Swój poprzedni serniczek wzbogaciłam o warstwę śmietanową, jest bardziej kaloryczny niestety, ale czasem trzeba trochę pogrzeszyć! SKŁADNIKI: 0,5kg. sera w wiaderku biszkopty okrągłe 1 galaretka wiśniowa 2 galaretki: 1 truskawkowa+1 cytrynowa 250 ml. śmietanki 30% owoce do nałożenia WYKONANIE: galaretkę wiśniową rozpuszczamy w połowie zagotowanej wody określonej w przepisie na opakowaniu, galaretki:truskawkową i cytrynową w 3/4 wody(...)przepisu, biszkopty układamy na dnie formy, do sera dodajemy zimną gęstniejącą galaretkę wiśniową i zalewamy biszkopty, ubijamy na sztywno śmietanę, dodajemy 1/2 gęstniejącej mieszanki galaretek, wlewamy do formy, układamy owoce-wlewamy resztę mieszanki galaretek, wkładamy do lodówki przynajmniej na 3-4godz.(ja tym razem zostawiłam na noc), wyjmujemy na talerz
Kuchnia Beatyciastka to niemal symbol przynależności do pewnej grupy - albo tych, którzy zaczynają od czekolady; albo tych, którzy jako pierwszą obgryzają biszkopt; albo takich, którzy wolą w pierwszej kolejności wchłonąć galaretkę. A gdyby tak istniała wielka Delicja? Nie ciasteczko, a ciasto? Otóż, istnieje. Ps. To ciasto przygotowywałam na Święta Bożego Narodzenia, status życiowej przemiany i "bycia fit" nie ulega zmianie(...)temperaturze 160-170 stopni przez około 20-25 minut, do "suchego patyczka". Gorące jeszcze ciasto upuszczamy w formie na podłogę z wysokości 30-40 centymetrów. Składniki na galaretkę: - 2 duże pomarańcze - 2 galaretki pomarańczowe Przygotowanie galaretek: Galaretki przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, zużywając 750 mililitrów wody (nie 1 litr). Studzimy i chłodzimy do lekkiego stężenia - nie powinny być płynne
Życie zamknięte w smakuproszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego skórka starta z 1 cytryny szczypta soli dodatkowo masło do wysmarowania formy i kasza manna do posypania Na wierzch sernika 1 opakowanie galaretki np. pomarańczowej + 450 ml wody (można wykorzystać sok z brzoskwiń) owoce: 2 kiwi, mała puszka brzoskwiń, truskawki (lub inne sezonowe) WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik(...)piec godzinę, po tym czasie wyłączyć piekarnik i go uchylić, zostawiając w nim sernik jeszcze na 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć go z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu z wykorzystaniem mniejszej ilości wody (można również zamiast samej wody dolać soku z brzoskwiń). Kiwi obrać i pokroić w cienkie plasterki, brzoskwinie dobrze odsączyć
Passions hobbies lifeBabci i Dziadka. To impreza seniorów ale chciałam, żeby maluszki też znalazły na stole coś dla siebie. W tym wypieku połączyłam sernik pieczony na biszkopcie kakaowym z malinową pianką, galaretką i żelkami. Nic tak nie przyciąga małych łasuchów jak kolory, galaretki i żelki. Wiem, że żelki to nic zdrowego ale przecież dzieci za nimi przepadają! W końcu wnuczkom w święto(...)serka na sernik (z wiaderka) 5 jajek 2 torebki budyniu waniliowego (po 40 g) 120 ml oleju 1 szklanka cukru na piankę: 330 ml śmietanki kremówki 2 galaretki malinowe 1,5 szklanki wrzątku na wierzch: galaretka niebieska żelki misie (72 sztuki) Przygotować biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaProsty i szybki do przygotowania deser - połączenie serka ricotty i galaretki pomarańczowej. Lekko słodki i naprawdę smaczny :) Jeżeli macie ochotę na inne desery to kliknijcie tutaj - link . Składniki na 2 większe lub 4 mniejsze desery: 250 g ricotty 1-2 pomarańcze* 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 łyżeczki żelatyny galaretka pomarańczowa Żelatynę rozpuścić(...)wlać 6 łyżek soku z pomarańczy. Całość wymieszać. Na sam koniec wlać przestudzoną żelatynę i ponownie całość wymieszać. Przygotowaną masę przelać do szklaneczek/małych słoiczków. Wstawić do lodówki. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Ostudzić. Drugą pomarańczę obrać, pozbawić białej błonki i pokroić na mniejsze kawałki. Gdy biała masa stężeje to wlać połowę galaretki. Ponownie wstawić do lodówki
Ugotowaćdrink i deser w jednym. Orzeźwiający i pyszny! Do zrobienia tego drinka niewiele potrzeba. Lemoniada cytrynowa, lód w kostkach, czysta wódka i serek homogenizowany. I kielichowy blender. Dodatek cytrynowej galaretki dodaje całości jeszcze więcej smaku i tworzy ciekawy efekt wizualny. I fajne efekty na języku, gdy grubą słomką do napojów poza drinkiem uda się zassać i galaretkę, tak samo(...)tapiokę w buble tea ;) Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż w przepisie na opakowaniu, bo tylko w 300ml świeżo zagotowanej wody, mieszamy do rozpuszczenia. Po zastygnięciu będzie bardziej sztywna i bardziej skondensowana w smaku, jak żelki. Chłodzimy. Galaretkę do stężenia wlewamy w plastikowy płaski pojemnik. Po stężeniu galaretkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Serek homogenizowany mrozimy. Do zrobienia drinka
Karo in the KitchenJest to dość łatwy i miarę szybki deserek. Można go robić wedle własnych smaków. Ja użyłam galaretki wiśniowej i wiśni w spirytusie. Kompozycję mogą być różne. Możesz dodać truskawki z truskawkową galaretką bądź brzoskwiniową z owocami z puszki. Jak widać możliwości jest wiele ;) Składniki: 300 gram serka homogenizowanego (ja użyłam waniliowego) 3 opakowania galaretki o smaku wiśniowym 1 mały(...)słoik wiśni w spirytusie 250 gram śmietanki 30 % 3 łyżeczki cukru pudru około 50 gram czekolady do dekoracji Wykonanie : 2 opakowania galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretki zaczną tężeć należy dodać do galaretki serek homogenizowany i wszystko razem zmiksować na najwyższych obrotach aż uzyskamy gładką masę. Tak otrzymaną masę wylewamy do pucharków
W Moim Magicznym DomuBiszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru sól szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 1 szkl cukru pudru 1 galaretka agrestowa 1,5 szkl wody 5 łyżeczek żelatyny Ale-raj 0,5 l kremówki 30% Dodatkowo: 5-6 bananów 2 galaretki agrestowe 1 l wody Bita śmietana: 500 ml kremówki(...)wymieszać łopatką. Blachę o wymiarach 33*22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i wyrównać masę jajeczną. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Masa serowa: Dwie galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Jedną galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1,5 szkl gorącej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Ser przełożyć
Ala piecze i gotujeDoskonałe połączenie biszkoptu z musem truskawkowym , bitą śmietaną i galaretką . Idealne ciasto na gorące dni . Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus truskawkowy: 1 kilogram truskawek 2 galaretki truskawkowe Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30% 4 łyżeczki cukru pudru cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe Sposób(...)papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni. Truskawki oczyszczamy z szypułek , myjemy . Przekładamy do rondla miksujemy blenderem. Zagotowujemy , zdejmujemy z ognia i wsypujemy suche galaretki . Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretek . Odstawiamy do stężenia . Tężejący mus wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
Bajeczna Kuchniapuder, 125g proszek do pieczenia, 2 łyżeczki Składniki na bezę białka jajek, 6 szt cukier, 1 szkl sól, szczypta płatki migdałowe, 70g Składniki na masę owocową ananas, 1 puszka galaretka ananasowa, 2 opak Składniki na masę śmietanową śmietanka 36%, 500ml cukier puder, 3 łyżki żelatyna, 4 płaskie łyżeczki Przygotowanie Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Mąkę przesiewamy(...)pozostawiamy do wystudzenia. Ananasa z puszki odcedzamy i drobno kroimy. Sok z ananasa dopełniamy wodą tak, aby były 3 szklanki płynu. Stawiamy na gazie, podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Wsypujemy galaretki, mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy ananasa i wykładamy na kruchy placek (ten bez bezy). Wkładamy do lodówki, aby galaretka dobrze stężała. Galaretkę ananasową można zastąpić galaretką
Gotowanie moimi oczamiSkładniki twaróg mielony sernikowy, 450g śmietana 30%, 500ml galaretka cytrynowa, 2 opakowania galaretka pomarańczowa, 1 opakowanie żelatyna, 1 kopiasta łyżeczka cukier, 3 łyżeczki biszkopty, 1 opakowanie mandarynki, 1 puszka Przygotowanie Na blaszkę wykładamy biszkopty, tak aby pokryły dokładnie całe dno. Galaretki cytrynowe wsypujemy do 250ml gorącej wody, dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy,aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy, aby delikatnie stężało. Śmietanę(...)kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno. W osobnej misce miksujemy twaróg, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po trochu ubitą kremówkę. Na końcu zwiększamy obroty miksera i wlewamy galaretkę. Wykładamy masę serową na biszkopty. Wyrównujemy wierzch. W międzyczasie odsączamy mandarynki na sitku. Sok wykorzystujemy do ugotowania (wg przepisu na opakowaniu) galaretki pomarańczowej, dopełniając wodą. Odstawiamy galaretkę do lekkiego stężenia. Mandarynki wykładamy
Gotowanie moimi oczamideszczowo, aż się chce znów poczuć ciepełko na skórze i wakacyjne smaki w ustach. Na ciepełko nic nie poradzę, ale wakacyjne smaki mogę przywołać. Pysznym tortem z orzeźwiającą galaretką, limonkowym kremem i bananami. Mniam! Co do częstotliwości ostatnich postów - nie chcę, żeby blog stał się "obowiązkiem" i kolejną pracą. Chcę, żeby był przyjemnością i formą mojego zeszytu ze sprawdzonymi, dobrymi(...)pieczenia szczypta soli odrobinka zielonego barwnika spożywczego KREM: 3 szklanki mleka 2 duże budynie śmietankowe 1/2 szklanki cukru pudru 200g miękkiego masła sok i skórka z 1 limonki GALARETKA: 2 galaretki o smaku mojito + 2 szklanki wrzątku 3 banany PONCZ: 1/2 szklanki gorącej wody 3 łyżki cukru sok z 1 limonki + owoce do dekoracji - u mnie kandyzowane gruszki
Cakes By Kejtłyżeczki proszku do pieczenia na masę jogurtową: 600 ml jogurtu truskawkowego 300 ml śmietanki kremówki 3 łyżki żelatyny łyżka cukru pudru na wierzch 450 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia biszkoptu. Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając dodać żółtka. Kisiel przesypać do szklanki, dosypać mąki tyle, aby w sumie było pół szklanki. Dodać(...)proszek do pieczenia i przesiać. Wymieszać z masą jajeczną i przelać do foremki. Piec w 175*C około 20 minut. Wystudzić i wyjąć z foremki. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody, przestudzić. Na dnie foremki w której piekł się biszkopt rozłożyć truskawki. Jeśli używamy mrożonych to nie należy ich rozmrażać, wtedy nie stracą kształtu i galaretka błyskawicznie stężeje. Truskawki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajest bardzo proste, najtrudniejsze jest wyciągnięcie go z butelki, zwłaszcza jeśli chcemy, żeby wyszedł idealnie. Ładny, nieładny, nie ważne. Ważne, że pyszny i zawsze wszystkim smakuje. Składniki: galaretki: żółta i czerwona * (po jednym opakowaniu po 75 g) 100 g galaretki pomarańczowej (niecałe 1,5 opakowania)* 1/2 kostki margaryny (w tym wypadku nada się lepiej niż masło(...)cukru 1 łyżka kakao 1/2 szklanki mleka 100 g herbatników 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich Żółtą i czerwoną galaretkę rozpuścić każdą w szklance wody. Przelać do płaskich naczyń i odstawić do stężenia. Kiedy będą stężałe pokroić je w kostkę. Orzechy posiekać, herbatniki pokroić na kawałki, ale nie pokruszyć zbyt mocno. Mleko, margarynę, cukier
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatorcik zrobiłam na urodziny mojego chrześniaka, który uwielbia galaretki. Bardziej zależało mi na efekcie wizualnym, dlatego tort nie zawiera mas, których zresztą rodzina nie lubi. Nie jest trudny do zrobienia ale mega czasochłonny- przygotowanie go zajęło mi kilkanaście godzin. Najwięcej czasu zajmuje wylewanie kolejnych warstw galaretki a potem jest już z górki. Jeśli Wasze dzieciaki też kochają kolorowe galaretki(...)się spodoba. Składniki: na ciasto białkowe: 12 białek 120 g mąki 110 g cukru 180 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo: 7 różnokolorowych galaretek: fioletowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa, czerwona, różowa do dekoracji: masa maślana masa cukrowa kolorowe cukierki Białka z solą ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia