cukru trzcinowego lub cukru kokosowego i białego (pół na pół) – 2 łyżki octu jabłkowego – 150 ml soku pomarańczowego – 2 goździki – 2 ziarna ziela angielskiego – 1 papryczka chilli Pozostałe składniki: – 2 piersi z kaczki – sól, pieprz – 500 g dyni hokaido Przygotowanie: Pigwowy chutney możesz przygotować wcześniej, przełożyć do słoiczka i wstawić(...)musisz obierać). Pokrój pigwę w niewielką kostkę o boku około pół centymetra. To najtrudniejsza część procesu, pigwa jest bowiem dość twarda. Do garnuszka włóż pokrojoną pigwę, dodaj cukier, ocet, sok pomarańczowy, goździki i ziele angielskie. Całość gotuj przez 25 minut, aż pigwa zrobi się miękka, od czasu do czasu zamieszaj w garnuszku aby nic nie przywarło. Teraz dodaj drobno posiekane
nietylkopasta.plbiałej kapusty, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 1/2 awokado, szklanka kiełków słonecznika, 1/2 dużego ogórka, 2 garści pestek dyni, sól, czarny pieprz do smaku. sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy, 1,5 łyżeczki syropu klonowego, 1 łyżeczka octu balsamicznego. Wykonanie: Kapustę kroimy na drobne kawałki, zasypujemy solą i mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie kroimy paprykę
Jeść, by żyć w zdrowiudyni. Po powrocie do domu musiałam przygotować jakieś smakołyki na 1 listopadowe spotkanie z rodziną. I mimo wielu pomysłów, padło na wypiek z dynią. Dostałam od rodziców cały gar dyni, dlatego postanowiłam z części przygotować smakowity mus, jednak miałam trudne zadanie, ponieważ część mojej rodziny nie przepada za tym warzywem (w sumie sama nie pałam jej wielką miłością – lubię(...)mandarynek i taką papkę dodajemy do zmielonej dyni razem z żółtkami – całość szybko łączymy – chwilę gotujemy i wylewamy na przygotowany wcześniej blat.Do oddzielnej miski wrzucamy białka i ubijamy gdy białka podwoją swoją objętość i stworzą sztywną pianę dodajemy stopniowo cukier – miksujemy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy ocet i mąkę chwilę mieszamy i wykładamy beze na przygotowaną tarte.Gotowe
Słodkie Przyjemnościuratuję, by zrobić tę sałatkę. Składniki : połowa dyni hokkaido 2 bataty 2 buraki czerwone duża cebula kawałek kalafiora 1 pietruszka olej 6 liści kapusty pekińskiej 3 dymki 1 łyżeczka domowego pesto 4 łyżki dobrego oleju rzepakowego 3 łyżki octu jabłkowego 1 ząbek czosnku sól pieprz(...)pokrojone pieczone warzywa i drobno pokrojoną dymkę. Olej, czosnek przepuszczony przez praskę i ocet umieścić w słoiczku i energicznie wymieszać. Warzywa polać winegretem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. ----- Podobne: mix pieczonych warzyw pieczone warzywa jesienne sabji z ziemniaków i dyni
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: ½ pęczka zielonych szparagów 2 duże pomidory malinowe 150g sera korycińskiego garść listków bazylii 2-3 łyżki ulubionych pestek np. dynia i słonecznik Sos: 1-2 ząbki czosnku 60ml oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 1 łyżeczka miodu sól, pieprz czarny Przygotowanie: Szparagi skrócić o twarde końcówki , jakieś 5 cm. Gotuj
kuron.com.plSkładniki: 2 filety z kurczaka 100 g rukoli pęczek zielonych szparagów 1 opakowanie twardej fety 8-10 suszonych pomidorów 3 łyżki pestek dyni cukier, sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, zioła prowansalskie olej do smażenia Sos: 1/3 szklanki octu jabłkowego lub białego winnego 1 płaska łyżeczka płynnego miodu 1 płaska łyżka ziół do sałatek 1 rozgnieciony ząbek czosnku sól i pieprz
Czerwień i błękitgotowania spróbować i ewentualnie poszczególne elementy dodawać w takich proporcjach jak wam smakuje. Można zaostrzyć smak dodając trochę octu 10%. Jeśli chodzi o ostrość to ja dałam zamiast 8 z oryginału tylko 3 i to tajskie chilli i moja dynia ma moc i to duża, dlatego dla osób nielubiących jeść ostro myślę, ze ilość chili można zmniejszyć, ale wszystko zależy
