(...)sera z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 500ml wrzątku 1 serek mascarpone (opakowanie 250g) 3 łyżki cukru pudru 200 ml śmietanki 30 – 36% 1,5 łyżeczki żelatyny Spód ciasta: około 200g biszkoptów (mogą być okrągłe lub podłużne jak np. do Tiramisu) Poncz do nasączenia biszkoptów: pół szklanki wody 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soku z cytryny (ewentualnie możesz zastąpić kroplami
Ania gotujekolorowym ciastem, które idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Mowa o cieście Kryształ. Jest to kremowy sernik na zimno na kakaowym biszkopcie. Do masy serowej dodajemy pokrojone kolorowe galaretki. Całość pięknie wygląda i super smakuje. Zapraszam Zapraszam też na film SKŁADNIKI *proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm ***szklanka u mnie to zawsze 250ml*** BISZKOPT KAKAOWY -3 jajka(...)sera w wiaderku -1 szkl cukru pudru -1 szkl mleka w proszku pełnego -350ml śmietanki 30% lub 36% -125 ml gorącej wody -2,5 łyżki żelatyny DODATKOWO -3 galaretki o różnych kolorach (u mnie agrestowa,wiśniowa i brzoskwiniowa) -1200ml wrzącej wody -2 galaretki w jednym kolorze na górę ciasta u mnie poziomkowa -800 ml wrzątku -1 łyżka kawy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunewslettera, to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deser Serce SKŁADNIKI: Krem: śmietanka kremówka 35% (400 ml.) mascarpone (400 g ) biała czekolada (200 g) Dodatkowo: galaretka czerwona lub różowa ( 2 op. = 150 g) woda gorąca (600 ml.) Potrzebne gadżety: wykrawaczka w kształcie serca 4 wysokie szklanki do wina szpatułka mikser rondel (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE(...)posiekaną białą czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny (ja zostawiłam na noc w lodówce). 2.) Galaretka. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, rozlewamy do pojemników mniej więcej po równo. (tak aby, w każdym pojemniku galaretka miała ten sam poziom wysokości). Pozostawiamy do wystudzenia i wstawiamy do lodówki
RITA food channelTort czekoladowy z mandarynkami i galaretką prezentuje się niesamowicie. Niestety nie byłam w stanie uchwycić tego na zdjęciach. W smaku jest również rewelacyjny. Smak mandarynek w galaretce i kremu czekoladowego tworzy smaczne i ciekawe ciasto. Idealne na okres świąt Bożego Narodzenia, Sylwester lub karnawał. Do jego przygotowania zainspirowało mnie zdjęcie zobaczone na Instagramie. Z tym, że w tamtym torcie zrobione(...)było wgłębienie, w którym umieszczone zostały mandarynki i zalane galaretką. Mi osobiście szkoda było tortu, więc galaretka z owocami znalazła się na wierzchu. SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 130 g cukru 100 g mąki pszennej tortowej 10 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wody Nasączenie: 1 pomarańcza 180 ml przegotowanej i ostudzonej wody 12 g cukru
Passions hobbies lifepierwszy rzut oka. Przygotowane ciasto, dzielimy na 3 części, jedną zostawiamy bez dodatków, a pozostałe dwie łączymy, jedną z kakao, drugą z orzechami. W trakcie pieczenia blatów przygotowujemy galaretkę wiśniową. Całość bardzo ładnie się prezentuje. Jedyne co zmieniłabym następnym razem, to dodatkowo nasączyła blaty ciasta wodą zmieszaną z sokiem z cytryny, aby były nieco wilgotniejsze. Ciasto: 300 g masła(...)łyżki kakao około 60-70 g mielonych orzechów Masa wiśniowa : 1 l wiśni z kompotu (u mnie 750ml słoik wiśni i około 250 g czereśni z kompotu) 2 op. galaretki wiśniowej Pianka cytrynowa: 500 ml śmietanki 36% MU! 1 op. galaretki cytrynowej Dodatkowo : 100 g mlecznej czekolady 1 łyżka oleju Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem na jasną, puszystą
