Deser truskawkowy to lekkie ciacho łączące w sobie śmietankę,galaretkę z truskawek i prze smaczne owoce świeżych truskawek. Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, chociaż prawda jest taka że u nas akurat się już kończy. Ja bardzo chętnie latem właśnie sięgam po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu smakołyk proponuję(...)tygodniu w akcji "Ciasto na niedzielę". Moja galaretka została zrobiona z kompotu truskawkowego i żelatyny. Ale śmiało możecie użyć galaretki truskawkowej. Składniki na galaretkę truskawkową: 400 gram truskawek 1 opakowanie żelatyny na 500 ml wody i 100 ml wrzątku 400 ml kompotu truskawkowego z zeszłorocznych przetworów (bez truskawek) 2 łyżki cukru Składniki na krem: 300 ml śmietanki 30%, koniecznie zimnej
Życie zaczyna się w kuchniSzybki przepis na deser. Wafle z lekką pianką czyli galaretki z kremówką. Polecam! Składniki : * 2 suche wafle * 3 różne galaretki * 400ml śmietany kremówki Przygotowanie : Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Wystudzić. 200ml kremówki ubić, dolewać galaretkę i całość wymieszać. Wylać na wafel. Drugą galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, przestudzić i wylać na masę. Trzecią galaretkę rozpuścić w szklance(...)wrzątku. Wystudzić. 200ml kremówki ubić, dolewać galaretkę i całość wymieszać. Wylać na galaretkę. Przykryć masę drugim waflem. Można obciążyć ciasto deską. Odstawić na dwie godziny do lodówki. Pokroić na kwadraty
Magiczne Życie MartyCiasto kolorowe, wesołe i radosne. Idealne do rozpogodzenia jesiennej, deszczowej aury, ale świetnie sprawdzi się również i w lecie, współgrając z jego ciepłym, słonecznym nastrojem :-) SKŁADNIKI: - 2 galaretki truskawkowe + 500 ml wody - 2 galaretki brzoskwiniowe + 500 ml wody - 2 galaretki z czarnej porzeczki + 500 ml wody - 1 galaretka gruszkowa + 500 ml wody - 1 litr śmietanki(...)biszkopt (link) - dowolne owoce (u mnie - ananasy z puszki i jagody ze słoika) Piekę biszkopt. Dokładny przepis na jego wykonanie znajdziecie w tym poście . Przygotowuję galaretki. Każdy smak galaretki rozpuszczam w 500 ml wody. Gdy galaretki są ostudzone, mieszam każdą z nieubitą wcześniej śmietaną. Wkładam do lodówki. Gdy są już dość gęste i dobrze stężone, wylewam
Wielopokoleniowocukru 4 łyżki mąki typ 500 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 800 g serka homogenizowanego 350 g porzeczki czerwonej 1 galaretka brzoskwiniowa 3 łyżeczki żelatyny płaskie 3 łyżki cukru pudru galaretka porzeczkowa: 1 galaretka malinowa 150 g czerwonej porzeczki dekoracja: 250 ml śmietanki 30 % 1 fix do śmietany 4 łyżki porzeczek(...)piekę 20 minut aż biszkopt będzie suchy. Po upieczeniu jak biszkopt ostygnie odrywam go od papieru, ułatwi to potem krojenie jego. Masa serowa: Żelatynę zalewam 3 łyżkami zimnej wody. Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczam w szklance wody gorącej, dodaję żelatynę i mieszam tak długo aż żelatyna się rozpuści. Porzeczki obrane i umyte, przecieram przez sitko. Odłożyłam 4 łyżki porzeczek.Serek homogenizowany, przekładam
wesoła kuchniawykorzystać czarne jagody leśne, jak ja lub jagody kamczackie czy też borówki amerykańskie. Ciasto jagodowe bez pieczenia 500 ml leśnych jagód 500 ml kremówki 250 serka mascarpone 4 galaretki cytrynowe 250 g biszkopcików około 50 g obranych i posiekanych migdałów Umyj i obierz jagody. Przygotuj jedną galaretkę wg instrukcji na opakowaniu. Wyłóż prostokątną formę folią. Rozłóż równomiernie(...)pokruszone biszkopty. Polej je tężejącą galaretką i wstaw do lodówki. Przygotuj kolejne dwie galaretki w 250 ml wody. odstaw do schłodzenia. Ubij kremówkę. Wymieszaj ją z serkiem mascarpone. Gdy galaretka zacznie tężeć wymieszaj ją energicznie z masą. Połowę masy rozłóż na biszkoptach, drugą połowe wymieszaj z jagodami i rozłóż ją na poprzedniej. Odstaw do lodówki. Przygotuj ostatnią
Gotuj Sam!ziemniaczanej ok 50 g. płatków migdałowych Krem śmietankowy 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 łyżki cukru pudru 25 dag schłodzonego serka mascarpone 1,5 szklanki kremówki 36%, schłodzonej Galaretka z malinami 3 szklanki wrzącej wody 3 galaretki malinowe (na każdą na 500 ml wody) ok 50-60 dag malin świeżych lub mrożonych WYKONANIE Kruchy spód- składniki schłodzon(...)przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni C przez około 20 minut do zarumienienia ciasta. Po upieczeniu wyjmujemy studzimy. Galaretka z malinami Galaretki malinowe rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Lekko studzimy i mieszamy z malinami. Wkładamy do lodówki, by galaretka lekkiego zgęstnienia. Tężejącą wykładamy na kruche
W kuchennym oknie EwyNiesamowite połączenie kwaskowych jabłek i galaretki ze słodkim biszkoptem. Ciasto nie jest przymulające, dzięki dodaniu do masy wiśniowego smaku galaretek. Wierzch można posypać wzorkiem z kakao lub cukrem pudrem. Ja wybrałam cukier puder, choć kakao lepiej by kontrastowało z jasnym ciastem :) Przepis zmodyfikowałam, ponieważ brakowało mi sporo składników z oryginału, ale nie żałuję, bo wolę jasny biszkopt od ciemnego :) Składniki(...)szklanki mąki 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki octu Składniki na masę jabłkową: 1 litr musu jabłkowego domowej roboty lub 1 i 1/2 kg jabłek 3 czerwone galaretki, jeśli robimy masę z gotowego musu 2 czerwone galaretki, jeśli robimy masę z jabłek Białka ubić na sztywną pianę Miksując dodawać na przemian, porcjami, żółtka i cukier Następnie dodać olej
Szczęśliwa kuchniaMojej mamie udało się ostatnio kupić kilka pięknych truskawek, więc postanowiłam wykorzystać je do serniczka. Ciasto jest bardzo proste, składa się z biszkopta, puszystej masy serowej, truskawek i galaretki. Zawsze się udaje, ładnie się kroi i jest bardzo lekkie i pyszne. No to zaczynamy: SKŁADNIKI *przepis na małą kwadratową blaszkę. BISZKOPT: -3 jajka -0,5 szkl mąki -2 łyżki(...)Masę wykładamy do posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą blaszki. Biszkopt pieczemy około 12 minut w temperaturze 170 stopni. Biszkopt wykładamy z blaszki i studzimy. MASA SEROWA -2 galaretki cytrynowe -500-600g serka homogenizowanego waniliowego -2 śnieżki -1 szklanka mleka 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 0,5 litra wrzącej wody, studzimy. W 1 szklance mleka ubijamy śnieżki, następnie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuLekki jak puch torcik na biszkopcie z warstwą malinowej galaretki, nasączony ponczem z likieru waniliowego, to udane i bardzo smaczne połączenie a w dodatku bardzo prosty do zrobienia. Deser w sam raz do kawy. Korzystajcie póki sezon malinowy. Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1,5 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 50 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta(...)soli Krem budyniowy: 700 ml mleka 10 dag cukru 2 budynie biszkoptowe lub bananowe 25 dag masła 1 galaretka cytrynowa Dr.Oetker 50 ml likieru waniliowego Warstwa malinowa: 1 szklanka świeżych malin 2 galaretki malinowe Dr.Oetker Poncz: ½ szklanki likieru waniliowego ½ szklanki przegotowanej wody Dodatkowo: Bita śmietana do dekoracji Tarta gorzka i biała czekolada Świeże maliny Sposób przygotowania: Ciasto
Wanilia i Kardamonkolejne w tym sezonie ciasto z borówkami. To składa się z kilku warstw. Zaczynamy doznania smakowe z góry od delikatnej bezy z migdałami następnie puszysta śmietana z mascarpone, galaretka ze sporą ilością borówek i biszkopt. Mówię wam, kubki smakowe szaleją. Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka: 2 galaretki(...)masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżka. Wylać na blachę 24*24 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Ostudzić. Galaretka: W gorącej przegotowanej wodzie rozpuścić galaretki. Do gorącej galaretki dodać borówki i odłożyć w chłodne miejsce. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt i włożyć do lodówki do zastygnięcia. Bita śmietana: Zimną kremówkę
Ala piecze i gotujebywają kapryśne, a ten udał się doskonale, w dodatku bez sztucznych miksów, na naturalnych mąkach. Ja przygotowałam do przełożenia tortu krem na mleku kokosowym z quinoy i świeżych daktyli, galaretkę winogronową i kremową śmietankę do dekoracji. Napracowaliśmy się, ale było warto. Pierwszy nasz tort w życiu, a jaki udany, pyszny i ładny ;) Jesteśmy tak z siebie dumni, że nawet(...)ostygnie przecinamy go ostrym nożem w połowie wysokości, aby powstały dwie warstwy, które będą stanowiły spód i wierzch tortu, a pomiędzy nimi będą dwie warstwy kremu przełożone galaretką z winogronami**. Krem - quinoę, 8 wypestkowanych i pokrojonych w kostkę daktyli (2 szt. zostawiamy do przystrojenia tortu), lekko podgrzane mleko kokosowe, miód, łyżkę soku z cytryny i łyżkę kakao mieszamy razem
Quinoa Raz!produktów w atrakcyjnej cenie. Sernik na zimno z galaretkami Składniki : serek waniliowy - 1000 gr żelatyna - 3 łyżki śmietanka 36 % - 200 g cukier puder - 150 g herbatniki kakaowe Petit Beurre CUKRY NYSKIE - 100 g galaretki wiśniowe- 2 opak galaretki(...)kolorowe - 4 szt Przygotowanie : Galaretki kolorowe rozpuścić każdą w szklance gotowanej wody, wylać do płaskiego naczynia, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowe kolorowe galaretki pokroić w kostkę. Następne wiśniowe galaretki rozpuścić w 800 ml gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl wrzącej wody, ostudzić. Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno
Kuchnia Danusiuruchamiać piekarnika ;) Polecam Wam tą piankę z całego serca, jest niezwykle delikatna i orzeźwiająca. Spód: 120 g herbatników kakaowych 60 g masła Pianka: 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka agrestowa 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka truskawkowa Spód: herbatniki drobno pokruszyć, masło rozpuścić. Wszystko wymieszać. Spód tortownicy (śr.26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz(...)wyłożyć pokruszone herbatniki. Schłodzić. Pianka: Każdą galaretkę rozpuścić osobno w szklance gorącej wody, ostudzić. Zimne mleko skondensowane zmiksować na puszystą piankę, podzielić na 3 części. Galaretki wymieszać z piankami. Jedna czerwoną zostawić na wierzch. Galaretki wylewać chochelką na przemian, na sam środek spodu ciasteczkowego (jak w zebrze). Odstawić do stężenia. Następnie zalać tężejącą czerwoną galaretką - nie zmieściła się cała
Smakołyki Asidzisiejszy mecz proponuję deser białoczerwony, panna cotta z porzeczkową galaretką. Przepis na panna cotta jest bardzo prosty. Wystarczy zagotować śmietankę i rozpuścić w niej żelatynę. Prosty deser , który można przyrządzić na wiele sposobów np. z porzeczkową galaretką. Do tak wspaniałego deseru pasuje tylko domowa naturalna galaretka. Oczywiście do panna cotta można wykorzystać dowolne owoce sezonowe. Przepis na panna cotta Składniki(...)porcji 250 ml pełnotłustego mleka 2½ łyżeczki żelatyny w proszku ½ l śmietanki, u mnie 36% 100 g cukru 1 laska wanilii 250 g greckiego jogurtu, 10% Galaretka z porzeczki 500 g czerwonej porzeczk 150-200 g cukru 1 łyżeczka żelatyny Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody. Natnij wzdłuż waniliową laskę, wyskrob nasionka. Zagotuj mleko z cukrem, laską wanilii
codojedzeniasmakował. Taki "składak" :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm 250g herbatników maślanych 250g herbatników kakaowych 4 duże jabłka sok z 1/2 cytryny 500g twarogu sernikowego (z wiaderka) 1 galaretka cytrynowa 300ml śmietanki słodkiej 30% 1 galaretka jabłkowo- miętowa (Wodzisław) 3 łyżki cukru pudru do sernika 3 łyżki cukru pudru do śmietanki 4 łyżki dżemu truskawkowego (u mnie z miętą(...)galaretka truskawkowa z pianką (Winiary) posypka czekoladowa 3 brzoskwinie (świeże) listki świeżej mięty Sposób przygotowania: 1. Formę na ciasto wykładamy folią spożywczą. Układamy warstwę maślanych herbatników. 2. Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki wrzącej wody. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy jak na opakowaniu. 3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy sok z cytryny, 1/3 szklanki
Kuchnia w czekoladzie