galaretka - 14130 przepisów (strona:159/942)

Wiosenny sernik z mascarpone 358

wspaniale sprawdziłyby się kwaskowate wiśnie. Spód tym razem to niezawodne kruche ciasto od Michela Roux (z jego Ciast pikantnych i słodkich ). Na wierzchu chmura bitej śmietany z dodatkiem galaretki, dzięki temu jest bardzo świeża w smaku. Na wierzch reszta owoców (można dać więcej, ja nie miałam) zanurzonych w galaretce - dzięki temu ładnie się błyszczą i dłużej zachowają ładny wygląd. Sernik(...)łyżki budyniu waniliowego (proszek) 150 g borówek amerykańskich 85 g malin 1 łyżka mąki pszennej dodatkowo: 40 g malin 50 g borówek amerykańskich 1/2 opakowania (37 g) galaretki morelowej 200 ml wrzątku 350 ml śmietany kremówki (38%) Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać, a następnie szybko zagnieść. Wbić jajko, zagnieść gładkie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kolorowy sernik na zimno 954

kiedy pamiętam zawsze podstawową wersją sernika na zimno. Przygotowywany przez mamę na każde święto, czy rodzinną uroczystość. Sama dość często wracam do tego przepisu, modyfikując jedynie smak i ilość galaretek. Ciasto dosłownie 2 składnikowe, szybkie i proste do wykonania. Polecam na te pochmurne i szare dni. Składniki: 4 opakowania serków homogenizowanych waniliowych  (małe opakowania po ok 140 g każde(...)galaretki o tym samym smaku (u mnie smak arbuzowy) 3-4 galaretki o różnych smakach ( u mnie: niebieska, cytrynowa, truskawkowa, porzeczkowa) Wykonanie: Na samym początku przygotowujemy "różnosmakowe" galaretki. Każdą z nich oddzielnie rozrabiamy w 300 ml wrzącej wody i wylewamy w talerze do zupy. Odstawiamy do stężenia. Kiedy są gotowe kroimy je w kostkę. 3 takie same galaretki rozpuszczamy razem

Malinowe Pocałunki
Fioletowa ruletka 181

uchylonego piekarnika aby wystygło. Kiedy jest już zimny przekrawamy go na pół. Warstwy: 1 opakowanie jogurtowego sernika na zimno Dr. Oetker 600 ml mleka 400g borówek lub jagód 3 galaretki w kolorze fioletowym 1 galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do całkowitego stężenia. 300 ml mleka wlewamy do wysokiego naczynia dodajemy pokrojoną galaretkę. Ja za pomocą blendera zrobiłam(...)piekliśmy biszkopt wykładamy folią aluminiową. Wkładamy połowę biszkoptu pamiętając aby wzór był widoczny po wyjęciu ciasta. I wykładamy na niego powstałą  masę. Wsypujemy borówki i zalewamy tężejącymi 2 galaretkami. Rozrobionymi w połowie zalecane ilości wody. Wstawiamy do lodówki aby galaretkę nam się ścięła. Drugą połowę sernika na zimno robimy zgodnie z zaleceniami producenta. Czyli 300 ml mleka i pozostała

Malinowe Pocałunki
CIASTO KUBUŚ 258

Mega orzeźwiające ciasto, przyrządzone na bazie ulubionego soku, ja użyłam soku z limonki z nutą mięty, do tego bita śmietana pachnąca cytryną i galaretka morelową. Ciasto kuś swymi barwami oraz zapachem, najbardziej do gustu przypada maluchom. SKŁADNIKI (forma 25x30) Biszkopt Składniki: 5 jajka 5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 3 budynie waniliowe(...)jeżeli są bez cukru dodaje 4 łyżki cukru) 800 ml soku (ja użyłam limonkowego) Masa śmietanowa 400 ml śmietany 36% 1 galaretka cytrynowa Opcjonalnie można dodać trochę cukru pudru. Według własnego smaku Ponadto 2 galaretki morelowe Sposób przygotowania: B iszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać

RAROSSA
Tęczowy deser 164

blogów i od razu zapałałam miłością do jego wykonania. Oczywiście nie myliłam się, pełen zachwyt w oczach łasuchów gdy pokazałam im moje trzęsące się dzieło:) Tym samym zaczynam moją galaretką serie deserów letnich:) mam nadzieje, że wam się spodobają:) Składniki: 4 galaretki 250 ml śmietany 30% Wykonanie: Zalewamy galaretki w 4 różnych miseczkach zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Obojętnie jakich(...)zestawów kolorowych użyjecie, myślę, że każdy będzie pasował:) Ja użyłam niebieskiej żółtej zielonej i czerwonej. Każdą galaretkę przelewamy równo do dwóch miseczek i do jednej w nich wlewamy po 50 ml śmietanki ( oczywiście gdy galaretka będzie chłodna)  Do dużej formy najlepiej sylikonowej zaczynamy wlewać po jednej warstwie galaretki, na przemian. Ja zaczęłam od czerwonej. Najpierw sama czerwona potem czerwona

ciastkarnia na kruchym spodzie
Truskawkowy zawrót głowy (deser truskawkowy) 1196

bazie bitej śmietany, lub jogurtu naturalnego i dużej ilości truskawek. Spód deseru tym razem Truskawkowy zawrót głowy (deser truskawkowy): Składniki: spód: 5 łyżek crunchy z czekoladą, zalane 3 łyżkami galaretki Mus truskawkowy: 50 dag truskawek, 1 galaretka truskawkowa Winiary 2 łyżeczki żelatyny 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru pudru Do dekoracji: świeże truskawki i listki melisy Przygotowanie: Galaretkę(...)żelatynę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, mieszamy aż się rozpuści i nie będzie grudek, dodajemy 4 kostki lodu, aby galaretka szybciej przestygła. Boki tortownicy zabezpieczamy folią spozywczą, a spód tortownicy 22 cm wysypujemy crunchy, polewamy 3-4 łyżkami rozpuszczonej galaretki, wokół rantu układamy połówki truskawek i schładzamy w lodówce. Umyte truskawki miksujemy w szatkownicy lub blenderem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta kokosowa z czereśniami 595

Tarta kokosowa z czereśniami to kolejny wypiek po serniku z czereśniami , w którym wykorzystałam te czerwone, soczyste owoce. Z czereśni przygotowałam galaretkę, która pokrywa wierzch tarty, natomiast wnętrze, jak i spód z ciasta kruchego są zdominowane przez smak kokosu. Masa, która wypełnia tartę, to połączenie jogurtu greckiego i wiórków kokosowych, po upieczeniu ma zwartą konsystencję i zachwyca mocno kokosowym smakiem(...)cukru pudru 70g masła 1 łyżka zimnej wody szczypta soli masa jogurtowa 300g jogurtu greckiego 50g wiórków kokosowych 20g cukru pudru 1 łyżeczka mąki pszennej 2 białka szczypta soli galaretka czereśniowa 300g czereśni 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny 100ml wody + 2 łyżki 1,5 łyżeczki żelatyny Wykonanie: - mąkę i cukier przesiać, dodać sól, wiórki kokosowe oraz zimne

Smakołyki Bereniki
Sernik jagodowo-malinowy na zimno 1361

550g twarogu gęstego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego 200g malin 150g jagód 4 płaskie łyżki cukru pudru 200g śmietanki 30% 20g żelatyny (5 łyżeczek) 6 łyżek wody 1/2 opakowania galaretki wiśniowej lub malinowej w proszku 150ml wody maliny i jagody do dekoracji Wykonanie: - tortownicę posmarować tłuszczem, wyłożyć na spodzie i bokach papierem do pieczenia - herbatniki całkowicie rozdrobnić, dodać roztopione masło(...)przypadku zmiksowany mus należy również przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek - gotową masę malinową przełożyć na masę jagodową, wyrównać i ponownie schłodzić - gdy masy serowe zastygną, możemy przygotować galaretkę - w 130ml gorącej, przegotowanej wody rozpuścić 1/2 opakowania galaretki w proszku, pozostawić do ostygnięcia - owoce do dekoracji oczyścić i osuszyć - na zastygniętej masie serowej układać owoce, zaczynając od środka, tworzyć

Smakołyki Bereniki
Biszkopt z truskawkami a'la torcik 230

żelatynę rozpuścić, dolewając odrobinę wrzątku. Śmietanę, mocno schłodzoną ubić na wolnych obrotach. Do ubitej śmietany dodać cukier puder i wlać rozpuszczoną żelatynę. Śmietankę wylać na biszkopt. Schłodzić. Ponadto: * 2 galaretki truskawkowe * 250 g truskawek Galaretki rozpuścić w 800 ml zagotowanej wody. Odstawić do wystygnięcia.  Truskawki opłukać i osuszyć. Gdy galaretka wystygnie i powoli zacznie tężeć, wylać około(...)krem śmietankowy, ułożyć truskawki i wstawić na 5-7 minut do lodówki. Pilnować, by w tym czasie pozostała galaretka nie stężała - można delikatnie ją podgrzać. Gdy galaretka z truskawkami stężeje, wylać resztę galaretki i pozostawić torcik w lodówce do zastygnięcia. Smacznego

kolorowotorcikowo
42. Wytrawny biało-zielony limon: czyli limonkowy sernik z dodatkiem zielonej herbaty z echinaceą! 269

Serwus! Dziś proponujemy Wam coś na deser! Umiarkowanie słodki, z kwaskowatą nutą limonki i cytryn oraz lekko ziołowego smaku herbaty! Ja osobiście przepadam za sernikami z galaretką. A jej kolor? Jest fenomenalny! Wypiek sporządzany był jakiś czas temu na konkurs zorganizowanym przez Magdę z bloga PiernikowaChata oraz Kasię z bloga Gotuj z cukiereczkiem . Fundatorem nagród była firma Teekane - my serdecznie(...)opakowanie schłodzonej śmietanki 30% (250ml)   2 łyżki cukru pudru ¼ szklanki zimnej wody + 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka skórki otartej z limonki odrobina cukru z prawdziwa wanilią (opcjonalnie) Galaretka limonkowa z nutką cytryny: sok z 4 limonek  sok z 1 cytryny  ok.50ml ostudzonej, zaparzonej z 1 torebki herbaty Teekanne 5 łyżek cukru – u mnie trzcinowy 2,5 łyżeczki

