galaretka - 14130 przepisów (strona:157/942)

CIASTO SHREK 181

Pyszne orzeźwiające ciasto, z masą z zielonego soku, lekką pianką wiśniową, herbatnikami w czekoladzie, zalane galaretką ... pychotka     SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka 24x 38 cm 5 jajek, 1 szkl. mąki  tortowej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ½ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Masa zielona: 900 ml soku zielonego Pysio, 3 budynie śmietankowe Masa różowa(...)śmietany 30%, 1 serek Danio (125g), 1 galaretka wiśniowa Dodatkowo: 20 herbatników regionalnych , 2 galaretki agrestowe WYKONANIE: Biszkopt:   Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem, dodajemy do masy, a na końcu olej, wszystko delikatnie mieszamy, wylewamy na formę wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy do suchego patyczka ok. 20 min.w

słodki bratek
Ciasto Jamajka i "Chata" 256

przy okazji Świąt, z którymi zbiegły się urodziny jednego z domowników. 10 lat! 🎂 Jak ten czas leci 😊 Warstwowe i kolorowe ciasto z bananami okazało się strzałem w dziesiątkę 😊🎯 Zieleń galaretki, kakaowe spody, żółta konfitura i banany przypominają nieco kolory flagi Jamajki, więc pewnie stąd nazwa ciasta. Jest nieco pracochłonne, ale - wierzcie mi - pyszne! Składniki (na blachę(...)śmietankowa 600 ml zimnej gęstej śmietany (używam 18%) 250 g sera mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wrzątku (opcjonalnie) Dodatki 6-7 bananów 2 zielone galaretki 3 szklanki wrzątku 1 cytryna słoiczek konfitury morelowej (używam też dżemu z jabłek i mirabelek) 2 łyżki kakao Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Odmierzyć mąki i kakao

Weekendy w domu i ogrodzie
Galaretkowiec na biszkopcie 455

szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki oleju Masa: 500 ml śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 4 galaretki różnego koloru Wykonanie: BISZKOPT: Przygotować blachę; wyłożyć papierem do pieczenia i lekko natłuścić olejem. Białka ubić na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli) z cukrem waniliowym. Następnie dodać wodę i olej(...)długim ostrym nożem. Do biszkoptu najlepiej użyć dużych jaj. Jeśli posiadasz małe jajka, dodaj o jedno więcej. Po upieczeniu biszkopt powinien poleżeć trochę w blasze, aż przestygnie. MASA: Każdą galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. Schłodzone, ale nie stężałe galaretki przelałam do wyścielonych folią spożywczą keksówek (możesz zastąpić miseczką lub garnuszkiem) - dzięki temu mogłam je następnie łatwo wyjąć i pokroić

Mojewlasne.pl
Leon ciasto siostry Anastazji 1935

łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy 250 g masła 1/2 l mleka  Krem z jabłek: 2 kg jabłek ( użyłam Szarą Renetę) 1/2 szklanki cukru 1 galaretka czerwona 1 galaretka żółta Sposób przygotowania : Biszkopt : Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy po kolei żółtka,na zmianę z cukrem. Następnie wsypujemy make zmieszana z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać(...)puch. Dodajemy stopniowo ostudzony budyń i cały czas ucieramy,dopóki nie powstanie jednolity krem. Krem z jabłek: Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i gotujemy z cukrem do miękkości. Galaretki rozpuszczamy oddzielnie w 1/4 szklance wody. Ugotowane jabłka,dzielimy na pół . Jedną część łączymy z galaretką czerwoną a drugą z żółtą.   Warstwy Leona : Placek miodowy - krem budyniowy - krem z jabłek

Różne smaki w kuchni
Jamajka- ciasto z bananami 343

Obiecałam Wam coś słodkiego i słowa dotrzymuję :) Mam dla Was pyszne warstwowe ciacho z masą śmietanową i cytrynową galaretką z bananami. Słodko- kwaśne połączenie okazało się naprawdę rewelacyjne! Wygląda na bardzo pracochłonne, ale nic bardziej mylnego! Ciasto wcale nie jest takie trudne w wykonaniu :) foremka 25x36cm Ciasto:    5 jajek,  szklanka mąki pszennej,  szklanka cukru(...)wody,  łyżka cukru. Wszystkie składniki wymieszać i naponczować obydwa blaty ciasta. Jeden blat ułożyć z powrotem w blasze i posmarować dżemem. Dodatkowo:   4 duże banany,  2 galaretki cytrynowe,  sok z 1 cytryny,  80g startej czekolady.  Galaretki rozpuścić w 700ml wrzątku, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć obrać banany ze skórki, przekroić

Z miłości do słodkości
Tort Ambasador 238

kryło się mnóstwo wypieków – w różnych regionach Polski nazywano tak całkiem inne ciasta. Ta wersja Ambasadora nie wymaga używania piekarnika, jest to bowiem torcik bez pieczenia. Obecność galaretek, maślanego kremu i gotowych biszkoptów przypomina mi dawne czasy. Mimo upływu lat Ambasador dalej jednak ujmuje połączeniem smaków. Przypomina delikatny sernik na zimno. Idealny jeśli robiliście bezę i pozostaly Wam zbędne(...)czubata łyżka mąki pszennej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżka ekstraktu lub 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 kostki masła (400 g) 3 galaretki (np. czerwona, zielona, pomarańczowa) 3 łyżki gorzkiego kakao 80 g deserowej czekolady (lub 40 g gorzkiej i 40 g białej) pół szklanki rodzynków bursztynowych (namoczonych w rumie/amaretto lub soku pomarańczowym

Poezja smaku
Ciasto "Śnieżny puch" i "Okno z widokiem" 451

śniegiem leżącym na ziemi. Dla mnie istotne jest to, że robi się je o tej porze roku niezwykle szybko. Czas wykonania jest tak naprawdę zależny od czasu tężenia galaretek. Składniki (na blachę 23 x 28 cm): 14 herbatników kakaowych 200 g gęstej śmietany (użyłam 18%) 500 g sera (użyłam wiaderkowego - proponuję połowę wykorzystać w Święta, połowę w Sylwestra) 2 galaretki(...)cytrynowe 500 ml wrzątku 12 g masła 6 czubatych łyżek wiórków kokosowych 2 płaskie łyżeczki cukru Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku. Odstawić do ostudzenia. Ja ten etap przyspieszyłam wynosząc galaretki na balkon. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia, a potem herbatnikami. Zimną śmietanę ubijać ok. 4 minut na wysokich obrotach. Włożyć do lodówki. Ser zmiksować na małych obrotach, później

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto Lodowiec z owocami 718

przepis ale UWAGA!!!!! ciasto uzależnia :) Jest tak pyszne, że nie idzie się od niego oderwać. Składniki: biszkopty ok 200 g budyń śmietankowy (na 500 ml mleka) 5 żółtek 2 galaretki o dowolnym smaku mąka 1 pełna łyżka miękkie masło 200 g wrząca woda ok 700 ml mleko 1,5 szklanki   kakao 2 łyżeczki owoce (u mnie puszka brzoskwiń(...)zalewie) cukier 3/4 szklanki  Galaretki zalewam wrzącą wodą i mieszam do rozpuszczenia. Odstawiam do ostygnięcia.  1 szklankę mleka wlewam do garnka i wstawiam na gaz. W dużej misce miksuję żółtka z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę po czym dodaję proszek budyniowy, mąkę, pozostałe mleko i dalej miksuję. Taką masę wlewam do gotującego się mleka i w garnku

Kuchnia Viki
Śmietankowa chmurka z borówkami 160

papierem do pieczenia. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiłam do wy stygnięcia.  500 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe 2 szkl. borówek 1 niebieska galaretka   Galaretki cytrynowe rozpuściłam w 2 szklankach wrzątku i odstawiłam do wystygnięcia. Mocno schłodzoną śmietanę ubiłam na sztywno,dodałam lekko tężejącą galaretkę ,zmiksowałam(...)wszystko dokładnie i wsypałam borówki. Gotową masę przelałam na biszkopt i włożyłam do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotowałam niebieską galaretkę rozpuszczając ją w dwóch szklankach wrzątku. Tężejącą galaretkę wylałam na masę śmietanową i ponownie wstawiłam do lodówki. Po 2-3 godzinach ciasto jest gotowe i można się delektować. Polecam również Błękitne ciasto z borówkami http://elka72.bloog.pl/id,342010221,title,Blekitne-ciasto-z-borowkami,index.ht

Kolorowa kuchnia Elki
Biszkopt ptasie mleczko z truskawkami i galaretką 233

Ptasie mleczko z truskawkami i galaretką  Tym razem coś na lekkiego na słodko, idealnego n a tak upalne dni :-) Składniki na biszkopt: 4 jajka  12 dkg cukru 16 dkg mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ubić białka na sztywną pianę z odrobiną soli, dodać do ubitego białka cukier oraz żółtka. Następnie ubić wszystko na jednolitą masę , dodać mąkę(...)tortownicę (obłożoną folią lub papierem do pieczenia). Piec ok 25 minut w temperaturze 170 stopni.  Składniki na ptasie mleczko:  1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego  3 galaretki w różnych kolorach  2 galaretki truskawkowe  Rozpuścić osobno 3 galaretki każdą w 250 ml wody (szklanka). Pozostawić do stężenia (gęstość śmietany). Mleko skondensowane podzielić na 3 części , każdą

Aromatyczne Podróże
Sernik brzoskwiniowy na zimno 155

Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm: przepis lekko zmodyfikowany z bloga  Moje Wypieki 100 g podłużnych biszkoptów duża puszka brzoskwiń (820 g) 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 2 łyżeczki żelatyny w proszku 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 36% 1. Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na dnie biszkopty. 2. Brzoskwinie odsączyć z zalewy(...)Zmiksować na puree. 3. Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody (2 łyżki), odstawić na 10 minut. 4. Galaretkę brzoskwiniową i żelatynę zalać 150 ml wrzącej wody i rozpuścić. Wystudzić do temperatury pokojowej, upewniając się, że nie ma żadnych grudek. 5. W misie miksera ubić krótko mascarpone. Dodać brzoskwiniowe puree. Zmiksować. Dodać galaretkę. Zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie

Moja Galeria Smaku
Panna Cotta dla Pana Taty 125

zalewam ich do pełna. Lubię dość kaloryczną wersję tego deseru, ale wychodzę z założenia, że lepiej przygotować mniejszą porcję a bardziej treściwą i bogatą w smaku. Najpierw przygotowuję galaretkę z kawy. Około 200 ml wody podgrzewam w garnuszku jednak nie doprowadzam do wrzenia, rozpuszczam w niej czubatą łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, słodzę według uznania, dodaję substancję żelującą- w przypadku żelatyny potrzebuję(...)łyżeczki proszku na tę ilość płynu. Studzę, przelewam do opłukanych zimną wodą filiżanek tak, aby kawowa galaretka utworzyła mniej więcej centymetrową warstwę i wstawiam do lodówki. Mała ilość galaretki dość szybko się zsiada, więc od razu przystępuję do przygotowania reszty deseru. Dla zagorzałych fanów kawy, proponuję zastąpienie kawy rozpuszczalnej esencjonalnym espresso, łączymy wtedy kawę z wodą w stosunku 1/3- zbyt

Pichceniomania
Galaretka z czarnej porzeczki 144

nutką kwaskowości. Idealna do deserów, bułeczek, budyniu, pyszne złamanie smaku ciasta…wymieniać można długo. Nawet jeśli nie przepadasz za czarną porzeczką, to na pewno i tak polubisz tą galaretkę. Jest po prostu boska! Jej smak jest ciężki od smaku owoców porzeczki. Jakby to nie brzmiało, jeśli masz 1 kg czarnej porzeczki i chcesz zrobić 1 rzecz z niej(...)musi to być ta galaretka Przyznam, że ja nie tyle co nie lubię czarnej porzeczki, tylko jej nie cierpię. Z dzieciństwa pamiętam, że jak wracaliśmy w wakacje z działki, to potem przez długi czas było mycie owoców, obrywanie z gałązek…No i potem mama robiła przetwory, tylko właśnie te porzeczkowe, były makabrycznie kwaśne dla dziecięcego podniebienia. W zasadzie dopiero

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania