galaretka - 14130 przepisów (strona:124/942)

Ciasto Biskup 90

Obłędne ciacho! Mięciutki biszkopt, kwaskowata galaretka z dżemem z czarnej porzeczki, krem budyniowy, a to wszystko zakończone chrupiącą bezą z kokosem i makiem, oblana czekoladą...Ciasto bardzo posmakowało domownikom i zniknęło w mgnieniu oka!  Składniki blaszka 23|33: biszkopt: jajka 4 szt, mąka pszenna 3|4 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, cukier(...)szklanki, warstwa z galaretką: galaretka wiśniowa 2 szt, woda gorąca 2 szklanki, dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik, krem: mleko 500 ml, cukier 3 łyżki, cukier waniliowy 16 g, mąka pszenna 3 łyki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, żółtka 2 szt, masło 200 g, beza: białka 4 szt, cukier 1 szklanka, mak suchy 1 szklanka, wiórki kokosowe 1 szklanka, polewa

kulinarne odsłony pati
Wiśniowy deser w słoiczku 54

Póki jeszcze są wiśnie zrób ten pyszny i prosty deser. Połączenie tych lekko kwaskowych owoców zatopionych w galaretce z masą jogurtowo-śmietankową jest rewelacyjne. Jestem pewna, że posmakuje każdemu. Powiem Ci, że u nas błyskawicznie znika z lodówki. Wiśniowy deser w słoiczku możesz też zrobić z mrożonych owoców lub tych z kompotu. Zamrożone wiśnie można rozmrozić i powstały z nich(...)wliczyć w ilość płynu potrzebnego do przygotowania galaretki.  Natomiast jeśli masz wiśnie w kompocie, to użyj kompotu zamiast wody. Wtedy galaretka będzie mocno owocowa. Wiśniowy deser w słoiczku Wiśniowy deser w  słoiczku Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Składniki  Masa jogurtowa: 200 g naturalnego jogurtu 200 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto Smerfuś 65

posmarowaną margaryną, obsypaną bułką tartą i piekę 30 minut w 180 stopniach. Po ostygnieciu dzielę na dwa. Zeskrobuję przypieczony wierzch. Nasączam placki. Pianka: 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 3 galaretki niebieskie 1 galaretkę rozpuszczam według przepisu, odstawiam do stężenia. Kroję w kostkę. 2 galaretki rozpuszczam w 250 ml wrzątku, schładzam do temp. pokojowej. Mleko skondensowane miksuję przez około 3 minuty(...)najszybszych obrotach. Ma powiększyć swoją objętość i być mocno spienione. Następnie jednym ruchem wlewam ostudzone galaretki i miksuję na najwyższych obrotach do połączenia składników. Wrzucam galaretkę pokrojoną w kostkę i mieszam. Wlewam na biszkopt, przykrywam drugim biszkoptem. Do lodówki. Wierzch: 1 śmietana 30% 2 łyżeczki cukru pudru 1,5 śmietan-fix jagody / borówka amerykańska 1 galaretka rozpuszczona

Wasze Przepisy
Malinowa chmurka 83

waniliowego  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Beza z migdałami 3 białka  150 g cukru pudru  2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi)  2 garści płatków migdałowych Galaretka z malinami 350-500 g malin świeżych lub mrożonych  2 szklanki czerwonego soku o łagodnym smaku (np. żurawinowy) 1 szklanka wody  3 płaskie łyżeczki agaru Krem mascarpone(...)godzinę w tej temperaturze.  Po upieczeniu otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić w nim bezę do wystudzenia.  Na desce/paterze ułożyć kruchy spód. W czasie stygnięcia bezy przygotować galaretkę z malinami, czyli: Zagotować wodę z sokiem, dodać agar i doprowadzić do wrzenia mieszając trzepaczką rózgową. Gotować ok. 3 minut. Do soku z agarem dodać maliny. Wymieszać. Jeśli użyło się malin

Weekendy w domu i ogrodzie
Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą 106

pudełka) 1-2 łyżeczki cukru z wanilią 6g żelatyny + 40ml wody Wierzch: 600g borówki, umytej i dobrze osączonej (można ją wysuszyć na ręcznikach papierowych) około 100g malin 2 łyżki galaretki w proszku (to jest tak około połowa opakowania galaretki, użyłam przezroczystej o smaku truskawkowo – waniliowym, można użyć dowolnej) 120ml gorącej wody troszkę posiekanych pistacji Spód: 1. Do miski wsypać mąkę(...)krem (śmietanka z czekoladą może trochę zgęstnieć, może być jak luźny budyń). Gotowy krem wylać na upieczony spód, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki na całą noc. Wierzch: 9. Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostudzenia, galaretka ma być lekko tężejąca. 10. Na wierzchu schłodzonej tarty poukładać borówkę i maliny. Owoce posmarować galaretką

Mała Cukierenka
Ciasto BANANOWIEC-pyszne i orzeźwiające+FILM 90

Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne, letnie ciasto-bardzo orzeźwiające, idealne na ciepłe dni. Mowa o pysznym bananowcu. Jest to ciasto na zimno z masą bananową, śmietanką, bananami, galaretką.  Jest bardzo łatwe do zrobienia, ładnie wygląda i super smakuje. Zapraszam po przepis  Tradycyjnie zapraszam na film z przygotowaniem tego ciasta SKŁADNIKI ***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm(...)BISZKOPT -4 jajka -1/3 szkl cukru -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -3/4 szkl mąki pszennej tortowej MASA BANANOWA -5 dużych bananów -200g masła -2 galaretki cytrynowe -1 szkl wrzątku -0,5 szkl cukru pudru WARSTWA ŚMIETANKOWA -500ml śmietany 36% -1,5 łyżki żelatyny -1/3 szkl cukru pudru -125ml wrzącej wody DODATKOWO -2 galaretki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Fit deser jagodowy 117

Dziś kolejny już pomysł na pyszny i lekki deserek z owocami. Tego lata robię naprawdę dużo takich różnych deserów z galaretka. Jest to świetny sposób na coś słodkiego, ale nie bardzo kalorycznego, do tego takie desery idealnie sprawdzają się w czasie upałów. Jako, że sezon na jagody trwa w najlepsze, więc nie mogło ich zabraknąć również w deserku z nimi(...)Wyszedł z tego taki orzeźwiający serniczek na zimno, z dużą ilością owoców. Składniki (2-3 porcje): 100 g chudego twarogu 300 g skyru lub gęstego jogurtu naturalnego  1 galaretka o smaku jagodowym 1 galaretka o smaku owoców leśnych ok. 200 g borówek/jagód Wykonanie: Borówki opłukać i osuszyć. Galaretkę jagodową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Galaretkę

Healthy food explorer
Deser Oreo 85

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deser oreo w pucharku Deser oreo o smaku śmietankowym z dodatkiem galaretki z truskawkami oraz pysznych ciasteczek oreo. Mmm… nie ma nic lepszego! Deser jest pyszny, ładnie wyglądający a dodatkowo łatwy w przygotowaniu. Można go przygotować w kilka chwil a później tylko rozkoszować się jego cudownym smakiem. Poradzą sobie z nim nawet osoby, które nie czują się(...)samo smakuje. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszny deser oreo z truskawkami. Owoce te można zamienić na każde inne, należy wówczas dobrać do nich odpowiedni smak galaretki. Ja lubię także z dodatkiem galaretki agrestowej z bananami. PRZEPIS NA DESER OREO W PUCHARKU (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 1 galaretka truskawkowa 250 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru

Przepiski.pl
Ciasto z kremem bawarskim i owocami 76

Bardzo smaczne, lekkie ciasto, składające się z puszystego biszkoptu, delikatnego kremu bawarskiego oraz warstwy galaretki i zatopionych w niej owoców. Jeśli chodzi o krem bawarski - jest to krem nieco podobny do słynnej Panna Cotty, ale jest od niej bardziej puszysty, a konsystencję ma wręcz piankową. Wspaniale smakuje ze świeżymi owocami. To był mój pierwszy raz z kremem bawarskim, i choć(...)schłodzonej 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, lub 1 laska wanilii, ewentualnie opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 20 g żelatyny ( 5 łyżeczek ) Galaretka z owocami: około 350 g świeżych owoców lata, np. truskawek, czereśni, wiśni, malin, jagód, borówek amerykańskich 2 galaretki o dowolnym smaku ( u mnie galaretka o smaku owoców leśnych ) + 500 ml wody Wykonanie

