Kolorowa pianka z owocami i galaretką 264zawsze wychodzi, więc zachęcam do zrobienia. Składniki: biszkopt 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej pianka 500 ml śmietany 36% 2 galaretki (cytrynowa, wiśniowa) dodatkowo 2 galaretki brzoskwiniowe 1 banan 1 pomarańcza kilka truskawek Wykonanie: Mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania stopniowo wsypać cukier . Gdy piana(...)mąkę i delikatnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 25x25 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez około 20 minut. Wystudzić. Galaretkę wiśniową rozpuścić w szklance wody, wystudzić. 250 ml śmietany ubić na sztywno, następnie wlać zimną ale jeszcze płynną galaretkę. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wylać na biszkopt, wstawić
magiczna kuchnia Kasi
truskawkowy sernik na zimno 252wiec i zrobiłyśmy z dziewczynkami sernik na zimno. I tym właśnie deserem oficjalnie rozpoczynamy sezon na ciasta bez pieczenia i zimne desery. Nareszcie ! *tortownica 26 cm Składniki: 2 opakowania galaretki cyrtynowej 4 opakowania galaretki truskawkowej 2 opakowania galaretki krystalicznej 1 kg serka na sernik ( z wiaderka) 3/4 szklanki cukru szklanka mleczka zagęszczonego niesłodzonego (takiego do kawy) 600 g truskawek(...)żółtka Galaretki rozpuścić: cytrynowe razem w 1/2 szklanki wrzątku, dwie truskawkowe w 1/2 szklanki wrzątku, pozostałe dwie truskawkowe w 1/2 litra wrzątku, krystaliczne w 1/2 litra wrzątku. Odstawić do wystygnięcia. Metalową miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijać na parze, powoli dosypując cukier aż masa będzie jasna, gęsta i puszysta. Zdjąć z pary, dodać ser, zmiksować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Śmietanowiec z galaretką 3195tego typu deserów. Tortownica na chwilę obecną dostępna jest do kupienia w sklepie internetowym Tarka i Miarka w promocyjnej cenie. Jeśli jesteście nią zainteresowani kliknijcie TUTAJ . 5 różnokolorowych galaretek 600 g śmietany 18% (ja wybrałam gęstą, kwaśną) 600 g kefiru 9 łyżek cukru 25 g żelatyny 1 op. okrągłych biszkoptów Kefir i kwaśna śmietana powinny być w temperaturze pokojowej. Każdą(...)galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do całkowitego stężenia (najlepiej w dużych, płaskich naczyniach). Gdy galaretki stężeją, kroimy każdą z nich w małą kostkę. W misce łączymy śmietanę, kefir oraz cukier. Żelatynę zalewamy taką ilością zimnej wody, by nieco ją „przykryła”. Odstawiamy do napęcznienia, a następnie krótko podgrzewamy na małym ogniu (tylko do rozpuszczenia). Do rozpuszczonej
Smaki Na Talerzu
Maliny pod chmurką 269życiu ale na pewno nie ostatni. Polecam 😀 Ciasto: 100 g masła 50 g cukru pudru cukier waniliowy 4 żółtka 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka: 500 g malin mrożonych Hortex lub świeżych 2 galaretki malinowe Krem: 500 ml śmietanki 30 %, schłodzonej 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 2 łyżeczki żelatyny Beza(...)zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto przełożyć na blaszkę i piec 30-45 minut w 180 do złotego koloru. Przygotowanie galaretki: 2 galaretki malinowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Następnie dodać zamrożone maliny, wymieszać i schłodzoną galaretkę włożyć do lodówki (jeśli dodajemy świeże maliny, galaretkę najpierw należy przestudzić
Słodka Strefa
Ciasto Ambasador. 152niepełna garść orzechów włoskich - 2 łyżki rodzynek - 7 suszonych fig - 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej - 1 tabliczka białej czekolady - 1 tabliczka mlecznej czekolady - 1 tabliczka czekolady karmelowej - 1 cytrynowa galaretka - 1 truskawkowa galaretka - 1 pomarańczowa galaretka - 1 malinowa galaretka - 3 łyżki mieszanki owoców egzotycznych w puszce. - 2 polewy krówkowe - 1 polewa czekoladowa - 1 łyżeczka masła - wiórki czekoladowe - posypka truskawkowa Sposób(...)mąką. Resztę mleka gotujemy, rozpuszczając w nim 7 łyżek cukru. Po zagotowaniu wlewamy wcześniej przygotowaną miksturę i przygotowujemy budyń. Dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy do ostygnięcia. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. 1 szklanka wody na galaretkę i odstawiamy w chłodne miejsce. Masło ucieramy z wodą różaną. Dodajemy partiami schłodzony budyń, wciąż miksując. Powstałą gładką masę dzielimy
DominikaDolci
Sernik truskawkowy bez pieczenia 215truskawek mrożonych 100 ml śmietany 30% 6 - 7 łyżek cukru 1/2 szklanki cukru pudru (ilość dostosować do stopnia kwaśności sera) 2 łyżki soku z cytryny 2 galaretki truskawkowe Bita śmietana: 400 ml śmietany 30% (schłodzić) 1/2 szklanki cukru pudru laska wanilii 1 łyżka żelatyny w proszku (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 150 g herbatników Odmierzałam: szklanka - 250 ml, łyżka(...)cukrem i sokiem z cytryny. Gotować do czasu, aż będą miały jednolity kolor i nie będzie widocznych surowych truskawek. Po ugotowaniu truskawki zdjąć z palnika, wsypać do nich galaretki i mieszać do całkowitego ich rozpuszczenia (nie gotować). Masę wystudzić, ale pilnować, aby nie stężała. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, następnie miksować dodając po łyżce ser, a pod koniec stopniowo
Kuchcik gotuje
Malinowa chmurka z kokosem 991Moja wersja słynnego już ciasta, zresztą bardzo dobrego, płatki migdałowe zastąpiłam wiórkami kokosowymi a krem zyskał likier, kruchy spód, galaretka z malin, puszysta śmietanowa pianka i słodycz bezy to sprawia, że ciasto nie ma sobie równych, znika w zastraszającym tempie. W wersji letniej proponuję zrobić również z truskawkami. Wydaje się skomplikowane a tak naprawdę to nic trudnego. Poezja(...)waniliowego 1 pełna szklanka mąki pszennej 10 dag masła Krem śmietanowo-kokosowy: 500 g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 50 ml likieru kokosowego 4 listki /łyżeczki żelatyny Galaretka z malinami: 1/2kg malin świeżych lub mrożonych 3 galaretki malinowe Dr.Oetker 3 szklanki wody Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki białych wiórek kokosowych Wykonanie ciasta: Ciasto
Wanilia i Kardamon
Ciasto bananowe bez pieczenia + film 203Ciasto bananowe bez pieczenia z galaretką cytrynową, mascarpone i wiórkami kokosowymi, na pysznym spodzie biszkoptowo-kokosowym, to jedno z tych ciast, które nie może się nie udać. Nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych a jedynie odrobiny cierpliwości. Jest smaczne, orzeźwiające i bardzo proste w przygotowaniu. składniki na tortownicę 26 cm 150 g biszkoptów 200 g wiórków kokosowych 150 g rozpuszczonego(...)masła 4 duże banany 2 opakowania galaretki cytrynowej 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru 1 opakowanie śmietan – fixu przepis Biszkopty miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej. Do miski wsypujemy zmiksowane ciastka, dodajemy 100 g wiórków kokosowych, wlewamy rozpuszczone masło i całość dokładnie mieszamy łyżką. Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy
Smakowite Dania
Galaretka z czerwonego barszczu 249Barszczem można się delektować nie tylko w formie płynnej i na gorąco. Proponuję przygotowanie barszczu w formie galaretki. Barszcz na zimno i w zestalonej formie kompletnie nic nie traci na smaku, a na pewno zaskakuje formą i kolorem. Galaretkę możesz przygotować na dwa sposoby, wykorzystać żelatynę lub naturalny agar-agar. Galaretka z agarem zachwyci i wegetarian i wegan. Galaretki(...)przygotowałam w ramach poświątecznego recyklingu na bazie barszczu wigilijnego. To najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny ze wszystkich barszczy, dlatego galaretka jest pyszna! Po przepis na barszcz zapraszam tutaj . Myślę, że przygotowana na tradycyjnym, czystym barszczu na wędzonce będzie równie smaczna (przepis znajdziesz tutaj ). Czerwone galaretki to świetna przystawka i pięknie będą się prezentować w każdym zimnym bufecie! Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CIASTO PIERNIKOWO-PORZECZKOWE Z  KREMEM 171szklanki cukru ½ laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego 200g masła w temperaturze pokojowej Krem śmietanowy: 500ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 2x śmietan fix (pominęłam) Dodatkowo: 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki + 2 ½ szklanki wrzątku 1 słoik dżemu porzeczkowego (280-300g) Polewa: 170g czekolady 3 łyżki masła Wykonanie: Biszkopt: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, partiami(...)białości, następnie partiami dodajemy zimny budyń, miksujemy aż uzyskamy gładki krem, odstawiamy Krem śmietanowy: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ( można dodać dodatkowo śmietan fix ) Warstwa galaretki: 2 galaretki rozpuszczamy w 2 ½ szklanki gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia zimną galaretkę mieszamy z dżemem porzeczkowym, odstawiamy do lekkiego stężenia Polewa: połamaną czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Słodkie zapomnienie
Pasztet z kaczki z galaretką winno-żurawinową 248ponieważ został on zjedzony bardzo szybko i wszystkim smakował, postanowiłam przygotować jeszcze jeden. Tym razem jednak chciałam bardziej zaszaleć. Bardzo często będąc w różnych delikatesach widywałam pasztety z galaretką i za każdym razem mówiłam sobie, że kiedyś taki zrobię. W końcu nadszedł ten czas: Moją inspiracją była suszona żurawina otrzymana od firmy Helio . Idąc tym tropem doszłam do wniosku(...)pasującym do żurawiny jest kaczka. Zachęcam Was do wypróbowania tego pasztetu. Jest o wiele lepszy niż te sklepowe, a jego przygotowanie wcale nie jest trudne 😉 Pasztet z kaczki z galaretką winno-żurawinową Składniki: kaczka o wadze około 1,5 – 2 kg 200 g wątróbki drobiowej 100 ml czerwonego wina wytrawnego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 średniego korzenia selera
PatiGotuje
Bananowiec na biszkopcie 239Bananowiec to jedno z ulubionych ciast mojego męża. Tym razem zrobiłam za wysoki biszkopt w stosunku do masy i galaretki, ale i tak ciasto było pyszne i już zbliża się ku końcowi :-) Przed podaniem polecam go dobrze schłodzić w lodówce. Zapraszam na przepis 😊 Składniki (tortown ica 26 cm): biszkopt: jajka 5 szt, mąka pszenna 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana(...)szklanki, cukier 3/4 szklanki, cukier waniliowy 1 łyżka, masa: banany 4 szt, galaretka cytrynowa 1 szt, masło 200 g, cukier puder 7 łyżek, dodatkowo: galaretka cytrynowa 2 szt, banany 2 szt, śnieżka w proszku 1 opakowanie, mleko lub śmietanka 3/4 szklanki, Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier kryształ oraz cukier waniliowy
kulinarne odsłony pati
Sernik kokosowy z ananasem 219łatwy do przygotowania sernik kokosowy z ananasem bez pieczenia. Sernik jest przyjemnie wilgotny i niezbyt słodki, więc nawet osoby liczące kalorie śmiało mogą po niego sięgnąć. Ananas z galaretką świetnie smakuje z wiórkami kokosowymi dodanymi do sera. Sernik na zimno jest lekkim, kremowym i delikatnie orzeźwiającym deserem. Przygotowanie sernika kokosowego bez pieczenia jest naprawdę bardzo proste i gdyby nie czekanie(...)serka mascarpone 1 szklanka cukru pudru 100 g wiórków kokosowych 100 - 150 ml mleka 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka cukru z wanilią 30 g żelatyny w proszku Galaretka z ananasem: 1 świeży ananas (może być również w puszce) 6 łyżek cukru trzcinowego 1 łyżka soku z limonki 2 galaretki cytrynowe lub 2 łyżki żelatyny Spód do sernika
Kuchcik gotuje
Gerbera 3D w galaretce na spodzie z serka z wanilią 237Przezroczysta galaretka a w niej gerbera, która również wykonana jest z galaretki Spód to zmiksowany twaróg z wanilią, kremówką i żelatyną. Całość tworzy niezwykle smaczny i efektowny deser. Idealny na specjalne okazje np. walentynki lub urodziny. Goście na pewno będą zachwyceni. Gerberę zrobiłam za pomocą strzykawki z igłą. Może wydawać się to bardzo skomplikowane, ale tak na prawdę wcale takie(...)jest. Jeżeli sposób wykonania deseru nie wytłumaczyłam dość klarownie, to zachęcam do obejrzenia mojego filmiku Składniki (na 4 porcje) : 2 galaretki przezroczyste „Winiary” Gerbera: 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% 1/3 szklanki mleka 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki żelatyny barwniki spożywcze: różowy, czarny Sernikowy spód: 250 g zmielonego twarogu 1 szklanka śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru
Oryginalny smak
Sernik kokosowy z nektarynką i galaretką kryształową. 267Kolejny trzeci już sernik pieczony w całkiem nowym wydaniu. Tym razem prócz kremowej konsystencji samej masy serowej będzie świeża nektarynka, słynna niewidzialna-przeźroczysta galaretka oraz kokos. To też kolejny sernik do którego zrobienia użyłam margaryny do pieczenia zamiast masła. Wyszło smacznie i prosto a jakże efektownie. Wybaczcie jakość zdjęć, ale na szybko improwizowałam, wykorzystując elementy które wzięłam ze sobą(...)formie jest również bardzo podzielne. Co do połączenia smaków, to nie mam zbyt wielu sugestii , bo słodycz nektarynki wpasowuje się w kokosowy klimat masy, a dla kontrastu cytrynowa orzeźwiająca galaretka nadająca dodatkowej faktury. Nowości na półkach sklepowych, to wszelkiego rodzaju przeźroczyste galaretki, które pozwalają na uzyskanie ciekawego efektu lustra. U mnie kryształowa od dr Oetkera Zapraszam. Składniki
vaniliowoczekoladowa