korzystamy z pięknej aury,wiosną oraz latem posiłki spożywamy w ogrodzie w otoczeniu zieleni i przy śpiewie ptaków. Umilając sobie majowe popołudnie taki zrobiłam deser 1 różowa galaretka 1 fioletowa galaretka 200 ml śmietanki kremowej 1 łyżeczka cukru z wanilią 5-6 łodyg rabarbaru 150 g cukru trzcinowego 2-3 łyżki soku z cytryny Kilka godzin wcześniej przygotować(...)galaretki. Każdą osobno rozpuścić w 400 ml gorącej wody,przelać do płaskiego pojemnika i odstawić do stężenia. Stężałą galaretkę pokroić w dużą kostkę. Rabarbar umyć i pokroić w 1cm kawałki. Na patelnię wsypać cukier,podgrzewać i czekać aż się rozpuści i lekko skarmelizuje. Następnie dodać sok z cytryny i wsypać rabarbar. Smażyć kilka minut mieszając aż z rabarbaru odparuje nadmiar
Kolorowa kuchnia Elkitortowej 50 g mąki ziemniaczanej 170 g drobnego cukru szczypta soli Składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka maskarpone 2 łyżeczki cukru pudru 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 1 opakowanie galaretki cytrynowej Do nasączenia: ¾ szklanki wody sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru Do przybrania tortu: 300 ml śmietanki kremówki (36%) 200 g serka maskarpone 1 łyżeczka(...)równą powierzchnię. Następnie włożyłam ponownie do piekarnika i zostawiłam do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy całkowicie wystygł, okroiłam delikatnie bok biszkoptu od tortownicy i wyjęłam z formy. Obie galaretki rozpuściłam osobno w 250 ml wrzącej wody. Kiedy wystygły, przelałam je do miseczek wyłożonych folią spożywczą i wstawiłam do lodówki, żeby całkowicie zastygły. Potem wyłożyłam na talerze i pokroiłam
Kuchnia u Krysiwczoraj", postanowiłam zmiksować ciasto o całkiem podobnym smaku. Brakuje tylko pianki, jak w oryginale, no i krem nie jest maślany tylko śmietanowy. Wierzch to także zmiana- banany zalane galaretką zastąpiłam galaretką zmiksowaną z pomarańczami, które również czekały na swoją kolej, ale były tak kwaśne, że nie było chętnego do konsumpcji. Sami widzicie, że do przygotowania fajnego deseru nie potrzebujemy(...)pszennej 75g mąki kukurydzianej Szczypta soli Krem: 500ml śmietanki kremówki 100g cukru pudru 1 opakowanie żelatyny w listkach 4 banany 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 3 pomarańcze 2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe Sposób przygotowania Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach, a następnie do ubitej piany stopniowo dodajemy cukier i żółtka, miksując na najniższych obrotach
Kuchnia w czekoladzieSKŁADNIKI (tortownica 24 cm) Biszkopt (lub gotowe biszkopty) 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa Śmietanowa 4-5 ulubionych galaretek 1 śmietany 18% 2 cukry wanilinowe 5 łyżeczek żelatyny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi(...)pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa śmietanowa Każdą galaretkę rozpuścić w 1, ¾ szklanki gorącej wody i najlepiej chłodzić w prostokątnym naczyniu wtedy łatwiej jest wykroić ładną kostkę, odstawić do stężenia. Gdy galaretki już stężeją, przygotowuje masę śmietanową, żelatynę
RAROSSAzimno udekorowany ptasim mleczkiem. Przepis na to ciasto znalazłam na stronie gotujmy.pl i od razu bardzo mi się spodobał, jednak moją wersję troszkę zmodyfikowałam. Między innymi zmieniłam kolor jednej galaretki gdyż w oryginale ciasto było całe niebieskie. Serniczek jest raczej łatwy w wykonaniu i bardzo efektownie się prezentuje. Polecam! Składniki na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru(...)szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na masę serową: 500g mielonego twarogu (użyłam sera z wiaderka) 1/4 szklanki cukru pudru 1 galaretka malinowa + 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki śmietanki 30% Masa kokosowa: 250 ml śmietanki 30% 1 śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo: 1 niebieska galaretka + 1 i 1/2 szklanki
Blog z ApetytemGalaretka z szynką i marchewką. W nowym już roku podaję Wam przepis na pyszną, galaretkę z szynką, inaczej zwaną też galartem, galantyną. U mnie w domu na taką galaretę drobiową, czy wieprzową mówi się galat. Tym razem przygotowałam ją w wersji bez tłuszczu z szynką, na bulionie warzywnym, można ją jeść z wielkim apetytem i bez wyrzutów sumienia. Na blogu(...)dietetyczna galaretka z kurczaka , zimne nóżki z golonki , kurczak w galarecie , szynka w galarecie , szynka z warzywami Galaretka z szynką i marchewką. składniki: 100 g szynki konserwowej lub gotowanej 1/4 selera 1 marchew 1 mały por – zielona część mała pietruszka 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu sól i pieprz do smaku ok. 3 łyżeczki żelatyny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanki mąki pszennej Masa podstawowa: 1 l mleka 400 g masła 13 łyżek cukru 3 budynie śmietankowe Emix 3 łyżki mąki pszennej 3 żółtka Masa biała: 1 galaretka poziomkowa Emix 1 galaretka cytrynowa Emix Masa ciemna: 3 łyżki kakao Emix 1 tabliczka gorzkiej czekolady 50 g rodzynek Emix Poncz: 2 łyżki spirytusu 2 łyżki soku z cytryny woda Do dekoracji(...)polewa biała Emix gwiazdki cukrowe cukier puder Dzień wcześniej warto przygotować galaretki, które muszą się dobrze schłodzić. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i wlewamy do głębokich talerzy. Zastygnięte kroimy w krateczkę. Kolejnym punktem jest przygotowanie biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, powoli dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijając. Do ubitych jaj dodajemy
MamaOskarkaśrednicy z wysoką obręczą ok. 8,5 cm). Pieczemy przez ok. 25-30 min. w 160-170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na wkładkę z galaretką: 2 galaretki pomarańczowe 750 ml gorącej wody 2 duże pomarańcze wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do lekkie stężenia. Pomarańcze myjemy obieramy, dzielimy na cząstki i obieramy z błonek(...)ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą część ubitych białek i również delikatnie mieszamy. wykonanie ciasta: W tortownicy układamy biszkopt. Na biszkopt przekładamy tężejącą galaretkę, wciskamy w nią cząstki pomarańczy. Wstawiamy do lodówki do stężenia galaretki. Na stężałą galaretkę wykładamy równomiernie mus czekoladowy. Całość wstawiamy do lodówki na ok.12 godz. (na noc). Przed podaniem oprószamy
Domowy Smak JedzeniaTort na specjalne zamówienie. Czterolatki potrafią być bardzo wymagające, ale udało się. Jubilatka zachwycona a ja odsapnęłam w ulgą. Lekki tort waniliowy z galaretką i owocami w środku. Nic trudnego. Dekoracja tylko przyprawiła mi siwych włosów. Unicorn zrobiony z masy cukrowej w nocy, aby nikt nie podejrzał, bezy i makaroniki także pieczone w nocy(...)wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy, lub cztery części. Będziecie potrzebowali także 2 galaretki malinowe, lub truskawkowe 300 g malin lub truskawek (mogą być mrożone) 800 ml śmietany kremówki 300 g mascarpone 1 łyżeczka pasty waniliowej 2 lub więcej łyżek cukru pudru
Piekarz-Kucharz-GarkotłukZestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony do temperatury pokojowej budyń i miksujemy na gładki krem. Dzielimy na 3 części. dodatkowo: 3 galaretki agrestowe + 1200 ml gorącej wody 3 galaretki wiśniowe + 1200 ml gorącej wody 1 puszka brzoskwiń ok.300 g winogron, zielonych wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do lekkiego stężenia(...)foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na nim 1/3 część kremu. Na kremie układamy krążki powycinane z ciemnego biszkoptu. W wolnych miejscach układamy winogrona. Całość zalewamy lekko tężejącą zieloną galaretką. Wstawiamy do lodówki, do stężenia galaretki. Następnie równomiernie wykładamy drugą część kremu i kładziemy ciemny biszkopt z otworkami. W środek każdego kółka układamy pokrojone brzoskwinie. Wykładamy pozostałą część masy, układamy
