dynia w occie - 1020 przepisów (strona:25/68)

Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą i camembertem 177

Możecie tu dodać właściwie dowolne warzywa, które można upiec. O tej porze roku polecam Wam dynię, bataty i wszelakie warzywa korzeniowe, jednak latem i wczesną jesienią możecie zamienić je na cukinię, bakłażana i paprykę. Jednak teraz nie ma nic lepszego niż warzywa korzeniowe. Polane octem balsamicznym i upieczone nabierają wspaniałej słodyczy - uwielbiam je! Dzięki dodatkowi zielonej soczewicy i camemberta, sałatka(...)camembertem Składniki (na 4 porcje): 800 g warzyw, obranych i pokrojonych w kostkę (co lubisz, jesienią np. dynia, bataty, buraki, marchewka, seler, pietruszka, topinambur) 200 g pieczarek pokrojonych na połówki, a większe na ćwiartki 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka suszonego tymianku sól 200 g zielonej soczewicy 2 krążki sera camembert* 2 łyżki octu balsamicznego * w wersji

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto daktylowo-owsiane (bez cukru i mąki) 125

jajka L 1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych bezglutenowych opcjonalnie 2 łyżki kartoflanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 1 łyżeczka sody łyżka octu spirytusowego ½ szklanki mleka 3 jabłka polewa: 100g czekolady 50ml śmietanki kremówki pestki dyni do posypania Sposób przygotowania: Płatki owsiane mielimy na mąkę. Potrzebujemy 1,5 szklanki zmielonych czyli około 2 szklanek przed mieleniem. Daktyle pozbawiamy pestek(...)miksujemy z miękkim masłem na gładka masę. Stopniowo po jednym dodajemy jajka, a następnie zmielone płatki owsiane, sodę i proszek do pieczenia na zmianę z mlekiem. Dodajemy około łyżki octu spirytusowego. Nie będzie wyczuwalny w cieście a zniweluje metaliczny smak proszku do pieczenia. Opcjonalnie możemy dodać dwie czubate łyżki kartoflanki. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i dokładnie mieszamy

Pyry na Gaz
Sałata masłowa, siewna z fetą, ogórkiem małosolnym, pomidorkami i pestkami dyni Helio 157

pożywnie;) bez kombinacji, prostota i smak. Oczywiście do sałatki możecie dodać ulubione oliwki, tarty twardy ser, suszoną żurawinę, kulki mozzarelli, doprawić bazylią lub octem jabłkowym, będzie pysznie! Składniki: kilka liści sałaty masłowej spora garść pestek dyni Helio 1 żółty pomidor 1 duży ogórek małosolny pokrojony w talarki spora garść pokruszonej fety kilka koktajlowych pomidorków sól, pieprz, zioła prowansalskie kilka kropel

Zasmakuj Kuchni
SURÓWKI DO OBIADU. MOJA LISTA TOP. 149

umytego jarmużu - paczka kiełków rzodkiewki - 1/4 sera feta - 1 pomidor - 1 średni ogórek zielony - garść mieszanki sałat - 3-4 łyżki ziaren np. słonecznika czy dyni - dressing: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz, ocet balsamiczny, miód Pomidorka i ogórka kroimy w kostkę. Fetę w drobną kosteczkę. Wszytko mieszamy w misce.  Z w/w składników na dressing robimy przy pomocy

SMYKWKUCHNI
kompot z dyni z imbirem 105

Kompot z dyni pamiętałam tylko taki jak robiono w moim domu z octem

Ugotujmy Coś
Burak, rukola i feta! 139

średnie ćwikłowe buraki 100 g sera feta 100 g serka kanapkowego np. śmietankowego 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany rukola do posypania: pestki dyni, słonecznika, sezam, żurawina lub kiełki np. rzodkiewki krem z octu balsamicznego Przygotowanie: Buraki myjemy (w łupinach, osuszamy w papierowym ręczniku ) i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek oliwą i wstawiamy

bistro mama
Chleb gryczany z ziarnami 118

przegotowanej letniej wody 400 g mąki gryczanej 100 g mąki żytniej 100 g płatków owsianych 100 g wyłuskanych pestek słonecznika 100 g wyłuskanych pestek dyni 100 g siemienia lnianego 1 łyżka soli 1 łyżka octu balsamicznego Drożdże pokruszyć do miseczki i całkowicie rozpuścić w szklance wody, odstawić. Mąki i sól wymieszać w dużej misie. Mieszając łyżką lub hakiem do ciasta

Pełny talerz
Sałatka z roszponką, endywią i mandarynkami (bez glutenu, mleka i jajek) 166

endywia escarola, endywia frisee, cykoria radicchio oraz roszponkamandarynki 3 sztzielone pestki z dyni 1 łyżkaorzeszki piniowe 1 łyżkaoliwa 2 łyżkiocet balsamiczny lub jabłkowy 1 łyżeczkasól, cukier - do smakuposypka: suszone pomidory, czosnek, czarnuszka i natka pietruszkiPrzygotowanie:Mandarynki obrać ze skórki i błonek, pestki opłukać. Rozmieszać oliwę z octem, solą i cukrem (zamiast cukru można użyć syropu z agawy lub miodu

głodny alergik
Parówki sojowe i tofu Polsoja ... śniadanko wegetariańskie dla każdego 178

popularność także wśród autorów diet odchudzających. I my tu sobie takie śniadanko zaserwujemy. -parówki śniadaniowe + tofu Polsoja -ulubiona sałatka- ja do mojej dałam – papryki, dynię surową, oliwki, śliwki, sałatę, ogórka, bazylię- całość wymieszałam z octem winnym 6% z czerwonego wina... Na koniec całe danie zsypujemy ziarnami Słoneczne Pola od Ziarenkowo. Dlaczego Ziarenkowo?  Gdyż jest to doskonale wyważona mieszanka świeżych

