Zresztą sami spróbujcie, bo naprawdę warto! 100g wędzonego boczku (surowego) 150g szpinaku baby 1 mała puszka białej fasoli (użyłam Cennellini Bonduelle) 1 cebula (mała) 2-3 łyżki pestek dyni (prażonych) Dodatkowo: ocet winny (czerwony) oliwa sól, pieprz Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni (powinien być miękki i chrupiący). Cebulę pokroić w cienkie piórka, a fasolkę odcedzić
Di gotujeantrykot lub rostbef) 1-2 pomidory malinowe lub garść koktajlowych ogórek zielony cebula czerwona (kilka piór) papryka żółta prażone pestki słonecznika - garść 2-3 łyżki oliwy z pestek dyni z odrobiną octu balsamicznego mieszanka ziół do grilla Przygotowanie: Gotowe, wykrojone steki nacieramy ziołami wymieszanymi z oliwą i odrobiną soku z cytryny lub limonki. U mnie tym razem użyta
Kuchnia po mojemucykorie 1 łyżka suszonej żurawiny 6 daktyli garść rodzynek łyżka ziaren dyni pół cebuli ocet winny 3 łyżeczki brązowego cukru szczypta soli oliwa Cykorię przekroić na pół, wyciąć głąbek, namoczyć na kilkanaście minut w zimnej wodzie by złamać goryczkę. Osączyć i posiekać, dodać cebulę i bakalie i ziarna, daktyle pokroić. Posypać cukrem, solą i skropić octem winnym. Doprawić 2 łyżkami
Gotowanie jest łatweksiążce "Cukinia, bakłażan, dynia" znajdziemy przepisy podzielone na kategorie:1. Przystawki i mała dania, np. carpaccio z dyni lub cukinia marynowana w occie,2. Sałatki i zupy,np. sałatka z dyni i kuskusu,3. Potrawy wegetariańskie, np. pierożki fagottini z bakłażanem, mozzarellą i pianką z bazylii,4. Mięso, ryby i dodatki,np. musaka lub zapiekane roladki z bakłażanów, 5. Wypieki
Aga w kuchniKolejny przepis na wykorzystanie dyni, a mianowicie pyszna sałatka pieczona z dynią, szpinakiem i serem feta. Do tego pyszny własnego wykonania dressing na bazie miodu i octu winnego. Polecam 😉 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka ze szpinakiem i pieczoną dynią składniki 1/2 dyni piżmowej 2 duże garści szpinaku typu baby 100 g sera feta 1 łyżka siemienia lnianego 1 mała szalotka(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka ze szpinakiem i pieczoną dynią wykonanie Wydrążamy dynię, kładziemy na blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, kolejno tak przygotowaną dynię pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut aż będzie miękka. Cebulę i czosnek drobno siekamy i wrzucamy do robota kuchennego, następnie dodajemy miód, ocet, sok z cytryny i dokładnie blendujemy. Powoli dodajemy
Do Garów!Składniki : 2 filety z łososia (250-300g) 2 dymki 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu sok z połowy cytryny 1-2 łyżeczki soli morskiej garść pestek dyni mieszanka sałat 1 łyżka octu jabłkowego (lub ryżowego, jest delikatniejszy) 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz pestki granatu sos balsamico (opcjonalnie) Przygotowanie : Łososia włożyć do małego rondelka lub na głęboką patelnię, zalać(...)filety z wody i zostawić do wystygnięcia. Gdy ryba będzie zimna - zdjąć skórę. W międzyczasie na suchej patelni uprażyć pestki dyni, należy uważać, aby ich nie przypalić! Przesypać na talerz, aby ostygły. Na dużym talerzu ułożyć sałatę, skropić octem i wymieszać. Na sałacie ułożyć podzielonego na cząstki wielkości kęsa łososia. Polać oliwą z oliwek, posypać pestkami dyni i granatu
Codzienne Gotowaniewaga po obraniu i oczyszczeniu), pokrojonej na niewielkie kawałki 1 łyżka oliwy 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy (domowej, lub puszkowanej) garść suszonej żurawiny garstka pestek dyni 4 łyżki oliwy extra virgine 1 1/2 łyżki octu balsamicznego sól, do smaku Rozgrzej piekarnik do 200stC. Wymieszaj dynię i oliwę, delikatnie posól i piecz przez około 40 minut - dynia powinna być miękka(...)ostudzenia i osuszenia. [Upieczon ą dynię i ugotowany ryż można przechować nawet kilka dni w lodówce]. Wymieszaj ostudzony ryż z dyni ą , soczewic ą i żurawin ą . W szklance lub słoiczku roztrzep oliwę i ocet, posól do smaku. Wlej dressing do pozostałych składników, delikatnie wymieszaj i posyp pestkami. Mnie sałatka smakowała najbardziej w temperaturze pokojowej, tuż po zrobieniu
Lejdi of the housepomidory z cukinią w zalewie z octu i oliwy. Do ich przygotowania potrzebna jest dość spora ilość obu wspomnianych przeze mnie warzyw, oliwa z oliwek, pestki dyni oraz delikatna marynata na bazie octu jabłkowego. Warzywa po pokrojeniu należy upiec, ułożyć w słoikach, zalać oliwą oraz marynatą, a na końcu pasteryzować. Pomidory z cukinią w zalewie sprawdzają się jako przekąska, podane(...)Celsjusza na 35 minut. Upieczoną cukinię przełożyć do miski. Do garnka wlać sok powstały z cukinii i pomidorów, ocet jabłkowy oraz cukier kryształ. Zagotować i od momentu zagotowania, gotować przez 4 minuty. Do każdego z uprzednio wyparzonych słoików wsypać pestki dyni , włożyć upieczony czosnek, rozmaryn, upieczone plastry cukinii oraz pomidorów. Cukinię i pomidory układać naprzemiennie. Kolejno, do każdego ze słoików
MeCooksrazem sałatka z dodatkiem smażonego kurczaka, z nuta tabasco i octu balsamicznego. Składniki: makaron, mix sałat, kurczak (np. mięso z udka kurczaka), czubryca zielona, papryka, pestki dyni, olej, pieprz, tabasco, ocet balsamiczny (crema lub normalny). Przygotowanie: makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Kurczaka obsypać przyprawami np. czubrycą zieloną (jedna z moich ulubionych przypraw do kurczaka) i usmażyć. Sałaty
Państwo Wojtczuk gotujągrilla w roli głównej. Sycylijska dynia z grilla Dynię wystarczy pokroić w wąskie kliny i wrzucić ją na ruszt. Składniki: 1 mała dynia 4 łyżki oliwy z oliwek 2 wyciśnięte ząbki czosnku 3 łyżki octu winnego 3 łyżki białego cukru sól koszerna opcjonalnie świeżo posiekana mięta opcjonalnie cienkie plasterki czosnku Przygotowanie: Rozgrzewamy grilla gazowego. Dynię kroimy na pół, usuwamy nasiona(...)pokroić w około 5 cm plastry. Wymieszać oliwę z oliwek, czosnek i szczyptę soli. Przygotowaną mieszanką natrzeć plastry dyni. Plastry dyni grillować na średnio rozgrzanym ruszcie przez kilka minut z każdej strony. W międzyczasie w małym rondelku wymieszać ocet, cukier, 2 łyżki oliwy i 1 wyciśnięty ząbek czosnku. Gotować do rozpuszczenia się cukru i zgęstnienia mieszaniny. Grillowaną dynię skropić przygotowanym
