dynia w occie - 1020 przepisów (strona:13/68)

Marynowana dynia z cynamonem 122

dynię z dodatkiem niezwykle aromatycznego cynamonu. Dynia w mojej wersji to świetny dodatek do mięsnych dań. Składniki (na garnek o pojemności 5 litrów ): 3kg obranej dyni 2 litry wody 1 szklanka cukru 1/2 szklanki octu 1 łyżka stołowa cynamonu 1 łyżeczka soli Wykonanie: 1. Do wody dodać ocet, cynamon, cukier, sól i wszystko zagotować. Miąższ z dyni pokroić w kostkę

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka z winogronem i awokado 260

Awokado, winogrona, pestki dyni i rukola to składniki które lubię, jeśli wy też je lubicie zapraszam do wypróbowania tej pysznej i prostej sałatki:)składniki:3 garście mieszanki sałat1 średnie awokado15 kulek winogron ciemnych3 łyżki pestek dyni1 łyżka miodu4 łyżki oleju Rapso1 łyżeczka octu balsamicznego JamarSkładniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć(...)porwaną sałatę. Awokado obrać, przekroić na pół, pokroić na paski. Winogrona przekroić na pół, można wypestkować. Pokrojone awokado i winogrona ułożyć na sałacie. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Olej, miód i ocet balsamiczny dokładnie wymieszać, przed podaniem skropić całość

Monia miesza i gotuje
Sałatka z grillowaną dynią, pieczarkami i suszonymi pomidorami 168

Składniki: opakowanie ciemnych pieczarek pół dyni piżmowej 5 sztuk suszonych pomidorów mix sałat olej pieprz ząbek czosnku Marynata do dyni: 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki octu winnego pół łyżeczki wędzonej lub zwykłej czerwonej papryki szczypta cynamonu łyżeczka miodu Dynię pokrój w plastry. Włóż je do wcześniej przygotowanej marynaty na 30 minut. Pieczarki przetnij na połówki, posyp solą i pieprzem

AZgotuj!
KREM Z DYNI. 190

gotowania dodaję łyżkę lubczyku. Kiedy warzywa są już miękkie, zdejmuję z palnika, miksuję na gładki, gęsty krem za pomocą blendera. Doprawiam solą i pieprzem.  Podaję, pokropiony octem balsamicznym i posypany pestkami dyni. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Torcik z kapusty – Polskie Skarby Kulinarne 152

kapusty kiszonej 200 ml wina białego wytrawnego 100 g masła 100 ml śmietany 36% 2 laski cynamonu 60 ml octu piwnego 100 ml miodu Gałka muszkatołowa Sól/pieprz groch Przepis 1 Dynie piżmową tniemy w kostkę około 1 cm wielkości i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze około 160 stopni. 2 Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy wino, laski(...)oraz pieprzem. 5 Kiedy kapusta jest już miękka gotujemy ją bez przykrycia do momentu aż odparujemy całą ciecz po czym studzimy. 6 Doprawiamy octem i miodem a następnie nakładamy do tartoletek i serwujemy na musie z dyni. *wpis powstał we współpracy z marką MAKRO Polska Artykuł Torcik z kapusty – Polskie Skarby Kulinarne pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Sałatka z buraków, selera naciowego i marchewki + czerwony ryż 191

czerwonego                - 1 łyżka octu balsamicznego - 2 upieczone buraczki                  - ½ łyżeczki oliwy - 2 łodygi selera naciowego          - sól himalajska - 1 marchewka - 1 łyżka pestek dyni Wykonanie: - Ryż gotować przez(...)minut z dodatkiem soli - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Marchewkę posiekać w cienkie plasterki, a seler w większe kawałki - Warzywa umieścić w miseczce, polać octem balsamicznym, wymieszać - Ryż skropić oliwą, dodać pestki dyni, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć warzywa. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Świąteczna sałatka z halloumi, granatem i orzechami 245

