jajka (temp. pokojowa) - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków* - 1/4 szklanki wrzątku* - ekstrakt waniliowy - szczypta soli Masa: - 3 galaretki (owoce leśne, czarna porzeczka – do wyboru) - schłodzone mleko skondensowane niesłodzone (400ml) - ¾ szklanki wrzątku do rozpuszczenia trzech galaretek * Dodatkowo: - 250g czekolady (71%) - 2 łyżki oleju arachidowego - 500g borówek *Jako szklanki używam miarki(...)pojemności 250 ml Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozpuszczenia galaretek. Do miski wlewamy ¾ szklanki wrzątku i rozpuszczamy 3 galaretki (u mnie z czarnej porzeczki). Zanim upieczemy biszkopt galaretki zdążą wystygnąć (mają być zimne, ale jeszcze płynne). Przesiewamy obie mąki. Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami cukier (dzielimy na 3 razy). Żółtka mieszamy
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 2 paczki okrągłych biszkoptów 0,5 kubka mleka Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe 200 g masła Pianka: 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki cytrynowe Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy biszkoptami, nasączamy mlekiem. Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody. W jednej szklance mleka(...)rozpuszczamy budynie i cukier. Pozostałe mleko gotujemy, dolewamy budyń. Studzimy, dosypując galaretkę wiśniową. Masło miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy porcjami budyń wymieszany z galaretką. Masę wykładamy na biszkopty. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje układamy na niej pozostałe biszkopty Mleko skondensowane miksujemy chwilę na najwyższych obrotach, następnie dolewamy stopniowo przestudzone
Luźna Kuchniaładnie prezentujący się deserek. Osobiście bardzo lubimy wszelakie desery na bazie jogurtu. Ten został przygotowany z czereśniami i ozdobiony wiórkami kokosowymi. Jogurtowiec z czereśniami w szklaneczkach SKŁADNIKI : 1 galaretka agrestowa 1 galaretka truskawkowa 150 g serka homogenizowanego 350 g jogurtu naturalnego czereśnie wiórki kokosowe PRZYGOTOWANIE : Galaretkę zieloną rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, studzimy. Do miski przekładamy serek homogenizowany(...)oraz jogurt i mieszamy, dodajemy zimną zieloną galaretkę i dokładnie mieszamy do połączenia się całości. Do szklaneczek przekładamy masę (nałożyłam około ¾ wysokości niewielkich szklanek), wstawiamy do lodówki na około 25 minut by jogurtowiec stężał. W tym czasie rozrabiamy czerwoną galaretkę w 400 ml wody i ją studzimy. Czereśnie płuczemy, usuwamy pestki. Na warstwie jogurtowej układamy czereśnie i zalewamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikolorowa pianka, którą przygotowywała moja babcia. Jak to się mówi :niebo w gębie". Deser polecam szczególnie w upalne dni :) SKŁADNIKI: 400 ml śmietanki 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka fioletowa (ametystowa) 1 łyżka soku z jagód 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka soku truskawkowego 1 galaretka cytrynowa owoce (użyłam borówki i porzeczek) 1/4 kostki masła 10-12 herbatników Petit Beurre(...)zrobić: Każdą z galaretek rozpuścić w osobnej szklance gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Ciastka pokruszyć i połączyć z roztopionym masłem, do konsystencji mokrego piasku. Masę z hernatników wyłożyć na dno tortownicy (moja ma 18 cm.) 200 ml śmietanki ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Gdy śmietana będzie dobrze ubita, wlać do niej chłodną, fioletową galaretkę ciągle miksując
Kuchnia w opałachzielony budyń: 1 duży, zielony sok PYSIO ( może być inny zielony) 3 budynie śmietankowe bez cukru. Masa śmietanowa: ½ l śmietany kremówki 30 % 1 płaska łyżka cukru pudru 2 galaretki agrestowe 1 szklanka wody Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe 2 opakowania delicji WYKONANIE: Ciasto: Białka ubijamy ze szczyptą soli. dodajemy cukry i cukier waniliowy. Dalej ubijając dodajemy żółtka. Miksujemy(...)naszą mieszankę, cały czas mieszając, zagotować tak, jak budyń. Zieloną gorącą warstwę wylewamy na ostygnięty biszkopt. To studzimy i przystępujemy do wykonania masy śmietanowej. Masa śmietanowa: Rozpuszczamy dwie galaretki w jednej szklance wrzącej wody. czekamy, aż galaretka ostygnie i zacznie się ,,delikatnie” ścinać. Ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Następnie delikatnym strumieniem wlewamy przygotowaną, zimną
W kuchennym oknie Ewybardzo smaczny szczerze polecam. Składniki: 4 serki homogenizowane (150-180g każdy serek) 125 g margaryny 1 szkl. cukru 4 żółtka cukier waniliowy (16g) 3 łyżki żelatyny Dodatkowo: galaretka truskawkowa galaretka cytrynowa puszka brzoskwiń tortownica lub silikonowa forma np. w kształcie róży (ja wzięłam silikonową formę) biszkopty (opcjonalnie) Wykonanie: Galaretki rozpuścić w 200 ml. wody każdą, zaś brzoskwinie pokroić(...)cukier waniliowy i serki homogenizowane (również po trochu), całość dobrze wymieszać. Na koniec wlewać żelatynę po jednej łyżce (wtedy mamy pewność, że się nie zważy). Wszystko dobrze wymieszać. Tężejącą galaretkę wylać do formy i wrzucić 1/2 puszki brzoskwiń. Jak galaretka zastygnie do masy sernikowej dodać pozostałą część brzoskwiń i wylać na galaretkę. Jak masa zastygnie odwrócić i wyłożyć na talerz
IMPRESJA SMAKUBardzo proste, szybkie do zrobienia i smaczne wafle z galaretką. Smak wybierasz sam, wszystko zależy jaką galaretkę użyjesz. 1 opakowanie kwadratowych wafli 2 galaretki o dowolnym smaku 1 szklankę śmietany 30 % 1 margaryna 1/2 szklanki cukru ( jeśli chcemy bardziej słodkie dodajemy 3/4 szklanki) W rondlu( na małym ogniu) rozpuszczamy margarynę, wsypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia cukru, może(...)Ciągle mieszając czekamy, aż dodana śmietana połączy się i nie będzie widać intensywnie białych smug, a temperatura całości będzie jednakowa ( ma być bardzo gorące) . Zdejmujemy z palnika i wsypujemy galaretki ( nie gotujemy), intensywnie mieszamy do rozpuszczenia się galaretek w masie. Wystudzić, smarować wafle lekko gęstniejącą masą, zostawiając odstęp 0,5 cm od brzegu. Posmarowane wafle zawinąć w folię
Kuchcik gotujeDuża butelka Pysia lub Kubusia zielonego (kiwi jabłko banan) - 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże) Masa II: - 400 mln śmietanki deserowej 30% - 1 galaretka agrestowa lub kiwi - 2 opakowania okrągłych biszkoptów lub Delicji - 2 galaretki agrestowe lub kiwi Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać(...)napoju. Resztę Pysia zagotować. Dodać budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na wystudzoną masę ułożyć Delicje lub biszkopty. Masa II: 1 galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Ubić śmietanę. Pod koniec powoli wlewać galaretkę i ubijać. 2 galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej
Kuchcik gotujesucho… Pewnie wielu takich się znajdzie. Aby wyjść im naprzeciw, warto przypomnieć jeden z wielu przepisów, np. na andruty z pianką. Składniki: - 2 andruty (duże kwadratowe) - 3 galaretki (np. cytrynowa, wiśniowa i z owoców leśnych) - mleko zagęszczone niesłodzone ( puszka ok.400g) - 4 łyżki cukru pudru - ok. 150g białej czekolady - 2 – 3 łyżki słodkiej śmietanki Formę wykładamy folią aluminiową. Przygotowujemy(...)studzimy. Przestudzoną płynną czekoladą smarujemy dokładnie oba andruty. Pozostawiamy do zastygnięcia (zapobiegnie to ich rozmiękaniu, chociaż może nie do końca). Mleko mocno chłodzimy w lodówce. Dzielimy na dwie części. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do wystudzenia. Połowę mleka ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru. Wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową i mieszamy. Masę wylewamy na andrut (na stronę
mojewypiekiinietylkoSkładniki masa: 100 g masła 2 op. kisielu cytrynowego 1 opakowanie galaretki agrestowej Składniki pianka: 250 ml śmietany 30 % 2 op. galaretki agrestowej Składniki mus: 4 kiwi garść świeżej mięty Ponadto: 2 paczki żelków cytrynowych 4 kiwi 6 paczuszek herbatników Masa: kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić. Pianka: galaretki(...)rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić. Dodać do niej tężejącą galaretkę. Pokroić drobno 1 paczkę żelek i wymieszać z pianką. Mus: 4 kiwi obrać, pokroić, miętę umyć i wszystko zmiksować blenderem na jednolity mus. Herbatniki rozkruszamy na piasek, np. wałkiem albo drewnianym tłuczkiem. Pozostałe żelki kroimy drobno oraz pozostałe kiwi kroimy w plastry. Do lampek do wina, albo
Bon Appetit Małgorzatywiększą. Składniki: Mała tortownica (średnica 21 cm) Spód: okrągłe biszkopty Masa bananowa: 1/2 kostki miękkiego masła 4 średnie banany 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 galaretka cytrynowa + 100 ml wody Wierzch: 1 banan 1 galaretka (u mnie zielona) + 1 szklanka wody Duża tortownica (średnica 26 cm) Spód: okrągłe biszkopty Masa bananowa: 1 kostka miękkiego masła(...)średnich bananów 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny 2 galaretki cytrynowe + 200 ml wody Wierzch: 2 banany 1 galaretka (u mnie zielona) + 1,5 szklanki wody Sposób wykonania: 1.Galaretkę cytrynową rozpuścić we wrzątku i ostudzić do temperatury pokojowej. 2. Miękkie masło utrzeć z cukrem. 3. Banany zmiksować blenderem na gładką masę, dodać sok z cytryny
Kuchnia domowa Aniproste! SKŁADNIKI: ( blacha 20-22) BISZKOPT: - jajka – 4 szt - mąka pszenna – 4 łyżki - kakao – 1 łyżka - cukier – 4 łyżki MASA : - twaróg – 500 g - galaretka pomarańczowa – 2 op - śmietana 30% – 250 ml - sok cytrynowy – 1 łyżka - cukier puder – 3 łyżki - cukier wanilinowy – 2 łyżeczki DODATKOWO : - galaretka pomarańczowa – 2 op - pomarańcze(...)czas o kilka minut ) Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra. Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku. MASA: Galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Twaróg mielimy , następnie mieszamy z sokiem cytrynowym , cukrami i tężejącą galaretką. Kremówkę ubijamy , a następnie delikatnie , ale dokładnie mieszamy z masą serową. Wylewamy
Ostra na Słodkowylać na spód dużej tortownicy, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 10 minut. Lub: wyłożyć tortownicę biszkoptami lub herbatnikami. Masa serowa: 50 dag twarogu z wiaderka 1 galaretka szklanka śmietany kremówki 10 dag cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 cytryna Galaretkę rozpuścić w połowie zalecanej ilości ciepłej wody, ostudzić. Ser zmiksować z cukrami i śmietaną. Z cytryny zetrzeć(...)skórkę, wycisnąć sok i dodać do galaretki. Galaretkę połączyć z masą serową, zmiksować. Wyłożyć masę na biszkopt, wstawić do lodówki na kilka godzin. Galaretka: Przygotować galaretkę z połowy zalecanej ilości wody. Dodać do niej zmiksowane/przetarte owoce. Wylać na masę serową dopiero gdy ta będzie już dość ścięta. Wstawić do lodówki najlepiej na noc. Lub na masie serowej ułożyć owoce, zalać
Z butelką mleczka w tleSZKL. CUKRU 2 ŁYŻKI KAKAO 2 ŁYŻKI OLEJU 1 ŁYŻECZKA PROSZKU 1 SZKL. MĄKI MASA ŚMIETANOWA; ****************************** 0,5 L KREMÓWKI 30 % 3 ŁYŻKI CUKRU 1 CUKIER WANILIOWY 1 GALARETKA NIEBIESKA 1 GALARETKA ŻÓŁTA 1 GALARETKA POMARAŃCZOWA Sposób przygotowania 1. Białka oddzielić od żółtek, 2. Białka ubić z cukrem , dodać żółtka , olej , delikatnie wymieszać , dodać mąkę z proszkiem , kakao i jeszcze(...)Piec w temp 180 st. około 25 minut do suchego patyczka 5. Ściereczkę kuchenną namoczyć , przełożyć jeszcze ciepły biszkopt i zrolować ze ściereczką , ściereczkę ściągamy aż biszkopt przestygnie. 6. Galaretkę niebieską i żółtą rozpuścić w 0,5 l przegotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. 7. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 250 ml przegotowanej wody i odstawić do zastygnięcia . Po zastygnięciu pokroić
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: 1 opakowanie biszkopty 1 opakowanie markizy kakaowe 1/2 kg śliwki 1 kubek serek waniliowy 1 opakowanie galaretka agrestowa 2 opakowania galaretka wiśniowa tortownicę 20 cm wyłożyć folią spożywczą i pędzelkiem posmarować cienko olejem - galaretka dobrze odejdzie od folii na dnie ułożyć biszkopty i wokół rantu ustawić markizy teraz rozłożyć całe śliwki bez pestek a w puste miejsca dodać połówki(...)śliwek galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i wystudzić wymieszać galaretkę z zimnym z lodówki serkiem waniliowym 250 gram - szybciej stężeje w tortownicy serek wylać na śliwki i schować do lodówki do zastygnięcia dwie galaretki wiśniowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody i zostawić do lekkiego stężenia prawie tężejącą galaretkę wyłożyć na stężały serek i do lodówki do zastygnięcia
W Mojej Kuchni Lubię