wielbicieli wątróbki. Składniki: 400 g wątróbki drobiowej opakowanie mixu sałat, albo sałata lodowa ok 250 g pomidorków koktajlowych 4 ogórki konserwowe 4 łyżki pestek dyni mąka olej Sos: trzy łyżki oliwy dwie łyżki octu jabłkowego łyżeczka musztardy (rosyjska) sól, pieprz, szczypta cukru, oregano, bazylia Przygotowanie Wątróbkę oczyszczamy, kroimy na kawałki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto
e-PrzepisyKulinarneparmeńską, fetą i pestkami dyni Składniki: 1 sałata lodowa 100 gram szynki parmeńskiej 125 gram fety 2 pomidory 1 szt ogórek 50 gram pestek dyni sos (2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka octu winnego + ulubione suszone zioła) Sałatę myjemy, rwiemy na kawałeczki przekładamy do miski, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora (lub przekrojone na pół pomidorki koktajlowe), pokrojony
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasałaty masłowej lub strzępiastej 2 pomidory 1 większy ogórek 2 piersi z kurczaka 3/4 szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych) 4 łyżki pestek dyni 3 łyżki sezamu 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki oliwy z oliwek ok 8 łyżek octu balsamicznego o smaku pomarańczy sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 płaska łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta soli, pieprzu(...)przekrawamy na 4 części i kroimy w talarki. Dodajemy pestki słonecznika oraz sezamu. Mieszamy z wystudzonym kurczakiem, orzeszkami i pestkami dyni oraz z oliwą z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Każdy talerz polewamy ok 2 łyżkami octu balsamicznego pomarańczowego, na wierzch nakładamy sałatkę. Smacznego
Kuchnia w czekoladziejajek – 1/3 oleju rzepakowego – 1 łóżeczka soli – 1 łyżka syropu klonowego – 1 łyżka octu jabłkowego – 1 łyżka nasion chia – ¾ łyżeczki sody oczyszczonej – 1/3 szklanki mąki kokosowej – ½ szklanki nasion słonecznika – ½ szklanki nasion dyni Migdały wsypujemy do robota kuchennego, przetwarzamy do momentu aż uzyskamy ładnie posiekane orzechy. Następnie wsypujemy siemię lniane i ponownie(...)włączamy robot na około 20 sekund. Kolejnym produktem jaki umieszczamy w robocie są jajka, olej rzepakowy, sól, syrop klonowy, ocet jabłkowy, nasiona chia, sodę oczyszczoną oraz mąkę kokosową. Włączamy robot i czekamy aż masa dobrze się połączy. Wsypujemy słonecznik i dynię. Mieszamy. Formę o wymiarach 11×29 cm wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w niej nasze ciasto
Zdrowy Styl Joannyczerwonego barszczu 1 opakowanie (100g) makaronu z fasoli mung 400-500g kalafiora sól 4 łyżki soku jabłkowego 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka syropu klonowego 2 łyżki oliwy z oliwek kilka słomek szczypiorku pieprz 50g pestek dyni 2 łyżki oleju ryżowego odrobina korzenia chrzanu do podania Barszcz przelej do rondla i zagotuj. Namocz w nim makaron i poczekaj(...)czasu do czasu. Dopraw solą. Kalafior podziel na mniejsze różyczki, pokrój w plastry i posyp solą. Z octu, soku jabłkowego, syropu klonowego i oliwy przygotuj winegret. Szczypiorek posiekaj i dodaj do sosu, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Pestki dyni upraż na suchej patelni, posypując ją solą. Odłóż je na bok, a na patelnię wlej olej ryżowy
Roślinna - blog wegańskizielonych szparagów 50 g mieszanej sałaty 100 g feta, u mnie ser kozi 1 duże awokado 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka winnego octu sól i czarny pieprz młotkowany do smaku Odetnij twarde końcówki szparagów. Zagotuj wodę w solą i wrzuć szparagi do wrzątku. Gotuj przez 4 minuty(...)sałatę. Ułóż na talerzy, a na niej szparagi, pokrojone na kawałki awokado. Pokrusz feta i posyp nim sałatkę. Pestki dyni i słonecznika upraż i posyp nimi sałatkę. Do małej buteleczki z korkiem wlej olej, sok z cytryny i winny ocet. Dopraw solą i pieprzem. Zamknij buteleczkę i mocno wstrząśnij. Z dresingu zrobi się lekka emulsja. Polej sałatkę dresingiem. Smacznego
codojedzeniaporcje: ok. 400 g dyni, hokaido lub piżmowej 150 g makaronu udon 2 łyżki oleju sezamowego dressing: 60 ml octu ryżowego 1,5 łyżki ksylitolu lub cukru 10 g świeżego, startego imbiru 1/4 łyżeczki soli Dynię kroimy w słupki. Mieszamy w oleju arachidowym. Rozgrzewamy patelnię na mocnym ogniu. Gdy będzie bardzo gorąca, dodajemy dynię i smażymy partami przez kilka minut
Kucharzycakremówki 3 jajka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cynamonu Beza: 3 białka 150 gram drobnego cukru do wypieków szczypta soli 1 łyżka octu winnego lib jabłkowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Mus z dyni Żeby sprawnie i szybko zrobić całe ciasto można zacząć od zrobienia musu z dyni. taki mus można wykorzystać do zrobienia placuszków dyniowych lub babeczek(...)dyniowych . Do zrobienia 400-500 g musu potrzeba około 1 kilograma z dyni, którą kroimy w paski, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 3-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie oddzielamy skórkę od miąższu, który wkładamy do miski i bardzo dokładnie blendujemy. Tarta Na stolnicy lub w misce umieszczamy wszystkie składniki i dokładnie je ze sobą rozcieramy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Słodycz dyni złamana lekkim słonym ciastem. Dużo roboty, ale i dużo satysfakcji! Składniki: Ciasto: szklanka mąki łyżka oleju łyżeczka octu winnego 5 łyżek wody sól Farsz: 0,5 kilograma startej na grubych oczkach dyni 75 gram masła 2 łyżki miodu 5 czubatych łyżek zmielonych orzechów włoskich łyżeczka mielonego cynamonu opakowanie cukru waniliowego olej Syrop: 3 łyżki
AZgotuj!bardzo delikatną skórkę, dlatego przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę. 6 fig 150 g mozzarelli, 6 łyżek syropu malinowego, 3 łyżki octu owocowego (u mnie malinowy), 3 łyżki oliwy, sól, 2 łyżki prażonych pestek dyni, 2 gałązki tymianku, Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki. Na patelni zagotować syrop z malin, ułożyć na nim figi, przecięciem(...)smażyć i przełożyć na półmisek. Na patelnię, do powstałego sosu wlać ocet, zagotować. Sos przelać do miski, wlać oliwę i dokładnie wymieszać. Sosem polać mozzarellę pokrojoną lub małe kulki. Odstawić na 30 minut, co jakiś czas mieszając. Połączyć figi z mozzarellą. Posypać listkami tymianku, oprószyć solą. Posypać pestkami dyni. zastawa
królestwo garówimprezę. PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z MELONEM Składniki na sałatkę z melonem: 1/2 dojrzałego melona galia 1 puszka soczewicy 1 papryka 1 jabłko 1 słoiczek dyni w zalewie octowej – mogą być też gruszki w occie 3 łyżki prażonych ziaren słonecznika – zobacz jak uprażyć słonecznik 3 łyżki uprażonych orzeszków piniowych 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki jogurtu greckiego(...)Melona kroimy na pół, małą łyżeczką wydrążamy ziarenka, kroimy w paski, obieramy ze skórki, kroimy w dużą kostkę. Paprykę i jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w kostkę. Soczewicę i dynię odsączamy z zalewy. Jogurt mieszamy z syropem z agawy, doprawiamy do smaku przyprawą do sałatek. Wszystkie składniki mieszamy. Artykuł Sałatka z melonem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeburaki (białe, kolorowe lub czerwone) 2 spore garście rukwi wodnej lub rukoli (może być też młody szpinak lub np. czerwona cykoria) 1 – 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika (opcjonalnie) 1/2 – 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego winegret: 1 łyżka oliwy extra virgin lub ulubionego oleju tłoczonego na zimno, 1 łyżeczka dobrej jakości musztardy (użyłam musztardy z całymi ziarnami
Even Better FoodTrzeba przyznać, że gdyby nie dynia oraz pachnące gałką muszkatołową i cynamonem wypieki z jej dodatkiem, to jesień byłaby zdecydowanie bardziej ponura. Wszystkim miłośnikom dyniowych słodkości oraz tym, którzy nie zdążyli się jeszcze do owych wypieków przekonać, polecam pyszne wegańskie i bezglutenowe muffiny z orzechami. Ponieważ dyniowe purée świetnie spaja ciasta, babeczki obchodzą się bez jajek czy ich zamienników(...)duże lub 5 mniejszych babeczek: 75 g orzechów włoskich lub pekan zmielonych, 60 g mąki ryżowej, 40 g cukru kokosowego, 100 g purée z dyni, 125 ml mleka roślinnego + 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, garstka suszonej żurawiny (opcjonalnie), szczypta soli, po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru, szczypta mielonych goździków i gałki muszkatołowej (lub więcej przypraw, jeśli
Even Better Foodpodwójną porcję, bo z jednej wychodzi sałatki nie dużo. Miłego dnia :-) Składniki: 1 brokuł 1 czerwona cebula 300 g wędzonego boczku 100 g pestek dyni 100 g pestek słonecznika Sos: 2 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru 3 łyżki majonezu 1. Brokuła myjemy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy. Odcedzamy, studzimy. 2. Na patelni bez dodatku tłuszczu podsmażamy
kruche babeczkiburaki (białe, kolorowe lub czerwone) 2 spore garście rukwi wodnej lub rukoli (może być też młody szpinak lub np. czerwona cykoria) 1 – 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika (opcjonalnie) 1/2 – 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego winegret: 1 łyżka oliwy extra virgin lub ulubionego oleju tłoczonego na zimno, 1 łyżeczka dobrej jakości musztardy (użyłam musztardy z całymi ziarnami gorczycy), około
Even Better Foodduże lub 5 mniejszych babeczek: 75 g orzechów włoskich lub pekan, zmielonych 60 g mąki ryżowej 40 g cukru kokosowego 100 g purée z dyni 125 ml mleka roślinnego + 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej garstka suszonej żurawiny (opcjonalnie) szczypta soli, po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru, szczypta mielonych goździków i gałki muszkatołowej (lub więcej przypraw, jeśli
Even Better Foodawokado usunąć pestkę, obrać, miąższ pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Awokado dodać do pozostałych składników. Doprawić oliwą i/lub olejem MCT oraz octem jabłkowym. Polecam posypać orzechami, ziarnami słonecznika, pestek dyni itp. Można do niej dodać także jajka, chipsy bekonowe lub kurczaka. Podawać jako samodzielny posiłek lub dodatek do mięs, ryb itp. Smacznego! — BTW całości bez dodatków
Ola la LCHFsałatka nabiera ciekawego smaku. Próbujecie ? A po więcej cukiniowych przepisów klikajcie TUTAJ \ Składniki: 1 nieduża cukinia 1/2 czerwonej cebuli kilkanaście pomidorków koktajlowych garść ulubionych nasion ( dynia, słonecznik, orzeszki pinii ) oliwa z oliwek biały ocet winny sól Wykonanie: Cukinię umyć i przy pomocy obieraka do warzyw pociąć w długie paski. Paski cukinii oprószyć solą i pozostawić na kilka minut, żeby
kolorowotorcikowoGrzyby w marynacie już były, papryka, ogórki, dynia, cukinia... ale zabrakło jeszcze pysznych pieczarek w occie. Dziś prezentuje prosty i szybki przepis na ich wykonanie. Składniki: 1 kg pieczarek 1 szklanka octu 2 szklanki wody 1 marchewka 2 łyżki cukru Ziele angielskie Pieprz ziarnisty Liść laurowy Wykonanie: Zagotować zalewę z pokrojoną marchewką i przyprawami około 10 minut. Małe pieczarki umyć
Tradycyjna Kuchniaosób:- 1 kawałek golenia wołowego- 1 mostka wołowego- 4 ziemniaki niewielkie- 3 marchewki- 3 buraki- kawałek dyni (niewielki i opcjonalnie)- 2 średnie cebule czerwone- 2 ząbki czosnku- 1 duża czerwona papryka- opakowanie kolendry świeżej- 2 duże łyżki kuminu- 4 łyżki octu białego (może być mniej jeśli nie lubimy)- 2 kostki knorr bulionu wołowego- sól do smaku- 2 łyżki ekstraktu pomidorowego(...)podsmaży.Dodajemy gorącą wodę, aby przykryła mięso i warzywa. Czas na pozostałe warzywa.Jako pierwsze dodajemy skrojone w drobną kostkę buraki. Wlewamy 4 łyżki octu białego. Gdy buraki już dodane kroimy również w kostkę marchewkę oraz dynię. Dodajemy. Na samym końcu wrzucamy ziemniaki (też pokrojone w kostkę).W międzyczasie dolewamy wody gorącej (poziom w garnku 4,5 litra). Możemy również
Smaki BrazyliiSkładniki :połowa opakowania 125 g rukolipołowa granatu ( bo mój był duży )pojedynczy filet z kurczakaolej do smażenia, sól, papryka mielona i pieprzPrzygotowanie :Granat obrać, rukolę przebrać
Proste Potrawy