Domowy Smak Jedzeniazbyt grubej warstwy. U mnie było ich zdecydowanie za dużo i niestety trochę „wychodziły” podczas krojenia. 4 wafle powidła śliwkowe 200 g mleka w proszku, pełnego 1 galaretka żółta 1 galaretka zielona kostka masła 50 g cukru 1,5 szklanki bakalii (żurawina, orzechy, rodzynki, morele, skórka kandyzowana z pomarańczy, kandyzowane wiśnie itp) Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance(...)gorącej wody. Przelewamy do płaskiego naczynia i odstawiamy do stężenia. Galaretkę żółtą rozpuszczamy w 1 szklance wody i do gorącej dodajemy masło (gdyby się zwarzyło to należy całość podgrzać i wymieszać – nie wolno jednak dopuścić do zagotowania, gdyż galaretka już nam nie stężeje). Następnie dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy lub miksujemy. Odkładamy. Gdy masa zacznie tężeć dodajemy
Smaki Na TalerzuSzybki serniczek, bardzo dobry. Składniki: 100 g cukru pudru 60 g masła 500 g białego sera – przepuścić 2 razy przez maszynkę, lub można użyć gotowego do serników 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka wiśniowa 1 puszka brzoskwiń okrągłe biszkopty Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczam w 250 ml gorącej wody (czyli z połowy wody podanej na opakowaniu). Odstawiam do wystygnięcia. Galaretkę wiśniową rozpuszczam(...)gorącej wody – odstawiam do wystygnięcia. Do miski wsypuję cukier puder i rozpuszczone masło – miksuję. Dodaję stopniowo ser, nadal miksuję. Dodaję tężejącą galaretkę brzoskwiniową. Nadal miksuję. Tortownicę wykładam folią spożywczą (boję się że masa gdzieś ucieknie ale jeśli macie dobre tortownice ten etap możecie pominąć. Spód tortownicy wykładam biszkoptami. Na biszkopty wylewam masę serową. Wkładam do lodówki do czasu
MojaQchnia.plsmakuje lepiej w gorące letnie dni niż deser prosto z lodówki. Stąd właśnie pomysł na dzisiejsze danie :). Mamy tutaj wspaniałe połączenie galaretki i lodów z dodatkiem owoców. Jest to świetna opcja jako deser po obiedzie, jak również propozycja na podwieczorek. Lekki mus lodowo - owocowy doskonale komponuje się z bitą śmietaną oraz galaretka. Ale przede wszystkim spełnia swoje dwa główne zadania(...)smakuje świetnie i przyjemnie orzeźwia gdy na dworze grzeje słoneczko. Składniki - opakowanie galaretki truskawkowej - 2 brzoskwinie z puszki ( 4 połówki ) - 1 banan - 4 gałki lodów waniliowych - 20 dag rodzynek - 20 dag orzechów włoskich - kilka kostek czekolady - 250 ml śmietany 30% - czubata łyżka cukru pudru Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz
Świat Smakubananowe, ale jednak nie mocno przesłodzone. Koniecznie sami spróbujcie. (Tortownica o średnicy 24-26 cm) Masa: 3-4 banany (mogą być bardzo dojrzałe; u mnie 3 duże) 2 galaretki cytrynowe (u mnie bez cukru , które można nabyć w sklepie eSłoneczko ) 300g cukru 150g masła (nie margaryny) Wierzch: 1 banan 1 galaretka bananowa (jest ciężko dostępna, więc użyłam(...)smaku owoców tropikalnych) Dodatkowo: około 200g biszkoptów (u mnie podłużne na 2 warstwy) Galaretki cytrynowe rozpuścić w 800 ml wody, a bananową/o smaku owoców tropikalnych w 450 ml. Masło utrzeć z cukrem, a następnie połączyć z dokładnie zblendowanymi bananami. Masę wymieszać z ostudzonymi galaretkami cytrynowymi i schłodzić w lodówce. (Uwaga: Galaretki nie powinny być schłodzone i należy
Di gotujełyżek kaszy manny 250 g masła 1 szklanka cukru pudru Masa owocowa: 450 g owoców leśnych (u mnie maliny, borówki i jagody) 2 szklanki wody (400 ml) 2 galaretki o smaku owoców leśnych Dodatkowo: ok. 300 g owoców leśnych 600 ml wody 2 galaretki o smaku owoców leśnych Masa grysikowa: Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy kaszę manną. Cały czas(...)Owoce umieszczamy w garnku i wlewamy wodę. Zagotowujemy. Rozgniatamy owoce na mniejsze kawałki (za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków) lub miksujemy w blenderze (jeśli wolimy gładką konsystencję). Wsypujemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Studzimy. Blachę wyłożyć folią spożywczą tak, aby duża część wystawała poza jej brzegi. Ułatwi to późniejsze wyjęcie ciasta z formy - ciasto wychodzi wysokie
My simple kitchen