pieczenia na spodzie z pierników to przepyszny i orzeźwiający deser, idealny na każdą okazję. Ciasto jest proste w przygotowaniu i można go dowolnie modyfikować smakowo poprzez użycie różnokolorowych galaretek oraz ulubionych owoców. składniki na tortownicę 26 cm 350 g pierniczków w czekoladzie 800 g jogurtu naturalnego 250 ml śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe dodatkowo 500 g truskawek(...)banany 2 galaretki truskawkowe, malinowe lub poziomkowe przepis Obie galaretki cytrynowe rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość wody do 300 ml ) i pozostawiamy do wystudzenia. Na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową układamy pierniczki. Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją na sztywno. Do drugiej miski przekładamy jogurt, dodajemy ubitą śmietanę i wszystko miksujemy do połączenia się składników. Następnie
Smakowite DaniaDeser galaretkowy z malinami - słodki i jednocześnie lekko kwaśny, zimny i orzeźwiający. Składniki: 300 g jogurtu naturalnego, 2 galaretki kryształowa - bezbarwna cytrynowa, galaretka malinowa, łyżeczka kakao, ok 120 g malin Przygotowanie: Pół galaretki kryształowej rozrabiamy w 5 łyżkach ciepłej wody - mieszamy aby maksymalnie się rozpuściła. Dodajemy stopniowo 150 g jogurtu (najlepiej, żeby miał temperaturę pokojową) mieszamy, dodajemy łyżeczkę kakao(...)miseczek (mogą być wyłożone szczelnie folią spożywczą - będzie łatwiej wyjąć jeśli chcecie. Można też użyć przezroczystego naczynia. Wkładamy do lodówki na około 15 minut, aby masa zaczęła tężeć. Galaretkę malinową rozrabiamy w 300 ml ciepłej wody, odstawiamy do przestygnięcia. Przelewamy za pomocą łyżki na masę kakaową. Drugą połowę galaretki bezbarwnej rozpuszczamy jak wcześniej - 5 łyżek ciepłej wody, dodajemy 150g jogurtu
Lena Gotujeok.30-60 minut. Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec ok.15-20 minut, na termoobiegu, do lekkiego zezłocenia. Blaszkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Galaretka z wiśniami: - 600g wydrążonych wiśni mrożonych lub świeżych (dałam 450g wiśni i 150g jeżyn, z braku tych pierwszych) - 3 galaretki wiśniowe (na 1/2 litra wody każda) - 750ml(g) gorącej wody Galaretki(...)rozpuścić w 750ml gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i odstawić do wystudzenia. Wiśnie zalewamy schłodzoną galaretką i mieszamy aż galaretki zaczną ściągać. Z mrożonymi owocami trwa to dosłownie chwilę. Gdy używamy świeżych owoców, galaretki powinny już lekko tężeć w momencie dodawania do wiśni. Tężejącą masę owocową wylewamy na schłodzony kruchy spód, równo rozprowadzamy, wygładzamy i odstawiamy do lodówki. Osobiście uważam
Smaczne ZdrowePiwo z galaretki to idealny deser na spotkania ze znajomymi. W sam raz na nabranie gości, częstując ich "szklanką piwa". A już niedługo Prima Aprilis, więc będzie okazja na niezły psikus dla swoich bliskich :) Składniki: * 2 galaretki pomarańczowe * 800 ml wrzącej wody * szklanki do piwa Wykonanie: Galaretkę rozmieszać w 800 ml wrzącej wody, wystudzić. Letnią galaretkę rozlać do szklanek, pozostawiając(...)płynnej galaretki do zrobienia pianki. Szklanki z galaretkami wstawić do lodówki co całkowitego stężenia. Pozostałą galaretkę, zimną ubijać mikserem do powstania piany. Łyżką wykładać pianę na galaretkę, wstawić do lodówki
Zrób to smaczniePyszny serniczek na bazie skyru o dużej zawartości białka oraz serka wiejskiego. Z kolorowymi galaretkami smakuje wyśmienicie. Przypadnie szczególnie dzieciom ze względu na kolory. 250 g maślanych ciasteczek 60 g masła 1 skyr o smaku jagodowo porzeczkowym 1 serek wiejski 1 galaretka wiśniowa 1 ¼ szklanki wrzątku 0,5 łyżeczki żelatyny 1/2 galaretki owoce leśne 0,5 szklanki wrzątku Bita(...)śmietana do dekoracji W miseczkach rozpuszczamy galaretki. W jednej rozpuszczamy galaretkę wiśniową z żelatyną. W drugiej galaretkę owoce leśne. Maślane ciasteczka dokładnie mielimy w malakserze lub blenderze. Wlewamy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy o wymiarach 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy ciasteczkowy spód. Foremkę wstawiamy do lodówki. Jogurt skyr oraz serek wiejski blendujemy
VioletoweKucharzeniemąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia ser 1 kg zmielonego sera z wanilią z wiaderka kawałek czekolady opcjonalnie 1/2 szklanki mleka 3 ½ łyżki żelatyny galaretka arbuzowa 1 kg arbuza waga już bez pestek i skóry 2 galaretki cytrynowe Wykonanie Szpinak rozmrozić ,włożyć na sito i odcisnąć dłońmi z nadmiaru wody. Do misy miksera wybić jajka(...)miarach 25 c m,wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180'C przez okolo1 godzinę lub do"suchego patyczka" Podczas pieczenia ciasta przygotować masę serową i galaretkę z arbuza. s er = W garnuszku wymieszać mleko i żelatynę ,pozostawić do napęcznienia. Namoczoną żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do większej miski (dla bezpieczeństwa można przecedzić przez drobne sitko) . Żelatynę wymieszać
mojej kuchnijest w filmiku. Serdecznie zapraszam do oglądania. A kto nie lubi przepisów kulinarnych w formie video to zapraszam do czytania. SKŁADNIKI: 0,5 kg.czereśni 2 galaretki czereśniowe (mogą być inne, ale czerwone) 3 szkl. gorącej wody 1 kg.sera do serników z wiaderka 2 cukry waniliowe 6 łyżek cukru 3 łyżki żelatyny + 1/2 szkl. gorącej wody(...)paczka biszkoptów + 1/2 szkl. mleka czereśnie do ozdoby WYKONANIE: Czereśnie myjemy i drylujemy. Rozpuszczamy galaretki w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej galaretki dodajemy czereśnie wydrylowane. Na dno foremki z kominem przelewamy pół galaretki z czereśniami. Wsadzamy do zamrażalnika na chwilę, tak aby galaretka stężała. Do dużej misy przekładamy
Rita creativemasy z prażonych jabłek. Ciacho na szybko, a ile radości dla podniebienia;) Składniki podstawowe: 1 duże (300 g) opakowanie herbatników kakaowych pół opakowania dużych okrągłych biszkoptów Masa Jabłkowa z Galaretką: 1 kg obranych jabłek startych na tarce o grubych oczkach 1 galaretka pomarańczowa Jabłka prażymy pod przykryciem ok 7 minut. Dodajemy suchą galaretkę i jeszcze chwilę prażymy. Lekko studzimy(...)gorącej wody Śnieżki i puder wsypujemy do schłodzonego mleka. Miksujemy do zgęstnienia. Rozrobioną żelatynę powoli wlewamy do masy cały czas miksując. Masa po chwili zgęstnieje na "ptasie mleczko” Dodatkowo : galaretka pomarańczowa rozrobiona w szklance gorącej wody galaretka agrestowa rozrobiona w szklance gorącej wody WYKONANIE: warstwa herbatników+ masa jabłkowa z galaretką warstwa herbatników ½ masy śmietankowej galaretka pomarańczowa warstwa biszkoptów+ galaretka
Domowe ciastaProsty i efektowny deser na bazie jogurtu naturalnego i galaretek, cieszy oko i podniebienie. SKŁADNIKI: 1l jogurtu naturalnego 7 łyżek żelatyny 1/2 szkl zimnej wody 180ml śmietany 30% 1 szkl cukru pudru 2 galaretki truskawkowe + 700ml gorącej wody 2 galaretki pomarańczowe + 700ml gorącej wody 1 galaretka cytrynowa + 350ml gorącej wody WYKONANIE: 1. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, pozostawiamy do całkowitego(...)stężenia. 2. Najlepiej na drugi dzień kroimy galaretki np w kostkę. 3. Tortownicę o średnicy 27cm wykładamy papierem do pieczenia albo folią spożywczą. 4. Pokrojoną galaretkę umieszczamy w tortownicy, odstawiamy do lodówki. 5. Żelatynę umieszczamy w małej miseczce, zalewamy zimną wodą, pozostawiamy do spęcznienia. 6. Śmietanę gotujemy, zestawiamy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy aby delikatnie
Dziś Ja gotujeniedzielnej kawusi proponuję pyszny torcik cytrusowy z galaretką. Ciasto jest połączeniem biszkoptu, pianki cytrynowej, mandarynek oraz galaretki. Torcik jest lekki i orzeźwiający. Jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, 3 łyżki oleju, ½ szklanki mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu, Pianka cytrynowa: 300g serka homogenizowanego waniliowego(...)opakowania galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 1 puszka mandarynek, 2 opakowania galaretki pomarańczowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję żółtka oraz cukier. Następnie do masy wlewam olej i ocet oraz wsypuję mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze
Tradycyjna kuchnia KasiDziś mam kolejną pyszną, świąteczną propozycję. Tym razem coś efektownego i pysznego - puszysty piernikowy biszkopt przełożony delikatnym kremem budyniowym i lekko kwaskowatą galaretką porzeczkową, a na wierzchu obowiązkowo polewa czekoladowa. Wyszło lekko i bardzo smakowicie dlatego polecam Wam to ciacho na święta i nie tylko. Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1 szklanka mąki 2 łyżki przyprawy(...)weźmiemy się za robienie biszkoptu, a nawet wcześniej) ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puch, a następnie dodajemy do niego stopniowo po łyżce budyniu i miksujemy aż się połączy. Galaretka porzeczkowa: 2 galaretki o smaku owoców leśnych (chyba, że znajdziecie gdzieś porzeczkowe) 1 słoiczek (250g) dżemu z czarnej porzeczki (użyłam konfitury Stovit) Galaretki rozpuszczamy w pół litra goracej wody
Cynamonowe szczęścieciasto to połączenie sernika na zimno i jabłecznika. Masa jest dość nietypowa bo smażone jabłka połączyłam z białym serem. Na wierzchu galaretką zalałam kruche ciasteczka o smaku szarlotkowym, więc wszystko fajnie współgrało. To takie ciasto trochę dla leniwych albo zapracowanych, wbrew pozorom robi się je szybciutko. *mała foremka 23*23 cm lub tortownica Składniki: na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki(...)wody 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę: 400 g serka naturalnego (np. na sernik z wiaderka) 2 duże jabłka łyżka cukru łyżeczka cynamonu 1 opakowanie galaretki cytrynowej na wierzch: 9 ciastek "Szarlotki" z firmy Cukry Nyskie 1 opakowanie galaretki cytrynowej Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dosypywać powoli cukier a następnie dodawać po jednym
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki na ciasto (na formę 25x35 cm) : 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 6 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Pianka : 2 galaretki malinowe 1 szklanka wody 400 gram smietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo : dowolna ilość malin świeżych lub mrożonych i 3 galaretki malinowe Wykonanie : Oddzielamy białka(...)pieczenia i mąką ziemniaczaną. To wszystko razem mieszamy i dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Trzy galaretki rozpuszczamy w 1200 ml gorącej wody i odstawiamy. Dwie galaretki rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem jak lubimy słodsze to dajemy więcej cukru. Do ubitej
cucinareOstatnio naczytałam się co zrobić gdy paznokcie się rozdwajają ... poza różnymi suplementami diety w tabletkach polecano żelatynę w postaci np galaretki. Ja za gotowymi galaretkami z torebki nie przepadam chyba, że są dodatkiem do ciasta, więc pomyślałam że zamiast takiej galaretki z torebki zrobię domową galaretkę z owoców. Galaretka z pomarańczy była super - teraz przyszła kolej(...)galaretkę truskawkową, robiłam ją już dwa razy i jest świetna. Do tego bita śmietana wymieszana z serkiem mascarpone i pestki granatu. Obowiązkowy listek melisy lub mięty i przepyszny deser gotowy. Polecam!:) Składniki na 4 porcje : 450 g truskawek mrożonych - w sezonie będę ją robić ze świeżymi 2 pomarańcze pół cytryny 1/3 szklanki cukru (ilość zależy od naszych upodobań
cucinareLekki jak puch, lekko kwaskowy przełożony pigwą i kremem pigwowym. Krem zrobiłam z galaretki która pozyskałam ze smażenie skórek tego owocu. Dekoracja z czekolady gorzkiej i białej oraz owocu granatu i pigwy skarmelizowanej. biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki maki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej warstwa pigwa: 1 kg pigwy 1 cytryna 2 łyżki cukru trzcinowego(...)opakowania galaretki brzoskwiniowej 1/2 szklanki wody galaretka pigwowa ze skórek: 1 pigwa skórki i gniazda z pestkami z 1 kg pigwy 1/2 szklanki cukru trzcinowego woda krem pigwowy: 200 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30 % 1 i 1/4 szklanki galaretki pigwowej którą wysmażyłam mi tyle wyszło wierzch: 50 g mascarpone 200 ml śmietany 30 % 1 łyżka cukru pudru dekoracja
wesoła kuchnia