parmeńską, fetą i pestkami dyni Składniki: 1 sałata lodowa 100 gram szynki parmeńskiej 125 gram fety 2 pomidory 1 szt ogórek 50 gram pestek dyni sos (2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka octu winnego + ulubione suszone zioła) Sałatę myjemy, rwiemy na kawałeczki przekładamy do miski, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora (lub przekrojone na pół pomidorki koktajlowe), pokrojony
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasałaty masłowej lub strzępiastej 2 pomidory 1 większy ogórek 2 piersi z kurczaka 3/4 szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych) 4 łyżki pestek dyni 3 łyżki sezamu 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki oliwy z oliwek ok 8 łyżek octu balsamicznego o smaku pomarańczy sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 płaska łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta soli, pieprzu(...)przekrawamy na 4 części i kroimy w talarki. Dodajemy pestki słonecznika oraz sezamu. Mieszamy z wystudzonym kurczakiem, orzeszkami i pestkami dyni oraz z oliwą z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Każdy talerz polewamy ok 2 łyżkami octu balsamicznego pomarańczowego, na wierzch nakładamy sałatkę. Smacznego
Kuchnia w czekoladziejajek – 1/3 oleju rzepakowego – 1 łóżeczka soli – 1 łyżka syropu klonowego – 1 łyżka octu jabłkowego – 1 łyżka nasion chia – ¾ łyżeczki sody oczyszczonej – 1/3 szklanki mąki kokosowej – ½ szklanki nasion słonecznika – ½ szklanki nasion dyni Migdały wsypujemy do robota kuchennego, przetwarzamy do momentu aż uzyskamy ładnie posiekane orzechy. Następnie wsypujemy siemię lniane i ponownie(...)włączamy robot na około 20 sekund. Kolejnym produktem jaki umieszczamy w robocie są jajka, olej rzepakowy, sól, syrop klonowy, ocet jabłkowy, nasiona chia, sodę oczyszczoną oraz mąkę kokosową. Włączamy robot i czekamy aż masa dobrze się połączy. Wsypujemy słonecznik i dynię. Mieszamy. Formę o wymiarach 11×29 cm wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w niej nasze ciasto
Zdrowy Styl Joannyczerwonego barszczu 1 opakowanie (100g) makaronu z fasoli mung 400-500g kalafiora sól 4 łyżki soku jabłkowego 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka syropu klonowego 2 łyżki oliwy z oliwek kilka słomek szczypiorku pieprz 50g pestek dyni 2 łyżki oleju ryżowego odrobina korzenia chrzanu do podania Barszcz przelej do rondla i zagotuj. Namocz w nim makaron i poczekaj(...)czasu do czasu. Dopraw solą. Kalafior podziel na mniejsze różyczki, pokrój w plastry i posyp solą. Z octu, soku jabłkowego, syropu klonowego i oliwy przygotuj winegret. Szczypiorek posiekaj i dodaj do sosu, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Pestki dyni upraż na suchej patelni, posypując ją solą. Odłóż je na bok, a na patelnię wlej olej ryżowy
Roślinna - blog wegańskizielonych szparagów 50 g mieszanej sałaty 100 g feta, u mnie ser kozi 1 duże awokado 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka winnego octu sól i czarny pieprz młotkowany do smaku Odetnij twarde końcówki szparagów. Zagotuj wodę w solą i wrzuć szparagi do wrzątku. Gotuj przez 4 minuty(...)sałatę. Ułóż na talerzy, a na niej szparagi, pokrojone na kawałki awokado. Pokrusz feta i posyp nim sałatkę. Pestki dyni i słonecznika upraż i posyp nimi sałatkę. Do małej buteleczki z korkiem wlej olej, sok z cytryny i winny ocet. Dopraw solą i pieprzem. Zamknij buteleczkę i mocno wstrząśnij. Z dresingu zrobi się lekka emulsja. Polej sałatkę dresingiem. Smacznego
codojedzeniaporcje: ok. 400 g dyni, hokaido lub piżmowej 150 g makaronu udon 2 łyżki oleju sezamowego dressing: 60 ml octu ryżowego 1,5 łyżki ksylitolu lub cukru 10 g świeżego, startego imbiru 1/4 łyżeczki soli Dynię kroimy w słupki. Mieszamy w oleju arachidowym. Rozgrzewamy patelnię na mocnym ogniu. Gdy będzie bardzo gorąca, dodajemy dynię i smażymy partami przez kilka minut
Kucharzycakremówki 3 jajka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cynamonu Beza: 3 białka 150 gram drobnego cukru do wypieków szczypta soli 1 łyżka octu winnego lib jabłkowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Mus z dyni Żeby sprawnie i szybko zrobić całe ciasto można zacząć od zrobienia musu z dyni. taki mus można wykorzystać do zrobienia placuszków dyniowych lub babeczek(...)dyniowych . Do zrobienia 400-500 g musu potrzeba około 1 kilograma z dyni, którą kroimy w paski, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 3-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie oddzielamy skórkę od miąższu, który wkładamy do miski i bardzo dokładnie blendujemy. Tarta Na stolnicy lub w misce umieszczamy wszystkie składniki i dokładnie je ze sobą rozcieramy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Słodycz dyni złamana lekkim słonym ciastem. Dużo roboty, ale i dużo satysfakcji! Składniki: Ciasto: szklanka mąki łyżka oleju łyżeczka octu winnego 5 łyżek wody sól Farsz: 0,5 kilograma startej na grubych oczkach dyni 75 gram masła 2 łyżki miodu 5 czubatych łyżek zmielonych orzechów włoskich łyżeczka mielonego cynamonu opakowanie cukru waniliowego olej Syrop: 3 łyżki
AZgotuj!bardzo delikatną skórkę, dlatego przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę. 6 fig 150 g mozzarelli, 6 łyżek syropu malinowego, 3 łyżki octu owocowego (u mnie malinowy), 3 łyżki oliwy, sól, 2 łyżki prażonych pestek dyni, 2 gałązki tymianku, Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki. Na patelni zagotować syrop z malin, ułożyć na nim figi, przecięciem(...)smażyć i przełożyć na półmisek. Na patelnię, do powstałego sosu wlać ocet, zagotować. Sos przelać do miski, wlać oliwę i dokładnie wymieszać. Sosem polać mozzarellę pokrojoną lub małe kulki. Odstawić na 30 minut, co jakiś czas mieszając. Połączyć figi z mozzarellą. Posypać listkami tymianku, oprószyć solą. Posypać pestkami dyni. zastawa
królestwo garówimprezę. PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z MELONEM Składniki na sałatkę z melonem: 1/2 dojrzałego melona galia 1 puszka soczewicy 1 papryka 1 jabłko 1 słoiczek dyni w zalewie octowej – mogą być też gruszki w occie 3 łyżki prażonych ziaren słonecznika – zobacz jak uprażyć słonecznik 3 łyżki uprażonych orzeszków piniowych 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki jogurtu greckiego(...)Melona kroimy na pół, małą łyżeczką wydrążamy ziarenka, kroimy w paski, obieramy ze skórki, kroimy w dużą kostkę. Paprykę i jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w kostkę. Soczewicę i dynię odsączamy z zalewy. Jogurt mieszamy z syropem z agawy, doprawiamy do smaku przyprawą do sałatek. Wszystkie składniki mieszamy. Artykuł Sałatka z melonem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeburaki (białe, kolorowe lub czerwone) 2 spore garście rukwi wodnej lub rukoli (może być też młody szpinak lub np. czerwona cykoria) 1 – 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika (opcjonalnie) 1/2 – 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego winegret: 1 łyżka oliwy extra virgin lub ulubionego oleju tłoczonego na zimno, 1 łyżeczka dobrej jakości musztardy (użyłam musztardy z całymi ziarnami
Even Better FoodTrzeba przyznać, że gdyby nie dynia oraz pachnące gałką muszkatołową i cynamonem wypieki z jej dodatkiem, to jesień byłaby zdecydowanie bardziej ponura. Wszystkim miłośnikom dyniowych słodkości oraz tym, którzy nie zdążyli się jeszcze do owych wypieków przekonać, polecam pyszne wegańskie i bezglutenowe muffiny z orzechami. Ponieważ dyniowe purée świetnie spaja ciasta, babeczki obchodzą się bez jajek czy ich zamienników(...)duże lub 5 mniejszych babeczek: 75 g orzechów włoskich lub pekan zmielonych, 60 g mąki ryżowej, 40 g cukru kokosowego, 100 g purée z dyni, 125 ml mleka roślinnego + 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, garstka suszonej żurawiny (opcjonalnie), szczypta soli, po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru, szczypta mielonych goździków i gałki muszkatołowej (lub więcej przypraw, jeśli
Even Better Foodpodwójną porcję, bo z jednej wychodzi sałatki nie dużo. Miłego dnia :-) Składniki: 1 brokuł 1 czerwona cebula 300 g wędzonego boczku 100 g pestek dyni 100 g pestek słonecznika Sos: 2 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru 3 łyżki majonezu 1. Brokuła myjemy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy. Odcedzamy, studzimy. 2. Na patelni bez dodatku tłuszczu podsmażamy
kruche babeczkiburaki (białe, kolorowe lub czerwone) 2 spore garście rukwi wodnej lub rukoli (może być też młody szpinak lub np. czerwona cykoria) 1 – 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika (opcjonalnie) 1/2 – 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego winegret: 1 łyżka oliwy extra virgin lub ulubionego oleju tłoczonego na zimno, 1 łyżeczka dobrej jakości musztardy (użyłam musztardy z całymi ziarnami gorczycy), około
Even Better Food