galaretka - 14130 przepisów (strona:149/942)

Ciasto Książę z Bajki – biszkopt z kremem straciatella i truskawkami 98

Ciasto Książę z Bajki składające się z ciemnego biszkoptu przełożonego galaretką z truskawkami i kremem straciatella jest pyszne i efektowne. Bardzo ładnie prezentuje się na stole, dlatego z powodzeniem można je przygotować na różnego rodzaju uroczystości, zwłaszcza w sezonie na truskawki. Składniki na ciasto Książę z Bajki: Biszkopt: 8 jajek rozmiar L 220 g mąki pszennej(...)mąki ziemniaczanej 270 g cukru 2 łyżki oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao   Galaretka: 2 opakowania galaretki truskawkowej 400 g truskawek 600 ml wody   Krem straciatella: 330 ml śmietany 30% 500 g sera mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej łyżka żelatyny 100 ml wody   Poncz: sok z połówki cytryny

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto Biskup 96

ciasto miałam ochotę już od dawna. Wreszcie zrobiłam je jako jedno z 3 ciast na małą uroczystość rodzinną. Ciasto Biskup to jasny biszkopt, galaretka z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, krem budyniowy oraz beza kokosowo-makowa. Całość fajnie się komponuje. Ciasto jest wysokie i podzielne, więc idealnie sprawdzi się na różne uroczystości rodzinne. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru(...)szkl. mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki oleju Galaretka: 2 galaretki wiśniowe 2 szklanki wody 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki Krem budyniowy: 500 ml mleka 3 łyżki cukru 1 op. cukru wanilinowego 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 200 g miękkiego masła Beza makowo-kokosowa 4 białka 3/4 szkl

Smaki Na Talerzu
Sernik słoneczko z jagodową warstwą (bez pieczenia) 93

ciepłe, słoneczne dni. Dziś mam dla Was przepis na pyszny sernik słoneczko z jagodową warstwą. Ten sernik nie tylko ciszy smakiem, ale też wyglądem. Waniliowa i jagodowa warstwa, słoneczna galaretka i urocze ciasteczka z marmoladą. Nic tylko jeść ze smakiem To idealne ciasto do popołudniowej herbaty. Taki sernik śmiało możecie też podać na spotkaniach z rodziną i przyjaciółmi. Polecam(...)żelatyny + około 50 ml wody około 1/4 szklanki mleka kruche ciastka na spód (ciężkie by się nie uniosły) / lub spód ze zmielonych ciasteczek i masła 1 brzoskwiniowa galaretka ciasteczka z marmoladą 1-2 pełne łyżeczki musu jagodowego Przygotowanie: Dno tortownicy (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia (ja dziś zapomniałam). Zapinamy mocno obręcz. Na dno układamy kruche ciastka. Do miski przekładamy

Słodkie okruszki
Tarta z owocami 73

Składniki: Ciasto: 250 g mąki 150 g margaryny 100 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli Budyń: 1 budyń śmietankowy ½ l mleka 3 łyżki cukru 50 g masła Dodatkowo: ½ galaretki cytrynowej owoce (2 brzoskwinie, 1 banan, kilka truskawek, kilka poziomek) Przygotowanie: Ciasto: Margarynę posiekać z mąką, dodać cukier puder, żółtko oraz szczyptę soli. Szybko zarobić kruche ciasto. Z ciasta uformować(...)godziny do lodówki. Budyń rozmieszać w szklance mleka. Drugą część mleka zagotować z cukrem i masłem. Wlać rozmieszany budyń i zagotować całość ciągle mieszając. Odstawić do wystudzenia. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, ostudzić. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć nim formę na tartę (forma o średnicy 27 cm). Ciasto nakłuć i piec na złoty kolor

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto Parada 215

Parada to ciasto przygotowane na kakaowym biszkopcie nasączonym kawą z alkoholem, przełożone domową masą budyniową, do tego mamy tu jeszczę dwie warstwy bezowe- kokosową i orzechową, które oddzielone są galaretką wiśniową. Wierzch ciasta to herbatniki również nasączone ponczem kawowym z procentami oraz czekoladowe ganache, które pełni rolę polewy. Aż 8 pysznych warstw! Połączenie tak różnorodnych składników sprawia, że ciasto jest(...)niebanalne, a z każdym kęsem odkrywa się nowe smaki. Delikatny biszkopt kakaowy, bardzo kremowa, waniliowa masa budyniowa, chrupiące warstwy - z wiórków kokosowych oraz orzechów włoskich  i orzeźwiająca galaretka. Całość dopełniają herbatniki z nutą kawy i alkoholu oraz kremowa polewa z gorzkiej czekolady.  Muszę przyznać, że trochę się przy nim napracowałam, ale jest to jedno z najlepszych ciast, jakie

