łyżki mąki krupczatki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem jagodowy: 500ml śmietanki 30% 2 serki mascarpone (2x250g) 1 szklanka cukru pudru 200g jagód leśnych 1 galaretka jagodowa lub wiśniowa Ganache: 100ml słodkiej śmietanki 30% 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: 1 puszka krojonego ananasa 2 galaretki cytrynowe 150g borówek amerykańskich kilka listków mięty łyżeczka masła 1 łyżka drobnej(...)bułki tartej Poncz: 1/2 szklanki wody przegotowanej 2 łyżeczki soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Przed przygotowaniem biszkoptu należy rozpuścić galaretkę jagodową (ew. wiśniową) w 2/3 szklanki wrzątku oraz galaretki cytrynowe w 1/2 litra zagotowanej wody. Pozostawiamy do stężenia. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy cukier oraz żółtka. Do masy jajecznej dodajemy
Kuchnia w czekoladziegdyż ciasto kruche wykonaliśmy z połączenia migdałów i kokosa Składniki na ciasto: - 220 g migdałów - 80 g wiórek kokosowych - 1 żółtko - 75 g masła - 35 g cukru Składniki na galaretkę malinową: - 400 g malin - 3 kopiate łyżeczki cukru pudru - 20 ml wody - 6 g żelatyny Składniki na masę serową: - 125 g śmietanki 30% - 125 g mascarpone - 20 ml wody(...)formę. Widelcem nakłuwamy wyklejone ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni (bez termoobiegu). Ciasto pieczemy ok. 20 minut, a następnie wyjmujemy je i zostawiamy do wystygnięcia. Galaretka malinowa. Kolejnym krokiem będzie galaretka. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Maliny blendujemy z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i jeszcze moment blendujemy. Wkładamy
Kuchenne Wariacjepoczątek zapraszam na klasyczne ciasto do którego wprowadziłam małą zmianę - dodałam galaretkę, dzięki której ciasto nie jest suche. Zamiast gruszek można użyć innych owoców, np. jabłek czy wiśni. Składniki: Ciasto: 3/4 kostki masła 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej 4 łyżki mleka 5 jajek 2 płaskie łyżki kakao 3-4 gruszki(...)Krem: 2 budynie waniliowe/śmietankowe 3 szklanki mleka 200 g masła Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe polewa czekoladowa Sposób przygotowania: 1. Ciasto: masło ucieramy z cukrem na gładka masę. Dodajemy po 1 jajku dalej ucierając. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko i esencję waniliową. Połowę masy przekładamy na blachę 20 x 35 cm wyłożoną papierem. Do drugiej
Na Ciasteczkowych Papierachdzisiejszą słoneczną pogodę :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie bez cukru Masa: 3 galaretki brzoskwiniowe 4 szt. x 150 g serka homogenizowanego brzoskwiniowego 1 puszka brzoskwiń Dodatkowo 1 galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, następnie żółtka i dalej ubijamy. Proszek(...)masy i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Wylewamy na blaszkę 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20-25 min. w 180 stopniach. 2. Masa: galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku i dokładnie wymieszać. Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Gdy galaretki zaczną tężeć wymieszać je z serkami i brzoskwiniami. Galaretkę truskawkową
Na Ciasteczkowych PapierachPyszny, lekki i szybki torcik z kremem o delikatnym smaku limonki oraz z owocami kiwi pod galaretką :) Wiem, galaretka na owocach kiwi nie ma prawa się zsiąść. A ja mówię że jednak się da :) Kto nie wierzy niech sam spróbuje :) Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 200 ml śmietany(...)serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru skórka starta z jednej limonki 2 łyżeczki soku z limonki 2 łyżki wiórek kokosowych Wierzch: 1 galaretka o smaku kiwi 4-5 sztuk kiwi Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych
Na Ciasteczkowych Papierachszczęście udana :) Składniki: Ciasto czekoladowe: 8 jajek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao 1 łyżka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 50 g gorzkiej czekolady Galaretka wiśniowa: 2 słoiczki po 240 g konfitury wiśniowej z kawałkami owoców 2 galaretki wiśniowe Krem czekoladowy: 400 ml śmietany 30 % 5 łyżek cukru pudru 150 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania(...)wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec ok. 20-25 min. w 180 stopniach. Upieczone ciasto wystudzić i podzielić na dwa blaty. 2. Galaretka: Wiśniowe galaretki rozpuścić w szklance wrzątku i ostudzić. Tężejącą galaretkę wymieszać dokładnie z konfiturą wiśniową. 3. Krem: Czekoladę rozpuścić na parze i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Na koniec dodać rozpuszczoną
Na Ciasteczkowych PapierachBiszkopt makowy z kremem, brzoskwiniami, biszkoptami i galaretką - pyszne połączenie. W mojej rodzinie to ciasto zrobiło furorę. Mama, nie mogąc sobie przypomnieć nazwy, mówi o nim "byle co" :) Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki syropu po brzoskwiniach(...)puszki 2 budynie waniliowe w proszku 1 szklanka wody 1 cukier waniliowy 200 g masła Ponadto: brzoskwinie w puszce (syrop zachować!) 2 galaretki ciemnoczerwone (z czarnej porzeczki, owoców leśnych itp.) 120 g okrągłych biszkoptów Sposób przygotowania: 1. Białka ubić i dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i mak. Piec w blaszce 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia
Na Ciasteczkowych Papierachszklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa: 200 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone 300 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując(...)tortownicy o śr. 27 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut. Studzimy i przekrawamy na dwa krążki. 2. Masa truskawkowa: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Truskawki miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mus truskawkowy oraz
Na Ciasteczkowych PapierachPuszysty biszkopt kakaowy przełożony delikatną wiśniową masą na bazie świeżych wiśni przykryty dodatkowo wiśniowa galaretką. Bardzo wiśniowe ciasto idealne do kawki :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 400 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 500 g wiśni 2 galaretki wiśniowe 4 łyżki cukru(...)Dodatkowo: 1 galaretka wiśniowa Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kakaowy: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem i kakaem. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni
Na Ciasteczkowych PapierachSkładniki : ananas w puszce Dole-Tropical Gold 1 szklanka, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie dr. Oetker, orzechy włoskie Kresto 1 szklanka, nektarynka 4 dojrzałe, galaretka agrestowa 1 opakowanie dr. Oetker krojone ananasy z puszki wylać na sitko i odsączyć, wsypać do foremki silikonowej budyniowej lub innej wlać galaretkę tężejącą pomarańczową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody i schować do lodówki(...)zastygnięcia łuskane orzechy włoskie rozsypać na galaretce agrestowej, wsypać pokrojone drobno dojrzałe nektarynki wlać tężejącą galaretkę agrestową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schoweać do lodówki na kilka godzin przed wyjęciem formę polać ciepłą wodą i galaretka lekko wychodzi z formy ananasy i orzechy włoskie Beach Flower-BACKMIT , pełną ofertę pyszności = "zobacz TUTAJ" deser jest pełen witamin i mniej kaloryczny
W Mojej Kuchni Lubięnajbardziej smakują mi te prosto z krzaczka, ale gościć będą one teraz w moich śniadaniach, przekąskach i ciastach. I dziś także zapraszam Was na pysznego przekładańca z kremem i galaretką malinową. Ciasto samo w sobie nie jest mocno słodkie, a maliny dodają mu dodatkowego smaczku. Biszkopt: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)proszek do pieczenia. Po starannym wymieszaniu przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 170 st. C Krem: 2 budynie śmietankowe 1 galaretka malinowa 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 2 jajka Dodatkowo: 2 galaretki malinowe ok 1/2 kg malin Budynie rozpuszczam w 1/2 szklanki wody, pozostałą zagotowuję z cukrem
Cynamonowe szczęściepierwszy rzut oka daliście się nabrać? Może uda Wam się również oszukać męża, rodzinę, znajomych :) Widok ich min na pewno będzie bezcenny :) Galaretka piwna znaleziona na blogu Pincake . Składniki: 1 galaretka pomarańczowa 400 ml wrzącej wody Galaretkę rozpuścić w wodzie. 3/4 galaretki przelać do szklanek i wstawić do lodówki do schłodzenia. Resztę galaretki zmiksować, aż powstanie piana. Wyłożyć na zastygnięta(...)galaretkę. Schłodzić
Moja Galeria Smakutrzech warstw o kontrastujących ze sobą kolorach i idealnie do siebie pasujących smakach. Spód ciasta to murzynek, czyli puszyste ciasto czekoladowe, środkową warstwę tworzy kokosowy budyń, a wierzch zwieńcza galaretka z czereśniami. Przepis nie uwzględnia nasączenia ciasta czekoladowego; murzynek nie jest ciężkim i mokrym ciastem, nie jest jednak suchy jak klasyczny biszkopt i nie widzę potrzeby nasączania go ponczem. Jeśli(...)przygotować w tortownicy o średnicy 21cm lub niewiele większej, będzie wtedy nieco niższy. Na trochę większą formę w składnikach do ciasta podaję w nawiasie większą ilość użytej wody i galaretki. Drodzy czytelnicy! Przez najbliższe dwa tygodnie Smakołyki Bereniki będą na urlopie, więc nie pojawią się tu posty z nowymi przepisami. Zapraszam do korzystania z wszystkich innych znajdujących się na blogu
Smakołyki BerenikiBardzo prosty deser, który uwodzi nie tylko smakiem, ale i wyglądem, a przede wszystkim kolorowymi galaretkami, które cudownie mienią się w jego wnętrzu. Co więcej deser nie jest bardzo kaloryczny, więc śmiało można sięgnąć nawet po dwa duże kawałki :D SKŁADNIKI (1 keksówka) 3 dowolne galaretki w różnych kolorach ( u mnie czarna porzeczka, agrest i owoce leśne(...)jogurtu naturalnego 2,5 łyżeczki żelatyny 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego/ 1 opakowanie cukru waniliowego 2-3 łyżki ksylitolu/stewii/cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Galaretki rozpuszczamy w połowie zalecanej ilości wody i wylewamy do dość płaskich pojemników (wykorzystałam przykrywki od naczyń żaroodpornych) i odstawiamy do stężenia. Gdy galaretka stężeje kroimy ją w niedużą kostkę i wyjmujemy z pojemników. Keksówkę wykładamy dokładnie folią spożywczą
DefinicjaSmakusoku wlać rozprowadzony w soku proszek - ugotować budyń. Ciepły budyń wyłożyć na biszkopt. Kiedy budyń wystygnie, ułożyć na nim delicje, lekko wciskając. Warstwa 2: 500 ml śmietanki 30% 4 galaretki wiśniowe Dwie galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia - pilnować, żeby galaretka się nie zsiadła. Śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewać cienkim strumieniem ostygniętą galaretkę - miksować(...)małych obrotach. Tak przygotowany krem wyłożyć na ciasto. Pozostałe galaretki rozpuścić w 750ml gorącej wody. Lekko tężejącą galaretkę wyłożyć na wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto Shrek dobrze schłodzić w lodówce - minimum 4 godziny. Smacznego
kolorowotorcikowo