galaretka - 14130 przepisów (strona:101/942)

Tęczowa galaretka 127

letni, ale zdecydowanie w zimowych klimatach. Bardzo prosty i idealny jeśli mam ochotę na coś słodkiego i lekkiego jak płatek śniegu. Niezbyt świątecznie, ale za to jak smacznie! Zimowa galaretka 1 galaretka niebieska 1 galaretka zielona owoce (brzoskwinie, ananasy, gruszki, winogrona) 200g śmietanki 30% 70g cukru pudru perełki do dekoracji Zieloną galaretkę rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody, schłodzić. Owoce(...)pokroić w kosteczkę i wrzucić do salaterek. Zalać owoce do połowy wysokości salaterki i wstawić do lodówki. Niebieską galaretkę również rozpuścić w 0,5l wrzącej wody i schłodzić. Kiedy zielona galaretka już zastygnie, wlać na wierzch niebieską warstwę i wstawić do lodówki. W czasie, w którym niebieska galaretka zastyga, ubić śmietankę na sztywno, po czym stopniownio dodać cukier puder. Można

Przepysznik - BLW i nie tylko
JABŁECZK IDEALNY 80kcal 185

inną) - jogurt TUTTI jabłko-cynamon 0% (140g) (dostępny w Biedronce, możecie zastąpić innym) -2 jajka - miód 30g SKŁADNIKI NA MASĘ JABŁKOWĄ: -500g startego jabłka -cynamon (ile lubicie:D) - galaretka (ja zrobiłam swoją z herbaty owocowej 5 piramidek  i 45-50g żelatyny) jeśli zrobicie ze zwykłej, cytrynowej DODAJCIE do kaloryczności 280kcal B8 W60 T0 WYKONANIE ZACZYNAMY OD GALARETKI(...)zastygnie żelatyna (ok minuty) zalewamy ją wrzątkiem 2 RAZY WIĘCEJ niż zastygniętej żelatyny i mieszamy DO ROZPUSZCZENIA! 4) Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do herbaty, mieszamy i odkładamy. 5) GDY GALARETKA OSTYGNIE WŁOŻYĆ DO LODÓWKI I OBSERWOWAĆ. MIESZAĆ CO JAKIŚ CZAS! GDY ZACZNIE JUŻ GĘSTNIEĆ CAŁKIEM POWAŻNIE DODASZ JĄ DO JABŁEK. WERSJA SZYBKA: 1) Galaretkę robimy wg instrukcji na opakowaniu, ale ZALEWAMY

fitolarun.blogspot.com
Ciasto brzoskwiniowe. 264

puszki brzoskwiń, która również będzie wymieniona na dole), 1 i 1/2 szklanki zimnej wody, niepełna szklanka cukru , 100 g miękkiego masła. Pianka: 300 ml śmietanki 30% (musi być schłodzona), galaretka ( ja użyłam poziomkowej). Ponadto: puszka brzoskwiń, galaretka o smaku brzoskwiniowym. Przygotowanie: Masa budyniowa: Szklankę wody (250ml) ugotować razem z syropem brzoskwioniowym i cukrem. W połowie szklanki wody wymieszać budynie(...)lodówki. Ja piekłam ciasto stosując drugiej opcji z papierem do pieczenia. Po upieczeniu zdjęłam papier, biszkopt włożyłam do blaszki i nakładając masę budyniową ładnie boki biszkoptu pokryła. Pianka: Galaretkę rozpuścić w połowie wody zalecanej na opakowaniu (u mnie to było 250ml). Ostudzić. Śmietankę ubić i delikatnie stróżką wlewać ostudzoną galaretkę. Galaretka musi być dobrze ostudzona ale nie gęstniejąca. Tak przygotowaną

W kuchni u Moniki
Ptasie mleczko z musem brzoskwiniowym. 165

Składniki: (tortownica o średnicy 25cm. W mniejszej należy zrezygnować z jednej warstwy). puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g), większa puszka brzoskwiń w syropie, 6 galaretek ( ja użyłam: 2 x brzoskwiniowej, 1 x truskawkowej, 1 x agrestowej, 1 x,wiśniowej, 1 x cytrynowej) biszkopty okrągłe. Przygotowanie: Puszkę mleka skondensowanego podzielić na trzy części. Pierwszą galaretkę rozpuścić w 250ml (szklance) wrzątku wody (najlepiej(...)pojemnik z galaretką wstawić do miski z zimną wodą, wtedy szybciej będzie można robić kolejne warstwy) . Schłodzoną galaretkę zmiksować do momentu aż powstanie piana, dodać mleko skondensowane (dalej miksować). Biszkopty wyłożyć na blaszkę i zalać pierwszą warstwę. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować kolejną warstwę, tak samo jak pierwszą tylko z galaretką o innym smaku. Trzecia warstwa to rozpuszczona

W kuchni u Moniki
Biszkopt z malinową pianką i galaretką 171

Składniki na ciasto (na formę 25x35 cm) : 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 6 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Pianka : 2 galaretki malinowe 1 szklanka wody 400 gram smietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo : dowolna ilość malin świeżych lub mrożonych i 3 galaretki malinowe Wykonanie : Oddzielamy białka(...)pieczenia i mąką ziemniaczaną. To wszystko razem mieszamy i dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Trzy galaretki rozpuszczamy w 1200 ml gorącej wody i odstawiamy. Dwie galaretki rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem jak lubimy słodsze to dajemy więcej cukru. Do ubitej

cucinare
Galaretka truskawkowa 161

Ostatnio naczytałam się co zrobić gdy paznokcie się rozdwajają ... poza różnymi suplementami diety w tabletkach polecano żelatynę w postaci np galaretki. Ja za gotowymi galaretkami z torebki nie przepadam chyba, że są dodatkiem do ciasta, więc pomyślałam że zamiast takiej galaretki z torebki zrobię domową galaretkę z owoców. Galaretka z pomarańczy była super - teraz przyszła kolej(...)galaretkę truskawkową, robiłam ją już dwa razy i jest świetna. Do tego bita śmietana wymieszana z serkiem mascarpone i pestki granatu. Obowiązkowy listek melisy lub mięty i przepyszny deser gotowy. Polecam!:) Składniki na 4 porcje : 450 g truskawek mrożonych - w sezonie będę ją robić ze świeżymi 2 pomarańcze pół cytryny 1/3 szklanki cukru (ilość zależy od naszych upodobań

cucinare
Ciasto z musem z soku owocowego i śmietankową pianką (+jak przygotować kiwi, żeby galaretka się ścięła) 177

budyniową. Szybko mieszamy do zgęstnienia. Gorącą masę wylewamy na upieczony wcześniej biszkopt , wyrównujemy. Układamy na wierzchu delicje, lekko dociskając. Składniki na masę śmietanową: - 500 mililitrów śmietanki kremówki 30% - 2 galaretki agrestowe (lub inne, dowolne) - 20 gram cukru pudru Przygotowanie masy śmietanowej:  W 250 mililitrach wrzątku rozpuszczamy 2 galaretki. Przestudzamy je. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i mieszamy z przestudzonymi(...)galaretkami. Wylewamy na zastygnięty mus z soku i wkładamy do lodówki na czas tężenia. Składniki na warstwę galaretki z kiwi: - 1 galaretka agrestowa (lub inna, dowolna) - 5 kiwi - 250 mililitrów wody - 200 gram cukru Przygotowanie warstwy galaretki z kiwi: Kiwi obieramy i kroimy w plasterki. Wodę zagotowujemy z cukrem, tworząc syrop cukrowy. Wrzucamy do płynu kiwi i parzymy przez około

Życie zamknięte w smaku
Torcik na zimno 183

śmietanki 30% (kremówki) 7 łyżeczek żelatyny 8 łyżek cukru pudru  szklanka borówek II warstwa 25 dag twarogu (nie z  wiaderka ) 5 dag masła 1 galaretka np. wiśniowa ( tu dowolność) Na wierzch: 25 dag malin 25 dag borówki 2 galaretki truskawkowe 2 galaretki cytrynowe 1 puszka brzoskwiń WYKONANIE Na początek rozpuszczamy dwie galaretki czerwone i dwie żółte i odstawiamy(...)szklanki gorącej wody.  Warstwę jasną wylewamy na warstwę borówkową. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż  stężeje. W miedzy czasie rozpuszczamy jedną galaretkę w jednej szklance wody, studzimy. Twaróg miksujemy z masłem, dodajemy ostudzoną galaretkę, lekko miksujemy. Masę wylewamy na zastygniętą białą warstwę. Czerwoną galaretkę wylewamy lekko tężejącą na masę serową. Żółtą

W kuchennym oknie Ewy
Sernik z kolorową galaretką 157

serek homogenizowany 500 g · galaretka truskawkowa 1 szt · galaretka cytrynowa 1 szt · galaretka niebieska 1 szt · śmietana kremówka 330 ml · żelatyna fix deserowa 2 szt · cukier waniliowy · biszkopty okrągłe  galaretkę niebieską i żółtą każdą osobno rozpuścić w 1 szklance  gorącej wody i zostawić do stężenia.  Galaretki pokroić w  kostkę. Galaretkę czerwoną rozpuścić w 350 ml wrzątku(...)ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, cały czas miksując dodać porcjami twaróg i żelatynę przygotowaną wg opisu na opakowaniu. Dno wyłożyć biszkoptami, masę delikatnie wymieszać z pociętymi galaretkami i wyłożyć na biszkopty, wyrównać. Wylać zimna galaretkę na wierzch, wstawić do lodówki na parę godzin

Camilla w kuchni
Truskawkowa pokusa 186

również:) Codziennie świeża dostawa truskawek i codziennie milion pomysłów co by tu zrobić...Najchętniej znikają podane w miseczce i posypane cukrem-takie uwielbia moja córka, a mi się zachciało galaretki z truskawką i tak powstał deser iście truskawkowy, bardziej truskawkowo już się nie da:) Łatwy i szybki w wykonaniu, jedyny minus tego deseru to czas oczekiwania - jak to na galaretkę(...)przystało. Składniki: 5 galaretek truskawkowych 400 ml śmietanki kremówki 30% pół szklanki mleka zagęszczonego 2 opakowania cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru 30 dag truskawek Sposób przygotowania: Galaretki rozpuścić w 4 szklakach wody. Ostudzić. Truskawki umyć, drobno pokroić, skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem i cukrem waniliowym i odstawić na chwilę, aby puściły

na moim stole...
Sernik na zimno z musem truskawkowym 234

pyszny, spróbujcie;) Przed podaniem  dekoruję bitą śmietaną  i dowolnymi owocami.  deser podałam na talerzyku z serii MALTA od Porcelana Bogucice okrągłe biszkopty 70 dag truskawek 2 galaretki jabłkowo miętowe (kupisz w KLIK) 1 kg sera mielonego (najlepszy z KLIK) 3 galaretki pomarańczowe + 400 ml wody 2 galaretki agrestowe + 800 ml wody dodatkowo 30 – 40 dag truskawek Tortownicę(...)28cm) wykładam folią aluminiową, dno i boki. Wykładam biszkopciki, jeden obok drugiego. 70 dag truskawek miksuję i przekładam do rondla, doprowadzam do wrzenia. Zdejmuję z palnika i wsypuję galaretki jabłkowo miętowe, dokładnie mieszam i odstawiam do wystudzenia. Galaretki pomarańczowe rozpuszczam w 400 ml gorącej wody i także studzę. W 800 ml wrzątku rozpuszczam agrestowe galaretki. Odstawiam do wystudzenia. Pozostałe truskawki