Bernika - moj kulinarny pamietnikSałatka mieszanka sałat (rukola, szpinak, roszpunka, itp.) opakowanie sera halloumi 2-3 buraki (ugotowane lub upieczone) pół dojrzałego awokado pestki dyni lub słonecznika do przybrania Dressing 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę sól, pieprz Przygotowanie: W małym słoiczku umieścić wszystkie składniki dresingu, zakręcić(...)spiralizera i "starłam" go na długi makaron. Na półmisku ułożyć ulubioną mieszankę sałat, na niej układać buraczki, zgillowany ser halloumi oraz awokado. Wszystko skropić dressingiem i przybrać pestkami dyni lub słonecznika (użyłam także trochę sezamu). Natychmiast podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniekiełków rzodkiewki lub brokułu (50g) kilka suszonych pomidorów w oleju 300g piersi z kurczaka garść suszonych śliwek oraz pestek dyni Marynata do piersi kurczaka: 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu balsamicznego łyżka miodu (lub cukru) po 1 łyżeczce papryki słodkiej i chili 1 ząbek czosnku ulubione zioła - najlepiej świeże Dressing(...)szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek 1/4 szklanki musu roztartego z jednej, świeżej figi lub 1/4 szklanki soku z pomarańczy (świeżo wyciskanego) 1/4 szklanki octu balsamicznego pół garści listków tymianku 1 łyżka miodu świeżo zmielona sól i pieprz świeżo starta gałka muszkatołowa Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od dokładnego umycia piersi z kurczaka oraz pozostałych składników (liści rukoli, pomidorków
Symfonia SmakówDzisiaj prosto, aromatycznie i pysznie. Podstawą sałatki jest bardzo zdrowa czerwona komosa ryżowa (quinoa) oraz pieczona dynia hokkaido. Świetnie smakuje jeszcze na ciepło, ponieważ wtedy czuć jeszcze więcej smaku i aromatu. Taka sałatka z pieczoną dynią i komosą będzie również świetnym pomysłem do lunchboxa lub jako lekka kolacja, czy dodatek do obiadu. Coś innego niż zwykle, ale jakże pysznego! Składniki(...)drobna kasza też będą pasowały) jedna nieduża dynia hokkaido , ok. 800g 100 g sera feta dwie duże garście rukoli lub opakowanie mixu sałat 250 g pomidorków koktajlowych 4 łyżki pestek dyni Dressing 4 łyżki oliwy kilka listków świeżego tymianku sól, pieprz szczypta pieprzu cayenne pół łyżeczki skórki otartej z pomarańczy łyżka octu winnego szczypta cukru Czas przygotowania 25 minut Liczba
Analiza Smakujajka na twardo, kawałki grillowanego kurczaka, tofu lub łososia dla zwiększenia wartości odżywczej. Orzechy i Nasiona : Posyp sałatkę prażonymi orzechami, pestkami dyni lub słonecznika dla chrupkości i aromatu. Sos : Przygotuj delikatny sos na bazie oliwy z oliwek, octu balsamicznego, musztardy i miodu, lub jogurtu naturalnego. Przepis na Tradycyjną Sałatkę Masłową Składniki: Liście sałaty masłowej Pomidory Ogórki Czerwona papryka Cebula czerwona
sierotka maRysia w kuchniSurówka z cukinii i buraków Cukinia Leczo z cukinii Młoda cukinia marynowana Surówka z cukinii i buraków W przecierze pomidorowym Dynia Marynowana Na słodko z anyżem Słodzik dyniowy z alkoholem Z żurawiną na słodko Fasolka szparagowa Marynowana Gruszka W occie Grzyby Grzyby z papryką Kurki z papryką Puree grzybowe W przecierze pomidorowym Jabłka Na szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka(...)Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria z octem na winie Papryka Ketchup paprykowy Kurki z papryką Kwaszona Papryka z grzybami Paprykowa marmolada Puree paprykowe Smażona papryka marynowana W miodzie I W miodzie II Z cukinią Pieczarki W marynacie
Tradycyjna Kuchniałyżki oleju rzepakowego sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki wody 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka plaska koperku suszonego sól, 1/3 łyżeczki bazylii suszonej Składniki sosu przekładam do słoiczka, zakręcam i energicznie mieszam aż zrobi się gęsty. Dynię obieram i kroję w kostkę. Przekładam do miski, dodaje sól, pieprz, bazylię, olej i mieszam. Układam
wesoła kuchniaszklanka ugotowanej kaszy jaglanej (1/2 szklanki sypkiej) 1 średni upieczony burak 1 jabłko pestki dyni DRESSING 4-6 łyżek oliwy sok z 1/2 cytryny łyżeczka syropu klonowego lub syropu z agawy lub płynnego miodu szczypta soli morskiej WYKONANIE Buraka skrapiamy oliwą i octem balsamicznym zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40-45 min. Mieszamy
Mała w garnku mieszakokosem Jogurt z owocami i płatkami owsianymi Jogurt ze śliwką, musli, kokosem i chia Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi(...)pestkami granatu Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Pudding chia kokosowo - migdałowy Ricotta z bananem i kiwi
Moja smaczna kuchnia