minut, wywar będzie klarowny i aromatyczny. Wystudzone żołądki drobno pokroić w paseczki, odlać z 4 szklanki wywaru, na reszcie wywaru można ugotować np. krupnik - zawsze gotuję osobno flaczki w szybkowarze. Na tarce grubsze zetrzeć włoszczyznę, na maśle w garnku podsmażyć, wsypać przyprawę do flaków, wlać pokrojone z wywarem żołądki, gotować na średnim ogniu z 10 minut. Masło stopić(...)koloru zasmażki, od razu dodać do zupy mieszając, gotować z 3 minuty, do smaku dodać paprykę chilli, pieprz kolorowy, podawać z pieczywem - z żołądków z kurczaka są bardzo smaczne flaczki, z przyprawą do flaków smakują wyśmienicie i mogą śmiało konkurować z flaczkami tradycyjnymi..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędrobiowe, flaki z kurczaka to pomysł z czasów PRLu na wykorzystanie kurczaka, który był łatwo dostępny. Tworzono, komponowano różne dania z kurczakiem, jednym z takich dań były właśnie flaczki z kurczaka. Proste, smaczne danie. Tylko pamiętajmy, że to mają być flaczki a nie paprykarz, więc paprykę dodaje się tu w niewielkiej ilości. Istotnymi tutaj przyprawami są majeranek
królestwo garówwodą. Włożyć do garnka wlać 2.5 l wody, dodać pokrojoną na pół marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, por, liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli i pieprzu. wszystko zagotować do miękkości flaczków, a następnie dodać przecier pomidorowy, majeranek, paprykę ostrą , słodką, gałkę muszkatołową doprawić solą i pieprzem. Wszystko zagotować w razie potrzeby dolać wodę i zagęścić zupę mąką rozmieszaną w małej(...)ilości wody. Wlać do garnka z flaki i ponownie zagotować. Flaczki wołowe
O kuchni z uczuciemdawna korciło mnie aby zrobić samodzielnie flaczki ale miałam jakieś opory. Okazuje się, że nie taki diabeł straszny. Flaczki wyszły wyśmienicie. Koniecznie zróbcie je w Waszym domu. Polecam. Składniki: na 4 porcje 500 g flaków wołowych blanszowanych 170 g wołowiny 120 g marchwi 100 g selera ( korzeń ) 40 g pietruszki ( korzeń ) Mała cebula Sól Pieprz Majeranek Woda Wykonanie(...)kostkę. Gdy wołowina zacznie się dogotowywać, dodajemy warzywa. Gotujemy tak długo aż wszystko będzie miękkie. Przyprawiamy solą – jeżeli istnieje taka potrzeba, pieprzem i majerankiem. Chwilę jeszcze gotujemy. I pierwsze flaczki wołowe zrobione. SMACZNEGO. Wartość kaloryczna : 1 porcja ok. 260 kcal (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewydania, rozgrzewające, syte i smaczne, takie są flaczki z ciemnym sosem Łowicz z dodatkiem bogactwa jesieni-czyli warzywami a całość pieczona pod czapą z francuskiego ciasta .Bo przecież flaczki to nie tylko zupa, czyż nie ? Doskonale nadają się do zapiekania. Jak Wam podoba się mój pomysł ? Obiad pierwsza klasa, wyszły takie, że…Łoooo! #lowicz(...)natki pietruszki 2 liście laurowe Sól morska do smaku Grubo mielony pieprz czarny 1 łyżka przyprawy do flaków 1 płat świeżego ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania Jak wykonać flaczki z sosem Łowicz? Flaki ugotować w osolonym wrzątku prawie do miękkości, odcedzić na durszlaku. Boczek pokroić w cieniutkie plasterki, cebulę, dynię i marchewkę obrać , cebulę i dynię posiekać
Wanilia i Kardamonjest miód na moje podniebienie. Uwielbiam grzyby, dzisiaj dostałam pełen koszyk kani. Postanowiłam zrobić z nich flaczki. Kanie oczyścić pod spodem za pomocą pędzelka a górę umyć pod bieżącą wodą. Pokroić kapelusze w paski o szerokości 7 mm. Nóżki pokroić w słupki. Marchew obrać i pokroić w cienkie paski. To samo zrobić z korzeniem pietruszki. Cebulę obrać i pokroić
Kuchnia PokoleńFlaczki to kolejne z ulubionych dań kuchni polskiej. Robimy dość często w różnych wersjach. Tym razem po zamojsku, ale z flaczkami cielęcymi. Składniki 1 kg gotowych flaczków cielęcych 500 g wołowiny – szponder 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu 1/2 małego selera 1 średnia cebula 2 łyżki smalcu (czystego, bez skwarek i przypraw) 2 czubate łyżki mąki
R'n'G KitchenTRIPPA ALLA FIORENTINA są doskonale znane smakoszom włoskiej kuchni, jednak... Artykuł TRIPPA ALLA FIORENTINA CZYLI FLACZKI PO WŁOSKU pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEdość kontrowersyjnej nazwie, poniekąd bardzo smaczna, ale moja rodzina jeszcze nie dojrzała do jej smaku. Moja propozycja jest wegetariańska, a zupa wizualnie i smakowo przypomina flaczki wołowe. Niby zupa grzybowa, ale dość aromatyczna dzięki majerankowi i gałce muszkatołowej a sprężyste boczniaki zaskakują swoją chrupkością. Rodzinka zjadła ze smakiem, ale słowo(...)flaczki” było bardzo kontrowersyjne. Składniki: • 500 g boczniaków • 2 marchewki • kawałek selera • 1 pietruszka • 1 cebula • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka majeranku • gałka muszkatołowa do smaku • 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego • 4 łyżki oliwy • natka pietruszki Wykonanie: • Boczniaki umyć i pokroić w paski. • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić
To co kochamtakie trafiłam). Mam swoje sprawdzone,surowe flaki,które zawsze kupuje. Owszem, posiadają swój zapach,ale przecież zawsze możemy wywietrzyć dom. Składniki: 2 kg mrożonych,surowych ale pociętych flaczków cały kurczak 80 dag mięsa wołowego 2 duże marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 1 cebula 4-5 liści laurowych 7-8 kulek ziela angielskiego gałka muszkatołowa imbir sól(...)zapewniam Was,że jeśli użyjecie świeżego imbiru,gałki oraz pozostałe przyprawy wymienione przeze mnie flaki będą bardzo aromatyczne i pyszne. U mnie zawsze jest dużo majeranku,wprost go uwielbiamy...flaczki lubią gdy jest dosyć pikantnie,ale uważajcie - jeśli gotujecie dla siebie i najbliższych przyprawić możecie pod siebie. Jeśli zaś spodziewacie się gości - lepiej by każdy sobie doprawił niż miał
Niespełnione zdolności kulinarneTroszkę zmodyfikowana wersja flaczków ( z koncentratem pomidorowym ). Składniki 750 g flaczków wołowych (krojonych) 2 marchewki średniej wielkości 1 pietruszka średniej wielkości seler średniej wielkości mały por 4 łyżki oliwy 1.5 l bulionu wołowego 200 g mięsa wołowego 1 listek laurowy po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego 2 łyżki majeranku (suszonego łyżka słodkiej papryki w proszku płaska(...)dodałem podsmażone warzywa doprowadziłem do wrzenia. Doprawiłem sola , pieprzem , majerankiem , imbirem , gałką muszkatołową . Gotowałem do miękkości warzyw. Mąkę wymieszałem z 3 łyżkami śmietany, rozprowadziłem niewielką ilością bulionu, wlałem do flaczków, gotowałem 5 minut. Następnie dodałem resztę śmietany i koncentrat
R'n'G KitchenStopień trudności: średnia, troche trzeba się naskubać tego mięsa,czas przygotowania zupy też nie jest prędki, jak na zupe zajmuje sporo czasu jednak smak wynagrodzi wszystko Skala smaku: 10/10 Flaczki z kurczaka Składniki 3 duże udka z kurczaka 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 3 ząbki czosnku kawałek pora seler 1 łyżka masła 2 łyżki mąki(...)liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki przyprawy do flaczków 3 łyżki majeranku 1 łyżka wegety 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej sól, pieprz natka pietruszki do posypania W garnku zagotować 2,5l wody. Wrzucić mięso obgotować 5 minut wylać rosół umyc mieso i garnek zalać zimną wodą i gotować 30 min, obrane warzywa i starte na tarce
Kubki smakuNigdy nie jadłam flaczków grzybowych. Do tych namówiła mnie moja mama. Twierdziła, że są bardzo dobre. Dała mi grzybki, przepis i kazała wypróbować. Tak wyglądają niemki. Przepis na flaczki z niemek. Składniki : 500 gram obgotowanych grzybów 2 średnie marchewki 1/2 por ( tylko biała część ) 1/2 selera 2 kostki rosołowe 3 litry wody 1 łyżka przyprawy do flaków sól(...)minut. Obgotowane niemki pokroić w paski, dodać do wywaru wsypać łyżkę przyprawy do flaków, gotować jeszcze 30 minut. Przygotować zasmażkę. Dodać do zupy, zagotować. Doprawić magi i mielonym pieprzem. Flaczki były pyszne
Darcia w kuchniaminokwasy potrzebne organizmowi do odbudowy komórek. Ponadto wzmacnia kości i zmniejsza ryzyko chorób serca. Tyle o zdrowotnych właściwościach tej rośliny. I dziś proponuję zamiast tradycyjnych mięsnych flaczków- flaczki z soi. Składniki: 170-200 g kostki sojowej bulion 2 szt. marchwi 2 szt pietruszki 1 szt. małego selera 1 szt.cebuli por czosnek ziele angielskie liście laurowe papryka(...)zupa nabierze smaku po dodaniu przypraw. Szybko i zdrowo. Nie trzeba tak jak tradycyjnych flaków obgotowywać... no i jest to zupa dla osób nie przepadających za mięsnymi flaczkami. Mnie smakują oba warianty ;) Smacznego
potrawyregionalneSKŁADNIKI: 1 kg flaczków wołowych (ja kupiłam już gotowane i myte, aczkolwiek raz jeszcze je w domu obgotowałam) 80 g suszonych grzybów 3-4 marchewki 2 pietruszki (korzeń) 2 cebule (czosnkowe) 1/4 selera 4 łyżki oleju rzepakowego 6 szklanek bulionu (rosół wołowy z borowikami --> tutaj znajdziesz przepis KLIK ) 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna(...)dwie łyżki suszonego majeranku 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka ostrej wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu Jeśli używasz flaczków gotowych (już pokrojonych, oczyszczonych): Flaczki i grzyby (wcześniej namoczone i odsączone) wrzucam do wrzącego bulionu wołowego z grzybami, i dalej gotuję przez 10 minut, aż staną się bardziej
ClauditteMissCooking