ocet balsamiczny - natka pietruszki - 1 łyżeczka pestek dyni Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Następnie przełożyć ją do miseczki i schłodzić - Fasolkę adzuki przełożyć do garnka, dolać trochę wody i zagotować - Dodać garam masalę, dusić przez minutę, następnie schłodzić - Buraczki obrać i pokroić w grubą kostkę - Umieścić je w miseczce, skropić octem balsamicznym i wymieszać
Wegańska kuchnia orientalnajestem bardzo zadowolony! ;) Składniki: (na jedną porcję) 1 mały burak 1 małe jabłko około 25 gramów słonego koziego serka garść prażonych pestek dyni 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka naturalnego syropu malinowego sól i świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Buraka umyć i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40 - 60 minut(...)Pokroić na półplasterki i zamarynować w mieszance oliwy, octu i syropu z dodatkiem soli i pieprzu (około 30 minut). Jabłko umyć i pokroić ze skórką w półplasterki (usuwając środek). Serek kozi również pokroić w półplasterki (lub inaczej jeżeli kształt serka na to nie pozwala). Zaaranżować na talerzu sałatkę. Posypać pestkami dyni, skropić marynatą od buraka i oprószyć dodatkowo pieprzem
zadanie-gotowanieskładniki: 2 bakłażany 1/2 szklanki ryżu czarnego 300 g topinamburu 1 papryka czerwona 100 g tofu 1 dynia hokkaido mała sól, pieprz, natka pietruszki, koper świeży olej, zioła prowansalskie ocet balsamico Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Bakłażany kroję wzdłuż(...)wycinam miąższ ze środka zostawiając po 1 cm grubości. Posypuję solą bakłażany i miąższ i odstawiam na 30 minut. Paprykę, dynię, tofu, kroję w kostkę. Dyni nie obieram, wydrążam środek. Przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej, ocet balsamiczny. Topinambur myję, nie obieram go, tylko skrobię za pomocą druciaka takiego do garnków. Topinambur wkładam do wody z łyżką
wesoła kuchniaSkładniki: ? 1 dynia Zalewa na 1 kg gotowych kulek dyniowych: ? 3 szklanki wody ? 1/2 szklanki octu ? 40 dkg cukru ? kilka goździków ? laska cynamonu Wykonanie: ? Dynię przekroić na 4 części, wybrać pestki. ? Z miąższu wydrążać kulki metalową łyżeczką do robienia kulek. ? Gotowe kulki sparzyć przez 2 minuty we wrzątku. ? Odcedzić, przelać zimną wodą i zapakować do słoików. ? Zagotować składniki zalewy, pogotować
To co kochamSkładniki: • 1 dynia Zalewa na 1 kg gotowych kulek dyniowych: • 3 szklanki wody • 1/2 szklanki octu • 40 dkg cukru • kilka goździków • laska cynamonu Wykonanie: • Dynię przekroić na 4 części, wybrać pestki. • Z miąższu wydrążać kulki metalową łyżeczką do robienia kulek. • Gotowe kulki sparzyć przez 2 minuty we wrzątku. • Odcedzić, przelać zimną wodą i zapakować
To co kochamcebuli 1 łyżeczka masła klarowanego 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki octu winnego sól i pieprz 150 g startego sera cheddar pół pęczka posiekanej natki pietruszki Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na maśle. Dodajemy miód i ocet. Chwilę karmelizujemy. Dodajemy ją do purée z dyni, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Wszystkie wafle ryżowe smarujemy
Mienta blogmąki pszennej 100 g masła 3 łyżki naturalnego twarożku (ok. 65 g) 1/4 łyżeczki soli nadzienie: 200 g puree z dyni 50 g naturalnego twarożku czerwona cebula łyżeczka masła klarowanego łyżeczka miodu pół łyżeczki octu winnego sol i pieprz do smaku dodatkowo: feta szczypiorek płatki chili Mąkę siekamy z masłem i solą. Dodajemy twarożek i zagniatamy na gładkie ciasto. Przekładamy(...)zamrażarki. Puree z dyni mieszamy z twarożkiem. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na maśle. Dodajemy miód i ocet i chwilę karmelizujemy. Dodajemy ją do nadzienia, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy. Na środku rozsmarowujemy nadzienie, zostawiając wolny ok. 3 cm margines ciasta, który później zawijamy do środka. Tartę pieczemy około
Mienta blogtrochę dyni, cebuli, przypraw, wysmażyłam, zawekowałam i jest. Dziś próba generalna z hamburgerami z soczewicy. Jestem pewna, że ten sos świetnie sprawdzi się do drobiu. Za jakiś czas spróbuję zrobić z nim skrzydełka z kurczaka. Będzie super, już to wiem. Składniki: 1 kg dyni (waga po obraniu) 1 kg brzoskwiń 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka octu winnego(...)Dynię i wypestkowane brzoskwinie kroimy w mniejszą kostkę (dynię obrałam, brzoskwinie nie ), wrzucamy do garnka z grubym dnem i smażymy bez oleju na wolnym ogniu około godziny. Na patelni smażymy do lekkiego zrumienienia pokrojone w kostkę cebulę, habanero i rozdrobniony czosnek. Pod koniec smażenia dodajemy kurkumę, imbir, wędzoną paprykę, smażymy 20 sekund. Zawartość patelni wrzucamy do dyni i brzoskwiń, mieszamy
Kardamonovytrochę dyni, cebuli, przypraw, wysmażyłam, zawekowałam i jest. Dziś próba generalna z hamburgerami z soczewicy. Jestem pewna, że ten sos świetnie sprawdzi się do drobiu. Za jakiś czas spróbuję zrobić z nim skrzydełka z kurczaka. Będzie super, już to wiem. Składniki: 1 kg dyni (waga po obraniu) 1 kg brzoskwiń 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka octu winnego(...)Dynię i wypestkowane brzoskwinie kroimy w mniejszą kostkę (dynię obrałam, brzoskwinie nie ), wrzucamy do garnka z grubym dnem i smażymy bez oleju na wolnym ogniu około godziny. Na patelni smażymy do lekkiego zrumienienia pokrojone w kostkę cebulę, habanero i rozdrobniony czosnek. Pod koniec smażenia dodajemy kurkumę, imbir, wędzoną paprykę, smażymy 20 sekund. Zawartość patelni wrzucamy do dyni i brzoskwiń, mieszamy
KardamonovyWszystkie rady w robieniu zdjęć otrzymuje od niej, ale jak widać do mistrzunia jeszcze mi daleko :). Potrzebne składniki: 1 mała dynia 6 młodych buraków 2 garście świeżych ziół (majeranek, tymianek, rozmaryn) ser kozi ocet balsamiczny oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Buraki dokładnie myjemy i kroimy w talarki polewamy oliwą, solimy, pieprzy, posypujemy świeżymi ziołami i zapiekamy(...)pokrojoną w plastry dynię, również przyprawioną jak buraki i zapiekamy kolejne 30 min. Ser kozi mieszamy ze świeżymi ziołami. Krążki dyni układamy jeden na drugim, obok buraczki i ser kozi. Całość skrapiamy oliwą, octem balsamicznym i posypujemy świeżymi ziołami. Zdjęcia wykonała Sylwia Waczko: www.vakophoto.blogspot.com
Łycha smakówciepło. 2 porcje: * zielone szparagi- 12 szt. * pomidorki koktajlowe- 12 szt. * szynka szwarcwaldzka- 8 plastrów * jajka- 3-4 szt. * słonecznik, pestki dyni i sezam- po 2 łyżki * masło klarowane- 2 łyżki * czosnek- 1 mały ząbek * ocet jabłkowy- 1 łyżeczka * oliwa z oliwek- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku Ugotować jajka, a w międzyczasie przygotować szparagi- umyć, obrać (jeżeli obawiacie się(...)razem około 3 minuty, aż szynka się ładnie zarumieni, a powstałe soki na patelni zlać do kubeczka, do którego dodać łyżeczkę oliwy z oliwek oraz ocet jabłkowy. Na małej, suchej patelni podprażyć słonecznik, pestki dyni oraz sezam. Szparagi, szynkę, ugotowane i przekrojone na pół jajka wyłożyć na półmisek, dodać pomidorki koktajlowe, posypać ziarnami i polać dressingiem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaziarenka peperoncino lub szczypta zmielonego- sól- garść natki pietruszki- nie cała połowa szklanki oliwy z oliwek- pół szklanki parmezanu- połowa sałaty lodowej jako dodatek + dwie łyżki octu jabłkowegoCzosnek obierz i posiekaj razem z ziarenkami peperoncino na drobne kawałeczki, wrzuć na patelnię i zalej oliwą z oliwek, posól, ok. dwie szczypty.Z pomidorów usuń środki, pokrój skórki w/g uznania(...)Środki użyj do sałatki.Posiekaj drobno natkę pietruszki.Umyj, porwij i odsącz sałatę, dodaj do niej środki z pomidorów.Dopraw w/g uznania, ja swoją polałam olejem z dyni (2łyżki), lekko posoliłam i polałam octem jabłkowym(2łyżki).Wstaw wodę na makaron. Dobrze posól.Posolony makaron to 80% powodzenia aby danie smakowało. Podczas gdy makaron się już gotuje w/g przepisu na opakowaniu, zacznij
Pasje Jolkisobie stanowić pyszną przekąskę. My wrzuciliśmy je do sałatki z melonem i szynką. Wytrawno słodkie smaki podkreśla dodatek pomidorków truskawkowych i malin. Kontrapunkt dla miękkich składników stanowią pestki dyni i pokruszone pistacje. Tło dla całości tworzy roszponka. W tej roli równie dobrze sprawdzi się zwykła sałata, albo liście bazylii. Sałatkę w melona można przygotować z wyprzedzeniem, zabezpieczyć np. folią spożywczą(...)melona chcemy zabrać do pracy. Składniki: Mały dojrzały melon 8 plastrów koziego sera kremowego (50 g) Kilka plastrów prosciutto Garść roszponki Garść pomidorków koktajlowych Garść nasion dyni Garść pistacji Dresing 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oliwy ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Pistacje drobno posiekaj, albo rozetrzyj w moździerzu. Z plastrów sera
Niedzielny kucharzsobie stanowić pyszną przekąskę. My wrzuciliśmy je do sałatki z melonem i szynką. Wytrawno słodkie smaki podkreśla dodatek pomidorków truskawkowych i malin. Kontrapunkt dla miękkich składników stanowią pestki dyni i pokruszone pistacje. Tło dla całości tworzy roszponka. W tej roli równie dobrze sprawdzi się zwykła sałata, albo liście bazylii. Sałatkę w melona można przygotować z wyprzedzeniem, zabezpieczyć np. folią spożywczą(...)melona chcemy zabrać do pracy. Składniki: Mały dojrzały melon 8 plastrów koziego sera kremowego (50 g) Kilka plastrów prosciutto Garść roszponki Garść pomidorków koktajlowych Garść nasion dyni Garść pistacji Dresing 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oliwy ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Pistacje drobno posiekaj, albo rozetrzyj w moździerzu. Z plastrów sera
Niedzielny kucharz