roku kompletnie zapomniałam o 3 urodzinach bloga, które były w lipcu :( dlatego teraz coś na osłodę mojego zapominalstwa :P Czyli kruche ciasto, kwaśna galaretka, słodki krem i chrupiąco-ciągnąca beza - kompletne pomieszanie smaków i faktur, które w połączeniu świetnie się uzupełnia :D Składniki [blacha 25x35 cm] : Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g masła 1 czubata łyżka śmietany(...)żółtek 4 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka z malinami: 3 opakowania galaretki malinowej (lub innej czerwonej) 1 litr gorącej wody 600 g malin (świeżych lub mrożonych) Beza: 5 białek 150 g cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej płatki migdałowe na wierzch (opcjonalnie) Krem śmietanowy: 500 ml schłodzonej śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania
Malinowo w kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kruche ciasto, maliny w galaretce, pyszna masa śmietanowa i chrupiąca beza z migdałami. To wspaniałe ciasto pod nazwą malinowej chmurki. Jest niezwykle pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. Jednym słowem – uzależnia! Uznaliśmy je za jedne z najlepszych ciast na świecie! Wypiek(...)malinowa chmurka Drukuj przepis Składniki Kruche ciasto: -3 żółtka -30 g cukru pudru -pół łyżeczki proszku do pieczenia -łyżeczka cukru waniliowego -150 g mąki pszennej -100 g masła (zimnego) Galaretka z malinami: -600 g malin (świeżych lub mrożonych) -3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody) -3,5 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy: -500 ml śmietany kremówki
Marta Gotujeprzygotować coś takiego z malinami, w końcu mam ich pod dostatkiem Ale, że nie miałam zbyt wiele czasu to postanowiłam pójść trochę na łatwiznę. Mianowicie owoce wymieszać z rozpuszczoną galaretką malinową, a krem budyniowy w wersji „z torebki” ale wymieszanej z masłem. To pójście na łatwiznę zemściło się na mnie podwójnie, ponieważ galaretka stygła mi chyba(...)minut. Po ostygnięciu kroimy ciasto w poprzek na dwie części. Jedną wkładamy z powrotem do foremki. Masa malinowa: – około 400 g malin (można dać mniej) – 1,5 galaretki malinowej (ostatecznie okazało się, że zamiast malinowej mam w domu wiśniową, nikt nie zauważył różnicy ) – 450 ml wrzątku We wrzątku rozpuszczamy galaretkę mieszając od czasu do czasu. Gdy jest
RelaxtimeCiasto bez pieczenia, na herbatnikach składające się z kilku owocowych warstw. Lekkie z orzeźwiającymi owocami zatrzymanymi w przezroczystej galaretce. Smaczne, letnie ciasto, które cieszy smakiem i kolorami. 150 g herbatników kakaowych 3 łyżki oleju kokosowego ok 300 g borówek amerykańskich 200 g serka homogenizowanego 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody 300 g brzoskwiń (ok 3 szt) 2 łyżki cukru(...)galaretki przezroczyste Winiary 1/2 granatu 100 g herbatników kakaowych zmielić z olejem kokosowym. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 20 cm i dobrze docisnąć do dna. 2 łyżeczki żelatyny zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić, aż napęcznieje. Delikatnie ogrzać i rozpuścić. 150 g borówki amerykańskiej zmiksować w kielichu blendera razem z serkiem homogenizowanym. Miksując wlać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę
https:KKuchniaMniamogromnych krzaczorów rosnących osobno, a po porzeczki do nas przyjeżdżała dalsza rodzina i znajomi. Robiliśmy kompoty z "ananasem" (nazywaliśmy tak kawałki cukinii, która w kompocie nabierała smaku porzeczek) oraz galaretkę. Czarnych i białych natomiast było mniej, ale owoców i tak wystarczało na całą rodzinę. Och, czarne zdecydowanie miały wzięcie - ciasta z porzeczkami w różnej postaci, koktajle, kompoty, dżemy i konfitury(...)choć w ogródku teraz też rosną wszystkie trzy odmiany, to najczęściej przesiaduję pod krzakiem z czarnymi;) Natomiast zimą dałabym się pokroić za słoik galaretki z czerwonych porzeczek. Sama myśl o jej smaku wywołuje u mnie ślinotok, bo charakterystyczny kwaśno-słodki smak nie da się pomylić z żadnym innym. Babcia gotowała galaretkę dając objętościowo tyle samo cukru, ile było soku
Obiad gotowyKolejny letni deser, lekki i orzeźwiający...lekki bo jedynie jogurty naturalne a orzeźwiający dzięki owocom, delikatnie słodki dzięki galaretkom...polecam na gorące dni... Składniki na 6 dużych salaterek - 800g jogurtu naturalnego - 2 galaretki cytrynowe - 1 galaretka jagodowa - 1 galaretka truskawkowa - 200ml Prosecco lub np. szampana - 200g jeżyn - 200g truskawek Sposób wykonania: Jedną galaretkę cytrynową rozrabiamy w 100ml wrzątku, studzimy, chłodną(...)mieszamy z 400g jogurtu i wlewamy po równo do salaterek, wstawiamy do lodówki. Galaretkę truskawkową rozrabiamy w 300ml wrzątku, studzimy, dolewamy Prosecco, układamy truskawki na warstwie jogurtowej i zalewamy truskawkową galaretką, Drugą warstwę jogurtową robimy jak pierwszą :) i wylewamy na warstwę z truskawek galaretkę jagodową rozrabiamy zgodnie z info na opakowaniu i zalewamy ułożone wcześniej jeżyny, wstawiamy do lodówki
Wypieki Reneprzygotowałam ten pyszny, letni deser. Jest idealny na zimno, nie za słodki, nie za kwaśny. Z podanej ilości składników wychodzi 6 deserów w szklankach. SKŁADNIKI 75 g agrestu 1 galaretka agrestowa + 400 ml wody 450 g wiśni bez pestek (wraz z sokiem) 2 galaretki wiśniowe + 400 ml wody 330 g jogurtu greckiego dodatkowo: wiśnie do dekoracji WYKONANIE Agrest(...)umyć, oderwać ogonki, przekroić na pół i rozłożyć równomiernie do 6 szklanek. Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu wykorzystując tylko 400 ml wody. Gorącą galaretką zalać agrest, zostawić do ostudzenia, po czym włożyć do stężenia do lodówki. Sok z wydrylowanych wiśni przelać do garnuszka, dodać 400 ml wody i przygotować galaretki wiśniowe według instrukcji na opakowaniu. Do gorącej galaretki dodać
Passions hobbies lifeDziś przepis na szybki i banalnie prosty deser z truskawkami, jogurtem naturalnym i galaretką. Pierwsza nasza warstwa to galaretka z owocami, następna delikatna pianka jogurtowa, a ostatnia śmietana. Lubicie takie desery? Ja uwielbiam :) Składniki: 3 galaretki truskawkowe 350 g truskawek 200 ml jogurtu naturalnego 250 ml śmietany 36% czekolada 2 łyżki cukru pudru kilka truskawek do dekoracji(...)Wykonanie: W garnku zagotować 750 ml wody i rozpuścić w niej 2 galaretki, wystudzić. Do każdego pucharka włożyć umyte, oczyszczone truskawki i zalać galaretką, odłożyć do lodówki by stężała. W tym czasie zagotować 200 ml wody i rozpuścić w nie trzecią galaretkę, wystudzić. Jogurt naturalny przełożyć do garnka, dodać zimną galaretkę, dokładnie wymieszać. Masę jogurtową wylać na galaretkę, odłożyć ponownie
magiczna kuchnia Kasimoże skusi się na taki pucharek? A może Wasze dzieci pomogą w przygotowywaniach? Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki na 8 pucharków 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa 1 galaretka agrestowa 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 300g słodkiej 30% śmietanki 3 kostki czekolady deserowej 2 łyżki cukru pudru Owoce: Ok 10 truskawek 50g borówek(...)granatu Dodatkowo: Listki mięty do dekoracji Sposób przygotowania: Każdą galaretkę rozpuszczamy w ½l gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Na spód każdego pucharku dajemy po 2 pełne łyżki (15mlx2) galaretki np. czerwonej i wstawiamy do lodówki. Do pozostałej dodajemy 3 łyżki śmietanki i jak tylko pierwsza warstwa dobrze zastygnie wlewamy także po 2 łyżki. Chłodzimy. Tak samo postępujemy z każdą
Kuchnia w czekoladziemakaronem? Brzmi to niecodziennie, ale jeśli lubicie indyjskie desery typu faluda z makaronem ryżowym, to na pewno pokochacie ten deser. To też doskonały deser dla dzieci. Makaron smakuje czekoladą, galaretka jest słodka, bita śmietana zachęca do sprawdzenie co kryje się w środku i do tego przemycamy sporo borówek, które są zdrowe. Składniki na 4 porcje: 2 galaretki(...)agrestowe szklanka drobnego makaronu np. mini świderki z czekoladą opakowanie borówek 250 g kilkanaście truskawek – pokrojonych na plasterki (część zostawiamy do wykończenia deseru) bita śmietana Przepis na galaretkę z makaronem i borówkami Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy do przestudzenia. W tym czasie gotujemy makaron na półtwardo (połowa czasu wskazanego na opakowaniu), żeby nie rozmiękł
Ugotowane pozamiataneDelikatny biszkopt z dodatkiem budyniu waniliowego przełożony twarogowym kremem z białą czekoladą i cytrynową galaretką. Zatopione w nim borówki idealnie dopełniają całość. Ciasto jest lekkie, owocowe i z chęcią sięga się po kolejny kawałek. BISZKOPT BUDYNIOWY: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 budyń waniliowy 2 łyżki oleju SEROWY KREM: 250 g zmielonego twarogu z wiaderka(...)szklanki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżka żelatyny 100 g czekolady białej 2 szklanki kremowej śmietanki 30% 300 g borówek amerykańskich WIERZCH: 1 galaretka cytrynowa w 1 3/4 szklanki wrzącej wody Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty
https:KKuchniaMniamteż szukacie jakiegoś pomysłu na ciasto? Jeśli tak, koniecznie wypróbujcie ten przepis! Zachwyci nie tylko wasze kubki smakowe, ale i nacieszy oczy. Wygląda fenomenalnie, zwłaszcza jeżeli użyjecie kilka kolorów galaretek. W takie pochmurne, jesienne dni trochę koloru może poprawić humor Galaretkowiec możecie wykonać tak jak ja na cienkim biszkopcie lub jako spodu użyć herbatników. Galaretkowiec Składniki: 2 szklanki mleka(...)szklanki śmietany kremówki (30%-36%) 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie galaretki zielnej 1 opakowanie galaretki żółtej 1 opakowanie galaretki fioletowej 2 opakowania galaretki czerwonej 20 g żelatyny Biszkopt lub 2 opakowanie herbatników Składniki na biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest konieczny, ale dzięki niemu będziemy pewni, że biszkopt
PatiGotujezrobienie nie wymaga dyplomu mistrza cukiernictwa, a mimo to wygladają efektownie. Ten do takich należy, bezwątpienia cieszy oko i zapewne przypadnie do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym koneserom galaretki. Smaczna, lekka alternatywa dla ciężkich ciast i kremów, świetnie sprawdzi się na urodzinach pociechy lub umili ciepłe popołudnie w ogrodzie. Składniki (4 porcje): 2 kolorowe galaretki 2 (300 g) waniliowe(...)serki homogenizowane 3 szklanki (750 ml) gorącej wody Dodatkowo: świeże owoce do podania Przygotowanie: 1) Połowę galaretki rozpuścić w szklance goracej wody i odstawić do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę rozlać po równo do pucharków i odłożyć do lodówki, aż stężeje. 2) Kiedy galaretka stężeje, drugą część rozpuścić w połowie szklanki goracej wody dodać jednen serek (150 g) i dokładnie wymieszać. Następnie
Fitsweet.mezimnej wiośnie, ale postaramy się zadowolić nasze podniebienia na cały rok jak tylko rozpocznie się sezon:) Dzisiaj małe przygotowanie do przepisów z truskawkami. Kostka truskawkowa z duża ilością galaretki i śmietankową masą na wierzchu. Użyłam mrożonych owoców ale już wkrótce możecie sięgnąć po świeże:) blaszka 20×30 cm 5 h około 20 herbatników 450 g truskawek 3 galaretki truskawkowe(...)serka mascarpone 300 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Galaretkę rozpuścić w 750 ml wody, zostawić do stężenia ( jednak nie całkowitego). Truskawki pokroić na pól (mrożonych nie odmrażać). Wsypać do tężejącej galaretki Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć herbatniki. Tężejąca galaretkę wylać na herbatniki i schłodzić ją do całkowitego ścięcia. (Ja wylałam galaretkę za wcześniej i herbatniki zaczęły się
Ania i Marcin gotujądużego wkładu pracy i jest łatwe w przygotowaniu. Jeżeli nie wychodzą Wam ciasta pieczone, to jest ono świetną alternatywą. SKŁADNIKI 4 opakowania (po 50 g) herbatników 2 galaretki pomarańczowe + 900 ml wody 250 g wiśni bez pestek + 200 ml wody 1 galaretka wiśniowa 1 opakowanie cukru waniliowego 330 g jogurtu greckiego WYKONANIE Dno formy o wymiarach(...)wyłożyć warstwą herbatników. W garnuszku zagotować 900 ml wody, wyłączyć palnik, wsypać galaretki pomarańczowe i dobrze wymieszać. Odrobiną galaretki polać herbatniki, tak aby napęczniały i wypełniły w ten sposób całe dno formy. Pozostałą galaretkę zostawić do ostudzenia i włożyć do lodówki. W międzyczasie do kolejnego garnuszka włożyć wiśnie, wlać wodę, dodać cukier waniliowy i zagotować. Wyłączyć palnik, wsypać galaretkę wiśniową
Passions hobbies life