buraczki w słoiku * papryka marynowana Na 2 kg oczyszczonej dyni ( bez pestek i skóry ): - 3,5 szklanki cukru - 1,5 szklanka wody - 3/4 szklanki octu 10% - 4-5 goździków - 2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu ( bądź kora ) Dynię kroimy w paski a następie w miarę równą kostkę. Składniki marynaty zagotowujemy. Wkładamy kosteczki dyni i gotujemy na bardzo wolnym ogniu aż do zeszklenia
kawawszklanceSezon dyniowy rozpoczyna się na dobre, więc na wszelakie sposoby wykorzystuję dynie. Dynia z czasów dzieciństwa kojarzy mi się tylko pod postacią dyni na ostro. Babcia gotowała ją z goździkami, octem...pyszności. Ja dodaję ją do ciastek, pesto, zup, a tym razem swoje miejsce znalazła na pizzy :) Pizza nam się utarła tylko z sosem pomidorowym a tu taka pyszność
Basia w kuchnichoć ich przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu niż zwyczajne wkrojenie świeżych do sałatki, to smak, jaki nadają daniom wart jest każdej minuty, spędzonej przez nie w piekarniku. Pomidorki polane octem balsamicznym nie tylko wyjątkowo zyskują na słodyczy, ale dzięki pieczeniu są również bogatsze w niezwykle cenne antyoksydanty. Do tego ulubiony pełnoziarnisty makaron, garść oliwek, świeży szpinak, aromatyczna bazylia oraz oliwa(...)mnie ryżowe kolanka około 20 – 25 pomidorków koktajlowych 10 – 15 marynowanych oliwek bez pestek (zielonych lub czarnych) 1 – 2 łyżki orzeszków piniowych (lub np. pestek dyni) garść listków młodego szpinaku 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy extra virgin sól, pierz garstka listków bazylii, plasterki szalotki (opcjonalnie) Pomidorki przepołowić, przełożyć do niedużego naczynia do zapiekania. Polać łyżką octu balsamicznego
Even Better Foodchoć ich przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu niż zwyczajne wkrojenie świeżych do sałatki, to smak, jaki nadają daniom wart jest każdej minuty, spędzonej przez nie w piekarniku. Pomidorki polane octem balsamicznym nie tylko wyjątkowo zyskują na słodyczy, ale dzięki pieczeniu są również bogatsze w niezwykle cenne antyoksydanty. Do tego ulubiony pełnoziarnisty makaron, garść oliwek, świeży szpinak, aromatyczna bazylia oraz oliwa(...)mnie ryżowe kolanka około 20 – 25 pomidorków koktajlowych 10 – 15 marynowanych oliwek bez pestek (zielonych lub czarnych) 1 – 2 łyżki orzeszków piniowych (lub np. pestek dyni) garść listków młodego szpinaku 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy extra virgin sól, pierz garstka listków bazylii, plasterki szalotki (opcjonalnie) Pomidorki przepołowić, przełożyć do niedużego naczynia do zapiekania. Polać łyżką octu balsamicznego, odrobinę
Even Better Foodpełnoziarnistej typ 1850 50 g świeżych drożdży 1 l letniej przegotowanej wody 1 łyżka cukru a najlepiej ksylitolu 2 płaskie łyżki soli 4 łyżki octu balsamicznego 7 łyżek ulubionych ziaren np. słonecznik, dynia, siemię lniane, + trochę tłuszczu i bułka tarta do wysmarowania blachy Mąkę, cukier, sól i 5 łyżek ziaren wsyp do miski. W wodzie rozrób drożdże, wlej
Bon Appetit Małgorzatydiecie ketogenicznej? Jak wybrać odpowiednią dynię do KETO ciasta? Czym słodzić ciasta dyniowe w wersji KETO? KETO ciasto dyniowe: Przepisy na najlepsze ciasto z dynią Pozostałe przepisy na KETO ciasto z dyni Ketogeniczne ciasta dyniowe w praktyce: Jadłospis z udziałem dyni Dlaczego dynia jest wskazanym składnikiem w diecie ketogenicznej? Mimo że dynia zawiera stosunkowo więcej węglowodanów niż inne typowe warzywa(...)energii na diecie niskowęglowodanowej. ZOBACZ TAKŻE: Inne KETO przepisy z udziałem dyni Jak wybrać odpowiednią dynię do KETO ciasta? Wybór odpowiedniej odmiany dyni ma kluczowe znaczenie dla smaku i konsystencji ciasta dyniowego. Najlepiej sprawdzają się odmiany o gęstym i słodkim miąższu, takie jak dynia Hokkaido czy butternut squash . Dynie te mają niski poziom wilgoci, co sprawia, że ciasto
Modern Cave GirlBuraczki to nie tylko barszcz, można je gotować, smażyć, piec i grillować. Te pieczone są idealne do pysznej jesiennej sałatki z dodatkiem sera feta polane miodowym dressingiem na bazie octu balsamicznego, posypane prażonymi ziarnami stanowią pełnowartościowy posiłek. Słodko-słona rozkosz dla zmysłów z prażonymi zdrowymi ziarnami. Do sałatki można użyć świeżego granatu, bardzo ładnie podkreśla smak tej sałatki(...)miksu ulubionej mieszanki sałat z rukolą 3 małe upieczone podłużne buraki 10 da sera feta w zalewie 1 czerwona cebula 2 łyżki prażonych ziaren dyni, pini, słonecznika Balsamiczny dressing: 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oleju z ostropestu 1 łyżka płynnego prawdziwego miodu Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Buraki porządnie wyszorować
Wanilia i KardamonPrzygotuj sałatkę- paprykę czerwoną, zieloną, żółtą, surową dynię oraz ogórka poszatkuj w paski, dodaj oliwek zielonej i czarnej, dodaj bazylii, soli, pieprzu i octu balsamicznego z Modeny. Wyłóż sałatkę na talerz, dodaj paprykę, kawałek dyni – nie jedz skóry! Ściągnij czapeczkę z paryki i ...przenieś się do słonecznej, pełnej kolorów Toskanii, gdzie naturalny smak zaskakuje jeszcze zwykłych ludzi ,a zdrowa wiejska
Z Kuchni Do Kuchniporcja sałatki TRUDNOŚĆ: łatwe POTRZEBNE: nóż garnek z pokrywką słoik małe sitko miseczki SKŁADNIKI: MARYNOWANA DYNIA: 600g jadalnej dyni (np. dyni piżmowej), pozbawionej nasion, obranej i pokrojonej w kostkę 1 łyżeczka soli 2 ½ szklanki / 600ml wody, lub wedle potrzeb 1/2 szklanki / 120ml octu 10% 1/3 szklanki / 70g cukru 2 grube plasterki imbiru, obrane 1/2 łyżeczki płatków chili 6 goździków(...)kilka kawałków / 70g koziego sera garść marynowanej dyni, odcedzonej 1 łyżka pestek dyni, prażonych PRZYGOTOWANIE MARYNOWANA DYNIA Przetnij dynię na pół, usuń nasiona i komorę nasienną. Pokrój dynię w długie plasterki, a następnie obierz. Obrany miąższ dyni pokrój na równe kawałki. Dodaj kawałki dyni do garnka. Dodaj wodę tylko do przykrycia dyni, dodaj sól. Przykryj, zamieszaj, postaw na średni ogień
Nerds KitchenKrem z dyni a raczej sos do makaronu. Składniki: makaron razowy średnia lub pół dyni 3 łyżki oleju średniej wielkości por (biała część) natka pietruszki ser parmezan sól pieprz 1 łyżka octu winnego pół bakłażana 0,5 litra mleka Przygotowanie: 1. Pora pokrój drobno i zacznij dusić na łyżce oleju. Dadaj pokrojone(...)kostki kawałki dyni, smaż kilka minut. Zalej mlekiem, posól i dodaj sporo mielonego pieprzu. Gotuj aż dynia będzie miękka, ok 15 minut. Po tym czasie zmiksuj i jeśli będzie za gęste dolej mleka i łyżkę octu. Sprawdź czy jest dobrze doprawione. 2. Nastaw makaron penne i ugotuj al dente. 3. Na patelni rozgrzej resztę
AZgotuj!ryżu jaśminowego 1 łyżka świeżego startego imbiru 2 ząbki czosnku 3/4 małego pora garść grzybów mun 150 g posiekanej białe kapusty 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki sezamu szczypta brązowego cukru 3 łyżki octu ryżowego 5-6 łyżek sosu sojowego olej do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy uważając aby go nie rozgotować , może być al dente. Grzyby zalewamy wodą(...)grzyby, kapustę i pora, a kiedy będą miękkie dodajemy ugotowany ryż. Całość mieszamy, dodajemy odrobinę brązowego cukru , ocet ryżowy, oraz wyciągnięte wcześniej z oliwy czosnek i imbir. Ponownie mieszamy. Na koniec doprawiamy sosem sojowym i posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i sezamem. Do ryżu można dodać też podsmażone tofu, jajko lub kurczaka
Bon appetit mon amieudka 1 marchewka 4 ziarna ziela angielskiego 1 burak gotowany lub pieczony 300 g dyni 1 kalarepka 2 ziemniaki pół cebuli 4 ząbki czosnku szczypta kminku sól pieprz ziołowy pieprz czarny 2 łyżki octu jabłkowego 200 ml śmietany 18% Udka umyć, przekroić na 4 mniejsze kawałki(...)zalać wodą i ugotować z dodatkiem marchewki i cebuli oraz ziela angielskiego. Warzywa pokroić w kostkę, najpierw dodać ziemniaki , po 10 minutach dynię, burak i kalarepkę, oraz przyprawy. Pod koniec dodać śmietanę i doprawić do smaku octem
Gotowanie jest łatweświeże sałaty ( masłowa, karbowana … ) * pomidorki koktajlowe – 10 szt * cukinia żółta i zielona – 1 szt * orzechy laskowe i pestki dyni – 1 garść * ricotta di bufala – ok. 50 g * świeża bagietka + oliwa MARYNATA DO BURAKÓW: * Ocet Kielecki – 2 łyżki * tarta skórka z pomarańczy – 1 łyżka * ocet balsamiczny – 1 łyżka * oliwa z oliwek(...)zwiniętą cukinię, pokrojone pomidorki koktajlowe oraz podprażone orzechy i pestki dyni. Dodajemy schłodzoną ricottę, delikatnie oprószamy pieprzem. Podajemy z chrupiącą grzanką. Smacznego! Ps. Śmiało możemy taką sałatkę zabrać do pracy – np. w słoiku albo pszennej tortilli. Wpis powstał we współpracy z marką Społem Kielce, producentem Octu Kieleckiego
Ostra na Słodkosmakowe ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT SKŁADNIKI: – Arbuz – kawałek 1/4 nie za dużego arbuza – Rzodkiewki – 6 sztuk – Liście mięty – Pestki dyni – Nasiona słonecznika – Ser Halloumi – Rukola duża garść – Ogórek gruntowy – Nasiona granatu – 2 łyżki DRESSING – Ocet ryżowy – 2 łyżki – Oliwa z oliwek – 3 łyżki – Szczypta soli – Sok z cytryny – 1 łyżka – 4 poszatkowane drobno większe listki mięty PRZEPIS(...)Time 10 minutes Servings 2 Author Globus Kulinarny Ingredients Arbuz – kawałek 1/4 nie za dużego arbuza Rzodkiewki – 6 sztuk Liście mięty Pestki dyni Nasiona słonecznika Ser Halloumi Rukola duża garść Ogórek gruntowy Nasiona granatu 2 łyżki DRESSING: Ocet ryżowy – 2 łyżki, Oliwa z oliwek – 3 łyżki, Szczypta soli, Sok z cytryny – 1 łyżka, 4 poszatkowane drobno większe listki mięty Instructions
globuskulinarnyróżnym wydaniu. 3 garście szczawiu 1 cebula 1 por biała część 3 ziemniaki 500 ml bulionu warzywnego 3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz nasiona dyni prażone 1/2 pęczka natki pietruszki 2 jajka 1 łyżka octu olej rzepakowy Szczaw myje i siekam nożem. Cebule drobno kroję i przesmażam na oleju. Do cebuli dodaję pokrojoną por z krążki i dalej przesmażam(...)minuty. Do zupy dodaję sól, pieprz, natkę pokrojoną i miksuję blenderem. Do drugiego garnka wlewam litr wody z octem i zagotowuję. Do gotującej wbijam jajka i gotuję około trzy minuty. Wyjmuje łyżką cedzakową. Zupę podaję z jogurtem, pestkami dyni i jajkiem
wesoła kuchnia