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Parada 216

Parada to ciasto przygotowane na kakaowym biszkopcie nasączonym kawą z alkoholem, przełożone domową masą budyniową, do tego mamy tu jeszczę dwie warstwy bezowe- kokosową i orzechową, które oddzielone są galaretką wiśniową. Wierzch ciasta to herbatniki również nasączone ponczem kawowym z procentami oraz czekoladowe ganache, które pełni rolę polewy. Aż 8 pysznych warstw! Połączenie tak różnorodnych składników sprawia, że ciasto jest(...)niebanalne, a z każdym kęsem odkrywa się nowe smaki. Delikatny biszkopt kakaowy, bardzo kremowa, waniliowa masa budyniowa, chrupiące warstwy - z wiórków kokosowych oraz orzechów włoskich  i orzeźwiająca galaretka. Całość dopełniają herbatniki z nutą kawy i alkoholu oraz kremowa polewa z gorzkiej czekolady.  Muszę przyznać, że trochę się przy nim napracowałam, ale jest to jedno z najlepszych ciast, jakie

Kuchnia MagdaLeny
Kostka malinowo - bezowa / Meringue Raspberry Cake 149

malinami i mascarpone posmakuje każdemu - jest słodkie, kremowe, mięciutkie, w sam raz do kawy lub herbaty. Kostka malinowo - bezowa składa się z jasnego biszkoptu, dżemu, kremu budyniowego, malin w galaretce, kremu z mascarpone i pysznej, chrupiącej owocowej bezy. To sporo warstw, dlatego takie ciasto doskonale sprawdzi się jako tort. Wszystkie warstwy ciasta przygotowuje się jednak łatwo i w miarę szybko(...)czarnej porzeczki) na malinowy krem budyniowy: 2 opakowania budyniu malinowego bez cukru (40g) 750 ml mleka, 100 g masła, 3-4 łyżki cukru (lub do smaku) 2 galaretki malinowe 1-2 szklanki malin (może być też mieszanka owoców jagodowych; mogą być owoce świeże lub mrożone, mrożonych nie trzeba rozmrażać) 500 ml śmietanki kremówki, 250 g mascarpone, duża szczypta mielonej wanilii

Lekcje w kuchni
Kryształek - śmietanowiec z galaretkami 295

Ciasto kakaowe typu murzynek, przełożone masą śmietanową z dodatkiem kolorowych galaretek. Na wierzchu z czekoladową polewą oraz kolorową posypką. Proste, pyszne i efektowne ciasto, które przyciąga uwagę, szczególnie dzieci. Mimo swoje prostoty jest naprawdę pyszne w smaku i znika w mgnieniu oka. Masa śmietanowa wykonana została ze śmietanki słodkiej 30% wymieszanej z kwaśną śmietaną 18%, dzięki temu zyskała oryginalny smak(...)Jednak najważniejszą rolę odgrywają tu różno kolorowe galaretki w masie śmietanowej, które dają efekt mieniących się kryształków. Ciasto można także wykonać w mniej kalorycznej wersji zamieniając śmietany na jogurt naturalny, tak jak w tym przepisie ⇒  Galaretkowiec jogurtowy   Składniki: C iasto: 200 g masła 3/4 szklanki cukru 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1/2 szklanki mleka

Kuchnia MagdaLeny
Kryształek - śmietanowiec z galaretkami 295

Ciasto kakaowe typu murzynek, przełożone masą śmietanową z dodatkiem kolorowych galaretek. Na wierzchu z czekoladową polewą oraz kolorową posypką. Proste, pyszne i efektowne ciasto, które przyciąga uwagę, szczególnie dzieci. Mimo swoje prostoty jest naprawdę pyszne w smaku i znika w mgnieniu oka. Masa śmietanowa wykonana została ze śmietanki słodkiej 30% wymieszanej z kwaśną śmietaną 18%, dzięki temu zyskała oryginalny smak(...)Jednak najważniejszą rolę odgrywają tu różno kolorowe galaretki w masie śmietanowej, które dają efekt mieniących się kryształków. Ciasto można także wykonać w mniej kalorycznej wersji zamieniając śmietany na jogurt naturalny, tak jak w tym przepisie ⇒  Galaretkowiec jogurtowy   Składniki: C iasto: 200 g masła 3/4 szklanki cukru 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1/2 szklanki mleka

Kuchnia MagdaLeny
Deser ptasie mleczko z niespodzianką 91

Deser ptasie mleczko z niespodzianką Na przyjazd siostrzyczki postanowiłam zrobić coś pysznego i lekkiego. Deser w smaku podobny do wedlowskiego ptasiego mleczka, jest jednak z niespodzianką. W środku jest galaretka z borówkami i żurawiną. Przepis na piankę pochodzi z blogu Moje Wypieki . Przepis bardzo podobny do tego, który jest już na blogu – Ptasie mleczko . Składniki na tortownicę(...)białek (z dużych jajek) 25 g żelatyny (około 3 łyżki rozpuszczone w 1/2 szklanki wrzątku) 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 galaretki malinowe lub inne czerwone 400 g kwaśnych owoców, mogą być mrożone, u mnie borówka amerykańska i świeża zamrożona żurawina 3 szklanki wrzątku Galaretki rozpuścić we wrzątku, odstawić na blat do ostudzenia

moj przepis na
Deser truskawkowo-kokosowy bez pieczenia 73

też wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmielić na mokry proszek. Ciasteczka z masłem mają mieć konsystencję mokrego piasku. Tortownicę z ciasteczkowym spodem schować do lodówki. Mus truskawkowy: 2 galaretki truskawkowe 1/3 szklanki wrzątku 1 kg umytych i odszypułkowanych truskawek Truskawki zmielić blenderem na gładki mus. We wrzątku rozpuścić galaretki. 1/4 musu przelać do garnuszka, podgrzawać do momentu aż będzie(...)prawie wrzał, dodać galaretki, dokładnie wymieszać, podgrzewać do momentu aż pojawi się pierwsze bulgotanie. Odstawić, dodać do reszty musu, dokładnie wymieszać, odstawić do ostudzenia. Na zimny spód ciasteczkowy wylać cienką warstwę musu, tak aby pokryć cały spód, wstawić do lodówki na około godzinę, aby stężało, następnie powoli i ostrożnie wylać resztę musu. Wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie

moj przepis na
Deser ptasie mleczko z niespodzianką 84

Deser ptasie mleczko z niespodzianką Na przyjazd siostrzyczki postanowiłam zrobić coś pysznego i lekkiego. Deser w smaku podobny do wedlowskiego ptasiego mleczka, jest jednak z niespodzianką. W środku jest galaretka z borówkami i żurawiną. Przepis na piankę pochodzi z blogu Moje Wypieki . Przepis bardzo podobny do tego, który jest już na blogu – Ptasie mleczko . Składniki na tortownicę(...)białek (z dużych jajek) 25 g żelatyny (około 3 łyżki rozpuszczone w 1/2 szklanki wrzątku) 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 galaretki malinowe lub inne czerwone 400 g kwaśnych owoców, mogą być mrożone, u mnie borówka amerykańska i świeża zamrożona żurawina 3 szklanki wrzątku Galaretki rozpuścić we wrzątku, odstawić na blat do ostudzenia

moj przepis na
Deser truskawkowo-kokosowy bez pieczenia 74

też wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmielić na mokry proszek. Ciasteczka z masłem mają mieć konsystencję mokrego piasku. Tortownicę z ciasteczkowym spodem schować do lodówki. Mus truskawkowy: 2 galaretki truskawkowe 1/3 szklanki wrzątku 1 kg umytych i odszypułkowanych truskawek Truskawki zmielić blenderem na gładki mus. We wrzątku rozpuścić galaretki. 1/4 musu przelać do garnuszka, podgrzawać do momentu aż będzie(...)prawie wrzał, dodać galaretki, dokładnie wymieszać, podgrzewać do momentu aż pojawi się pierwsze bulgotanie. Odstawić, dodać do reszty musu, dokładnie wymieszać, odstawić do ostudzenia. Na zimny spód ciasteczkowy wylać cienką warstwę musu, tak aby pokryć cały spód, wstawić do lodówki na około godzinę, aby stężało, następnie powoli i ostrożnie wylać resztę musu. Wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie

moj przepis na
Ciasto "Oczy carycy" 116

łyżki cukru 1 cukier wanilinowy większy 1 budyń waniliowy duży (na 750ml mleka) 1 łyżka płaska mąki pszennej 250g miękkiego masła Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (ok 180g) 2 galaretki agrestowe (zielone) 700ml wody Filiżanka kawy espresso do nasączania biszkoptów 100g czekolady deserowej 100g czekolady mlecznej 175g słodkiej 30%  śmietanki 150g posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania Ciasto ciemne: Mąkę(...)pieczemy do suchego patyczka- ok 30 minut. Po upieczeniu studzimy w formie. Z zimnego biszkoptu ściągamy delikatnie nożem przypieczoną górę (wyrównujemy), a następnie dzielimy na dwa cienkie blaty. Galaretka: Ok 2 godziny przed przygotowaniem kremu, rozpuszczamy galaretki w 700ml gorącej wody. Galaretka przed wyłożeniem na ciasto powinna być tężejąca, więc tego warto dopilnować (zbyt płynna może nam polecieć na spód

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania