dynia w occie - 1020 przepisów (strona:13/68)

Sałatka z pieczonymi burakami i suszonymi pomidorami 49

przewagą rukoli (u mnie rukola z radicchio) 3 średnie buraki 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku garść pestek dyni (lub ulubionych orzechów) 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny sól pieprz   Buraki wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut(...)półplasterki kroimy jeszcze na pół). Umytą mieszankę wrzucamy do miski, dorzucamy do niej buraki, pokrojoną drobno cebulę i pomidory pokrojone w cienkie paski. Pestki dyni prażymy do zrumienienia na patelni. Do małego słoika wlewamy oliwę, ocet, sok z cytryny, dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku i musztardę, zamykamy i energicznie mieszamy. Sosem polewamy warzywa, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Przed

Kardamonovy
Sałatka z pieczonymi burakami, rukolą i suszonymi pomidorami 139

przewagą rukoli (u mnie rukola z radicchio) 3 średnie buraki 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku garść pestek dyni (lub ulubionych orzechów) 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny sól pieprz Buraki wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut. Po tym czasie(...)półplasterki kroimy jeszcze na pół). Umytą mieszankę wrzucamy do miski, dorzucamy do niej buraki, pokrojoną drobno cebulę i pomidory pokrojone w cienkie paski. Pestki dyni prażymy do zrumienienia na patelni. Do małego słoika wlewamy oliwę, ocet, sok z cytryny, dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku i musztardę, zamykamy i energicznie mieszamy. Sosem polewamy warzywa, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Przed

Kardamonovy
Pierogi z dynią, wędzonymi śliwkami i białą kaszą gryczaną 250

gotowaniu dla swoich klientów staram się wykorzystywać warzywa i owoce sezonowe, zastanawiałem się co nowego można wymyślić. Internet obfituje w kremy z dyni, placuszki z dyni, śliwki czy gruszki w occie. Więc nawet zmodyfikowanie przepisu nie wniosło by do tych dań nic nowego. Jako, że pierogi, które zadomowiły się w polskich domach (pisałem o tym tutaj ) lubią prawie wszyscy, pomyślałem

Jacob Tastes
pikantna zupa z buraków 150

Samo zdrowie na przednówku. Buraki i korzeń pietruszki z dodatkiem imbiru i octu balsamicznego zmiksowane na pyszny krem. Zainspirowana przepisem Olgi tym razem podałam zupę z olejem z pestek dyni. Polecam Wam ten przepis, zupa jest syta i rozgrzewająca. A latem równie dobrze smakuje na zimno, jako chłodnik. składniki(...)buraków 200 g korzenia pietruszki 1 czerwona cebula 1 duże jabłko 1 litr wody 1/2 łyżeczki imbiru sól, pieprz 3 - 4 łyżki octu balsamicznego nieco gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego olej z pestek dyni prażone pestki dyni  wykonanie: Warzywa obieram i kroję w dość grubą kostkę. Z jabłka usuwam gniazdo nasienne, zostawiam skórkę i kroję na ósemki. Wszystko podsmażam

babka w formie
Ukraińska sałatka winegret 183

buraczki czerwone 3 ziemniaki 3 marchewki 3 ogórki kiszone 3 cebule 1 puszka zielonego groszku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju roślinnego (najlepiej na pestek dyni, orzechowego itp.) 1 łyżka octu winnego sól i pieprz do smaku   Ukraińska sałatka winegret Buraczki szorujemy i gotujemy w mundurkach. Po wystudzeniu obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę i ziemniaki również

Trzeci talerz
Co siedzi w dyni, czyli właściwości lecznicze i kosmetyczne, dlaczego i jak warto ją jeść? 174

może wpłynąć nie korzystnie.  Przechowywać go należy w suchym pomieszczeniu w temperaturze do 20 stopni, w lodówce może tężeć.  Do czego można wykorzystać dynie? Samą dynię, można podawać upieczoną, w occie, ugotowaną na słodko, natomiast to co możemy z niej uzyskać to niekończące się pomysły: krem-zupa, placki smażone, ugotowana i pokrojona w sałatkach, przetwory-dżemy i musy

Pause Gotowanie!
Marynowana dynia z cynamonem 93

dynię z dodatkiem niezwykle aromatycznego cynamonu. Dynia w mojej wersji to świetny dodatek do mięsnych dań. Składniki (na garnek o pojemności 5 litrów ): 3kg obranej dyni 2 litry wody 1 szklanka cukru 1/2 szklanki octu 1 łyżka stołowa cynamonu 1 łyżeczka soli Wykonanie: 1. Do wody dodać ocet, cynamon, cukier, sól i wszystko zagotować. Miąższ z dyni pokroić w kostkę

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka z winogronem i awokado 229

Awokado, winogrona, pestki dyni i rukola to składniki które lubię, jeśli wy też je lubicie zapraszam do wypróbowania tej pysznej i prostej sałatki:)składniki:3 garście mieszanki sałat1 średnie awokado15 kulek winogron ciemnych3 łyżki pestek dyni1 łyżka miodu4 łyżki oleju Rapso1 łyżeczka octu balsamicznego JamarSkładniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć(...)porwaną sałatę. Awokado obrać, przekroić na pół, pokroić na paski. Winogrona przekroić na pół, można wypestkować. Pokrojone awokado i winogrona ułożyć na sałacie. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Olej, miód i ocet balsamiczny dokładnie wymieszać, przed podaniem skropić całość

Monia miesza i gotuje
Sałatka z grillowaną dynią, pieczarkami i suszonymi pomidorami 139

Składniki: opakowanie ciemnych pieczarek pół dyni piżmowej 5 sztuk suszonych pomidorów mix sałat olej pieprz ząbek czosnku Marynata do dyni: 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki octu winnego pół łyżeczki wędzonej lub zwykłej czerwonej papryki szczypta cynamonu łyżeczka miodu Dynię pokrój w plastry. Włóż je do wcześniej przygotowanej marynaty na 30 minut. Pieczarki przetnij na połówki, posyp solą i pieprzem

AZgotuj!
KREM Z DYNI. 158

gotowania dodaję łyżkę lubczyku. Kiedy warzywa są już miękkie, zdejmuję z palnika, miksuję na gładki, gęsty krem za pomocą blendera. Doprawiam solą i pieprzem.  Podaję, pokropiony octem balsamicznym i posypany pestkami dyni. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Torcik z kapusty – Polskie Skarby Kulinarne 118

kapusty kiszonej 200 ml wina białego wytrawnego 100 g masła 100 ml śmietany 36% 2 laski cynamonu 60 ml octu piwnego 100 ml miodu Gałka muszkatołowa Sól/pieprz groch Przepis 1 Dynie piżmową tniemy w kostkę około 1 cm wielkości i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze około 160 stopni. 2 Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy wino, laski(...)oraz pieprzem. 5 Kiedy kapusta jest już miękka gotujemy ją bez przykrycia do momentu aż odparujemy całą ciecz po czym studzimy. 6 Doprawiamy octem i miodem a następnie nakładamy do tartoletek i serwujemy na musie z dyni. *wpis powstał we współpracy z marką MAKRO Polska Artykuł Torcik z kapusty – Polskie Skarby Kulinarne pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Sałatka z buraków, selera naciowego i marchewki + czerwony ryż 162

czerwonego                - 1 łyżka octu balsamicznego - 2 upieczone buraczki                  - ½ łyżeczki oliwy - 2 łodygi selera naciowego          - sól himalajska - 1 marchewka - 1 łyżka pestek dyni Wykonanie: - Ryż gotować przez(...)minut z dodatkiem soli - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Marchewkę posiekać w cienkie plasterki, a seler w większe kawałki - Warzywa umieścić w miseczce, polać octem balsamicznym, wymieszać - Ryż skropić oliwą, dodać pestki dyni, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć warzywa. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Świąteczna sałatka z halloumi, granatem i orzechami 201

mieszanych orzechów, u mnie, pekan i włoskie 1 granat 150 g jarmużu 100 g mieszanki sałat 2 łyżki oliwy 2 łyżki balsamicznego octu 1 łyżka miodu sól i czarny pieprz młotkowany do smaku Obierz dynię ze skórki, oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Skrop oliwą, posyp solą i piecz przez 25 minut w piekarnika nastawionym na 200ºC. Opłukaj jarmuż(...)sałatą i ułóż na półmisku. Rozgrzej grillową patelnię lub zwykłą patelnię i usmaż halloumi pokrojony na kawałki. Ułóż na sałacie z ciepłą, pieczoną dynią. Wlej do małego słoiczka lub butelki z korkiem oliwę, ocet, miód. Dodaj sól, pieprz, zakręć i wstrząśnij mocno dressing. Polej sałatkę dressingiem. Wierzch sałatki posyp pestkami granatu i orzechami. Smacznego.   The post Świąteczna sałatka

codojedzenia
Carpaccio z buraka na rukoli 238

proste i niedrogie danie idealnie sprawdzi się na każdej imprezie-polecam gorąco!!! Składniki: pół opakowania rukoli 3 buraki średniej wielkości 1/2 opakowania serka feta garść pestek dyni na sos: 1/2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżki miodu 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 musztardy(ja dałam miodową) sól pieprz Przygotowanie: Buraczki każdy z osobna zawijamy(...)buraka(ja piekłam przy okazji pieczenia mięsa),studzimy,obieramy i kroimy w cieniutki plasterki. Na półmisku układamy warstwę rukoli na to układamy plasterki buraka i posypujemy kawałkami fety.Pestki z dyni prażymy chwilkę na suchej patelni i posypujemy po wierzchu nasze carpaccio,mieszamy składniki sosu (np.w słoiczku,mocno potrząsając wtedy będzie gładki )i polewamy na wierzchu  gotowe!!! Smacznego

Swojskie jedzonko
Mój pierwszy chleb - chleb gryczany 129

drożdży 400 g mąki gryczanej 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 100 płatków owsianych 100 g pestek słonecznika 100 g pestek dyni 100 g siemienia lnianego 1 łyżka soli (ja użyłam różowej himalajskiej) 1 łyżka octu balsamicznego (ja użyłam glazury balsamicznej) 2 garści suszonej żurawiny 2 łyżki czarnuszki Chleb gryczany - jak robić? W dużej misie umieść mąkę gryczaną(...)mąki. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników, odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.  Do misy miksera wsyp mąki, płatki owsiane, ziarna słonecznika oraz pestki dyni, siemię lniane, żurawinę, sól oraz dodaj łyżkę octu balsamicznego. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie, dodaj go do pozostałych składników na chleb gryczany i wyrabiaj hakami miksera około 10 minut. Ja najpierw wyrabiam masę chlebową

Moje Qulinaria