galaretka - 14130 przepisów (strona:142/942)

Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie 395

jajka (temp. pokojowa) - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków* - 1/4 szklanki wrzątku* - ekstrakt waniliowy - szczypta soli Masa: - 3 galaretki (owoce leśne, czarna porzeczka – do wyboru) - schłodzone mleko skondensowane niesłodzone (400ml) - ¾ szklanki wrzątku do rozpuszczenia trzech galaretek * Dodatkowo: - 250g czekolady (71%) - 2 łyżki oleju arachidowego - 500g borówek *Jako szklanki używam miarki(...)pojemności 250 ml Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozpuszczenia galaretek. Do miski wlewamy ¾ szklanki wrzątku i rozpuszczamy 3 galaretki (u mnie z czarnej porzeczki). Zanim upieczemy biszkopt galaretki zdążą wystygnąć (mają być zimne, ale jeszcze płynne). Przesiewamy obie mąki. Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami cukier (dzielimy na 3 razy). Żółtka mieszamy

mojewypiekiinietylko
Anielska chmurka 296

Składniki: 2 paczki okrągłych biszkoptów 0,5 kubka mleka Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe 200 g masła Pianka: 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki cytrynowe Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy biszkoptami, nasączamy mlekiem. Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody. W jednej szklance mleka(...)rozpuszczamy budynie i cukier. Pozostałe mleko gotujemy, dolewamy budyń. Studzimy, dosypując galaretkę wiśniową. Masło miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy porcjami budyń wymieszany z galaretką.  Masę wykładamy na biszkopty. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje układamy na niej pozostałe biszkopty  Mleko skondensowane miksujemy chwilę na najwyższych obrotach, następnie dolewamy stopniowo przestudzone

Luźna Kuchnia
Słodkie Środy - Jogurtowiec z czereśniami w szklaneczkach 169

ładnie prezentujący się deserek. Osobiście bardzo lubimy wszelakie desery na bazie jogurtu. Ten został przygotowany z czereśniami i ozdobiony wiórkami kokosowymi. Jogurtowiec z czereśniami w szklaneczkach  SKŁADNIKI : 1 galaretka agrestowa 1 galaretka truskawkowa 150 g serka homogenizowanego 350 g jogurtu naturalnego czereśnie wiórki kokosowe PRZYGOTOWANIE : Galaretkę zieloną rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, studzimy. Do miski przekładamy serek homogenizowany(...)oraz jogurt i mieszamy, dodajemy zimną zieloną galaretkę i dokładnie mieszamy do połączenia się całości. Do szklaneczek przekładamy masę (nałożyłam około ¾ wysokości niewielkich szklanek), wstawiamy do lodówki na około 25 minut by jogurtowiec stężał.  W tym czasie rozrabiamy czerwoną galaretkę w 400 ml wody i ją studzimy.  Czereśnie płuczemy, usuwamy pestki. Na warstwie jogurtowej układamy czereśnie i zalewamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
PTASIE MLECZKO 159

kolorowa pianka, którą przygotowywała moja babcia. Jak to się mówi :niebo w gębie". Deser polecam szczególnie w upalne dni :) SKŁADNIKI: 400 ml śmietanki 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka fioletowa (ametystowa) 1 łyżka soku z jagód 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka soku truskawkowego 1 galaretka cytrynowa owoce (użyłam borówki i porzeczek) 1/4 kostki masła 10-12 herbatników Petit Beurre(...)zrobić: Każdą z galaretek rozpuścić w osobnej szklance gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Ciastka pokruszyć i połączyć z roztopionym masłem, do konsystencji mokrego piasku. Masę z hernatników wyłożyć na dno tortownicy (moja ma 18 cm.) 200 ml śmietanki ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Gdy śmietana będzie dobrze ubita, wlać do niej chłodną, fioletową galaretkę ciągle miksując

Kuchnia w opałach
Ciasto Shrek 412

zielony budyń: 1 duży, zielony sok  PYSIO ( może być inny zielony) 3 budynie śmietankowe bez cukru. Masa śmietanowa: ½ l śmietany kremówki 30 % 1 płaska łyżka cukru pudru 2 galaretki agrestowe 1 szklanka wody Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe 2 opakowania delicji WYKONANIE: Ciasto: Białka ubijamy ze szczyptą soli. dodajemy  cukry i cukier waniliowy. Dalej ubijając dodajemy żółtka. Miksujemy(...)naszą mieszankę, cały czas mieszając, zagotować tak, jak budyń. Zieloną gorącą warstwę  wylewamy na ostygnięty biszkopt. To studzimy i przystępujemy do wykonania masy śmietanowej. Masa śmietanowa: Rozpuszczamy dwie galaretki w jednej szklance wrzącej wody. czekamy, aż galaretka ostygnie i zacznie się ,,delikatnie” ścinać. Ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Następnie  delikatnym strumieniem wlewamy  przygotowaną, zimną

