flaczki - 338 przepisów (strona:3/23)

Flaczki z żołądków drobiowych. Konkretnie doprawione, smakują wyśmienicie. PRZEPIS 24155

Okazuje się, że pyszne flaczki można zrobić również na żołądkach drobiowych. Smakują nawet tym, którzy nie przepadają za tradycyjną wersją tej zupy robionej na żołądkach wołowych lub wieprzowych. Konkretnie doprawione, wychodzą wybornie. Przepis na flaczki z żołądków drobiowych Składniki: 0,5 kg żołądków drobiowych, 2 udka z kurczaka, 1 duża marchewka lub dwie mniejsze, 1 pietruszka, 3 cebule(...)ząbki czosnku, około 3 cm kawałek świeżego imbiru, olej, 2 łyżki majeranku, kopiasta łyżka papryki w proszku, papryka ostra według smaku, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Jak zrobić flaczki z żołądków drobiowych? Żołądki umyj, pokrój w paseczki jak tradycyjne flaczki, przełóż do garnka razem z udkami z kurczaka, zalej około 2 litrami wody, dodaj ziele angielskie, liście

Kulinarna Polska
Zupa z kurczakiem i pieczarkami a la flaczki 115

Zupa z kurczakiem i pieczarkami a la flaczki jest sycąca, rozgrzewająca, gęsta i bardzo smaczna. W smaku bardzo przypomina tradycyjne flaczki, ale z dodatkową nutą pieczarek. Jeśli ktoś ma problem z konsumpcją krowiego żołądka, to jest dla niego bardzo dobrą alternatywą. Do przygotowania zupy zamiast mięsa kurczaka, można wykorzystać również indyka. Zupę podajemy z świeżym, chrupiącym pieczywem(...)Składniki na zupę z kurczakiem i pieczarkami a la flaczki (wychodzi około 6 dużych porcji): 4 duże udka z kurczaka (około 1 kg) 400 g pieczarek niewielka cebula 2 średnie marchewki pietruszka kawałek selera kawałek pora około 2 łyżki sosu sojowego pół łyżeczki papryki słodkiej po kilka liści laurowych, ziela angielskiego szczypta gałki muszkatołowej czubata łyżka majeranku sól, pieprz

e-PrzepisyKulinarne
Flaki wołowe. Jak zrobić pyszne flaki jak u mamy 169

mięsna zupa, której głównym składnikiem jest oczyszczony i pokrojony w cienkie paski żołądek. Flaki przyrządzam z flaków wołowych, wieprzowych, z żołądków drobiowych, oraz w wersji wegetariańskiej, jako grzybowe flaczki z kani. Flaki gotuję z dodatkiem ostrej i łagodnej papryki, majeranku, gałki muszkatołowej i pieprzu. Do tej pory przygotowywałam je bez zasmażki, te dzisiejsze flaki wołowe mają zasmażkę oraz tarty(...)przepis, pozwoli Wam przygotować pyszne domowe flaki po polsku jak u mamy! Zobaczcie też inne nasze przepisy na flaki: – Flaki wołowe – Flaki wieprzowe – Żołądki drobiowe ( flaczki drobiowe) – Flaczki orientalne – Flaczki wołowe z warzywami – Grzybowa a’la flaczki Składniki na najlepsze flaki wołowe: 1 kg flaków krojonych, już obgotowanych, wypłukanych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Flaki wołowo – drobiowe 95

Cześć! Są zwolennicy i przeciwnicy flaczków. Ja jestem w tej pierwszej grupie. Kocham flaczki a szczególnie po sylwestrowej noc. Odrobina pikanterii stawia na nogi. Odkąd pamiętam to w moim rodzinnym domu flaki gotowane były od święta i na święta. Mama kupowała taki wielki flak i obgotowywała go……to było straszne. Cieszę się, że mamy teraz możliwość(...)kupienia prawie gotowych, podgotowanych, pokrojonych  flaczków. Oszczędza nam to troszkę  przykrego zapachu i dodatkowej pracy. Czyli sumując idę na łatwiznę, kupuję te podszykowane flaki w worku i działam. Na początku gotuję rosół z mięsa drobiowego i warzyw. Nie robię go identycznie jak na niedzielę, ponieważ też sobie drogę skracam. Robię bazę do dania, ale z uczuciem

Pieprzyć z Fantazją
Flaczki z boczniaków 129

Flaczki z boczniaków, czyli wegetariańska wersja klasycznych flaczków. Przepis na flaczki z boczniaków na prawdę przypomina smakiem te klasyczne, zwykłe flaki, więc jeśli lubisz tradycyjne flaczki to wersja z grzybami, na pewno skradnie Twoje serce Uwaga! Niektóre sklepowe boczniaki, lubią być twardawe. Wtedy potrzebują więcej czasu, by zmięknąć. Składniki: 400 g boczniaków 2 marchewki 1 większa(...)paprykę, majeranek i gałkę muszkatołową, mieszamy i podsmażamy jeszcze 2 minuty. Wlewamy wodę/bulion, mieszamy, gotujemy zupę na małym ogniu, do miękkości grzybów i warzyw. Około 40 minut. Artykuł Flaczki z boczniaków pochodzi z serwisu Niepieprz

NiePieprz.pl
Fałszywe flaczki z boczniaków. Przepis na pyszną zupę grzybową bez mięsa 149

nich na przykład pyszną zupę grzybową, która smakuje i wygląda jak flaczki. Jeśli jeszcze jej nie gotowaliście, szykujcie się na dużą dawkę kulinarnych wrażeń. Przepis na fałszywe flaczki z boczniaków Składniki: około 200 gramów świeżych boczniaków, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, ćwierć korzenia selera, kopiasta łyżka papryki wędzonej w proszku, 1 dojrzały pomidor, sos sojowy, majeranek(...)sól, pieprz, olej. Zrób tak: cebulę posiekaj, boczniaki pokrój wzdłuż w paski przypominające flaczki, razem przesmaż na oleju, dodaj starte marchewkę oraz seler, a także posiekany czosnek, smaż wszystko jeszcze około 3 minut, dodaj paprykę, wymieszaj, zalej wodą (zupa powinna być dość gęsta), dopraw sosem sojowym, dużą ilością pieprzu i majeranku, a jeśli trzeba, także solą, gotuj pod przykryciem

Kulinarna Polska
falki wołowo - drobiowe 180

Cześć :D Są zwolennicy i przeciwnicy flaczków. Ja jestem w tej pierwszej grupie. Kocham flaczki a szczególnie po sylwestrowej noc. Odrobina pikanterii stawia na nogi :) Odkąd pamiętam to w moim rodzinnym domu flaki gotowane były od święta i na święta. Mama kupowała taki wielki flak i obgotowywała go......to było straszne. Cieszę się, że mamy teraz możliwość kupienia(...)prawie gotowych, podgotowanych, pokrojonych  flaczków. Oszczędza nam to troszkę  przykrego zapachu i dodatkowej pracy. Czyli sumując idę na łatwiznę, kupuję te podszykowane flaki w worku i działam. Na początku gotuję rosół z mięsa drobiowego i warzyw. Nie robię go identycznie jak na niedzielę, ponieważ też sobie drogę skracam. Robię bazę do dania, ale z uczuciem :) To teraz

Pieprzyć z Fantazją
M(I)ĘSKIE DANIE - FLACZKI WOŁOWE 170

część włoszczyzny zostawiamy na później) ziela angielskiego i liści laurowych.             W czasie gdy rosołek się gotuje, zajmiemy się flaczkami. W garnku gotujemy wodę i do wrzącej wody wrzucamy flaczki. Pierwszy raz gotujemy je 5   minut. Wyciągamy i zmieniamy wodę. Powtarzamy to samo i do gotującej wody(...)wrzucamy znów flaczki. Teraz gotujemy je 15 minut i znów wymieniamy wodę. Po raz trzeci wymieniamy wodę i gotujemy je około 25 minut.             Po wyciągnięciu flaki kroimy na dosyć drobne paski (nie za grube i nie za cienkie). Po tym jak rosół już będzie prawie gotowy, wyciągamy włoszczyznę

