galaretka - 14130 przepisów (strona:156/942)

SHREK 216

szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Zielona masa budyniowa 0,9 litra soku typu Kubuś 3 budynie waniliowe 2 opakowania Delicji Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 36% zielona galaretka Na wierzch: 2 galaretki zielone WYKONANIE: BISZKOPT: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać(...)Zielona masa budyniowa: Proszek budyniowy rozrobić w szklance soku. Resztę sok zagotować i ugotować na nim rozrobiony budyń. Gorącą masę rozsmarować na biszkopcie, na budyniu rozłożyć delicje. Masa Śmietanowa: . Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania cały czas miksując wlewać do śmietany tężejącą galaretką. Masę rozsmarować na delicjach. Odstawić

RAROSSA
FROZEN 671

Ciasto inspirowane filmem Frozen czyli z Krainą lodu. W mojej wersji jest to biszkopt, bita śmietana z błękitną pianką całość wieńczy niebieska galaretka. SKŁADNIK: (forma 24x 24 cm ) Biszkopt rzucany 3 jajka 0,5  szklanka cukru 0,5 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Błękitna pianka 2 białka niebieska galaretka- rozpuszczona w 3/4szklanki gorącej wody Bita śmietana(...)litra śmietany 36 % 10 gram żelatyny łyżka cukru pudru cukier waniliowy 2 niebieskie galaretki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt; Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej

RAROSSA
Cytrynowa Pianka na biszkopcie 303

jest szybkie i proste. A oto: Składniki: 4 jajka 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 600 gr śmietanki 30 % lub 36 % 3 opakowania galaretki o smaku cytrynowym ( lecz równie dobrze można zrobić inny smak) plasterki cytryny - do dekoracji Wykonanie : Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo małymi porcjami mąkę wymieszaną razem(...)mocno tłuszczem i podsypać bułką tartą. Przelać na blaszkę przygotowaną masę i piec przez 20 minut w temperaturze 170*C Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić 2 cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i pozostawiamy ją do wystygnięcia Schłodzoną śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach aż zesztywnieje i zgęstnieje. Gdy galaretka zacznie tężeć wlewamy powoli galaretkę do ubitej

W Moim Magicznym Domu
Tarta dyniowa bez pieczenia 326

dyni - ok. 900-950g dyni - 70ml wody - 25g cukru 3. Masa serowo-dyniowa - 420g serka homogenizowanego waniliowego - 280g przygotowanego musu z dyni - 20g żelatyny - 50ml wody 4. Galaretka dyniowa - 200g przygotowanego musu z dyni - 30ml soku wyciśniętego z pomarańczy - 5g cukru pudru - 10g żelatyny - 50ml wody Forma do tarty 25cm. Zaczynamy od dyni, z której zrobimy mus potrzebny(...)masę i galaretkę. Obieramy dynię, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z wodą i cukrem. Gotujemy aż dynia zmięknie. Następnie ugotowaną dynie blendujemy na jednolita masę. Mus zostawiamy do przestygnięcia. Spód tarty Najpierw rozpuszczamy w rondelku masło. Następnie do blendera wrzucamy pokruszone ciasteczka i blendujemy na piasek. Kiedy ciasteczka zostaną zmielone dodajemy do nich rozpuszczone masło i jeszcze chwilę

Kuchenne Wariacje
Słodko kwaśna galaretka 160

Galaretka truskawkowa – 1 op Galaretka cytrynowa – 1 op Truskawki Sok z cytryny – 4 łyżki Skórka otarta z cytryny – 1 łyżka Bita śmietana Mięta  Galaretkę truskawkową rozpuścić w 450 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Galaretkę cytrynowa rozpuść w 400 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać , pozostawić do wystudzenia. Gdy galaretki przestygną , do cytrynowej dodać sok, dobrze wymieszać(...)rozlać do szklanek, schłodzić w lodówce, następnie dolać galaretkę truskawkową, umieścić w niej oczyszczone i umyte truskawki i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem udekorować śmietaną i otarta skórką z cytryny oraz miętą

Camilla w kuchni
Biszkoptowe z owocami 177

Połączenie kakaowego biszkoptu, puszystej pianki, owoców i galaretek jest strzałem w dziesiątkę:) Składniki na blaszkę 36x24cm: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki płaskie kakaa 3 łyżki mąki krupczatki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Pianka: Kubek 220g śmietany 30% 3/4 szklanki cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fixu 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona(...)łyżką. Biszkopt pieczemy w temp. 180st ok 30 minut- do suchego patyczka.  2. Pianka: Śmietankę ubijamy wraz z dodatkiem smietanfixu i cukru pudru. Na koniec wlewamy przestudzoną, rozpuszczoną galaretkę truskawkową. Piankę możemy wstawić na chwilkę do lodówki, żeby szybciej stężała, ale musimy uważać żeby nie wyciągnąć jej za późno.  3.  Banana i truskawki kroimy w plasterki, pomarańczę

Kuchnia w czekoladzie
Sernik brzoskwiniowy z winogronami 172

kostka margaryny 0.5 kg sera białego 2o g żelatyny spożywczej 2 szklanki mleka 1 szklanka zimnej wody 2 żółtka 2 cukry waniliowe pół łyżeczki olejku pomarańczowego lub cytrynowego 1 galaretka brzoskwiniowa 4 łyżki cukru pudru 3 duże brzoskwinie lub 5 małych- obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę kiść winogron 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Wafelki kokosowe i płatki(...)szklance zimnej wody- najlepiej w większym garnku. Mleko gotujemy. Zagotowane mleko przelewamy powoli do żelatyny i mieszamy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Pozostawiamy do przestygnięcia, mieszając co jakiś czas. Galaretkę brzoskwiniową również rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Miękką margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem waniliowym. Dodajemy zmielony dwa razy ser biały, cukier puder oraz olejek

Kuchnia w czekoladzie
Biszkoptowe trio owocowe 223

łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem borówkowy: 330ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone 1 szklanka cukru pudru 250g borówki amerykańskiej 1 galaretka jagodowa lub wiśniowa Dodatkowo: 4 duże lub 5 mniejszych bananów ok 10 śliwek (morelek) 2 galaretki agrestowe 1/2 łyżki margaryny do wysmarowania formy 2 łyżki drobnej bułki tartej do wysypania(...)minut (do suchego patyczka) w temp. 180st C. Przekładamy na tackę i pozostawiamy do przestudzenia. Zimny kroimy wzdłuż na 2 blaty.  2. Krem: Przed przygotowaniem biszkoptu rozpuszczamy 1 galaretkę jagodową lub wiśniową w 1/2 szklanki wrzącej wody i pozostawiamy do całkowitego przestudzenia. Galaretki agrestowe rozpuszczamy w ok 750ml wrzącej wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz

Kuchnia w czekoladzie
Tort czekoladowo jagodowy 210

łyżki mąki krupczatki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem jagodowy: 500ml śmietanki 30% 2 serki mascarpone (2x250g) 1 szklanka cukru pudru 200g jagód leśnych 1 galaretka jagodowa lub wiśniowa Ganache: 100ml słodkiej śmietanki 30% 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: 1 puszka krojonego ananasa 2 galaretki cytrynowe 150g borówek amerykańskich kilka listków mięty łyżeczka masła 1 łyżka drobnej(...)bułki tartej Poncz: 1/2 szklanki wody przegotowanej 2 łyżeczki soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Przed przygotowaniem biszkoptu należy rozpuścić galaretkę jagodową (ew. wiśniową) w 2/3 szklanki wrzątku oraz galaretki cytrynowe w 1/2 litra zagotowanej wody. Pozostawiamy do stężenia. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy cukier oraz żółtka. Do masy jajecznej dodajemy

Kuchnia w czekoladzie
Bezglutenowa tarta z galaretką malinową, mascarpone i jeżynami 224

gdyż ciasto kruche wykonaliśmy z połączenia migdałów i kokosa Składniki na ciasto: - 220 g migdałów - 80 g wiórek kokosowych - 1 żółtko - 75 g masła - 35 g cukru Składniki na galaretkę malinową: - 400 g malin - 3 kopiate łyżeczki cukru pudru - 20 ml wody - 6 g żelatyny Składniki na masę serową: - 125 g śmietanki 30% - 125 g mascarpone - 20 ml wody(...)formę. Widelcem nakłuwamy wyklejone ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni (bez termoobiegu). Ciasto pieczemy ok. 20 minut, a następnie wyjmujemy je i zostawiamy do wystygnięcia. Galaretka malinowa. Kolejnym krokiem będzie galaretka. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Maliny blendujemy z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i jeszcze moment blendujemy. Wkładamy