Z Kuchni Do Kuchni
SAŁATKA Z PIECZONYCH BURAKÓW, KOZIEGO SERA I PESTEK DYNI 79

nasiona: dodać prażone orzechy czy ziarna słonecznika, a kozi ser zastąpić np fetą. Składniki: 2 upieczone buraki  ser kozi  pestki dyni szczypta soli szczypta pieprzu czarnuszka Dressing: 2 łyżki oliwy łyżeczka miodu 1 łyżka octu balsamicznego   Wykonanie:  Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 1-1,5h w piekarniku nagrzanym do 200C W. Studzimy

Walijskie Pichcenie
Focaccia dyniowa z karmelizowaną cebulą 145

mąki pszennej100 g mąki razowej150 g gęstego puree z dyni (u mnie z dyni piżmowej)1,5 łyżeczki suchych drożdżyok. 250 ml letniej wody1,5 łyżeczki soli3 łyżki oliwydodatkowo oliwa do formowania i do polania ciasta3 czerwone cebule3 łyżki ciemnego cukru2 łyżki octu balsamicznegotymianek, sól1. Cebule obrać i pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę(...)zeszklić cebulę aby była miękka ale nie spalona. Dodać cukier, ocet balsamiczny i tymianek i dusić aż cukier się rozpuści a ocet odparuje. Zostawić do ostygnięcia. 2. Do mąk dodać suche drożdże, sól, puree z dyni, oliwę i wodę. Wyrobić robotem lub ręcznie aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto powinno być dość luźne, ale jeśli jest za bardzo luźne

UgotujmyTo.pl
Sałatka z indykiem, sosem miodowo – balsamicznym i płatkami parmezanu 244

płatkami parmezanu porcja dla 2 osób Składniki: 4 garście rukoli pierś z indyka garść małych pomidorków koktajlowych 4 łyżki pestek dyni około 10 płatków parmezanowych sos: 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ostrej musztardy dijon 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka miodu szczypta kurkumy sól, pieprz zagęszczony sos balsamiczny Przygotowanie: Rukolę umyć i osuszyć. Większe pomidorki przekroić na pół

Jaglusia
Sałatka z makaronu soba z ziołami i pestkami 52

upały- sałatka na zimno z makaronem soba, z dodatkiem różnych ziół – kolendra, mięta, bazylia, szczypiorek oraz pestek i nasion – słonecznik, dynia, sezam czarnuszka. Do tego boski sos z dodatkiem imbiru, czosnku, miodu, oleju sezamowego i octu ryżowego. Wymagająca 20 minut czasu, świeżo przygotowana, lub schłodzona z lodówki będzie doskonałym obiadem na upały. Teraz co prawda trochę upały odpuściły(...)kawałek imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oleju/oliwy 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki soli Makaron soba ugotować, przelać wodą, odsączyć, przełożyć do miski, przelać 2 łyżkami oliwy, wymieszać i ostudzić ( najlepiej trzymać w lodówce). Zioła posiekać, pestki dyni i słonecznika lekko podprażyć i ostudzić. Czosnek posiekać, imbir zetrzeć – wymieszać z pozostałymi

Cooking for Emily
Sałatka z makaronu soba z ziołami i pestkami 66

upały- sałatka na zimno z makaronem soba, z dodatkiem różnych ziół – kolendra, mięta, bazylia, szczypiorek oraz pestek i nasion – słonecznik, dynia, sezam czarnuszka. Do tego boski sos z dodatkiem imbiru, czosnku, miodu, oleju sezamowego i octu ryżowego. Wymagająca 20 minut czasu, świeżo przygotowana, lub schłodzona z lodówki będzie doskonałym obiadem na upały. Teraz co prawda trochę upały odpuściły(...)kawałek imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oleju/oliwy 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki soli Makaron soba ugotować, przelać wodą, odsączyć, przełożyć do miski, przelać 2 łyżkami oliwy, wymieszać i ostudzić ( najlepiej trzymać w lodówce). Zioła posiekać, pestki dyni i słonecznika lekko podprażyć i ostudzić. Czosnek posiekać, imbir zetrzeć – wymieszać z pozostałymi

Cooking for Emily
Sałatka z granatem i kozim serem 85

granatem i kozim serem Sałatka: 2 główki sałaty rzymskiej 1 granat 1 ser kozi 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka pestek dyni 150 g pomidorków cherry 1 garść rukoli Sos: 3 łyżki oliwy 3 łyżki octu z białego wina 1 / 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Sałatka: Sałatę umyć

niecodziennikpary