OliveandThyme
Flaczki wołowe z pomidorową nutką 170

Uwielbiam flaczki, zawsze jak jestem w domku to kupuje czyste obgotowane flaczki. Przepłukane pod bieżącą wodą flaczki obgotować w dużym garnku. Następnie wodę zlać i znowu przepłukać pod bieżącą wodą. Jeszcze raz powtórzyć wszystko. Do dużego garnka wlać wywar, dolać wody. Wrzucić obgotowane flaki wołowe, pokrojoną w plasterki dużą marchew, korzeń pietruszki oczyszczony i pokrojony w talarki(...)patelni z odrobiną oliwy obsmażyć pokrojoną drobno cebulkę, aż zmięknie i lekko się zarumieni, obsmażoną dodać do zupy. Doprawić wszystko do smaku solą i pieprzem. Gotować do momentu, aż flaczki będą w sam raz do jedzenia. Ja wolę jak są dosyć miękkie, więc gotuję je dosyć dłużej. Na koniec usuwam boczek z zupy. Proponuję posmakować i ocenić czy już

Kuchnia Pokoleń
Flaczki z boczniaka 242

plucha, więc dla rozgrzewki mama zabierała mnie do baru „Krasnoludek” nieopodal Szkoły Muzycznej na flaki. Lokal był mały, przytulny i chociaż większość gości przychodziła po prostu na flaczki i 2 głębsze mnie nie przeszkadzało to w konsumowaniu swojej porcji flaków czym wzbudzałem podziw i niedowierzanie, gdyż dzieci najczęściej od flaków stronią. Po latach w dalszym ciągu uwielbiam(...)flaczki, szczególnie te robione przez moją żonę. Mój syn w tej materii wdał się we mnie i również je uwielbia wzbudzając podziw i niedowierzanie na rodzinnych zjazdach gdy pałaszuje michę flaków i prosi o dokładkę. Niestety córka nie podziela naszego zachwytu nad tą potrawą nie rozumiejąc jak coś takiego jak flak pełne „nitek, trąbek, tutek, i innych odnóży

Mr. Taste
Flaczki 208

smak, którzy je skosztowali. My akurat je lubimy. Gorące, pachnące i smaczne mają swój urok szczególnie w zimie w górach. W tym roku zimy jak na lekarstwo, ale flaczki nam ją przypomną. Nie trzeba jechać w góry, aby zrobić sobie troszkę przyjemności.       Składniki: -ok. 1 kg gotowych (odgotowanych i pokrojonych ) flaczków -bulion warzywny lub rosół(...)mięso z kości schabowej jest ugotowane wyciągamy ją z rosołu. Odławiamy też warzywa. Marchewkę zostawiamy i kroimy ją w kostkę a następnie dodajemy do rosołu. Do rosołu wsypujemy też flaczki.    Gotujemy ok. 30 minut.    Dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawę do zup do smaku. Dosypujemy pieprz i majeranek i gotujemy kolejne 30 minut

Maminek kulinarny
Flaki z mięsem drobiowym 119

/flaczki-480x270.jpg"],"description":"Flaki nie takie straszne jak nazwa. W przygotowaniu bardzo proste a w smaku wyj\u0105tkowe. Pyszna, polska, gulaszowa i po\u017cywna zupa na zimne dni.","keywords":["flaki","flaczki","przepis na flaczki","przepis na flaki","jak zrobi\u0107 flaki","jak zrobi\u0107 flaczki","sk\u0142adniki na flaki","falki przepis","flaczki przepis"],"author":{"@type":"Person","name

ProstePesto.pl
Flaczki z żołądków drobiowych z mięsem 248

Flaczki z żołądków drobiowych z mięsem Tradycyjne flaki robione są z żołądków wołowych. Ja dzisiaj polecam jednak małą odmianę, czyli pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą zupkę a’la flaczki z żołądków drobiowych. Rewelacyjny pomysł na obiad dla miłośników podrobów!     Składniki: ok 1 kg żołądków drobiowych 1 ćwiartka z kurczaka ok. 5-6 skrzydełek z kurczaka(...)mąkę i chwilę razem zasmażamy ciągle mieszając *** *** Następnie całość dodajemy do gotującego się wywaru. Mieszamy, dokładamy pokrojone mięso oraz warzywa i gotujemy jeszcze przez dwie minuty *** *** Na koniec doprawiamy flaczki do smaku *** *** Podajemy z pieczywem *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY

Blog z Apetytem
Flaki po warszawsku. Tradycyjny przepis na pyszne flaki wołowe z pulpecikami 112

