flaczki - 338 przepisów

Flaczki wołowe 193

ciekawa historia. Razem z mężem i tatą mieliśmy odwiedzić moją ciocie i wujka w Niemczech i postanowiliśmy zabrać z sobą coś naszego – polskiego. Tata wpadł na pomysł, byśmy ugotowali flaczki. Stwierdziłam, że czemu nie, w końcu flaków jeszcze nigdy wcześniej nie gotowałam i to może być ciekawe doświadczenie. Przystąpiliśmy więc do dzieła. Tata kupił wszystkie składniki, no i wieczorem(...)zaczęliśmy gotowanie, a że flaków było dużo wzięliśmy naprawdę wielki garnek. Z początku niezbyt przyjemnie pachniało, ale potem było już tylko lepiej. Gdy flaczki były gotowe, było już dość późno, stanowczo zbyt późno na robienie zdjęć, a rano już wyjeżdżaliśmy, więc postanowiłam, że zrobię zdjęcia na miejscu. Rano spakowałam flaczki do słojów i włożyłam do lodówki turystycznej

Smakowy Raj
Piątek: Flaczki z boczniaków po warszawsku 121

Flaczki z boczniaków po warszawsku to nasza wariacja na temat jednego z najbardziej polskich dań: flaczków zaciągniętych zasmażką z wkładką w postaci solidnego pulpeta. Oryginał smakuje pysznie, ale przekręcony przez nas przepis też jest świetny. Czas : 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Flaczki po warszawsku są daniem kultowym, niezwykle polskim, jednym z nielicznych, które(...)skansen. Jednak przy wejściu od ul. Brzeskiej od jakiegoś roku, czy dwóch działa maleńka knajpka typu bistro, gdzie można zjeść pyszne flaki po warszawsku. W słoiku, a jakże. Nasze flaczki z boczniaków też zapakowaliśmy do hermetycznie zamykanych słoików. Słoik świetnie nadaje się do zamrażania, jest wygodny w transporcie i jedzenie z niego daje niemałą frajdę. Flaczki z boczniaków

Niedzielny kucharz
Flaczki drobiowe z kurczaka 667

Nie robiłam tej zupy chyba 10 lat, jakoś tak wyszło, bo myślałam że skro moja rodzina nie lubi prawdziwym flaków to myślałam ze tych także. Pomyliłam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Domowe flaczki 143

Nie każdy przepada..  Flaki albo się lubi albo nie..   " Na ziemiach polskich potrawa ta była znana już w XIV w. i należała

Garnkowe fanaberie
Flaczki (flaki) wołowe na rosole 194

  Składniki: 1 kg flaków wołowych parzonych          kość wołowa          2 marchewki         1

Bon Appetit Małgorzaty
Wegetariańskie flaczki 180

Dziś jeden z przepisów na moje ulubione grzyby, które można samemu wyhodować w domu, lub kupić w supermarkecie...boczniaki:-)... Składniki: 40dag boczniaków, 2 marchwie, 1 pietruszka

Anioły w kuchni
Flaczki wieprzowe na rosole 284

mogą jeść to paskudztwo i dość długo nie mogłam się przemóc. Aż kiedyś, będąc w ciąży, przechodziłam obok sklepu mięsnego, w którym można było kupić gotowe flaczki, wystarczyło tylko odgrzać. Uwierzcie mi, że do dzisiaj pamiętam tę nieodpartą chęć zjedzenia flaczków! Weszłam, kupiłam, pognałam do domu i zjadłam, zaszokowana wręcz jak bardzo mi zasmakowały(...)pory jem flaczki, gotuję samodzielnie i chętnie się nimi zajadam :) No i tłumaczę każdemu, kto krzywi się na samą o nich myśl, że skoro lubimy drobiowe żołądki, to dlaczego nie chcemy spróbować wieprzowych? Tak tak, dla tych, co nie wiedzą: flaczki przygotowuje się z żołądków wieprzowych, cielęcych lub wołowych. Nie dajcie sobie obrzydzić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Flaki wołowe 134

wołowe tak jak większość podrobów wymagają szczególnego przygotowania. Nie będę ukrywać, ale specjalnie za nimi nie przepadam i próbuję tylko te, które sama przygotuję. Chcąc zrobić przyjemność wielbicielowi flaczków, ugotowałam je i nawet bardzo smakowały, gdyż opinię, że "są bardzo esencjonalne" wzięłam za pochwałę. W tej chwili można w sklepie kupić oczyszczone i pokrojone flaczki surowe(...)lekko obgotowane, u mnie były surowe. Jeśli pierwszy raz będziecie robić flaczki, musicie być przygotowani na ich "zapaszek" podczas wstępnej fazy gotowania, który intensywnością mało odbiega od gotowanej kapusty. Dobry wyciąg i uchylone okno, szybko się z nim rozprawia i dalszy proces jest już w normalnej atmosferze. Flaki gotowałam na wywarze  z golonki przygotowanej do pieczenia, której skóra

Kuchcik gotuje
Flaczki wołowe z zielonym groszkiem 148

nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski żołądków wołowych lub cielęcych, czyli potocznie flaków. W przeszłości flaczki były ulubioną potrawą króla Władysława Jagiełły, teraz królują na polskich stołach, bardzo często podczas różnych uroczystośći rodzinnych. Przygotowanie jest dość pracochłonne, nawet z gotowych, pokrojonych flaczków, dlatego rzadko je gotuję. Ale te nawet Monika jadła, więc chyba smakowały. Składniki: • 900 g gotowych pokrojonych i obgotowanych flaczków wołowych • 1 opakowanie mrożonego groszku • 2 korpusy kurczaka • 1 cebula • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • sól, pieprz do smaku • kilka liści laurowych i ziela angielskiego • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej • natka pietruszki • 2 łyżki

To co kocham
Zupa z kurczaka a’la flaczki 1802

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa z kurczaka a’la flaczki Dawniej obowiązkowym daniem na biesiadach i weselach były flaczki wołowe, tradycyjne polskie danie o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Ciekawą i równie smaczną odmianą tej potrawy jest zupa z kurczaka a’la flaczki, w której główny składnik został zastąpiony mięsem drobiowym. Poniżej przepis na tą pyszną zupę(...)Zupa z kurczaka a’la flaczki Składniki dla 4 osób: 2-3 udka drobiowe 2L wody 1 marchew 1 mała pietruszka ¼ części selera 1 cebula 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 kostki rosołowe Sól, Pieprz 3 łyżeczki majeranku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 cm kawałek imbiru 2 łyżki mąki Łyżka masła   Zupa z kurczaka

Księga-Smaku
Flaczki cielęce w rosole 307

delikatnie rzecz ujmując) coś zachwycającego. Pewnie właśnie dlatego niektórzy nie są wstanie przełamać się i choćby spróbować ich. W tej chwili w sklepach są już gotowe, oczyszczone i obgotowane flaczki, pokrojone nawet w paseczki. A wyobraźcie sobie, że kiedyś kupowało się surowe. Trzeba było je samodzielnie oczyścić i ugotować. To było dopiero wyzwanie dla zmysłu powonienia! Zastanawiam się czasami(...)naprawdę jest żołądek, a nie żadne flaki. Deklarowała, że i tak nie ruszy tego, ale jestem pewna, że gdyby zjadła nie wiedząc co je, to polubiłaby flaczki. Tak jak i ja je polubiłam kiedyś, choć przyrzekałam, że nigdy w życiu ich nie przełknę. Dzisiaj zapraszam Was na cielęce flaczki w rosole. Składniki: 900 g obgotowanych flaczków cielęcych

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pikantne flaczki 168

Pikantne flaczki Wiem , wiem , flaczki to jeszcze cięższy temat niż podroby , choć nie dla wszystkich . Dobrze przyrządzone są naprawdę pyszne i niskokaloryczne . Świetnie rozgrzewają , szczególnie wiosną po pracowitym dniu w ogrodzie z przyjemnością zjada się taką gorącą , pikantną zupkę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ( pewnie z tym smrodem przesadziłam , ale strasznie nie lubiłam tego zapachu z dzieciństwa jak moja Babcia je gotowała ) Użyłam flaczków już wyczyszczonych i pociętych , które można kupić w marketach – taka droga na skróty " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Sos pieczarkowy 101

się normalnie od kasy odchodzi) i wyskakuje do kasjera. - PAMIĘTA MNIE PAN? - NIE. - PAN SIĘ PRZYJRZY. - NIE. - DOBRZE SIĘ PAN PRZYJRZY! JA TU DZISIAJ BYŁEM, TAK PO 13:00, FLACZKI KUPOWAŁEM. - TU SIĘ MILIONY POLAKÓW CODZIENNIE PRZEZ TĘ KASĘ PRZEWIJAJĄ. JAK JA MAM WSZYSTKICH PAMIĘTAĆ? - NIE UDAWAJ PAN TERAZ GŁUPIEGO TYLKO PATRZ! I wyciąga z reklamówki słoik z flakami(...)POWĄCHA PAN! ZEPSUTE! Otwiera ten słoik, zajebało trupem na pół sklepu, ale nie wiem, czy to kwestia upływu terminu przydatności do spożycia, czy te flaczki tak pachną fabrycznie. - JAK TAKIE ZEPSUTE, TO PO COŚ PAN POŁOWĘ ZEŻARŁ? - NIC NIE ZJADŁEM, MI JESZCZE ŻYCIE MIŁE! W GARNKU MAM, BO PRZELAŁEM ŻEBY PODGRZAĆ I WTEDY POCZUŁEM! - A SKĄD JA MAM WIEDZIEĆ

Marder&Marder Manufacture
Flaczki z boczniaków 110

Czas czytania: 2 min Flaczki z boczniaków najlepsza wegetariańska zupa Flaczki z boczniaków , to pyszna wegetariańska wersja klasycznej zupy o tej kontrowersyjnej nazwie. Klasyczna wersja flaków przygotowywana jest z żołądków, ale w tej wersji ich nie znajdziecie! Jako dziecko często byłam zmuszana do próbowania tej zupy. Powiem szczerze, że zawsze mnie odrzucało na widok pofalowanych paseczków z żołądka(...)Natomiast bardzo smakował mi rosół z flaczków i udało mi się odtworzyć ten smak. Flaczki z boczniaków przygotowałam w wersji wegetariańskiej bez żołądków! Boczniaki ostrygowe Do przygotowania zupy niezbędne będą grzyby zwane boczniakami, bez niech zupa się nie uda. Boczniaki można kupić w większości sklepów na targach lub w warzywniaku. Wiecie, że boczniaki dostarczają łatwo przyswajalnego białka

SprawdzonaKuchnia.pl
Flaczki z boczniaków 171

przepięknych boczniaków. Jest wiele fajnych potraw, które można przygotować na bazie tych grzybów: jajecznica, gulasz albo flaczki…Właśnie, przecież nie mam na blogu Flaczków z boczniaków, wybór był oczywisty. Efekt przedstawiam poniżej. Flaczki z boczniaków. Przepis krok po kroku   Składniki:   2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek(...)mięsne oryginały. Wege burgery, wege steaki czy nawet veggie jerky SERIO. Niektóre się bardziej, inne mniej udane, ale wśród tych kulinarnych eksperymentów na pewno wybijają się flaczki z boczniaków. Przypominają oryginał smakiem i teksturą. Nie posiadają jednak, jak to mawia Andrew Zimmern “fekalnego aromatu”.   Przygotuj Flaczki

kuron.com.pl