Opowieści z piekarnika
Truskawkowe z pianką 82

Orzeźwiające, lekkie ciasto z galaretką, które idealnie sprawdzi się przy upałach. Najlepiej smakuje mocno schłodzone z lodówki. Składniki blaszka 23 /33 : Biszkopt : mąka pszenna 3/4 szklanki,  cukier 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, jajka 4 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, Pianka: śmietanka 36 % 500 ml, galaretka pomarańczowa 2 szt, woda gorąca 2 szklanki, Dodatkowo: truskawki 500g, galaretka truskawkowa(...)170st.C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony odstawić do ostygnięcia, a następnie zdjąć skorupkę z biszkopta. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem waniliowym i nasączyć biszkopt. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno. Stopniowo wlewać galaretkę i mieszać na niskich obrotach miksera. Piankę włożyć na chwilę do lodówki

kulinarne odsłony pati
Tort z truskawkami i galaretką 88

sezonie na truskawki obowiązkowo musi być u mnie ciasto na biszkopcie z kremem i galaretką. W tym roku postanowiłam zrobić takie bardziej wypasione, z dwóch blatów biszkoptowych, przełożone kremem i podwójnie truskawkowe. Ten tort wymagał trochę pracy, ale efekt wszystko wynagrodził. Ciasto jest delikatne, puszyste, lekkie i mocno truskawkowe :) Krem to mój najnowszy udany eksperyment, który ostatnio bardzo często wykorzystuje(...)potrzeby dodawania żelatyny, nie trzeba też uważać przy miksowaniu, bo nie nam się na pewno nie zważy, ani nie rozpłynie. W połączeniu z puszystym biszkoptem smakuje idealnie. No a galaretka i truskawki tylko wieńczą całość :) UWAGA !  Ciasto wyszło dość wysokie - żeby zmieścić galaretkę i truskawki musiałam "powiększyć" tortownicę za pomocą folii aluminiowej, którą owinęłam dookoła zanim wylałam galaretkę. Można

Healthy food explorer
Wenecka Truskawka 78

mleka ·        1 kg twarogu sernikowego ·        660 ml śmietany 30% ·        2 galaretki zielone ·        1 galaretka czerwona ·        160 g czekolady mlecznej ·        3 łyżki żelatyny(...)śmietany 30% ·          Sposób przygotowania: 1.      Biszkopty moczymy w mleku i układamy na dnie tortownicy. 2.    Galaretki zielone rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody i odstawiamy do całkowitego zgęstnienia. Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy. 3.    Trwóg miksujemy mikserem razem ze śmietaną oraz

Kulinarna Chwila
Sernik na zimno z serków homogenizowanych Danio 91

smaku waniliowym po 140 g 2 łyżeczki cukru waniliowego 10 g żelatyny + 2 łyżki śmietanki słodkiej lub mleka 100 g schłodzonej śmietanki 30 % 2 łyżeczki cukru pudru 0,5 galaretki 100 g owoców, u mnie maliny Tutaj znajdziesz proporcje składników na różne wielkości tortownic Tutaj znajdziesz proporcje składników na różne wielkości blaszek Przygotowanie: Galaretkę rozpuść w 200 ml wody(...)przygotowałam całą galaretkę w 400 ml wody, połowę zużyłam do sernika a drugą połowę przelałam do salaterek jako dodatkowy deser Herbatniki rozdrobnij za pomocą blendera dodaj masło aby powstała konsystencja mokrego piasku Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia Wysyp herbatniki z masłem i uformuj, tak aby powstał dosyć zwarty spód Boki tortownicy posmaruj masłem i wyłóż paskami papieru do pieczenia

Słodki Blog

Proponowane wyszukiwania