Symfonia Smaków
Ciasto na niedzielę 319

Lubicie serniki? Ja bardzo, choć jak byłam mała to nie lubiłam ciast z tego gatunku. Uwielbiałam za to wszelkie ciasta z galaretką. Po latach gust mi się zmienił na korzyść wspomnianych serników. Pozostała sympatia do galaretek. Czyli dzisiejsze ciasto jest w sam raz dla mnie, a do tego gdy wzbogacone jest to truskawki, za którymi przepadam, to nie potrzeba(...)więcej do szczęścia.   Sernik z truskawkami i galaretką składniki: 200 g ciastek owsianych 100 g masła 250 g truskawek 500 g serka śmietankowego 250 g serka mascarpone 120 g cukru 3 jajka + 1 żółtko sok i skórka z 1 cytryny  1 galaretka truskawkowa wykonanie: Ciasteczka kruszymy i łączymy ze stopionym masłem. Taką mieszankę przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem

Przysmaki Karolki
Mała rzecz a cieszy 486

Już nie raz przekonałam się, że najprostsze rzeczy, najmniejsze i takie niepozorne są najlepsze. Od kilkunastu dni moja rodzina zajada się galaretką z truskawkami. Ale żeby nie było, że wrzuciłam do truskawkowej galaretki kilka owoców, nie, nie. Poszłam o krok dalej i truskawki zmiksowałam. W sumie i tak miksuje je codziennie na pyszne koktajle, więc to nic odkrywczego. Taką galaretkę(...)deseru kilka lat temu, ale nigdy nie robiłam jej jako samodzielnego dania i to był błąd, bo wszyscy się nią zachwycają, a to przecież tylko dwa składniki.   Galaretka truskawkowa: składniki: 1 galaretka truskawkowa na 500 ml wody 200 g zmiksowanych truskawek wykonanie: Galaretkę przygotowujemy według przepisu z tym, że rozpuszczamy ją w mniejszej ilości wody, 350 ml. Odstawiamy

Przysmaki Karolki
Galaretka z mniszka lekarskiego 79

wszelki wypadek, ale robaczków nie było. Sok jabłkowy można zrobić samemu lub kupić pasteryzowany dobrej firmy, bez dodatku cukru, tłoczony z całych owoców a nie z koncentratu. Galaretka kojarzy nam się z dużą przezroczystością. Jeśli użyjemy wody zamiast soku to tak się stanie. Sok jabłkowy spowodował, że galaretka stała się mętna. Mimo to jest niesamowicie pyszna. Zaplanowałam zrobić drugą porcję(...)Bardzo polecam, jest w niej mało cukru bo już sam sok był słodki. Gdybym dodała pół szklanki cukru też byłoby OK. Galaretkę można jeść dowolnie, ale z białym serem smakuje wyśmienicie! Galaretka z mniszka lekarskiego Potrzebujemy 250g kwiatów mniszka lekarskiego, same płatki, 1,5 litra soku najlepiej z kwaśnych jabłek, Sok z 2 cytryn, 200g cukru, 50-60g pektyny

Leśny Zakątek
Deser Kopiec Kreta bez pieczenia 107

można użyć zamiast bananów? Zamiast bananów do ciasta lub deserków kopiec kreta możesz użyć również truskawek, malin, borówek, wiśni i innych owoców. Dobrym pomysłem może być także galaretka owocowa – w miejsce owoców dodaj stężałą, pokrojoną w kostkę wybraną galaretkę. Jakie inne desery w pojemniczkach można zrobić? W plastikowych pojemniczkach możesz przygotować mnóstwo pysznych deserków. Świetnie sprawdzą się deserki(...)owocami i galaretką – na przykład wiśniowy deser Filadelfia . Dobrym pomysłem jest również dodanie warstwy dżemu, jak w przepisie na deser Shrek . Pyszne są też deserki z warstwą kremu budyniowego, jak w kokosowym deserku Princessa lub deserze Monte . Dla fanów słodyczy Kinder polecam sprawdzić przepis na deser Kinder Bueno – to prawdziwy HIT! { "@context": "https://schema.org", "@type": "FAQPage", "mainEntity": [ { "@type

Via Gusto
Chrupiące ciasto z brzoskwiniami 81

imprezy a szczególnie na święta. CHRUPIĄCE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI – PRZEPIS Biszkopt 5 jajek rozmiar L 140 g mąki pszennej 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Galaretka z brzoskwiniami 2 galaretki brzoskwiniowe 1 duża puszka brzoskwiń w syropie 750 ml gorącej wody Warstwa czekoladowa 200 g kremu czekoladowego nutella 100 g płatków kukurydzianych Masa śmietankowa(...)wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia i podzielić na dwa blaty. Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestygnięcia. Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kosteczkę. Dodać do galaretki i odstawić do lekkiego stężenia. Krem nutella lekko podgrzać, dodać pokruszone płatki

Alle Dobre!