Przekąska idealna dla małych i dużych łakomczuszków. Kolory galaretki oczywiście można modyfikować. Składniki: 2 galaretki zielone 2 galaretki czerwone 200-220 g herbatników 800 g serka homogenizowanego waniliowego Sposób przygotowania: 1. Przygotować gorącą wodę, w dwóch szklankach wody rozpuścić zielone galaretki i tak samo w rozpuścić galaretki czerwone w dwóch szklankach wody. Odstawić do wystudzenia. 2. Foremkę (u mnie 24x28cm(...)wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na dnie warstwę herbatników jeden obok drugiego. 3. Połowę serka zmiksować z przestudzoną czerwoną galaretką, ostrożnie wylać na herbatniki i wyrównać. Włożyć do lodówki, by trochę stężała. 4. Resztę serka zmiksować z zieloną galaretką, wyłożyć na czerwoną warstwę. Na wierzch ułożyć herbatniki. Całość włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!!! Źródło: smakinatalerzu.pl
Kuchnia domowa AniGalaretka z kurczaka w moim domu gości bardzo często, kiedy to pozostaje mi niewielka ilość rosołu i mięso. Pyszna , aromatyczna , szybka w przygotowaniu i tania . Doskonale nadaje się również podana jako przekąska na imprezowym stole. Do galaretki można dodać co kto lubi... jajko, kukurydzę czy groszek konserwowy. U mnie najczęściej jest z warzyw i mięsa z rosołu. Taką właśnie(...)lubimy, no i oczywiście przed podaniem galaretka musi być skropiona sokiem z cytryny lub octem ;) Mniam :) Składniki na galaretkę z kurczaka : * około 1,5 litra czystego rosołu * 3 uda z kurczaka z rosołu * kilka kawałków marchewki z rosołu * kawałek korzenia selera i pietruszki z rosołu * niewielka ilość świeżej natki pietruszki * 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: * cytryna lub octem do skropienia galaretki
Zrób to smacznieCiasto margaretka swoją nazwę zawdzięcza ciasteczkom, które ułożone są na wierzchu. Podstawę tego ciasta stanowią gofry, na których znajduje się puszysta i delikatna masa na bazie śmietanki 30 oraz galaretki. Jeśli szukasz łatwego i smacznego ciasta bez pieczenia , to ciasto margaretka będzie idealnym wyborem. PRZEPIS NA CIASTO MARGARETKA Składniki na blaszkę 24×36 1 opakowanie kruchych ciasteczek z nadzieniem(...)śmietanki 30% 250g gotowych gofrów (lub można wykonać własne) 3 galaretki przeźroczyste 2 galaretki agrestowe lub cytrynowe Wykonanie 1. Przeźroczyste galaretki rozpuścić w 600 ml wrzątku. Pozostawić do ostygnięcia. 2. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć gofry. 3. Śmietankę ubić na sztywno, następnie cały czas ubijając wlać cienkim strumieniem tężejącą galaretkę. 4. Gotową masę wyłożyć na gofry. Blaszkę
Alle Dobre!znam zbyt wielu zastosowań rabarbaru , poza ciastami, konfiturą, ewentualnie kompotem, padło więc na ciasto . Tym razem takie bardziej orzeźwiające – spód to biszkopt , a masa składa się z rabarbaru , galaretki truskawkowej i kokosa . Wyszło coś w rodzaju sernika na zimno. Jeśli lubicie rabarbar sam lub w połączeniu z truskawką (ręka do góry, kto też lubi takie połączenie smaków! :)), to zachęcam(...)Warto go więc wprowadzić do wiosennego menu. W tym przepisie rabarbar gotujemy do miękkości w wodzie, najpierw robiąc infuzję ze skórek, aby wydobyć wspaniały różowy kolor. Keto sernik rabarbarowy Galaretka truksawkowa Oczywiście bezcukrowa. Można skorzystać ze sklepowych gotowców lub sporządzić ją samemu na bazie żelatyny (lub agaru ) i napoju o smaku truskawkowym (np. Bolero). Tutaj nie rozpuszczamy jej w żadnym
Modern Cave Girlfilm * z podanych składników wyszło mi 12 porcji -1 litr śmietanki 36% -500g serka kremowego naturalnego lub mascarpone -400g malin (ja użyłam mrożonych) -3 galaretki malinowe -750ml wrzącej wody -200g maślanych, kruchych ciastek -3/4 szkl cukru pudru -ok 50g bezików ***opcjonalnie 0,5 łyżki żelatyny i 75 ml wrzącej wody(...)miski dajemy 750ml wrzącej wody, dodajemy 3 galaretki i dokładnie mieszamy, odkładamy do ostudzenia. W tym czasie 200g ciastek kruchych, maślanych mielimy w malakserze na okruszki. Na dno każdego pucharka czy szklanki dajemy trochę pokruszonych ciastek. Do ostudzonej galaretki dodajemy maliny, mieszamy, wstawiamy do lodówki by galaretka zgęstniała. Gdy galaretka zacznie tężeć wykładamy ją na pokruszone ciastka do każdego pucharka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudziwna ale przepis pochodzi z przepisów Siostry Anastazji, a ciasto nie tylko wygląda zachwycająco ale także tak smakuje. Jest leciutkie, piankowe i nie zbyt słodkie. Klasyczny biszkopt, jabłka w galaretce połączone z jogurtową pianką i cienką warstewką bitej śmietany stanowią naprawdę dobrane towarzystwo, które będzie ozdobą stołu zanim z niego błyskawicznie zniknie. Biszkopt: 4jajka 1 szklanka cukru(...)mieszamy delikatnie do połączenia. Przekładamy na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C Masa jabłkowa: 1 kg kwaśnych jabłek 2 zielone galaretki opakowanie okrągłych biszkoptów Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Jabłka obieramy kroimy w kawałki (jak to ja mówię na "grubszy tryb") wrzucamy do garnka dolewamy kilka łyżek wody i dusimy
Cynamonowe szczęściezawsze się udaje no i jest bardzo uwielbiany przez dzieci. Sprawdzi się na każdym przyjęciu. Wypróbujcie koniecznie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Gumiś – składniki: Składniki na masę serową: 2 galaretki agrestowe 250 ml przegotowanej gorącej wody 1 kg twarogu 3 – krotnie mielonego ( z wiaderka) 2 czubate łyżki cukru pudru Składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietany kremówki(...)przegotowanej gorącej wody 2 galaretki wiśniowe lub owoców leśnych Dodatkowo: około 24 szt. okrągłych biszkoptów ( 150 gram) 6oo ml gorącej przegotowanej wody 2 galaretki wiśniowe lub owoców leśnych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Gumiś – sposób wykonania: Na dnie blaszki o wymiarach 23 x 33 cm wykładamy folię spożywczą. Na folii , czyli dnie należy wyłożyć biszkopty jeden przy drugim. Galaretki agrestowe
Olcia gotuje!białek 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżki zmielone hebatry Matcha 1 budyń z herbatą matcha 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Banany w galaretce: 7 – 8 średnich bananów sok z 1 średniej cytryny 3 paczuszki galaretki przezroczystej Masa śmietankowa z nasionami chia: 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru(...)cukrami. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem, proszek budyniowy oraz herbatę Matcha. Pieczemy 30 min w 180 st. Wyjmujemy i ostudzamy. Przekrawamy na 2 placki. Banany w galaretce: Galaretki przygotowujemy według instrukcji. Dopiero kiedy widzimy, że galaretka zaczyna mieć konsystencję gęstego kisielu bierzemy się za banany. Obieramy je, przecinamy wzdłuż na pół, układamy na cieście, dokładnie smarujemy sokiem
Podróż w kulinariamożna znaleźć sporo wersji tego ciasta. Przeglądając przepisy zauważyłam, że ciasto robi się niemal identycznie jak Śnieżkę , tylko zamiast jednej warstwy masy śnieżkowej pojawia się warstwa z owocami i galaretką. Ciasto jest przepyszne. Mimo, że ma kilka warstw, robi się dość szybko. Przygotowałam je w jedno popołudnie. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej przed podaniem. Bardzo polecam! Składniki (blaszka 36x24(...)cukru pudru (dałam trochę mniej) cukier waniliowy 25 dag mąki 1/2 łyżeczki amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich 2 łyżki kakao Masa śnieżkowa: 1 galaretka żółta + 1/2 szklanki wody 1opakowanie śnieżki 200ml mleka Warstwa z wiśniami: 1 słoik wiśni z kompotu / syropu / nalewki lub świeże wydrylowane owoce 2 galaretki wiśniowe 2 szklanki wody dżem wiśniowy
Kuchnia domowa Aniadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto węgielek to bardzo smaczny deser, idealny na każdą okazję. Ciasto składa się z ciemnego biszkopta z dodatkiem galaretki malinowej, puszystego kremu budyniowego i ciemnych herbatników, które stanowią ciekawą dekorację ciasta, wyglądając jak węgiel. Stąd właśnie nazwa ciasta. Ciasto węgielek to wypiek, którego nie da się nie pokochać. Ciasto jest bardzo delikatne, lekki i smaczne, połączenie malin(...)szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA BUDYNIOWA 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy 180 g masła 1 cukier wanilinowy 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej GALARETKA 1 galaretka malinowa 400 g mrożonych malin DODATKOWO 6 herbatników kakaowych Przygotowanie BISZKOPT Formę 22×32 wyłożyć papierem dopieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier
Przepiski.plWielkanocny, o smaku cytrynowym z króliczkiem ;) SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 7 jajek ¾ szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Masa do przełożenia 600 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody Masa do dekoracji 400 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody „Cętki” Łyżka kakao 3-4 łyżki wody łyżeczka cukru parę kropel ulubionego aromatu pędzelek(...)suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas przekroić na cztery blaty. Masa do przełożenia Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić aby zaczęła zelować. Śmietanę ubić sztywno cały czas miksując wlewać powoli galaretkę, miksować jeszcze przez chwile aby składniki się połączyły. Śmietanę cytrynową przełożyć
RAROSSAzagotować. Odstawić na parę minut. Przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Żelatynę wsypać do miseczki, wlać 100 ml gorącego bulionu, wymieszać. Miseczkę wstawić do garnka z gorącą wodą i podgrzewać. Gdy galaretka się rozpuści, wlać żelatynę do pozostałego ciepłego bulionu. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku cytryną, solą i cukrem. Naczynie do galarety wypłukać w zimnej wodzie. Wlać na dno trochę galaretki (bulionu(...)żelatyną) i zostawić do zastygnięcia. Ułożyć jajko, farszem do dołu. Wlać trochę galaretki. Gdy zastygnie wsypać trochę groszku i znowu wlać troszkę galaretki. Gdy zastygnie ułożyć resztę musu z szynki. Wlać znowu trochę galaretki, odstawić do zastygnięcia. Wsypać groszek. Zalać niewielką ilością galaretki. Gdy zastygnie, wlać resztę galaretki. Jeśli od razu wlalibyśmy całą galaretę wszystkie składniki uniosłyby się do góry
królestwo garówtermoobiegu. Bez powinna być wypieczona i chrupka. Odstawiamy do wystudzenia. Masa owocowa: - 600g owoców mrożonych, u mnie: jeżyny, wiśnie, maliny i porzeczka (lub mrożonka owoców leśnych) - 3 galaretki na 500ml wody każda (nasz ulubiony zestaw to: malinowa, wiśniowa i owoce leśne) - 750ml (g) gorącej wody Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszając i odstawiamy do lekkiego przestudzenia(...)wykorzystuję zawsze mrożone owoce, jest to idealne rozwiązanie, galaretka z ich dodatkiem błyskawicznie tężeje, a oto właśnie chodzi, by zastygła zaraz po wylaniu na spód ciasta. Do przestudzonej galaretki (letniej) dodajemy zamrożone owoce i energicznie mieszamy. Po chwili czuć jak galaretka zaczyna stawiać opór, to znak, iż nadchodzi moment wyłożenia jej na kruchy spód. Wykładamy galaretkę z owocami i równomiernie
Smaczne Zdrowebazie śmietanki 30% oraz mus truskawkowy. Mus możecie wykonać z dodatkiem różnego rodzaju owoców, ja wybrałam truskawki, jednak czasem zastępuje je malinami lub wiśniami. Adekwatnie do owoców wybieram smak galaretki. Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu na pyszne ciasto truskawkowa kostka , które jest lekkie, delikatne i bardzo smaczne. PRZEPIS NA CIASTKO TRUSKAWKOWA KOSTKA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki BISZKOPT 4 jajka(...)cukru 140 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM 1 galaretka krystaliczna (przezroczysta) 500 g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru MUS TRUSKAWKOWY 2 galaretki truskawkowe 600 g truskawek Przygotowanie BISZKOPT Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Następnie powoli dodawać żółtka, ciągle ubijać do uzyskania kremowej masy
Przepiski.plMyślę, że znane jest Wam ciasto Shrek lub Fiona. To ciacho niczym się od nich nie różni, poza tym że użyłam innego smaku soku oraz innego smaku galaretek. Ta wersja jest dla miłośników truskawek, a myślę że znajdzie się tutaj ich sporo. Ciacho naprawdę smaczne, zapraszam na przepis. Składniki blaszka 23/33: biszkopt: jajka 4 szt, cukier 8 łyżek, mąka(...)pszenna 4 łyżki, mąka ziemniaczana 4 łyżki, warstwa z Kubusiem: sok Kubuś czerwony o smaku truskawkowym 900ml, budyń waniliowy 3 szt, Krem śmietankowy: śmietanka 30% 500 ml, galaretka truskawkowa 2 szt, woda gorąca 1 szklanka, Dodatkowo: delicje o smaku truskawkowym 2 opakowania, galaretki truskawkowe 2 szt, gorąca woda 3 szklanki, Sposób przygotowania: Biszkopt: Jajka oddzielić białka od żółtek. Białka
kulinarne odsłony pati