mieszanych orzechów, u mnie, pekan i włoskie 1 granat 150 g jarmużu 100 g mieszanki sałat 2 łyżki oliwy 2 łyżki balsamicznego octu 1 łyżka miodu sól i czarny pieprz młotkowany do smaku Obierz dynię ze skórki, oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Skrop oliwą, posyp solą i piecz przez 25 minut w piekarnika nastawionym na 200ºC. Opłukaj jarmuż(...)sałatą i ułóż na półmisku. Rozgrzej grillową patelnię lub zwykłą patelnię i usmaż halloumi pokrojony na kawałki. Ułóż na sałacie z ciepłą, pieczoną dynią. Wlej do małego słoiczka lub butelki z korkiem oliwę, ocet, miód. Dodaj sól, pieprz, zakręć i wstrząśnij mocno dressing. Polej sałatkę dressingiem. Wierzch sałatki posyp pestkami granatu i orzechami. Smacznego.   The post Świąteczna sałatka

codojedzenia
Carpaccio z buraka na rukoli 266

proste i niedrogie danie idealnie sprawdzi się na każdej imprezie-polecam gorąco!!! Składniki: pół opakowania rukoli 3 buraki średniej wielkości 1/2 opakowania serka feta garść pestek dyni na sos: 1/2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżki miodu 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 musztardy(ja dałam miodową) sól pieprz Przygotowanie: Buraczki każdy z osobna zawijamy(...)buraka(ja piekłam przy okazji pieczenia mięsa),studzimy,obieramy i kroimy w cieniutki plasterki. Na półmisku układamy warstwę rukoli na to układamy plasterki buraka i posypujemy kawałkami fety.Pestki z dyni prażymy chwilkę na suchej patelni i posypujemy po wierzchu nasze carpaccio,mieszamy składniki sosu (np.w słoiczku,mocno potrząsając wtedy będzie gładki )i polewamy na wierzchu  gotowe!!! Smacznego

Swojskie jedzonko
Mój pierwszy chleb - chleb gryczany 159

drożdży 400 g mąki gryczanej 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 100 płatków owsianych 100 g pestek słonecznika 100 g pestek dyni 100 g siemienia lnianego 1 łyżka soli (ja użyłam różowej himalajskiej) 1 łyżka octu balsamicznego (ja użyłam glazury balsamicznej) 2 garści suszonej żurawiny 2 łyżki czarnuszki Chleb gryczany - jak robić? W dużej misie umieść mąkę gryczaną(...)mąki. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników, odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.  Do misy miksera wsyp mąki, płatki owsiane, ziarna słonecznika oraz pestki dyni, siemię lniane, żurawinę, sól oraz dodaj łyżkę octu balsamicznego. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie, dodaj go do pozostałych składników na chleb gryczany i wyrabiaj hakami miksera około 10 minut. Ja najpierw wyrabiam masę chlebową

Moje Qulinaria
Jesień. Ciastka. Rogaliki dyniowe z powidłami i orzechami 194

Żarłoczek nie pała miłością. A w rogalikach zjadł i nawet się nie zorientował więc jest dobrze.Dynia to bardzo wdzięczne warzywo. Można ją marynować w occie , zapiec z boczkiem albo ugotować zupę. Uwielbiam zapiekankę z dyni piżmowej z kuskusem i mięsem a dżem dyniowy co roku ląduje z mojej spiżarce. Do zrobienia rogalików zainspirowała mnie Pincake z Trochę innej cukierni czyli

Smaczna Pyza
Sałatka z melonem 133

Składniki 500 g miąższu melona 250 g sera gouda garść roszponki szklanka malutkich różyczek kalafiora kilka plasterków salami oliwa z oliwek miód musztarda ocet z białego wina sól pieprz 2 łyżki prażonych pestek dyni Przygotowanie Miąższ melona i ser pokroiłem w kostkę. Wymieszałem w salaterce z roszponką, kalafiorem i salami. Z około 4 łyżek oliwy oraz miodu, musztardy i octu

R'n'G Kitchen
Warszawska Halka i gęsina w roli głównej 162

pojawią się  w listopadzie. Na dobry początek  pojawiła się zupa, czyli krupnik na gęsich żołądkach. Następnie były przystawki: gęsia wątróbka duszona z malinami w occie balsamicznym sałatka z pieczoną dynią, owocami suszonej białej morwy, sałatą dębową, roszponką i oliwią z pestek dyni, posypana chrustem z gęsiny Na danie główne podano nam: pierś z gęsi sous vide(...)Czerwonego i Białego Świętomarcińskiego,  a także win argentyńskich. Natomiast na deser mogliśmy się delektować: obłędnym śmietankowym sernikiem na ciasteczkowym spodzie ponczowym ciastem  z kremem z  dyni z jeżynami Bardzo spodobało mi się wnętrze Halki, jest przestronne, jasne, urządzone ze smakiem w góralskim stylu. Sporo tu luster, świeżych kwiatów i sezonowych owoców i warzyw. Obsługa profesjonalna i bardzo

Kulinarne przygody Gatity
Pasta z dyni 202

Składniki: – 1 kg dynii – 5 suszonych pomidorów – 1 1/2 łyżki octu balsamicznego – 1/2 cebuli – 1 ząbek czosnku – 2-3 łyżki oliwy – tymianek – sól i pieprz, papryka ostra i słodka propozycja podania: ulubione pieczywo, krakersy, chipsy Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry i kroimy w ćwiartki, wydłubujemy pestki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni (można posmarować lekko olejem rzepakowym(...)Cebule obrać i pokroić w drobną kostę, czosnek przecisnąć przez praskę. Rozgrzać patelnię dodać oliwę, cebulę i czosnek i wszystko smażyć 1-2 minuty. Upieczoną dynię wyłożyć do miski dodać 2-3 łyżki oliwy, ocet balsamiczny oraz suszone pomidory. Wszystko dokładnie zblendować na gładką pastę. Do masy dodajemy wszystkie składniki podsmażane na patelni. Pastę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz

I LOVE LIFE
Domowy ketchup z pieczoną dynią i suszonymi śliwkami, najlepszy 232

domowego octu pomidorowego. Polecamy :) Deseczki: MeryLu handmade Porcje: 14 słoików 0,25 l Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 5 kg dojrzałych pomidorów, 500 g dyni, 350 g białej cebuli, 150 g suszonych śliwek, 120 ml octu jabłkowego, 50 g cukru, 50 ml oliwy, 35 g czosnku, 20 g gorczycy (białej lub czarnej), 10 g soli, 10 goździków, 1-3 chili(...)przyprawami, zmieloną gorczycę, zioła prowansalskie, ocet, sól i cukier. Gotować bez przykrycia na małym ogniu.  Kiedy pomidory się gotują rozdrobnić cebulę przy pomocy miksera, przełożyć na rozgrzaną oliwę, dusić 10 minut, dodać posiekany czosnek i dusić jeszcze 2 minuty. Dodać do pomidorów gotować dalej 15 minut. Usunąć sakiewkę z przyprawami, dodać dynię, zmiksować blenderem i zagotować. Gotować dalej (jeśli

SzczyptaSmaQ
Zupa krem z buraków ze śliwkami 190

buraki upieczone olej 1 łyżka 8 śliwek węgierek+ kilka do przybrania sól do smaku czerwona cebula 2 cm świeżego imbiru anyż gwiazdkowy 2 goździki 1 łyżka octu kremowego balsamicznego pestki słonecznika pestki dyni nasiona konopi Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy śliwki i dusimy. Następnie dodajemy pokrojone upieczone buraki i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy. Po 15 minutach wlewamy ocet

AZgotuj!