Kuchenne Wariacje
Fale Dunaju z gruszkami i galaretką 227

początek zapraszam na klasyczne ciasto do którego wprowadziłam małą zmianę - dodałam galaretkę, dzięki której ciasto nie jest suche. Zamiast gruszek można użyć innych owoców, np. jabłek czy wiśni. Składniki: Ciasto: 3/4 kostki masła 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej 4 łyżki mleka 5 jajek 2 płaskie łyżki kakao 3-4 gruszki(...)Krem: 2 budynie waniliowe/śmietankowe 3 szklanki mleka 200 g masła Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe polewa czekoladowa Sposób przygotowania: 1. Ciasto: masło ucieramy z cukrem na gładka masę. Dodajemy po 1 jajku dalej ucierając. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko i esencję waniliową. Połowę masy przekładamy na blachę 20 x 35 cm wyłożoną papierem. Do drugiej

Na Ciasteczkowych Papierach
"Ptasie mleczko" z brzoskwiniami 186

dzisiejszą słoneczną pogodę :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie bez cukru     Masa: 3 galaretki brzoskwiniowe 4 szt. x 150 g serka homogenizowanego brzoskwiniowego 1 puszka brzoskwiń Dodatkowo 1 galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, następnie żółtka i dalej ubijamy. Proszek(...)masy i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Wylewamy na blaszkę 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20-25 min. w 180 stopniach. 2. Masa: galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku i dokładnie wymieszać. Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Gdy galaretki zaczną tężeć wymieszać je z serkami i brzoskwiniami. Galaretkę truskawkową

Na Ciasteczkowych Papierach
Limonkowy torcik z kiwi i wizyta u Ewy Wachowicz :) 261

Pyszny, lekki i szybki torcik z kremem o delikatnym smaku limonki oraz z owocami kiwi pod galaretką :) Wiem, galaretka na owocach kiwi nie ma prawa się zsiąść. A ja mówię że jednak się da :) Kto nie wierzy niech sam spróbuje :) Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 200 ml śmietany(...)serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru skórka starta z jednej limonki 2 łyżeczki soku z limonki 2 łyżki wiórek kokosowych Wierzch: 1 galaretka o smaku kiwi 4-5 sztuk kiwi Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych

Na Ciasteczkowych Papierach
Mocno czekoladowe ciasto z wiśniami 187

szczęście udana :) Składniki: Ciasto czekoladowe: 8 jajek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao 1 łyżka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 50 g gorzkiej czekolady Galaretka wiśniowa: 2 słoiczki po 240 g konfitury wiśniowej z kawałkami owoców 2 galaretki wiśniowe Krem czekoladowy: 400 ml śmietany 30 % 5 łyżek cukru pudru 150 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania(...)wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec ok. 20-25 min. w 180 stopniach. Upieczone ciasto wystudzić i podzielić na dwa blaty. 2. Galaretka: Wiśniowe galaretki rozpuścić w szklance wrzątku i ostudzić. Tężejącą galaretkę wymieszać dokładnie z konfiturą wiśniową. 3. Krem: Czekoladę rozpuścić na parze i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Na koniec dodać rozpuszczoną

Na Ciasteczkowych Papierach
Figa z makiem 169

Biszkopt makowy z kremem, brzoskwiniami, biszkoptami i galaretką - pyszne połączenie. W mojej rodzinie to ciasto zrobiło furorę. Mama, nie mogąc sobie przypomnieć nazwy, mówi o nim "byle co" :) Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki syropu po brzoskwiniach(...)puszki 2 budynie waniliowe w proszku 1 szklanka wody 1 cukier waniliowy 200 g masła Ponadto: brzoskwinie w puszce (syrop zachować!) 2 galaretki ciemnoczerwone (z czarnej porzeczki, owoców leśnych itp.) 120 g okrągłych biszkoptów Sposób przygotowania: 1. Białka ubić i dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i mak. Piec w blaszce 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia

Na Ciasteczkowych Papierach