Zapraszam Was na pyszne ciasto! Jest to połączenie kakaowego, wilgotnego spodu, słodkiej sernikowej masy na zimno oraz galaretki i owoców. Spód murzynkowy nie tylko świetnie smakuje, ale też daje okazję do wspólnej zabawy w pieczenie. Dużo tutaj mieszania, które dzieci uwielbiają, a do którego można je zachęcać. Sprawdzanie czy masa jest smaczna, czy dostatecznie ostygła, w końcu mieszanie(...)jeszcze świetną zabawą:) Samo ciasto, choć nie jest skomplikowane, z pewnością warto rozłożyć sobie na dwa/trzy dni – zwłaszcza jeśli dysponujemy tylko jedną tortownicą;) Czas oczekiwania na stężenie galaretki oraz przygotowanie i przestudzenie ciasta są najbardziej czasochłonnym zajęciem. Za to masa serowa jest błyskawiczna do zrobienia – miksujemy jedynie twaróg ze słodkim mlekiem skondensowanym, a następnie usztywniamy to żelatyną. Pozostaje
Smaki Na TalerzuOdwrócony jogurtowiec truskawkowy z galaretką i jeszcze z dodatkowymi truskawkami, których nigdy za mało. Wygląda tak apetycznie, że nie można oderwać od niego wzroku (przynajmniej na mnie tak działa😁). Przygotowanie jest banalnie proste, nie wymaga dużej ilości składników, a koszt całkowity to maksymalnie 10 zł. Truskawki możecie zastąpić innymi owocami np. malinami. Wszystko zależy od Waszych upodobań. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Smaku nie jestem w stanie opisać, bo jest genialny! Specjalnie do tego przepisu nie użyłam zwykłej galaretki, tylko nie dość, że bez cukru to jeszcze wzbogaconą liofilizowaną truskawką! Co daje dodatkowy aromat i wyczuwalne cząsteczki truskawek. Galaretkę możecie zamówić w sklepie www.sfd.pl Może i kosztuję trochę więcej niż standardowa w sklepie spożywczym, ale na prawdę warto w nią
Zdrowie i pysznie na talerzuSkładniki: * jogurt grecki 500 g * galaretki 5 ( 2 szt. galaretek cytrynowych oraz 3 galaretki innego smaku) * woda 1,25 l Przygotowanie: 3 galaretki wsypać do oddzielnych głębiach talerzy. Każdą rozpuścić w 250 ml wrzącej wody. Odstawić do wystudzenia a następnie włożyć do lodówki aby stężał. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml wrzącej wody i odstawić do wystudzenia ( galaretka(...)być wystudzona ale nie tężejąca. W oddzielnej misce miksujemy przez chwilę jogurt grecki ( dzięki temu będzie bardziej puszysty). Wlewamy do niego płynną wystudzoną galaretkę cytrynową. Z lodówki wyjmujemy 3 galaretki wyciągamy z talerzy i kroimy w kostki. Następnie przekładamy je do miski z jogurtem. Całość przelewamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej
Kulinarne przygodySkładniki: Ciasto szpinakowe: 450g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 5 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 1/2 szklanki wody Masa śmietanowa: 500ml śmietany 30% 200g mascarpone 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 galaretka brzoskwiniowa Dekoracja: kilka kostek czekolady płatki migdałowe lukier biały brzoskwinie(...)brzoskwiniowy: Brzoskwinie z puszki pokroić na mniejsze części przełożyć do garnka, wlać sok z brzoskwiń i wodę. Gotować kilka minut, następnie zblendować do postaci musu i wsypać galaretki. Całość dokładnie wymieszać do momentu rozpuszczenia galaretek (nie gotować). Pozostawić do wystudzenia. 3. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, pozostawić do stężenia. Po tym czasie galaretkę pokroić
Szalona Kuchnia EwelinySzybki, lekki i pyszny sernik bez pieczenia na spodzie z biszkoptów, środek to mascarpone, serek homogenizowany i śmietanka 30% do tego galaretki i wierzch borówka amerykańska, delicje i galaretka przeźroczysta (krystaliczna). Torcik znikał szybciutko, bo w domu mam kilku fanów takich właśnie lekkich deserów. Polecam, bo warto zrobić :-) Miłego piątku :-) Tortownica: 23 cm Składniki: 300 g śmietanki(...)serka homogenizowanego u mnie truskawkowy 250 g serka mascarpone 2 galaretki u mnie również krystaliczna o smaku cytrynowym Dodatkowo: delicje u mnie smak truskawkowy borówka amerykańska 1 galaretka krystaliczna u mnie truskawka/wanilia biszkopty okrągłe 1. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, ja dodatkowo boki owinęłam folią spożywczą. Na spodzie wykładamy biszkopty okrągłe. Odstawiamy. 2. Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy
kruche babeczkiprzez mamę! Już niedługo sami będziecie rozpoznawać które są te moje, a które mojej mamci. Jak już Wam pisałam Ona zdecydowanie bardziej woli ciasta takie piankowe, z owocami i galaretkami, a ja wręcz przeciwnie! Dziś przygotowała dla Was znane i lubiane ciacho znane pod nazwą JAJKO SADZONE. Lekkie , delikatne, przypominające puszyste ptasie mleczko, z dodatkiem moreli. Bardzo łatwe do zrobienia(...)szybkie! Jest świetnym pomysłem na lato – wspaniale orzeźwia, a jednocześnie zaspokaja zachciankę na słodkości. Polecam! SKŁADNIKI: * biszkopty podłużne – 200 g * ser biały 3xmielony – 1 kg * galaretka cytrynowa – 2 op * cukier puder – 3-4 łyżki * śmietana 30% słodka – 300 ml * gorąca woda – 500 ml DODATKOWO: * galaretka przezroczysta – 2 op * gorąca woda
Ostra na Słodkoefekt zniewalający. Już kiedyś podobny deser zrobiłam i przepis znalazł się na blogu, wtedy wykorzystałam jogurt naturalny i żelatynę. Tym razem zrobiłam wersję bardziej kolorową, z wykorzystaniem samych galaretek, jogurtu greckiego oraz pysznych herbatników black od firmy Cukry Nyskie. Składniki: 400 g jogurtu greckiego 4 galaretki o różnych smakach 2 galaretki przeźroczyste, takie same lub inne kilka truskawek na wierzch(...)dekoracji herbatniki od Cukry Nyskie, tym razem użyłam black Przygotowanie: Cztery kolorowe galaretki rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Studzimy, czekamy aż stężeją. Po 2 godzinach rozpuszczamy następne 2 galaretki, pierwszą przeźroczystą w 400 ml wody i zostawiamy do powolnego wystudzenia się, a drugą rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, po przestudzeniu mieszamy z jogurtem greckim
Życie zaczyna się w kuchnizawsze wychodzi, więc zachęcam do zrobienia. Składniki: biszkopt 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej pianka 500 ml śmietany 36% 2 galaretki (cytrynowa, wiśniowa) dodatkowo 2 galaretki brzoskwiniowe 1 banan 1 pomarańcza kilka truskawek Wykonanie: Mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania stopniowo wsypać cukier . Gdy piana(...)mąkę i delikatnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 25x25 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez około 20 minut. Wystudzić. Galaretkę wiśniową rozpuścić w szklance wody, wystudzić. 250 ml śmietany ubić na sztywno, następnie wlać zimną ale jeszcze płynną galaretkę. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wylać na biszkopt, wstawić
magiczna kuchnia Kasiwiec i zrobiłyśmy z dziewczynkami sernik na zimno. I tym właśnie deserem oficjalnie rozpoczynamy sezon na ciasta bez pieczenia i zimne desery. Nareszcie ! *tortownica 26 cm Składniki: 2 opakowania galaretki cyrtynowej 4 opakowania galaretki truskawkowej 2 opakowania galaretki krystalicznej 1 kg serka na sernik ( z wiaderka) 3/4 szklanki cukru szklanka mleczka zagęszczonego niesłodzonego (takiego do kawy) 600 g truskawek(...)żółtka Galaretki rozpuścić: cytrynowe razem w 1/2 szklanki wrzątku, dwie truskawkowe w 1/2 szklanki wrzątku, pozostałe dwie truskawkowe w 1/2 litra wrzątku, krystaliczne w 1/2 litra wrzątku. Odstawić do wystygnięcia. Metalową miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijać na parze, powoli dosypując cukier aż masa będzie jasna, gęsta i puszysta. Zdjąć z pary, dodać ser, zmiksować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatego typu deserów. Tortownica na chwilę obecną dostępna jest do kupienia w sklepie internetowym Tarka i Miarka w promocyjnej cenie. Jeśli jesteście nią zainteresowani kliknijcie TUTAJ . 5 różnokolorowych galaretek 600 g śmietany 18% (ja wybrałam gęstą, kwaśną) 600 g kefiru 9 łyżek cukru 25 g żelatyny 1 op. okrągłych biszkoptów Kefir i kwaśna śmietana powinny być w temperaturze pokojowej. Każdą(...)galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do całkowitego stężenia (najlepiej w dużych, płaskich naczyniach). Gdy galaretki stężeją, kroimy każdą z nich w małą kostkę. W misce łączymy śmietanę, kefir oraz cukier. Żelatynę zalewamy taką ilością zimnej wody, by nieco ją „przykryła”. Odstawiamy do napęcznienia, a następnie krótko podgrzewamy na małym ogniu (tylko do rozpuszczenia). Do rozpuszczonej
Smaki Na Talerzużyciu ale na pewno nie ostatni. Polecam 😀 Ciasto: 100 g masła 50 g cukru pudru cukier waniliowy 4 żółtka 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka: 500 g malin mrożonych Hortex lub świeżych 2 galaretki malinowe Krem: 500 ml śmietanki 30 %, schłodzonej 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 2 łyżeczki żelatyny Beza(...)zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto przełożyć na blaszkę i piec 30-45 minut w 180 do złotego koloru. Przygotowanie galaretki: 2 galaretki malinowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Następnie dodać zamrożone maliny, wymieszać i schłodzoną galaretkę włożyć do lodówki (jeśli dodajemy świeże maliny, galaretkę najpierw należy przestudzić
Słodka Strefaniepełna garść orzechów włoskich - 2 łyżki rodzynek - 7 suszonych fig - 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej - 1 tabliczka białej czekolady - 1 tabliczka mlecznej czekolady - 1 tabliczka czekolady karmelowej - 1 cytrynowa galaretka - 1 truskawkowa galaretka - 1 pomarańczowa galaretka - 1 malinowa galaretka - 3 łyżki mieszanki owoców egzotycznych w puszce. - 2 polewy krówkowe - 1 polewa czekoladowa - 1 łyżeczka masła - wiórki czekoladowe - posypka truskawkowa Sposób(...)mąką. Resztę mleka gotujemy, rozpuszczając w nim 7 łyżek cukru. Po zagotowaniu wlewamy wcześniej przygotowaną miksturę i przygotowujemy budyń. Dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy do ostygnięcia. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. 1 szklanka wody na galaretkę i odstawiamy w chłodne miejsce. Masło ucieramy z wodą różaną. Dodajemy partiami schłodzony budyń, wciąż miksując. Powstałą gładką masę dzielimy
DominikaDolcitruskawek mrożonych 100 ml śmietany 30% 6 - 7 łyżek cukru 1/2 szklanki cukru pudru (ilość dostosować do stopnia kwaśności sera) 2 łyżki soku z cytryny 2 galaretki truskawkowe Bita śmietana: 400 ml śmietany 30% (schłodzić) 1/2 szklanki cukru pudru laska wanilii 1 łyżka żelatyny w proszku (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 150 g herbatników Odmierzałam: szklanka - 250 ml, łyżka(...)cukrem i sokiem z cytryny. Gotować do czasu, aż będą miały jednolity kolor i nie będzie widocznych surowych truskawek. Po ugotowaniu truskawki zdjąć z palnika, wsypać do nich galaretki i mieszać do całkowitego ich rozpuszczenia (nie gotować). Masę wystudzić, ale pilnować, aby nie stężała. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, następnie miksować dodając po łyżce ser, a pod koniec stopniowo
Kuchcik gotujeMoja wersja słynnego już ciasta, zresztą bardzo dobrego, płatki migdałowe zastąpiłam wiórkami kokosowymi a krem zyskał likier, kruchy spód, galaretka z malin, puszysta śmietanowa pianka i słodycz bezy to sprawia, że ciasto nie ma sobie równych, znika w zastraszającym tempie. W wersji letniej proponuję zrobić również z truskawkami. Wydaje się skomplikowane a tak naprawdę to nic trudnego. Poezja(...)waniliowego 1 pełna szklanka mąki pszennej 10 dag masła Krem śmietanowo-kokosowy: 500 g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 50 ml likieru kokosowego 4 listki /łyżeczki żelatyny Galaretka z malinami: 1/2kg malin świeżych lub mrożonych 3 galaretki malinowe Dr.Oetker 3 szklanki wody Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki białych wiórek kokosowych Wykonanie ciasta: Ciasto
Wanilia i KardamonCiasto bananowe bez pieczenia z galaretką cytrynową, mascarpone i wiórkami kokosowymi, na pysznym spodzie biszkoptowo-kokosowym, to jedno z tych ciast, które nie może się nie udać. Nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych a jedynie odrobiny cierpliwości. Jest smaczne, orzeźwiające i bardzo proste w przygotowaniu. składniki na tortownicę 26 cm 150 g biszkoptów 200 g wiórków kokosowych 150 g rozpuszczonego(...)masła 4 duże banany 2 opakowania galaretki cytrynowej 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru 1 opakowanie śmietan – fixu przepis Biszkopty miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej. Do miski wsypujemy zmiksowane ciastka, dodajemy 100 g wiórków kokosowych, wlewamy rozpuszczone masło i całość dokładnie mieszamy łyżką. Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy
Smakowite Dania