W kuchennym oknie Ewy
Sernik na zimno mojej mamy 243

bardzo smaczny szczerze polecam. Składniki: 4 serki homogenizowane (150-180g każdy serek) 125 g margaryny 1 szkl. cukru 4 żółtka cukier waniliowy (16g) 3 łyżki żelatyny Dodatkowo: galaretka truskawkowa galaretka cytrynowa puszka brzoskwiń tortownica lub silikonowa forma np. w kształcie róży (ja wzięłam silikonową formę) biszkopty (opcjonalnie) Wykonanie: Galaretki rozpuścić w 200 ml. wody każdą, zaś brzoskwinie pokroić(...)cukier waniliowy i serki homogenizowane (również po trochu), całość dobrze wymieszać. Na koniec wlewać żelatynę po jednej łyżce (wtedy mamy pewność, że się nie zważy). Wszystko dobrze wymieszać. Tężejącą galaretkę wylać do formy i wrzucić 1/2 puszki brzoskwiń. Jak galaretka zastygnie do masy sernikowej dodać pozostałą część brzoskwiń i wylać na galaretkę. Jak masa zastygnie odwrócić i wyłożyć na talerz

IMPRESJA SMAKU
Wafle z galaretka 229

Bardzo proste, szybkie do zrobienia i smaczne wafle z galaretką. Smak wybierasz sam, wszystko zależy jaką galaretkę użyjesz. 1 opakowanie kwadratowych wafli 2 galaretki o dowolnym smaku  1 szklankę śmietany 30 %  1 margaryna 1/2 szklanki cukru ( jeśli chcemy bardziej słodkie dodajemy 3/4 szklanki) W rondlu( na małym ogniu) rozpuszczamy margarynę, wsypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia cukru, może(...)Ciągle mieszając czekamy, aż dodana śmietana połączy się i nie będzie widać intensywnie białych smug, a temperatura całości będzie jednakowa ( ma być bardzo gorące) . Zdejmujemy z palnika i wsypujemy galaretki ( nie gotujemy), intensywnie mieszamy do rozpuszczenia się galaretek w masie. Wystudzić, smarować wafle lekko gęstniejącą masą, zostawiając odstęp  0,5 cm od brzegu. Posmarowane wafle zawinąć w folię

Kuchcik gotuje
Ciasto Shrek 436

Duża butelka Pysia lub Kubusia zielonego (kiwi jabłko banan)  - 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże)  Masa II:  - 400 mln śmietanki deserowej 30%  - 1 galaretka agrestowa lub kiwi  - 2 opakowania okrągłych biszkoptów lub Delicji  - 2 galaretki agrestowe lub kiwi Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać(...)napoju. Resztę Pysia zagotować. Dodać budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na wystudzoną masę ułożyć Delicje lub biszkopty. Masa II: 1 galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Ubić śmietanę. Pod koniec powoli wlewać galaretkę i ubijać. 2 galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej

Kuchcik gotuje
Andruty z pianką 448

sucho… Pewnie wielu takich się znajdzie. Aby wyjść im naprzeciw, warto przypomnieć jeden z wielu przepisów, np. na andruty z pianką.   Składniki: - 2 andruty (duże kwadratowe) - 3 galaretki (np. cytrynowa, wiśniowa i z owoców leśnych) - mleko zagęszczone niesłodzone ( puszka ok.400g) - 4 łyżki cukru pudru - ok. 150g białej czekolady - 2 – 3 łyżki słodkiej śmietanki Formę wykładamy folią aluminiową. Przygotowujemy(...)studzimy. Przestudzoną płynną czekoladą smarujemy dokładnie oba andruty. Pozostawiamy do zastygnięcia (zapobiegnie to ich rozmiękaniu, chociaż może nie do końca). Mleko mocno chłodzimy w lodówce. Dzielimy na dwie części. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do wystudzenia. Połowę mleka ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru. Wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową i mieszamy. Masę wylewamy na andrut (na stronę

mojewypiekiinietylko
Orzeźwiający deser z kiwi i miętą. Mniam! 230

Składniki masa: 100 g masła 2 op. kisielu cytrynowego 1 opakowanie galaretki agrestowej Składniki pianka: 250 ml śmietany 30 % 2 op. galaretki agrestowej Składniki mus: 4 kiwi garść świeżej mięty Ponadto: 2 paczki żelków cytrynowych 4 kiwi 6 paczuszek herbatników Masa: kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić. Pianka: galaretki(...)rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić. Dodać do niej tężejącą galaretkę. Pokroić drobno 1 paczkę żelek i wymieszać z pianką. Mus: 4 kiwi obrać, pokroić, miętę umyć i wszystko zmiksować blenderem na jednolity mus. Herbatniki rozkruszamy na piasek, np. wałkiem albo drewnianym tłuczkiem. Pozostałe żelki kroimy drobno oraz pozostałe kiwi kroimy w plastry. Do lampek do wina, albo

Bon Appetit Małgorzaty
Bananowiec bez pieczenia 914

większą. Składniki: Mała tortownica (średnica 21 cm) Spód: okrągłe biszkopty Masa bananowa: 1/2 kostki miękkiego masła 4 średnie banany 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 galaretka cytrynowa + 100 ml wody Wierzch: 1 banan 1 galaretka (u mnie zielona) + 1 szklanka wody Duża tortownica (średnica 26 cm) Spód: okrągłe biszkopty Masa bananowa: 1 kostka miękkiego masła(...)średnich bananów 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny 2 galaretki cytrynowe + 200 ml wody Wierzch: 2 banany 1 galaretka (u mnie zielona) + 1,5 szklanki wody Sposób wykonania: 1.Galaretkę cytrynową rozpuścić we wrzątku i ostudzić do temperatury pokojowej. 2. Miękkie masło utrzeć z cukrem. 3. Banany zmiksować blenderem na gładką masę, dodać sok z cytryny

Kuchnia domowa Ani
Sernik pomarańczowy 366

proste! SKŁADNIKI: ( blacha 20-22) BISZKOPT: - jajka – 4 szt - mąka pszenna – 4 łyżki - kakao – 1 łyżka - cukier – 4 łyżki MASA : - twaróg – 500 g - galaretka pomarańczowa – 2 op - śmietana 30% – 250 ml - sok cytrynowy – 1 łyżka - cukier puder – 3 łyżki - cukier wanilinowy – 2 łyżeczki DODATKOWO : - galaretka pomarańczowa – 2 op - pomarańcze(...)czas o kilka minut ) Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra. Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku. MASA: Galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Twaróg mielimy , następnie mieszamy z sokiem cytrynowym , cukrami i tężejącą galaretką. Kremówkę ubijamy , a następnie delikatnie , ale dokładnie mieszamy z masą serową. Wylewamy

Ostra na Słodko
Owocowy sernik na zimno. 451

wylać na spód dużej tortownicy, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 10 minut. Lub: wyłożyć tortownicę biszkoptami lub herbatnikami. Masa serowa: 50 dag twarogu z wiaderka 1 galaretka szklanka śmietany kremówki 10 dag cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 cytryna Galaretkę rozpuścić w połowie zalecanej ilości ciepłej wody, ostudzić. Ser zmiksować z cukrami i śmietaną. Z cytryny zetrzeć(...)skórkę, wycisnąć sok i dodać do galaretki. Galaretkę połączyć z masą serową, zmiksować. Wyłożyć masę na biszkopt, wstawić do lodówki na kilka godzin. Galaretka: Przygotować galaretkę z połowy zalecanej ilości wody. Dodać do niej zmiksowane/przetarte owoce. Wylać na masę serową dopiero gdy ta będzie już dość ścięta. Wstawić do lodówki najlepiej na noc. Lub na masie serowej ułożyć owoce, zalać

Z butelką mleczka w tle
Rolada 382

SZKL. CUKRU 2 ŁYŻKI KAKAO 2 ŁYŻKI OLEJU 1 ŁYŻECZKA PROSZKU 1 SZKL. MĄKI MASA ŚMIETANOWA; ****************************** 0,5 L KREMÓWKI 30 % 3 ŁYŻKI CUKRU 1 CUKIER WANILIOWY 1 GALARETKA NIEBIESKA 1 GALARETKA ŻÓŁTA 1 GALARETKA POMARAŃCZOWA Sposób przygotowania 1. Białka oddzielić od żółtek, 2. Białka ubić z cukrem , dodać żółtka , olej , delikatnie wymieszać , dodać mąkę z proszkiem , kakao i jeszcze(...)Piec w temp 180 st. około 25 minut do suchego patyczka 5. Ściereczkę kuchenną namoczyć , przełożyć jeszcze ciepły biszkopt i zrolować ze ściereczką , ściereczkę ściągamy aż biszkopt przestygnie. 6. Galaretkę niebieską i żółtą rozpuścić w 0,5 l przegotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. 7. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 250 ml przegotowanej wody i odstawić do zastygnięcia . Po zastygnięciu pokroić

Sama słodycz i szczypta chili
markizowo-biszkoptowy galaretkowiec ze śliwkami... 171

Składniki: 1 opakowanie biszkopty 1 opakowanie markizy kakaowe 1/2 kg śliwki 1 kubek serek waniliowy 1 opakowanie galaretka agrestowa 2 opakowania galaretka wiśniowa tortownicę 20 cm wyłożyć folią spożywczą i pędzelkiem posmarować cienko olejem - galaretka dobrze odejdzie od folii na dnie ułożyć biszkopty i wokół rantu ustawić markizy teraz rozłożyć całe śliwki bez pestek a w puste miejsca dodać połówki(...)śliwek galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i wystudzić wymieszać galaretkę z zimnym z lodówki serkiem waniliowym 250 gram - szybciej stężeje w tortownicy serek wylać na śliwki i schować do lodówki do zastygnięcia dwie galaretki wiśniowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody i zostawić do lekkiego stężenia prawie tężejącą galaretkę wyłożyć na stężały serek i do lodówki do zastygnięcia

W Mojej Kuchni Lubię