naRuszcieHokkaido. Dodałam ją do tartych ugotowanych buraków i zasmażyłam. Świetnie smakowały do roladek z karkówki. Składniki: 4 średnie buraki jednakowej wielkości 1 szklanka utartej na grubych oczkach dyni przyprawa warzywna, pieprz, cukier, ocet jabłkowy 2-3 łyżki kwaśnej śmietany łyżka oleju Buraki wyszorować, zalać wodą, ugotować do miękkości. Pilnować, by woda cały czas przykrywała warzywa, w razie potrzeby dolewać wody(...)Wyjąć, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodać utartą dynię, olej, wlać pół szklanki wody i gotować kilka minut, dodając przyprawy, ocet oraz śmietanę. Można również dodać mielony kminek, zmiażdżony ząbek czosnku lub szczyptę chili - wszystko zależy od naszych upodobań. Buraczki podawać ciepłe
Czerwień i błękitlekko słodki - idealna dla wrażliwszego żołądka... Wykonanie nie zajmuje dużo czasu... Najwięcej w tym obierania i krojenia dyni. Składniki: 2,5 kg obranej dyni 6 szkl wody (1 szklanka - 200 ml) 1 szkl octu 10% 1,5 - 2 szkl cukru - w zależności od tego czy chcemy mniej lub bardziej słodką wersję (ja użyłam mniejszej ilości i uważam(...)wystarczy) kilka goździków Dynię pokroić w niewielką, równą kostkę - 1,5 - 2 cm. Wodę z cukrem zagotować w dużym garnku. Do gotującej się wody dodać ocet i goździki. Oraz dodać pokrojoną w kostkę dynię. Zamieszać i zagotować. Gotować przez jakieś 10 minut od momentu zagotowania. Nakładać do słoików i zalewać zalewą, w której się gotowała. Do każdego słoika warto wrzucić
Ze smakiem bez glutenuniezwykle łatwa w wykonaniu. Krojenia prawie wcale, rwanie i wrzucanie :) No to zaczynamy! Składniki: kilka dojrzałych brzoskwiń garść jeżyn garść rukoli niewielki kawałek parmezanu ziarna słonecznika pestki dyni suszone jagody Goji kremowy ocet balsamiczny figowy kilka listków świeżej mięty pomarańczowej (można użyć pieprzowej) Wykonanie: Rukolę umyłam pod bieżącą zimną wodą, owoce opłukałam. Liście rukoli porwałam na mniejsze kawałki, brzoskwinie podzieliłam(...)ćwiartki. Rukolę, ćwiartki brzoskwini, jeżyny umieściłam w głębokim talerzu, na wierzch starłam parmezan, posypałam pestkami dyni, ziarnami słonecznika, jagodami Goji i porwanymi listkami mięty. Całość polałam kremowym octem balsamicznym. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujefamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: dynia Zalewa: 1 szklanka octu 4 szklanki wody 1 szklanka cukru 1 łyżka soli 15 goździków 6 ziaren ziela angielskiego Zalewę zagotować. Dynię obrać ze skóry, pokroić w kostkę. W dużym garnku
kulinarnyswiatdomisię od tego powstrzymać :) Pieczona dynia z rozmarynem Składniki: miąższ z małej dyni pokrojony w kostkę 2 łyżki oliwy duża łyżka miodu gałązka rozmarynu sól świeżo mielony pieprz Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę wyłóż folią aluminiową i rozłóż na niej kawałeczki dyni. Oliwę i miód połącz w gęsty sos i polej nim dynię. Posyp delikatnie solą i świeżo mielonym(...)osiągnięcia miękkości i pięknego rumieńca :) Dynia idealnie nadaje się do mrożenia! Możesz zrobić jej więcej i odłożyć część na kolejną porcję zupy :) Krem z pieczonej dyni z pomidorami z pieca Składniki: 1/2 kilograma pieczonej dyni 1/2 kilograma miąższu świeżej dyni woda lub bulion 1 mała cebula 2 ząbki czosnku odrobina octu balsamicznego suszone pomidory sypkie 3 garście pieczonych pomidorów
Gary Bez dna