Jest to przepis, który można znaleźć w starych książkach kucharskich. Te flaczki są wyjątkowe, bo na talerzu można znaleźć też małe pulpeciki. Bardzo dobrze doprawione. Danie, które z pewnością docenią miłośnicy tradycyjnych smaków. Przepis na flaki po warszawsku Składniki: 500 gramów oczyszczonych, pokrojonych w paseczki i obgotowanych flaków wołowych. Żeby uprościć sprawę, kupujemy flaki już sprawione. Przeczytaj informację(...)tartą, dopraw solą i pieprzem, odstaw na chwilę, następnie zwilżonymi dłońmi formuj małe pulpety. Pastę czosnkowo-imbirową i pulpeciki dodaj do garnka na około 15 minut przed końcem gotowania. Flaczki podawaj z pieczywem. Wypróbuj także nasz przepis na flaczki z boczniaków: Fałszywe flaczki z boczniaków. Przepis na pyszną zupę grzybową bez mięsa Artykuł Flaki po warszawsku. Tradycyjny

Kulinarna Polska
Flaki w trzech odsłonach. Każda inna, wszystkie pyszne. Jest też przepis wegański 122

Wkrótce Sylwester, a to oznacza, że miejsce barszczu na naszych stołach zajmą flaczki. Przygotowaliśmy dla was przepis klasyczny z dodatkiem imbiru, przepis na flaczki włoskie z dużą ilością warzyw i ziół, a także przepis wegański na flaczki z boczników dla tych, którzy nie chcą nawet myśleć o jedzeniu krowich żołądków. Na pewno znajdziecie swój ulubiony(...)przyprawy nie ma flaków. Lepszych nie jedliśmy. Jak ugotować? Zobacz przepis Flaki po rzymsku. Zupełnie inne niż te, które jedliśmy do tej pory. PRZEPIS Fałszywe flaczki z boczniaków. Przepis na pyszną zupę grzybową bez mięsa Artykuł Flaki w trzech odsłonach. Każda inna, wszystkie pyszne. Jest też przepis wegański pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Wegańskie flaczki sojowe – przepis i film 126

Wegańskie flaczki sojowe – dzisiaj zapraszam po przepis poparty, krótkim filmem instruktażowym – by jeszcze proście było przygotować danie w domu. To zupa z serii tych sycących, z duża ilością warzyw i kostką sojową. Jest tu też sporo przypraw, dzięki czemu finalnie mamy super aromatyczną i dobrze doprawioną potrawę. Nawet jeśli nie jesteście weganami warto mieć w swoim menu(...)warzyw. Treściwa zupa podana np z pieczywem może stanowić samodzielny, sycący posiłek. Moją zupę przygotowałam w łagodnej wersji, ale jeśli jesteście fanami pikantnych smaków, polecam dosypać chili. PRZEPIS WEGAŃSKIE FLACZKI SOJOWE Składniki: 1 duża cebula 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki suchej soczewicy czerwonej 1 liść laurowy 6-8 szt ziela angielskiego 150g selera 2 korzenie pietruszki 4 marchewki

Dorota Smakuje
Flaczki cielęce zapiekane 102

Połączenie makaronu z delikatnymi flaczkami cielęcymi to strzał w dziesiątkę. Trudno zrobić piękne zdjęcie, ale smak wynagradza.  Składniki: 500 g flaczków cielęcych 200 g udźca wołowego 200 g szpondra wołowego 1 pęczek włoszczyzny 1 pieczona cebula 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki mąki 30 g startego sera mozzarella 3 łyżki śmietany majeranek gałka muszkatołowa mielona czerwona papryka(...)łyżka koncentratu pomidorowego 200 g makaronu conchiglioni sól, pieprz Przygotowanie: Flaczki opłukałem . Zalałem wrzącą wodą i gotowałem do miękkości. W tym czasie przygotowałem wywar mięsno-warzywny. Szponder i wołowinę gotowałem w osolonej wodzie. Po 15 minutach dodałem jarzyny, gotowałem kolejne 20 minut. Wywar przecedziłem przez sitko i przelałem do osobnego garnka. Mięso wołowe pokroiłem na drobne kawałki. Gdy flaczki

R'n'G Kitchen
Flaki z żołądków drobiowych 103

Cześć! Dla lubujących się w podrobach drobiowych pomysł na flaczki podsuwam. Ugotowałam z tej porcji, co podałam w składnikach i flaczki domownicy pochłonęli. Wystarczyło dla 4 osób. Pyszne! Składniki: * 80 dkg żołądków drobiowych * 1 ćwiartka kurczaka * 2 marchewki * 1 pietruszka * 10 cm pora małego * 2 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * masło * 1 łyżka mąki * majeranek * sól, pieprz(...)garnka. Gotowałam do miękkości warzyw. Mięso z ćwiartki oskubałam i pokroiłam w mniejsze kawałki. Dorzuciłam do gotujących się żołądków. Zrobiłam zasmażkę z 2 łyżek masła i łyżki mąki. Zagęściłam flaczki. Przyprawiłam do smaku solą, pieprzem, paprykami, imbirem i gałką. Dosypałam 1 łyżkę majeranku. Odstawiłam na 20 minut by całość przeszła smakiem. Notatki: * wody podlewać w miarę potrzeby, przed zagęszczeniem

Pieprzyć z Fantazją
Flaki z żołądków drobiowych 133

Cześć! Dla lubujących się w podrobach drobiowych pomysł na flaczki podsuwam. Ugotowałam z tej porcji, co podałam w składnikach i flaczki domownicy pochłonęli. Wystarczyło dla 4 osób. Pyszne! Składniki: * 80 dkg żołądków drobiowych * 1 ćwiartka kurczaka * 2 marchewki * 1 pietruszka * 10 cm pora małego * 2 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * masło * 1 łyżka mąki * majeranek * sól, pieprz(...)garnka. Gotowałam do miękkości warzyw. Mięso z ćwiartki oskubałam i pokroiłam w mniejsze kawałki. Dorzuciłam do gotujących się żołądków. Zrobiłam zasmażkę z 2 łyżek masła i łyżki mąki. Zagęściłam flaczki. Przyprawiłam do smaku solą, pieprzem, paprykami, imbirem i gałką. Dosypałam 1 łyżkę majeranku. Odstawiłam na 20 minut by całość przeszła smakiem. Notatki: * wody podlewać w miarę potrzeby, przed zagęszczeniem

Pieprzyć z Fantazją
Flaki z boczniaka 196

jadł flaczków ...mniaaam. Chociaż zdaję sobie sprawę że nie każdy je lubi. A flaki z boczniaka? Co o tym myślicie? Dziś napiszę o super prawie szybkich i smacznych flaczkach z boczniaka. Gotowałam je i właściwie tylko zdjęcia zostały. Dobre i to, dobrze, że w ogóle zdążyłam je zrobić :D Podaję składniki: * 500 g boczniaka * 1,5 l bulionu(...)angielskie * przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa lub gotowa przyprawa do flaków Dziś pewnie w wielu domach był rosół na stole, więc mamy gotową bazę do flaczków :D Jeśli nie mam rosołu z niedzieli to gotuję korpus, udko albo skrzydełka razem z marchewką i pietruszką. Umyte i pokrojone w paski boczniaki wrzucam do gotującego się bulionu

Pieprzyć z Fantazją
Flaczki drobiowe z udek 235

Mój mąż nie lubi tradycyjnych flaczków, dlatego postanowiłam przygotować flaczki drobiowe z udek, które są równie smaczne. Nie wszyscy czują się komfortowo spożywając krowi żołądek, dlatego takie flaczki są świetną alternatywą. Zupa jest bardzo smaczna, w smaku nie różni się zbytnio od tradycyjnej wersji. [the_ad id="7001"] Składniki: 4 duże udka 2 średnie marchewki pietruszka kawałek(...)masło, dodajemy mąkę i mieszamy przez chwilę, następnie wlewamy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zasmażkę wlewamy do zupy. Ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku. Artykuł Flaczki drobiowe z udek pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
"Flaczki" z kurczaka 190

Lubię flaczki, ale nie mogę się przemóc - wiecie z czym :D Dlatego, kiedy tylko zobaczyłam na jednej z grup, że z kurczaka można przygotować zupę na wzór flaczków - postanowiłam, że ją zrobię. Było warto :) Potrzebujemy: 3 udka z kurczaka 2,5 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula  3 ząbki czosnku 10 cm pora 1/4 selera(...)liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 2 łyżki przyprawy do flaczków majeranek sól, pieprz 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej makaron wstążka ząbkowana Makarony Babuni Udka zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, ściągamy szumy.  Do gorącej wody z udkami wkładamy w całości marchewki, pietruszkę, opalona cebulkę, rozgniecione ząbki czosnku, kawałek selera, por w całości, liście laurowe oraz ziele angielskie

