Cieniutkie ciasto kruche, galaretka z bananani i ananasami, krem z mascarpone i chrupiąca, czekoladowa beza to właśnie jest bananowa chmurka . Pyszne ciacho idealne na upalne dni, ale nie tylko. Banany dostępne są przez cały rok więc można je upiec kiedy tylko znajdziemy na nie ochotę. W zasadzie identyczne jak malinowa chmurka z różnicą w postaci smaku galaretki i owoców oraz(...)Bananowa chmurka /inspiracja Moje wypieki Ciasto kruche 3 żółtka 30 g cukru pudru 150 g mąki totrowej 100 g masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka z bananami i ananasem 8-10 bananów 1 mała puszka ananasów 3 galaretki cytrynowe 3,5 szkl gorącej wody Krem 500 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Czekoladowa beza
Pieguskowa Kuchnianastępnie wykładam do tortownicy (22 cm) i ugniatam na całej powierzchni. Tworzę też rant o wysokości ok. 3 cm. Spód wstawiam do lodówki. Składniki na białą masę: 1 galaretka przezroczysta 350 ml gorącej wody 200 g śmietany 30% Galaretkę rozpuszczam w wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Kiedy galaretka jest zimna, ubijam śmietanę i dodaję do niej galaretkę, krótko miksuję. Masę(...)wylewam na spód i całość wstawiam do lodówki, żeby masa stężała. Składniki na warstwę wiśniową: 1 galaretka wiśniowa 400 ml wody 300 g wiśni bez pestek Galaretkę rozpuszczam w wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Kiedy galaretka jest zimna, wiśnie układam na białej masie i zalewam je galaretką. Ciasto ponownie wędruje do lodówki do zastygnięcia. Na koniec posypuję ciasto wiórkami tartej
Słodki sentymentwiem kto jest jego wynalazcą, bo w internecie jest sporo stron z przepisami na to ciasto. Jest to ciasto na gofrach, z białą masą ze śmietany kremówki i galaretki, wykończone ciastkami kruchymi z marmoladą i galaretką. Ja dziś postanowiłam zrobić sernik na zimno inspirowany tym ciastem. Sernik na zimno margaretka to bardzo proste do zrobienia ciasto z niewielu składników. Zrobiłam(...)sera półtłustego w kostce (mielonego) 2 serki waniliowe po 14g każdy 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżeczki żelatyny (ilość na 0,5l płynu) ok. 10 okrągłych ciastek z galaretką 1 galaretka cytrynowa Sposób przygotowania: Foremkę o wymiarach ok. 12x22cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam obok siebie herbatniki. Ser biały przełożyłam do miski. Dodałam serki waniliowe i cukier
Waniliowe ImprowizacjeSkładniki: wiśnie bez pestek 2 szklanki, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, woda gorąca 450 ml ciasteczka z czekoladą 200 gram jogurt naturalny 380 gram, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, woda gorąca 1/2 szklanki, żelatyna 1 łyżeczka jogurt naturalny 380 gram, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, woda gorąca 1/2 szklanki, żelatyna 1 łyżeczka wiśnie bez pestek 1 szklanka Galaretkę wiśniową wymieszać w gorącej wodzie(...)szklanki wiśni bez pestek wsypać do formy silikonowej 22 cm z kominkiem, wlać galaretkę i schować do lodówki do stężenia, gdy zacznie tężeć położyć dociskając lekko herbatniczki kakaowe. Jogurt naturalny wymieszać z wystudzoną galaretką cytrynową wymieszaną w 1/2 szklanki gorącej wody, wystudzony wylać na herbatniki i schować do lodówki do stężenia. Jogurt naturalny wymieszać z galaretką wiśniową wymieszaną
W Mojej Kuchni Lubiędrewnianą łyżką. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty. Z jednego szklanką wykrawamy biszkopciki. Składniki na nasączenie: galaretka cytrynowa rozrobiona na 500 ml ( zostawiamy jedynie do ostygnięcia, nie pozwalamy jej skrzepnąć) Składniki na masy : 4 jogurty greckie ( każdy 330 g ) 6 łyżek cukru pudru 2 łyżki żelatyny rozrobione(...)szklanki wody ( dzielimy na dwie masy) 2 galaretki truskawkowe 2 galaretki o smaku kiwi rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody 2 galaretki truskawkowe rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody Jogurty przekładamy do dużej misy dodajemy cukier puder i delikatnie łączymy. Dzielimy na dwie równe części i przekładamy do dwóch misek. Galaretki rozrabiamy osobno: truskawkową oraz kiwi . Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia
Domowe ciastaCiast, które w tym roku zrobiło furorę na świątecznym stole. Lekki biszkopt przekładany galaretką, czekoladowym kremem i masą budyniową wprost rozpływa się w ustach. W oryginalnym przepisie użyto morele w syropie, ja zamieniłam je na brzoskwinie. Biszkopt: 4 jajka 140 g cukru 140 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Galaretka: 1 puszka brzoskwiń w syropie(...)galaretki brzoskwiniowe Masa czekoladowa: 350 g kremu czekoladowego typu nutella 3 wafelki prince polo (standardowej wielkości) Masa budyniowa: 750 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 150 g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 200 g masła Dodatkowo: 1 galaretka krystaliczna lub inna jasna Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy
Fascynacje AniNowa odsłona ciasta ze słonecznikiem. W mojej wersji w połączeniu z wiśniami z galaretką. Biszkopt, wiśnie w galaretce oraz masa kajmakowa z pieczonym słonecznikiem. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Składniki (blaszka 23/33): biszkopt: jajka 5 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 115 g, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 3 łyżki, sól szczypta, warstwa(...)galaretką: wiśnie wydrylowane świeże lub mrożone 600 g, galaretka wiśniowa 3 szt, woda gorąca 3,5 szklanki, krem: masa kajmakowa 460 g, masło 200 g, pieczony słonecznik: słonecznik 200 g, mleko 3 łyżki, cukier 6 łyżek, masło 5 dag, do nasączenia: kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka, woda gorąca 1/4 szklanki, dodatkowo: czekolada gorzka lub mleczna 6 kostek, Sposób przygotowania: Jajka oddzielamy
kulinarne odsłony patiZapraszam na pyszne ciasto. Trzy warstwy, posypane czekoladą. Biszkopt, galaretka wiśniowa z wiśniami, bita śmietana i utarta czekolada. Nazwałam je wiśniowa pychotka :) Zamiast wiśni, można użyć innych owoców i innej galaretki. Następnym razem zrobię brzoskwiniową pychotkę :) Już mi ślinka cieknie, na samą myśl. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki(...)proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 500 ml. śmietanki 30% 250 g. serka mascarpone 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski) 1 łyżka żelatyny 1/4 szklanki wody Galaretka: 3 galaretki wiśniowe 4 szklanki gorącej wody 1 duży słoik wiśni w komplecie Dodatkowo: 1 tabliczka czekolady gorzkiej Wykonanie: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Ubijać jeszcze chwilę. Wsypać obie mąki z proszkiem
Agusiowe smakołykinastępnie wykładam do tortownicy (22 cm) i ugniatam na całej powierzchni. Tworzę też rant o wysokości ok. 3 cm. Spód wstawiam do lodówki. Składniki na białą masę: 1 galaretka przezroczysta 350 ml gorącej wody 200 g śmietany 30% Galaretkę rozpuszczam w wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Kiedy galaretka jest zimna, ubijam śmietanę i dodaję do niej galaretkę, krótko miksuję. Masę(...)wylewam na spód i całość wstawiam do lodówki, żeby masa stężała. Składniki na warstwę wiśniową: 1 galaretka wiśniowa 400 ml wody 300 g wiśni bez pestek Galaretkę rozpuszczam w wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Kiedy galaretka jest zimna, wiśnie układam na białej masie i zalewam je galaretką. Ciasto ponownie wędruje do lodówki do zastygnięcia. Na koniec posypuję ciasto wiórkami tartej
Słodki sentymentTruskawkowa radość Nie ma nic lepszego jak ciasto truskawkowe do kawy w dni upalne. Składniki: · 2 galaretki czerwone · 2 galaretki pomarańczowe · 2 galaretki zielone · 2 galaretki żółte · 4 serki homogenizowane(...)Czekolada mleczna · ½ kg truskawek Sposób przygotowania: 1. Biszkopty układamy na dnie tortownicy 24/24 2. Galaretki każdy kolor w osobnym naczyniu rozpuszczamy w 1 ½ szk wody gorącej, studzimy i odstawiamy do lodówki. 3. Czerwoną galaretkę miksujemy z serkami homogenizowanymi, gdy masa trochę stężeje wlewamy na biszkopty
Kulinarna Chwilakochani Składniki na spód: – 100g amarantusa ekspandowanego – 50g masła orzechowego – 40g oleju kokosowego – 20g miodu/syropu klonowego/z agawy – około 6 łyżek mleka/napoju sojowego Składniki na galaretkę i panna cottę: – 500g świeżych malin – 400ml mleczka kokosowego – 4 łyżki erytrolu – 2 łyżeczki agaru lub 5 łyżeczek żelatyny Do dekoracji: – kilka malin – kilka(...)masa stanie się klejąca i plastyczna. Tak przygotowaną masą wykładamy formę na tartę z wyjmowanym spodem o średnicy 21cm. Formę wstawiamy do lodówki i zabieramy się za robienie galaretki i panna cotty. Maliny płuczemy i umieszczamy w garnuszku. Gotujemy je przez kilka minut, aż wszystkie się rozpadną i puszczą sok. Całość przecieramy przez sitko, oddzielając sok od pestek. Sok pozostawiamy
Be Fit Be StrongOdwrócony jogurtowiec truskawkowy z galaretką i jeszcze z dodatkowymi truskawkami, których nigdy za mało. Wygląda tak apetycznie, że nie można oderwać od niego wzroku (przynajmniej na mnie tak działa😁). Przygotowanie jest banalnie proste, nie wymaga dużej ilości składników, a koszt całkowity to maksymalnie 10 zł. Truskawki możecie zastąpić innymi owocami np. malinami. Wszystko zależy od Waszych upodobań. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Smaku nie jestem w stanie opisać, bo jest genialny! Specjalnie do tego przepisu nie użyłam zwykłej galaretki, tylko nie dość, że bez cukru to jeszcze wzbogaconą liofilizowaną truskawką! Co daje dodatkowy aromat i wyczuwalne cząsteczki truskawek. Galaretkę możecie zamówić w sklepie www.sfd.pl Może i kosztuję trochę więcej niż standardowa w sklepie spożywczym, ale na prawdę warto w nią
zdrowo i aktywniegorzkiej czekolady Masa waniliowa: 250 g margaryny 2 opakowania budyniu waniliowego 500 ml mleka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 olejek spirytusowy waniliowy Dodatkowo: 2 opakowania galaretki o smaku lemoniady 700 ml gorącej wody Przygotowanie: Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Jajka z cukrem ubić na kogel(...)spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy - ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dobrze wymieszać. Galaretka - 2 opakowania galaretki o smaku lemoniady rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć. Przełożenie: Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Na wystudzone ciasto
Ciastka - domowe słodkościMaślany, dwukolorowy kruchy spód, warstwa śmietany i galaretka z jeżynami. Całość utworzyła delikatne, orzeźwiające, pyszne ciasto. Idealne na letnie dni, tym bardziej gdy mamy nadmiar ogrodowych owoców, tak jak u nas... :-) Ten kruchy, maślany spód, choć trudno go kroić widelczykiem- jest twardy, idealnie dopełnił całości. Galaretki najlepiej przygotować sobie na samym początku i odstawić do wystudzenia. Piekłam w tortownicy(...)nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 20 minut na programie z termoobiegiem. Po upieczeniu wyjmujemy formę z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Masa śmietanowa: - 250 ml kremówki - 1/2 galaretki na 500ml wody (u mnie bezbarwna o smaku cytrynowym) Ubijamy kremówkę, do ubitej śmietany dodajemy chłodną (najlepiej lekko już tężejącą) galaretkę (wcześniej rozmieszanej w 125 ml gorącej wody
Smaczne Zdrowe