Takie tam pichcenie
BANANOWY JOGURTOWIEC 166

prostu musicie wypróbować :)) Składniki: (foremka 24cm x 31cm) 2 op. herbatników (u mnie 100g każde) masa bananowa I: 400 gramów  jo gurtu bananowego  2 średnie banany 2 galaretki cytrynowe 200 ml gorącej wody środkowa warstwa zielona: 2 galaretki agrestowe 400ml wody masa bananowa II : 400 gramów jogurtu bananowego 2 średnie banany 2 galaretki cytrynowe 200 ml gorącej wody(...)wierzch: 600 - 700 gramów zielonych winogron 2 galaretki agrestowe 800ml wody Wykonanie: Foremkę wykładamy herbatnikami. Galaretki cytrynowe rozprowadzamy w 200 ml gorącej wody, schładzamy do temperatury pokojowej. Następnie miksujemy ją z jogurtem, dorzucamy banany pokrojone w kosteczkę i  delikatnie mieszamy. Masę wkładamy do lodówki, a kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany wylewamy ją na herbatniki i wstawiamy do lodówki

Walijskie Pichcenie
Sernik cytrynowy z truskawkami 235

Taki serniczek to my lubimy, trzeba czasu aby zastygły galaretki, a później to już idzie szybko.  Efekt nam wynagrodzi czekanie:) Smaki świetnie się komponują.  Lekko kwaskowa masa cytrynowa i słodkie truskawki. Idealnie:)  Deser można podać z bitą śmietaną. 1 kg sera mielonego ( polecam firmowy z KLIK) 3 galaretki cytrynowe + 300 ml wody około 50 -60 dag truskawek(...)galaretki rubinowe + 750 ml wody Biszkopty podłużne  języczki Nasączenie: sok + woda ( około 100 ml)  Najpierw rozpuszczam galaretki. Cytrynowe w 300 ml wrzątku. Dokładnie mieszam i odstawiam aby spokojnie ostygła. Galaretki rubinowe rozpuszczam w 750 ml gorącej wody i także studzę. Dno blaszki (38 x 27 cm) wykładam papierem do pieczenia i wykładam biszkopty. Sok mieszam z wodą

Takie tam pichcenie
Ciasto z truskawkami bez pieczenia 192

deserem ponieważ nie trzeba go piec. Samo przygotowanie nie jest trudne i długie, jednak większość czasu, który jest potrzebny na zrobienie go, spędza w lodówce. Ja użyłam truskawki i galaretki o smaku leśnym do warstwy środkowej oraz galaretki truskawkowej na wierzch. Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm. Składniki: biszkopty ¼ szklanki mocnej herbaty, łyżka spirytusu i sok z cytryny(...)nasączenia biszkoptów 2 dowolne galaretki 1 opakowanie śnieżki 200 ml mleka 3,2% 600 ml (2x300 ml)  wrzątku owoce np. truskawki Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku, zostawić by ostygła i zaczęła tężeć. Herbatę, spirytus i sok z cytryny wymieszać, maczać w nim biszkopty i układać w tortownicy. Śnieżkę ubić z mlekiem. Do ubitej śnieżki cały czas miksując

Mama Gotuje
Jogurotowiec truskawkowy 245

słodkiego.   To dobry czas aby przygotować słodkości na zimno, bo po co dodatkowo nagrzewać mieszkanie ;>  W niedzielę do kawki gościł u mnie jogurtowiec z kolorowymi galaretkami i dużą ilością truskawek. Na tą pogodę deser na zimno sprawdzi się idealnie;)  Składniki: 3 różnokolorowe galaretki szklanka cukru  1/4 szklanki mleka 3 szklanki naturalnego jogurtu(...)szklanki śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru  opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki żelatyny 2 opakowania galaretki truskawkowej około 0.8 dkg truskawek  Wykonanie: Każdą z galaretek rozpuścić w 400 ml gorącej wody, pozostawić do stężenia. Gdy galaretka będzie gotowa pokroić ją w drobną kostkę. Mleko przelać do garnuszka dodać do niego cukier kryształ i cukier waniliowy i podgrzać

Krakowskie smaki Ani

Proponowane wyszukiwania