MamaOskarka
Aromatyczne flaczki drobiowe z dodatkiem boczniaków. 226

większej ilości przed Wielkanocą , czy Bożym Narodzeniem i wekuję, bo nic tak nie smakuje podczas rodzinnych imprez, jak bulionówka wypełniona aromatycznym wywarem. Osobiście uwielbiam kiedy są to flaczki mięsne, chociaż pokusiłam się kiedyś o wersję typowo wegetariańską , i także bardzo nam posmakowały. Dziś jednak mam wersję dla tych, którzy szukają zupy pełnej aromatów niczym w pysznym rosole, a także(...)mięciutkich kawałków mięsa. Dodatek boczniaków, które wyglądają podobnie do pokrojonych flaczków wołowych, sprawia, że zupa nabiera lekko grzybowego aromatu, co jest naprawdę fajnym dodatkiem. Polecam! Aromatyczne flaczki drobiowe z dodatkiem boczniaków. Składniki na garnek o pojemności 4 litry: 1 kg boczniaków 500 g żołądków drobiowych 4 ćwiartki z kurczaka por - biała część 3 średniej wielkości marchewek 1 duży

Poezja Smaków - blog kulinarny
Flaczki wołowe w pomidorach 226

razem szliśmy na cmentarz a potem wracaliśmy na wspólny, późny obiad. Na rozgrzanie przeważnie były właśnie flaki, takie tradycyjne na rosole, w których specjalizowała się ciocia Ania, a do flaczków obowiązkowo świeża bułka . W czasach mojego dzieciństwa podroby jadało się bardzo często i nie było w tym nic dziwnego. Flaczki też jedli wszyscy, dzieciaki także, i nikt(...)było takie świąteczne danie, jedzone w gronie najbliższych a przygotowane z miłością więc dobrze kojarzy mi się do dzisiaj. Ale nie zawsze robię flaki tak samo. Czasami przygotowuję flaczki jarskie z grzybów a z tymi tradycyjnymi lubię coś pokombinować żeby uzyskać nieco inny smak. Z pomidorami, ziołami, przyprawione na ostro, smakują wybornie. Jeśli nie wierzycie sprawdźcie sami. ROZWIŃ

Smaczna Pyza
drobiowe flaczki z żołądków kurzęcych 151

sześciu osób rosół drobiowy 2 szyje indycze 1 cebula 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka kawałek korzenia selera  szczypta lubczyku sól, pieprz flaczki 700-800 g oczyszczonych żołądków z kurczaka 2  średnie marchewki kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 3 ząbki czosnku 1/2 pora ( tylko biała cześć) 2 łyżki masła szczypta tymianku(...)minuty na niewielkim ogniu, a następnie na patelnię dodajemy pokrojone warzywa. Teraz wszystko delikatnie solimy i pieprzymy, smażąc dalsze pięć minut, a następnie warzywa z patelni  dodajemy do flaczków, razem z pokrojonym mięsem indyczym, na którym gotowaliśmy rosół.   Flaczki doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem, oraz maggi, gotujemy całość jeszcze pięć, siedem minut i rozlewamy na talerze

Miód i pieprz
Flaczki w rosole, czyli zupa z odzysku 164

Znalazło się także jedno opakowanie flaczków wołowych. Co by dalej mi nie zalegało postanowiłam zrobić akcja oczyszczanie lodówki. Składniki: 2,5 szklanki bulionu/wywaru rosołowego  600-800 g flaczków wołowych, ugotowanych i umytych. wołowa porcja rosołowa (najlepiej taka z kością, to doda dodatkowego smaku i aromatu naszej zupie) świeża młodziutka włoszczyzna: seler, marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek(...)Obraną i dokładnie umytą włoszczyznę dodajemy do bulionu i gotujemy około godziny. Później dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz – doprawiamy jak na dobry rosół. W międzyczasie płuczemy rozmrożone flaczki flaczki pod zimną wodą, a następnie gotujemy godzinę, góra półtorej godziny w lekko osolonej wodzie. Przed dodaniem ich do bulionu należy je ponownie bardzo dobrze opłukać. Flaki zalewamy

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania