SKŁADNIKI: sałata rzymska pomidorki koktajlowe pomarańcza mozzarella pestki dyni DRESSING: 1 łyżka octu winnego balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy delikatesowej 1 łyżka soku z pomarańczy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Składniki dobieramy w dowolnych proporcjach. Całość polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem
wege i kropkaupieczone buraczki* - ocet balsamiczny - 1 słodka gruszka (np. konferencja) - 2 łodygi selera naciowego - kawałek awokado - 1 łyżeczka pestek dyni * Sposób pieczenia buraczków znajdziecie TUTAJ Wykonanie: - Sałaty umyć, osączyć, porwać na kawałki i przełożyć do miski - Buraczki i gruszki obrać, posiekać(...)kostkę - Ogórka i seler posiekać w plasterki - Awokado pokroić w paski - Do sałat dodać pozostałe warzywa i gruszkę - Doprawić sałatkę miętą, chili, odrobiną soli i octem; wymieszać -Na górę rozsypać pestki dyni. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnazmodyfikowałam. Polecam gorąco!Scroll down for recipe in EnglishPolędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym(4 porcje)Składniki:1½ kg dyni, obranej i pokrojonej w 1 cm paski2 płaskie łyżeczki curry1 łyżka miodu6 łyżek oleju1 łyżeczka octu balsamicznego500-600 g polędwiczki wieprzowejsól morskaszczypta słodkiej papryki w proszku2 łyżki mielonego pieprzu czarnego2 łyżki oliwyDressing miodowo(...)cytrynowy:4 łyżki oliwy1 łyżka sosu sojowego1 łyżka soku z cytryny1½ łyżki miodu1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskęszczypta soli i pieprzuPrzygotowanie:W dużej misce wymieszaj kawałki dyni z curry, miodem, olejem i octem. Wyłóż ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika. Piecz do miękkości, przez około 15 minut.Umytą i osuszoną polędwiczkę
karmelowypęczakiem . Sałatka z truskawkami 4 porcje Składniki: 200 g jarmużu 400 g dyni piżmowej + sól morska + 1 łyżka oliwy 300 g truskawek 1 duże awokado 225 g halloumi 4 łyżki pestek dyni 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny ¼ łyżeczki soli 1 łyżka białego octu balsamicznego 1½ łyżki miodu(...)Zacznij przyrządzanie sałatki od dyni. Dynia piżmowa jest dostępna przez cały rok. Jeśli nie znajdziecie jej to możecie zastąpić ją cukinią lub melonem w tej samej ilości. Obierz dynię ze skórki i pokrój w kostkę. Umieść w żaroodpornym naczyniu, skrop oliwą i posyp solą morską. Piecz w piekarniku nastawionym na 180ºC przez 25 minut. Upieczoną dynię ostudź. Przygotuj półmisek. Ułóż
codojedzeniarozgrzewająca zupa jak najbardziej. Składniki: 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3-4 łyżki masła lub oleju 4-5 małych dyń, np. hokkaido 2 małe ziemniaki kurkuma, pieprz cayenne, papryka wędzona 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe biały ocet winny lub sok z cytryny sól Drobno pokrój cebulę i czosnek i podsmaż na maśle lub oleju. Dodaj drobno pokrojone(...)nasiennego). Dopełnij wodą (nieco ponad powierzchnię warzyw), dodaj przyprawy i zioła. Gotuj do miękkości, wyłów ziele angielskie i liście laurowe. Następnie zblenduj, dopraw do smaku octem winnym i solą. Można podać z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Wielkie piękno (2013, Paolo Sorrentino) opowiada historię starzejącego się dziennikarza, który przemierza ulice Rzymu i wspomina swoją młodość – pełną namiętności i burzliwą
Qlinarnie i Qlinarniepracy na lunch. Zaskoczy Was swoim smakiem! Składniki na 1 porcje: 1 garść rukoli 5 szparagów 5 truskawek 3 plastry mozzarelli 1 łyżka pestek dyni kiełki (dowolne) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól i pieprz do smaku pół kromki chleba żytniego razowego Przygotowanie: Dokładnie umyć szparagi i ułamać zdrewniałe końce. Nie trzeba robić tego nożem, ponieważ(...)zimną wodą. Pokroić na 2-3 cm kawałki. Truskawki pokroić na pół, a mozarellę w kostkę. Na talerzu położyć rukolę, dodać szparagi, mozzarellę, truskawki, pestki dyni oraz kiełki. Polać oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Posolić i popieprzyć. 1 porcja zawiera ok.: 475 kcal 26 g białka 28 g tłuszczu 35 g węglowodanów Smacznego
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyskładnikami. Przedstawiam kilka pomysłów na potrawy z dynią , które z pewnością zachwycą Twoje kubki smakowe. Słodkie wypieki z dynią – z dyni na słodko – niebo na talerzu. Daj się skusić na dynię! Dynia świetnie sprawdza się w słodkich wypiekach, nadając im wilgotności i lekkiej, kremowej konsystencji. Najpopularniejszym deserem z dyni jest słodka tarta dyniowa (pumpkin pie), które łączy aromat przypraw(...)pestki dyni i suszone zioła. Oczywiście z dynią można również upiec bułki na śniadanie . Bardzo podoba mi się idea dodawania warzyw do wypieków. Często się do niej stosuję. Marynowana dynia – smak, który zaskakuje! Słodko-kwaśna przekąska z nutą jesieni Marynowana dynia to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych przetworów. Wystarczy pokroić dynię w kostkę, a następnie zamarynować ją w occie z przyprawami
codojedzeniaskładnikami. Przedstawiam kilka pomysłów na potrawy z dynią , które z pewnością zachwycą Twoje kubki smakowe. Słodkie wypieki z dynią – z dyni na słodko – niebo na talerzu. Daj się skusić na dynię! Dynia świetnie sprawdza się w słodkich wypiekach, nadając im wilgotności i lekkiej, kremowej konsystencji. Najpopularniejszym deserem z dyni jest słodka tarta dyniowa (pumpkin pie), które łączy aromat przypraw(...)pestki dyni i suszone zioła. Oczywiście z dynią można również upiec bułki na śniadanie . Bardzo podoba mi się idea dodawania warzyw do wypieków. Często się do niej stosuję. Marynowana dynia – smak, który zaskakuje! Słodko-kwaśna przekąska z nutą jesieni Marynowana dynia to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych przetworów. Wystarczy pokroić dynię w kostkę, a następnie zamarynować ją w occie z przyprawami
codojedzeniaprzewagą rukoli (u mnie rukola z radicchio) 3 średnie buraki 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku garść pestek dyni (lub ulubionych orzechów) 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny sól pieprz Buraki wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut. Po tym czasie(...)półplasterki kroimy jeszcze na pół). Umytą mieszankę wrzucamy do miski, dorzucamy do niej buraki, pokrojoną drobno cebulę i pomidory pokrojone w cienkie paski. Pestki dyni prażymy do zrumienienia na patelni. Do małego słoika wlewamy oliwę, ocet, sok z cytryny, dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku i musztardę, zamykamy i energicznie mieszamy. Sosem polewamy warzywa, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Przed
Kardamonovyprzewagą rukoli (u mnie rukola z radicchio) 3 średnie buraki 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku garść pestek dyni (lub ulubionych orzechów) 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny sól pieprz Buraki wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut(...)półplasterki kroimy jeszcze na pół). Umytą mieszankę wrzucamy do miski, dorzucamy do niej buraki, pokrojoną drobno cebulę i pomidory pokrojone w cienkie paski. Pestki dyni prażymy do zrumienienia na patelni. Do małego słoika wlewamy oliwę, ocet, sok z cytryny, dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku i musztardę, zamykamy i energicznie mieszamy. Sosem polewamy warzywa, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Przed
Kardamonovyprzewagą rukoli (u mnie rukola z radicchio) 3 średnie buraki 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku garść pestek dyni (lub ulubionych orzechów) 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny sól pieprz Buraki wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut. Po tym czasie(...)półplasterki kroimy jeszcze na pół). Umytą mieszankę wrzucamy do miski, dorzucamy do niej buraki, pokrojoną drobno cebulę i pomidory pokrojone w cienkie paski. Pestki dyni prażymy do zrumienienia na patelni. Do małego słoika wlewamy oliwę, ocet, sok z cytryny, dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku i musztardę, zamykamy i energicznie mieszamy. Sosem polewamy warzywa, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Przed
Kardamonovygotowaniu dla swoich klientów staram się wykorzystywać warzywa i owoce sezonowe, zastanawiałem się co nowego można wymyślić. Internet obfituje w kremy z dyni, placuszki z dyni, śliwki czy gruszki w occie. Więc nawet zmodyfikowanie przepisu nie wniosło by do tych dań nic nowego. Jako, że pierogi, które zadomowiły się w polskich domach (pisałem o tym tutaj ) lubią prawie wszyscy, pomyślałem
Jacob TastesSamo zdrowie na przednówku. Buraki i korzeń pietruszki z dodatkiem imbiru i octu balsamicznego zmiksowane na pyszny krem. Zainspirowana przepisem Olgi tym razem podałam zupę z olejem z pestek dyni. Polecam Wam ten przepis, zupa jest syta i rozgrzewająca. A latem równie dobrze smakuje na zimno, jako chłodnik. składniki(...)buraków 200 g korzenia pietruszki 1 czerwona cebula 1 duże jabłko 1 litr wody 1/2 łyżeczki imbiru sól, pieprz 3 - 4 łyżki octu balsamicznego nieco gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego olej z pestek dyni prażone pestki dyni wykonanie: Warzywa obieram i kroję w dość grubą kostkę. Z jabłka usuwam gniazdo nasienne, zostawiam skórkę i kroję na ósemki. Wszystko podsmażam
babka w formieburaczki czerwone 3 ziemniaki 3 marchewki 3 ogórki kiszone 3 cebule 1 puszka zielonego groszku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju roślinnego (najlepiej na pestek dyni, orzechowego itp.) 1 łyżka octu winnego sól i pieprz do smaku Ukraińska sałatka winegret Buraczki szorujemy i gotujemy w mundurkach. Po wystudzeniu obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę i ziemniaki również
Trzeci talerzmoże wpłynąć nie korzystnie. Przechowywać go należy w suchym pomieszczeniu w temperaturze do 20 stopni, w lodówce może tężeć. Do czego można wykorzystać dynie? Samą dynię, można podawać upieczoną, w occie, ugotowaną na słodko, natomiast to co możemy z niej uzyskać to niekończące się pomysły: krem-zupa, placki smażone, ugotowana i pokrojona w sałatkach, przetwory-dżemy i musy
Pause Gotowanie!