Smaki Na Talerzumasa serowa wyłożona jest na miękki biszkopcik. Zwolennicy kruszonki z ciasteczek zmiksowanych z masłem, niech takim spodem sobie dogodzą. A alternatywa najszybsza - nasączone okrągłe biszkopty. Wkładka z galaretki w moim egzemplarzu tu prezentowanym, również nie jest elementem koniecznym. Zamiast w środek ciasta, może trafić na jego wierzch, zastępując wylewaną przeze mnie galaretkę. I kwestia wykończenia boków. Rurki(...)masa się nie zetnie właściwie ). skórka cytrynowa starta z 1/2 cytryny szczypta soli ewentualnie 1 łyżka żelatyny Do wykonania wkładki galaretkowej: 1/2 słoika konfitury morelowej lub brzoskwiniowej 1 łyżka galaretki morelowej Do wykończenia powierzchni serniczka: 1 opakowanie galaretki morelowej Do obłożenia serniczka wokół: 1 paczka biszkoptów podłużnych lub 2 paczuszki rurek waflowych - pustych Do wyłożenia dna tortownicy: 1/2 paczki biszkoptów
Kronika Piekarnikaktóre miałam w spiżarni. 1 warstwa : formę do ciasta (u mnie kwadratowa o boku 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą – łatwiej będzie wyjąć gotowe ciasto. Przyrządzić galaretkę według przepisu na opakowaniu. Odstawić do ostudzenia. Biszkopty maczać w przestudzonej galaretce i układać na dnie formy. Galaretkę odstawić, aż zacznie lekko tężeć. Tężejącą galaretkę rozprowadzić na biszkoptach i odstawić(...)zastygnięcia. 2 warstwa : jabłka włożyć do garnka i zagotować. W czasie gotowania jabłka mieszać, aby się nie przypaliły. Galaretkę wsypać do miseczki, wlać 100 ml wrzącej wody, wymieszać. Miseczkę wstawić do garnka z gorąca wodą i podgrzewać. Gdy galaretka się rozpuści, wlać ją do gorących jabłek i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Chłodne jabłka wyłożyć na galaretkę z biszkoptami. Wyrównać. Odstawić
królestwo garówjajka 120 g cukru 80 g mąki pszennej 27 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa jabłkowa 4 duże jabłka 3 galaretki zielone 4 szklanki wody Sok z połowy cytryny Bita Śmietana 500 ml śmietany 36% Galaretka cytrynowa Sposób Przygotowania Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę(...)pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa jabłkowa Galaretki rozpuścić gorącej wodzie. Gdy galaretka zacznie tężeć jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Do tężejącej galaretki dodajemy jabłka, mieszamy i wykładamy na biszkopt
RAROSSALeciutkie ciasto składające się z dwóch warstw puszystej pianki na cienkim biszkopcie. Całość dodatkowo pokryta jest cienką warstwą galaretki. Czas przygotowania: 2 godziny Ilość porcji: 4-6osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI BISZKOPT : 3 jajka 160 g mąki tortowej (1 szkl.) 110 g cukru (0.5 szkl. ) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżek wody 6łyżek oleju SKŁADNIKI 1 WARSTWA: 400 ml wrzątki 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka malinowa 1łyżka żelatyny 2 płaskie łyżki cukru pudru SKŁADNIKI 2 WARSTWA: 400 ml wrzątki 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka agrestowa 1łyżka żelatyny 2 płaskie łyżki cukru pudru SKŁADNIKI 3 WARSTWA: 750 ml wrzątku 2 galaretki truskawkowe (lub malinowe) 1. Jajka ubijamy
karolgotujeŻelkowy deser przypominający pomarańczową galaretkę z dodatkiem śmietanki kokosowej i grysiku (kaszy mannej). Wegańska galaretka z substancją żelującą agar- agar, roślinny deser na bazie świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, Drukuj Pomarańczowe galaretki z kaszą manną na agarze 5 od 2 osób Autor: Pawel Clad Danie: Deser Kuchnia: Wegański Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Gotowanie 30 min. Kalorie(...)kcal Żelowa galaretka ze świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym, grysikiem i śmietanką kokosową. Wegańska galaretka pomarańczowa z agarem. Składniki: 4 pomarańcze 50 ml mleka kokosowego 2 łyżki cukru kokosowego 1/3 szklanki kaszy mannej 2 łyżeczki agar – agar Sposób przygotowania: Z pomarańczy wyciśnij sok. Zagotuj go w garnuszku razem z kaszą manną, śmietanką kokosową i cukrem kokosowym. Cały czas mieszając trzepaczką
ProstePesto.plszklanki cukru, 2 \u0142y\u017cki wody, s\u00f3l, barwnik niebieski,\r"," MASA \u015aMIETANOWA: 500ml \u015bmietanki 30%, serek mascarpone,\r"," OWOCE: bor\u00f3wki, truskawki i\/lub maliny (wedle uznania),\r"," GALARETKA: galaretka niebieska."],"name":"Niebieski tort","recipeCategory":"desery, torty","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["BISZKOPT: Bia\u0142ka ubi\u0107 na sztywno z cukrem.\r","Nast\u0119pnie doda\u0107 po jednym \u017c(...)Przykry\u0107 drug\u0105 warstw\u0105 biszkoptu. Na\u0142o\u017cy\u0107 nieca\u0142\u0105 po\u0142ow\u0119 masy \u015bmietanowej (zostawi\u0107 troch\u0119). U\u0142o\u017cy\u0107 owoce.\r","GALARETKA: Przygotowa\u0107 galaretk\u0119 zgodnie z opisem na opakowaniu. Przestudzi\u0107. Gdy galaretka b\u0119dzie ju\u017c wst\u0119pnie zsiadni\u0119ta, delikatnie rozla\u0107 na wierzch tortu (uwa\u017caj\u0105c
Bardzo Gruby Smokwaniliowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 1/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 2 łyżki cukru waniliowego 250 g serka mascarpone Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 opakowanie galaretki agrestowej 1 opakowanie galaretki jagodowo - jeżynowej 3 x po 200 ml gorącej wody 2 wafelki Grześki Przygotowanie: Biszkopt ciemny- na spód tortownicy o wymiarach(...)koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Galaretki - dzień przed zrobieniem ciasta najlepiej rozpuścić galaretki. Przygotować trzy pojemniki lub głębokie talerze (w których łatwo się je pokroi w kostkę) lub foremki do kostek lodów lub pralin. Każdą
Ciastka - domowe słodkościBłyskawiczny deser bez pieczenia, utrzymany w pastelowej kolorystyce. Przepyszny. Świetny dla dzieci. Zarówno smakowo, jak i do trenowania pod okiem dorosłych (przygotowanie galaretki) swoich kulinarnych umiejętności. Najlepszy na drugi dzień, kiedy herbatniki nieco zmiękną. 200-220 g herbatników 2 galaretki czerwone 2 galaretki żółte 800 g serka homogenizowanego waniliowego Galaretki czerwone i żółte rozpuszczamy osobno, każdą w 2 szklankach gorącej(...)wody. Naczynie z czerwoną galaretką odstawiamy do zlewu wypełnionego zimną wodą. Galaretkę żółtą studzimy na blacie. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (21x28cm) układamy obok siebie herbatniki. Zimną galaretkę czerwoną mieszamy z połową serka homogenizowanego (400g). Lekko tężejącą wylewamy na blaszkę z herbatnikami. W tym czasie do zlewu odkładamy galaretkę żółtą. Kiedy będzie zimna mieszamy ją z pozostałym serkiem homogenizowanym
Smaki Na Talerzu