Lubisz serniki na zimno? Ja uwielbiam! Ten powstał na urodziny mojego brata. Kacper kocha galaretkę, w każdej postaci. Na początku sernik nie zrobił żadnego wrażenia, dopiero po przekrojeniu zobaczyłam jak uśmiecha się jego oko. Przygotuj taki sernik swoim bliskim i zobacz ich uśmiechy na twarzy :) Składniki: 2 galaretki malinowe 0,5 l wrzątku 200 g malin (mogą(...)być mrożone) 1 kostka masła 3 żółtka 2 szklanki cukru pudru 1 kg twarogu półtłustego zmielonego 4 łyżeczki żelatyny 5 łyżek wrzącej wody 2 galaretki malinowe słodzone 700 ml wrzącej wody Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm (wyłóż spód papierem pergaminowym) dopasuj do niej miseczkę (wysokość ok 4 cm średnica
Niezły Młynekpszennej • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Przelożenie: • 800 g serka waniliowego homogenizowanego • 350 ml śmietany 30% • 250 g sera białego trzykrotnie mielonego • 2 galaretki cytrynowe • owoce z puszki: brzoskwinie, ananasy, koktajl owocowy egzotyczny, mandarynki • 3 kolorowe galaretki, np.: cytrynowa, wiśniowa, agrestowa Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników upiec biszkopt według tego przepisu. 2. Biszkopt(...)ostudzić na kratce, a następnie przekroić na dwa blaty. 3. Przygotować 3 kolorowe galaretki. Każdą rozpuścić w 1 szklance wrzątku, wylać na talerz i zostawić do zastygnięcia. 4. Owoce z puszek i świeże pokroić na mniejsze kawałki. Odsączyć. Odłożyć. 5. Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. 6. Rozpuścić w 1 szklance wrzątku 2 galaretki cytrynowe, lekko przestudzić
W mojej kuchniMalinowo-borówkowa rozkosz to biszkopt z galaretką i owocami oblany białą czekoladą. Wypiek, który podarowałabym swojemu mężusiowi, ponieważ uwielbia lekkie i owocowe biszkopty. Poniższe ciasto to przepis niezawodny na spędzenie romantycznego, a zarazem słodkiego wieczoru dla dwojga. Nie od dziś wiadomo, że maliny to afrodyzjaki :) Malinowo-borówkowa rozkosz to wypiek, który pogodzi skłóconych ze sobą małżonków. Wszystkie smaki poniższego(...)duże jajka 4 łyżki drobnego cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka cukru waniliowego Delecta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta masa w środku 2 galaretki malinowe 3 i 1/2 szklanki wrzącej wody ok. 300 g malin 120 g borówek dekoracja 1 tabliczka białej czekolady (100 g) kuleczki zbożowe w różowej skorupce Delecta Biszkopt Białka oddzielić od żółtek
UgotowaćSerniczki z galaretką zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Szybko znikają z talerza zwłaszcza gdy podajemy je dzieciom. Są proste w przygotowaniu i do tego dzięki kolorowym galaretkom fajnie się prezentują. Ten serniczek powstał z tego co miałam pod ręka. Zazwyczaj sernik robię z kilograma sera ale akurat nie miałam tyle więc na to miejsce dałam ubitą śmietankę. Był to bardzo(...)sera mielonego, może być z wiaderka 300 ml śmietanki 30 % 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 4-5 łyżek cukru (jak lubicie bardziej słodkie może dać więcej) 3 dowolne galaretki ( ja dałam czerwoną, żółtą i zieloną) biszkopty do wyłożenia formy Przygotować wcześniej dwie galaretki, ja zrobiłam żółtą i czerwoną. Każdą rozpuścić w szklance gorącej wody i wlać do płaskiego naczynia
Monia miesza i gotujełyżeczki mielonej wanilii - skórka otarta z całej cytryny - szczypta soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cytrynowa pianka: - 2 opakowania śnieżki - 1/2 litra mleka - 350 ml wody - 2 galaretki cytrynowe Galaretka cytrynowa: - 2 galaretki cytrynowe - 700 ml wrzątku Wierzchnia warstwa śmietankowa: - 1/2 litra śmietanki 30 lub 36% - 6 łyżek cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny - 1/4 szklanki wrzątku Dobrej jakości żelatynę(...)pieczenia, wanilią i budyniem, dokładnie miksujemy i przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czas pieczenia 25 do 30 minut w temperaturze 180 C. Wykonanie pianki cytrynowej: 1. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, mieszamy do zupełnego rozpuszczenia, odstawiamy do wystudzenia. 2. Mleko łączymy ze śnieżką, ubijamy wg. przepisu, następnie łączymy z tężejącą galaretką, miksujemy i wylewamy masę na wystudzony biszkopt
Apetyczna babeczkabiszkopty podłużne smak tiramisu 1 opakowanie, masło stopione 15 dag, biszkopty podłużne smak tiramisu 1 opakowanie SERNIK: twaróg wiaderko 1 kg, kawa rozpuszczalna 5 łyżeczek + gorąca woda 1/2 szklanki, galaretka agrestowa 1 opakowanie + żelatyna 1 łyżeczka, wiśnie mrożone 25 dag, cukier wanilinowy Delecta 1 opakowanie, galaretka wiśniowa 1 opakowanie + 1 łyżeczka żelatyny KREM MASCARPONE: serek mascarpone 250 gram, śmietana(...)zimna 150 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, maczek truskawkowy Decorada Delecta 1/2 opakowania, posypka smak owocowy Decorada Delecta 1/2 opakowania 1 opakowanie biszkoptów rozkruszyć w misce, wlać stopione wystudzone masło i ręką połączyć składniki wysoka forma z wysuwanym dnem, śred. 20 cm - 2 opakowanie biszkoptów ułożyć na stojąco wokół rantu, wsypać spód i dokładnie przyklepać dnem szklanki kawę rozpuszczalną zalać
W Mojej Kuchni Lubiętermin do spożycia bywa krótki. Zaczęłam więc myśleć co by tu z nim zrobić...Eureka! Ciasto z Ptasim Mleczkiem! Ciasto jest bardzo ciekawe! Nie tylko Ptasie Mleczko, ale także galaretka i kawowa masa - jednym słowem: musicie go wypróbować! Dla kogo: dla fanów Ptasiego Mleczka dla lubiących ciasta s. Anastazji dla chcących spróbować jak Ptasie Mleczko smakuje w cieście Składniki(...)łyżki mąki pszennej Składniki na masę kawową: 4 żółtka pół szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 34 szklanki mleka 250g miękkiego masła Dodatkowo: 2 sztuki galaretki - myślę, że dobrze o jakimś orzeźwiającym smaku - u mnie żurawinowa ok. 600g Ptasiego Mleczka (1,5 opakowania) - najlepiej waniliowego/śmietankowego polewa czekoladowa Wykonanie ciasta kakaowego: Ubić sztywną pianę
Mania Wypiekaniaszklanki soku pomarańczowego sok z 1/2 cytryny 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 125 g masła 3/4 szklanki wody pianka cytrynowa: 500 g śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wody (do rozpuszczenia galaretki) 2 łyżki cukru pudru skórka z 1 cytryny dodatkowo: ciasteczkowe groszki czekoladowe (typu Maltesersy,Lila Stars Milki albo Malti Keks) 1 galaretka cytrynowa skórka otarta(...)wystudzonego budyniu, miksujemy do otrzymania gładkiego krem. Krem przekładamy na biszkopty. Na nim układamy warstwę groszków czekoladowych ( ja użyłam takich z ciasteczkowym środkiem) Groszki przykrywamy pianką cytrynową. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, a następnie dodajemy do niej tężejącą galaretkę. (ja najpierw łączę odrobinę galaretki ze śmietaną a dopiero potem wlewam
Bon appetit mon amieodmiany jesiennej aż żal było nie kupić ) , z którymi zrobiłam lekki sernik na zimno. Koniecznie musicie go spróbować! AMETYSTOWY SERNIK Z MALINAMI Składniki: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 galaretka ametystowa 200 g malin masa biała: 2 galaretki cytrynowe 1,5 szklanki gorącej wody 2 serki homogenizowane (2x200g) 1 mleko skondensowane niesłodzone 400 g masa fioletowa: 330 ml śmietany(...)galaretka jagodowa 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Masa biała: Galaretki rozrabiamy w 1,5 szklanki gorącej wody, studzimy. Mleko skondensowane ubijamy mikserem do momentu aż dobrze się spieni i zacznie gęstnieć. Do spienionego mleka dodajemy po łyżce serka, a na końcu łączymy z całkowicie ostudzoną i lekko tężejącą galaretką. Masa fioletowa: Galaretkę jagodową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody
Bon appetit mon amietruskawkowo- kokosowy. Spód wkładki kokosowej: 100 g wiórków kokosowych 30 g cukru pudru 40 ml śmietany kremówki 30 g masła Łyżka mąki kokosowej Ptasie mleczko: 100 ml mleka kokosowego Galaretka niebieska wieloowocowa Galaretka truskawkowa 0,5 kg dowolnych truskawek świeżych lub mrożonych 1 opakowanie galaretki truskawkowej Dodatkowo: pierścienie cukierniczo-kucharskie Przygotowanie: Spód wkładki kokosowej: Do miski wsypujemy kokos, mąkę kokosową(...)składniki i jeszcze chwilę mieszamy na małym ogniu. Masę kokosową pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wykładamy nią równomiernie dno obręczy. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce. Ptasie mleczko: Galaretkę przygotowujemy w 0,5 szklanki wrzątku. Mleko kokosowe ubijamy a następnie dodajemy tężejącą galaretkę niebieską i przekładamy do naszych obręczy. Galaretka truskawkowa: Galaretki rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, dokładnie
Podróż w kulinariaMoja córeczka, jak chyba większość dzieci, uwielbia kolorowe galaretki. Ciągle grzebie w szufladzie z produktami do pieczenia w poszukiwaniu nowych kolorów galaretek. Robimy je dość często, dlatego trochę znudziły się jej klasyczne kostki podane w pucharku, dlatego dla odmiany zrobiłyśmy ten deser w formie małych babeczek. Pracy przy tym tyle co nic a radocha dziecka ogromna! Składniki: 1 opakowanie galaretki(...)malinowej 1 opakowanie galaretki niebieskiej 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36% 2 szklanki wrzątku Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą osobno. Kremówkę ubić. Podzielić na połowę i przełożyć do osobnych miseczek. Kiedy galaretki wystygną, z każdej odlać połowę i wymieszać z kremówką. Do foremek na babeczki wlewać galaretki na zmianę z tymi wymieszanymi ze śmietanką. Odstawić do stężenia. Aby łatwiej wyciągnąć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJeżeli znudził się Wam tradycyjny karp w galarecie to zachęcam do przygotowania rybnych tymbalików. To takie małe porcje galaretek z kawałkami ryby oraz warzyw. Idealnie sprawdzą się na rodzinne przyjęcie jak i Sylwestra. Świetnie smakują skropione sokiem z cytryny. Składniki*: wywar 4 kawałki karpia (ja wykorzystałam 2 dzwonki i 2 ogony) 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście(...)minut. Mięso z ryby musi zmienić kolor na biały. Przygotowany wywar wraz z kawałkami karpia ostudzić. Następnie wyjąć wszystkie warzywa i kawałki ryby. Klarowanie wywaru i przygotowywanie galaretki Odlać 1,5 l wywaru. Posmakować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Następnie wlać do niego roztrzepane jajko wraz z łyżeczką octu. Wywar gotować na średnim ogniu tak długo, aż utworzy
Ugotowaćdojrzewają latem, i które akurat miałam pod ręką, czyli czereśnie, maliny i wiśnie (i dosłownie kilka sztuk poziomek). Uważam, że ich połączenie było strzałem w 10! Wraz z malinową galaretką, masą serowo-jogurtową i słonym spodem tworzą prawdziwą orzeźwiającą, lekką, owocową bombę! Do galaretki możecie dodać też inne owoce np. borówki i jagody, w dowolnych proporcjach. Składniki: Spód: 3/4 szklanki(...)cukru 2 szklanki (ok. 200 g) rozgniecionych paluszków lub precelków Masa serowo-jogurtowa: 350 g twarogu na serniki 350 ml jogurtu greckiego 1 szklanka cukru 3 łyżeczki żelatyny (czubate) Galaretka z owocami: 350 g czereśni 100 g wiśni 100 g malin 2 galaretki malinowe (może być też wiśniowa lub truskawkowa) rozpuszczone w 800 ml wody Wykonanie: Spód: Paluszki (lub precelki
MyCookBook.plśmietankowa z mascarpone . Składniki: 300ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Do ubitej na sztywno śmietanki dodajemy cukier puder i mascarpone. Całość dokładnie mieszamy. Galaretka agrestowa. Zawartość torebki z galaretką rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Pozostawiamy do ostygnięcia. Masa śmietankowa z białą czekoladą. Składniki: 300ml śmietanki 30% 200g białej czekolady Sposób wykonania: Białą czekoladę(...)roztapiamy w łaźni wodnej i pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z czekoladą dokładnie mieszając. Galaretka truskawkowa z nalewką z czerwonej porzeczki. Zawartość torebki z galaretką rozpuszczamy w 300ml gorącej wody. Po ostygnięciu dodajemy 100ml nalewki z czerwonej porzeczki albo jakiegoś innego alkoholu. Dekoracja wierzchu i boków: 250ml śmietanki 30% 1 łyżka żelatyny 2 łyżki cukru pudru
Kuchnia Pani Wiosnylodówce zalegało mi kilka jogurtów owocowych, więc przerobiłam je na deser z galaretką. Taki deser przygotujecie łatwo i bez wielkiego nakładu pracy. Można do niego wrzucić ulubione owoce lub wzbogacić bitą śmietaną. Składniki: 200 g jogurtu brzoskwiniowego 200 g jogurtu truskawkowego 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka rubinowa garść czerwonych winogron garść malin 1 małe jabłko(...)duży banan 1 kubeczek serka homogenizowanego waniliowego Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody w odstępach co pół godziny w kolejności: brzoskwiniowa, pomarańczowa, rubinowa. Galaretkę brzoskwiniową wystudzić i wymieszać z jogurtem brzoskwiniowym. Wylać do pięciu pucharków i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje w pucharkach ułożyć połówki winogron, plasterki banana i jabłko pokrojone w kostkę. Zalać pomarańczową galaretką i wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia