galaretka - 14130 przepisów (strona:157/942)

Torcik truskawkowy 194

szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masa truskawkowa: 200 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone 300 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa   Dodatkowo: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując(...)tortownicy o śr. 27 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut. Studzimy i przekrawamy na dwa krążki. 2. Masa truskawkowa: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Truskawki miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mus truskawkowy oraz

Na Ciasteczkowych Papierach
Czekoladowa wisienka 196

Puszysty biszkopt kakaowy przełożony delikatną wiśniową masą na bazie świeżych wiśni przykryty dodatkowo wiśniowa galaretką. Bardzo wiśniowe ciasto idealne do kawki :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 400 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 500 g wiśni 2 galaretki wiśniowe 4 łyżki cukru(...)Dodatkowo: 1 galaretka wiśniowa Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kakaowy: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem i kakaem. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni

Na Ciasteczkowych Papierach
witaminowa galaretka na deser... 205

Składniki : ananas w puszce Dole-Tropical Gold 1 szklanka, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie dr. Oetker, orzechy włoskie Kresto 1 szklanka, nektarynka 4 dojrzałe, galaretka agrestowa 1 opakowanie dr. Oetker krojone ananasy z puszki wylać na sitko i odsączyć, wsypać do foremki silikonowej budyniowej lub innej wlać galaretkę tężejącą pomarańczową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody i schować do lodówki(...)zastygnięcia łuskane orzechy włoskie rozsypać na galaretce agrestowej, wsypać pokrojone drobno dojrzałe nektarynki wlać tężejącą galaretkę agrestową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schoweać do lodówki na kilka godzin przed wyjęciem formę polać ciepłą wodą i galaretka lekko wychodzi z formy ananasy i orzechy włoskie Beach Flower-BACKMIT , pełną ofertę pyszności = "zobacz TUTAJ" deser jest pełen witamin i mniej kaloryczny

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto z malinową nutką 301

najbardziej smakują mi te prosto z krzaczka, ale gościć będą one teraz w moich śniadaniach, przekąskach i ciastach. I dziś także zapraszam Was na pysznego przekładańca z kremem i galaretką malinową. Ciasto samo w sobie nie jest mocno słodkie, a maliny dodają mu dodatkowego smaczku. Biszkopt: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki  1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)proszek do pieczenia. Po starannym wymieszaniu przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 170 st. C Krem: 2 budynie śmietankowe 1 galaretka malinowa 2 szklanki wody  1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 2 jajka Dodatkowo: 2 galaretki malinowe ok 1/2 kg malin Budynie rozpuszczam w 1/2 szklanki wody, pozostałą zagotowuję z cukrem

Cynamonowe szczęście
Galaretka "Piwo" 191

pierwszy rzut oka daliście się nabrać? Może uda Wam się również oszukać męża, rodzinę, znajomych :) Widok ich min na pewno będzie bezcenny :) Galaretka piwna znaleziona na blogu Pincake . Składniki: 1 galaretka pomarańczowa 400 ml wrzącej wody Galaretkę rozpuścić w wodzie. 3/4 galaretki przelać do szklanek i wstawić do lodówki do schłodzenia. Resztę galaretki zmiksować, aż powstanie piana. Wyłożyć na zastygnięta(...)galaretkę. Schłodzić

Moja Galeria Smaku
Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami 352

trzech warstw o kontrastujących ze sobą kolorach i idealnie do siebie pasujących smakach. Spód ciasta to murzynek, czyli puszyste ciasto czekoladowe, środkową warstwę tworzy kokosowy budyń, a wierzch zwieńcza galaretka z czereśniami. Przepis nie uwzględnia nasączenia ciasta czekoladowego; murzynek nie jest ciężkim i mokrym ciastem, nie jest jednak suchy jak klasyczny biszkopt i nie widzę potrzeby nasączania go ponczem. Jeśli(...)przygotować w tortownicy o średnicy 21cm lub niewiele większej, będzie wtedy nieco niższy. Na trochę większą formę w składnikach do ciasta podaję w nawiasie większą ilość użytej wody i galaretki. Drodzy czytelnicy! Przez najbliższe dwa tygodnie Smakołyki Bereniki będą na urlopie, więc nie pojawią się tu posty z nowymi przepisami. Zapraszam do korzystania z wszystkich innych znajdujących się na blogu

Smakołyki Bereniki
Jogurtowiec z galaretkami 540

Bardzo prosty deser, który uwodzi nie tylko smakiem, ale i wyglądem, a przede wszystkim kolorowymi galaretkami, które cudownie mienią się w jego wnętrzu. Co więcej deser nie jest bardzo kaloryczny, więc śmiało można sięgnąć nawet po dwa duże kawałki :D SKŁADNIKI (1 keksówka) 3 dowolne galaretki w różnych kolorach ( u mnie czarna porzeczka, agrest i owoce leśne(...)jogurtu naturalnego 2,5 łyżeczki żelatyny 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego/ 1 opakowanie cukru waniliowego 2-3 łyżki ksylitolu/stewii/cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Galaretki rozpuszczamy w połowie zalecanej ilości wody i wylewamy do dość płaskich pojemników (wykorzystałam przykrywki od naczyń żaroodpornych) i odstawiamy do stężenia. Gdy galaretka stężeje kroimy ją w niedużą kostkę i wyjmujemy z pojemników. Keksówkę wykładamy dokładnie folią spożywczą

DefinicjaSmaku
Ciasto Shrek - na różowo 290

soku wlać rozprowadzony w soku proszek - ugotować budyń. Ciepły budyń wyłożyć na biszkopt. Kiedy budyń wystygnie, ułożyć na nim delicje, lekko wciskając. Warstwa 2: 500 ml śmietanki 30% 4 galaretki wiśniowe Dwie galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia - pilnować, żeby galaretka się nie zsiadła. Śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewać cienkim strumieniem ostygniętą galaretkę - miksować(...)małych obrotach. Tak przygotowany krem wyłożyć na ciasto. Pozostałe galaretki rozpuścić w 750ml gorącej wody. Lekko tężejącą galaretkę wyłożyć na wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto Shrek dobrze schłodzić w lodówce - minimum 4 godziny. Smacznego

kolorowotorcikowo
Kostka truskawkowa 386

cukru 1 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa truskawkowa: 1 kg truskawek 3 łyżki cukru 1/2 szklanki wody 2 budynie waniliowe 2 galaretki truskawkowe Pianka truskawkowa: 2 galaretki 2 śnieżki 2 szklanki mleka Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy 6 łyżek wody i ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy cukier i nadal(...)szklance wody rozprowadzamy 2 budynie. Zawiesinę wlewany do gotującego się musu i dokładnie mieszamy. Masa powinna nam wyraźnie zgęstnieć. Gdy zacznie bulgotać zdejmujemy z ognia (!) i dosypujemy galaretki. Dokładnie całość mieszamy, aby galaretki dobrze się rozpuściły. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa wyraźnie nam zgęstnieje rozprowadzamy ją na jednej połowie biszkoptu a na wierzch kładziemy drugą połowę ciasta. Odstawiamy do lodówki

My simple kitchen
lekkie ciasto na lato. biszkopt kakaowy z galaretką i owocami 288

zaraz po drożdżowym. Nie wymaga dużo pracy, jest banalne w wykonaniu. W dodatku można bez obaw zjeść drugi kawałek, bo nie należy do kalorycznych ciast ;) Owoce, które umieścicie w galaretce można dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat macie pod ręką, najważniejsze, żeby nie było więcej niż ok. 400g. No to co, pieczemy? :) KAKAOWY BISZKOPT Z GALARETKĄ I OWOCAMI(...)przepis autorski // tortownica o śr. 22cm ~2 galaretki o smaku truskawkowym bez żelatyny (używam tych , zawierają roślinny karagen) ~600ml wody ~ok. 300-400g ulubionych letnich owoców - u mnie truskawki, brzoskwinie i morele Galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu (rozpuszczając obie w 600ml wody) i odstawić do stężenia. Owoce pokroić. ~3 jajka ~2 płaskie łyżki mąki pszennej ~1 1/2 płaskiej

chili & sugar
(Po) walentynkowy deser z sercem :) 194

wygląda:). Zostawiam Was zatem z przepisem na tę słodkość i wybieram się w zaległą podróż po Waszych blogach :D Miłej soboty kochani :) Składniki na 5-6 porcji: 2 galaretki czerwone 1 śnieżka 200 ml mleka 1 łyżeczka żelatyny 1 galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu dodając do niej uprzednio 1 łyżeczkę żelatyny ( żelatyna w tym przypadku ma pomóc zachować galaretce(...)bardziej zwartą konsystencję, wówczas wykrawanie serduszek będzie łatwiejsze). Wylewamy na płaską powierzchnię, np. blaszkę i pozostawiamy do całkowitego zakrzepnięcia. Następnie za pomocą foremki w kształcie serca wykrawamy w galaretce serduszka i wkładamy do pucharków tak, aby przylegały do ich ścianek. Drugą galaretkę również przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Śnieżkę ubijamy z mlekiem. Dodajemy krzepnącą galaretkę i miksujemy na jednolitą masę

My simple kitchen
Mandarynkowa rozkosz 238

kuchennej szafce zalegały mi już jakiś czas mandarynki. Postanowiłam więc zrobić z nich letni deser. Chwilę trwało, zanim zdecydowałam - kisiel czy galaretka. Oczywiście, w końcu postawiłam na galaretkę - nic nie smakuje tak dobrze jak domowa galaretka z bitą śmietaną i owocami. Dodatkowy plus jest taki, że ten deser jest mało zajmujący i możemy go zrobić z większości owoców. Potrzebne(...)żeby w soku znalazło się jak najwięcej miąższu). Następnie sok wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Do gorącego dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia i chłodną galaretkę przelewamy do kieliszków lub miseczek. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Gdy galaretka stężeje, wlewamy do miski śmietanę, dodajemy śmietan fix i miksujemy razem z cukrem waniliowym przez około

W poszukiwaniu inspiracji
Tarta z truskawkami 765

Tarta z truskawkami to proste, smaczne i klasyczne ciasto z owocami, na które składa się kruchy, maślany spód, masa powstała z połączenia śmietanki i jogurtu oraz świeże truskawki pokryte galaretką. Tarta jest delikatna w smaku i niezbyt słodka, a wierzch powstały z połączenia truskawek i galaretki, w przekroju bardzo ładnie kontrastuje z białą masą. Do pieczenia wykorzystałam tortownicę o średnicy(...)ekstraktu z wanilii masa śmietankowo-jogurtowa 100g gęstego jogurtu naturalnego 100g śmietanki 30% 3 łyżki domowego cukru z wanilią 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody ponadto: 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 150ml wody 100-150g truskawek (tyle, aby przykryły wierzch tarty) Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być prosto z lodówki - mąkę przesiać, dodać cukier puder, zimne masło

Smakołyki Bereniki
Śmietanowiec z galaretką i białą czekoladą 356

które w czasach mojego dzieciństwa gościło prawie w każdą niedzielę na stole. W sezonie letnim masę śmietankową wypełniały kawałki truskawek. Wierzch wieńczyła polewa z gorzkiej lub białej czekolady. Albo galaretka z kawałkami owoców. Niebo w gębie! Udanej niedzieli :) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy ok. 23 cm. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej szczypta proszku(...)pieczenia Masa śmietanowa: 300 ml śmietanki 30 - 36% 2 opakowania galaretki (np. truskawkowej) Polewa z białej czekolady: 100 g białej czekolady 1 łyżka masła 3 łyżki mleka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę

W kuchni Katie
Ciasto Shrek 210

łyżeczki proszku do pieczenia               Warstwy: 1 butelka soku Pysio lub Kubuś  (zielonego) 3 budynie śmietankowe 6 galaretek zielonych (np. agrestowa lub kiwi) 1/2 litra śmietany 30 % 2 opakowanie Delicji        Przygotowanie:         Na początku polecam zacząć(...)przygotowania galaretek. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody - będą nam potrzebne do masy z bitą śmietaną.  Pozostałe cztery rozpuściłam w 5 szklankach wody - to będzie nasza ostatnia warstwa. Oddzielamy żółtka od białek.  Z białek i cukru ubijamy pianę. Gdy to zrobimy, zwalniamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy obydwie mąki z proszkiem

Taste Therapy