dynia w occie - 1020 przepisów (strona:31/68)

Cholesterol-co należy o nim wiedzieć 137

Składniki: ½ pęczka zielonych szparagów 2 duże pomidory malinowe 150g sera korycińskiego garść listków bazylii 2-3 łyżki ulubionych pestek np. dynia i słonecznik Sos: 1-2 ząbki czosnku 60ml oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 1 łyżeczka miodu sól, pieprz czarny Przygotowanie:   Szparagi skrócić o twarde końcówki , jakieś 5 cm. Gotuj

kuron.com.pl
Sałatka z kurczakiem, szparagami i rukolą 194

Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g rukoli pęczek zielonych szparagów 1 opakowanie twardej fety 8-10 suszonych pomidorów 3 łyżki pestek dyni cukier, sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, zioła prowansalskie olej do smażenia Sos: 1/3 szklanki octu jabłkowego lub białego winnego 1 płaska łyżeczka płynnego miodu 1 płaska łyżka ziół do sałatek 1 rozgnieciony ząbek czosnku sól i pieprz

Czerwień i błękit
Marynowana dynia z imbirem i chilli 200

gotowania spróbować i ewentualnie poszczególne elementy dodawać w takich proporcjach jak wam smakuje. Można zaostrzyć smak dodając trochę octu 10%. Jeśli chodzi o ostrość to ja dałam zamiast 8 z oryginału tylko 3 i to tajskie chilli i moja dynia ma moc i to duża, dlatego dla osób nielubiących jeść ostro myślę, ze ilość chili można zmniejszyć, ale wszystko zależy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z halloumi, buraczka i awokado 162

Sałatka mieszanka sałat (rukola, szpinak, roszpunka, itp.) opakowanie sera halloumi 2-3 buraki (ugotowane lub upieczone) pół dojrzałego awokado pestki dyni lub słonecznika do przybrania Dressing 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę sól, pieprz Przygotowanie:  W małym słoiczku umieścić wszystkie składniki dresingu, zakręcić(...)spiralizera i "starłam" go na długi makaron.  Na półmisku ułożyć ulubioną mieszankę sałat, na niej układać buraczki, zgillowany ser halloumi oraz awokado. Wszystko skropić dressingiem i przybrać pestkami dyni lub słonecznika (użyłam także trochę sezamu). Natychmiast podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
124. Goście, goście czyli: sałatka ekspresowo - kryzysowa. 447

kiełków rzodkiewki lub brokułu (50g) kilka suszonych pomidorów w oleju 300g piersi z kurczaka garść suszonych śliwek oraz pestek dyni  Marynata do piersi kurczaka:  1/4 szklanki wody 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki sosu sojowego  1/4 szklanki octu balsamicznego łyżka miodu (lub cukru) po 1 łyżeczce papryki słodkiej i chili 1 ząbek czosnku ulubione zioła - najlepiej świeże Dressing(...)szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek 1/4 szklanki musu roztartego z jednej, świeżej figi lub 1/4 szklanki soku z pomarańczy (świeżo wyciskanego) 1/4 szklanki octu balsamicznego pół garści listków tymianku 1 łyżka miodu świeżo zmielona sól i pieprz świeżo starta gałka muszkatołowa Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od dokładnego umycia piersi z kurczaka oraz pozostałych składników (liści rukoli, pomidorków

Symfonia Smaków
Sałatka z pieczoną dynią i komosą 129

Dzisiaj prosto, aromatycznie i pysznie. Podstawą sałatki jest bardzo zdrowa czerwona komosa ryżowa (quinoa) oraz pieczona dynia hokkaido. Świetnie smakuje jeszcze na ciepło, ponieważ wtedy czuć jeszcze więcej smaku i aromatu. Taka sałatka z pieczoną dynią i komosą będzie również świetnym pomysłem do lunchboxa lub jako lekka kolacja, czy dodatek do obiadu. Coś innego niż zwykle, ale jakże pysznego! Składniki(...)drobna kasza też będą pasowały) jedna nieduża dynia hokkaido , ok. 800g 100 g sera feta dwie duże garście rukoli lub opakowanie mixu sałat 250 g pomidorków koktajlowych 4 łyżki pestek dyni Dressing 4 łyżki oliwy kilka listków świeżego tymianku sól, pieprz szczypta pieprzu cayenne pół łyżeczki skórki otartej z pomarańczy łyżka octu winnego szczypta cukru Czas przygotowania 25 minut Liczba

Analiza Smaku
Sałata Masłowa: Idealny Dodatek do Obiadu 44

jajka na twardo, kawałki grillowanego kurczaka, tofu lub łososia dla zwiększenia wartości odżywczej. Orzechy i Nasiona : Posyp sałatkę prażonymi orzechami, pestkami dyni lub słonecznika dla chrupkości i aromatu. Sos : Przygotuj delikatny sos na bazie oliwy z oliwek, octu balsamicznego, musztardy i miodu, lub jogurtu naturalnego. Przepis na Tradycyjną Sałatkę Masłową Składniki: Liście sałaty masłowej Pomidory Ogórki Czerwona papryka Cebula czerwona

sierotka maRysia w kuchni
Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 144

Surówka z cukinii i buraków Cukinia Leczo z cukinii Młoda cukinia marynowana Surówka z cukinii i buraków W przecierze pomidorowym Dynia Marynowana Na słodko z anyżem Słodzik dyniowy z alkoholem Z żurawiną na słodko Fasolka szparagowa Marynowana Gruszka W occie Grzyby Grzyby z papryką Kurki z papryką Puree grzybowe W przecierze pomidorowym Jabłka Na szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka(...)Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria z octem na winie Papryka Ketchup paprykowy Kurki z papryką Kwaszona Papryka z grzybami Paprykowa marmolada Puree paprykowe Smażona papryka marynowana W miodzie I W miodzie II Z cukinią Pieczarki W marynacie

Tradycyjna Kuchnia
Wybuchowa sałatka z dynią 191

łyżki oleju rzepakowego sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki wody 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka plaska koperku suszonego sól, 1/3 łyżeczki bazylii suszonej Składniki sosu przekładam do słoiczka, zakręcam i energicznie mieszam aż zrobi się gęsty. Dynię obieram i kroję w kostkę. Przekładam do miski, dodaje sól, pieprz, bazylię, olej i mieszam. Układam

wesoła kuchnia
KASZA JAGLANA Z BURAKIEM I PESTKAMI DYNI 136

szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (1/2 szklanki sypkiej) 1 średni upieczony burak 1 jabłko pestki dyni DRESSING 4-6 łyżek oliwy sok z 1/2 cytryny łyżeczka syropu klonowego lub syropu z agawy lub płynnego miodu szczypta soli morskiej WYKONANIE Buraka skrapiamy oliwą i octem balsamicznym zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40-45 min. Mieszamy

Mała w garnku miesza
94 przepisy na drugie śniadanie 236

kokosem Jogurt z owocami i płatkami owsianymi Jogurt ze śliwką, musli, kokosem i chia Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi(...)pestkami granatu Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Pudding chia kokosowo - migdałowy Ricotta z bananem i kiwi

Moja smaczna kuchnia
Tort marchewkowy z kremem z batatów 94

doby (najlepiej użyć mleka z wysoką zawartością tłuszczu ~20%) Dodatkowo do dekoracji: surowa marchewka pestki dyni Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Do większej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Wsypujemy cukier i mieszamy. W niewielkiej misce mieszamy olej, ocet i mleko roślinne aż pojawią się grudki przypominające ścięte mleko (to prawidłowa konsystencja). Dolewamy(...)talerzu lub podstawce, smarujemy kremem batatowym, przekładamy drugim biszkoptem, który, podobnie jak boki tortu, smarujemy pozostałością kremu. Wierzch tortu można przyozdobić np. gwiazdkami wyciętymi z marchewki i pestkami dyni. Gotowy tort odstawiamy do lodówki. Podajemy po schłodzeniu. Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę

Lamarida.pl
Sałatka z malinami i fetą 368

baby ok. 1,5 szklanki malin 200 g greckiej fety dobrej jakości garść świeżych liści bazylii 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia szczypta soli i pieprzu Malinowy krem balsamiczny: 5 łyżek octu balsamicznego 1 łyżka syropu malinowego pół łyżeczki miodu Malinowy krem balsamiczny: Na małą, nieprzywierającą patelnię wlewamy ocet balsamiczny. Dodajemy(...)malinowy i miód. Sos gotujemy przez ok. 3 minuty, aż część płynu odparuje. Odstawiamy do przestudzenia (po przestudzeniu sos będzie gęsty – gdyby był zbyt gęsty, należy dolać więcej octu i ponownie zagotować). Sałatka z malinami i fetą: Szpinak myjemy i osuszamy. Jeśli liście są duże, możemy pokroić na mniejsze części. Wrzucamy do miski. Dodajemy porwane liście bazylii oraz małą

Poezja smaku
Pęczak z pieczonymi warzywami po włosku 208

szalotki 1 ząbek czosnku 2 małe cukinie kilkanaście pomidorków koktajlowych 2 – 3 łyżki oleju (np. z pestek winogron) 1 łyżka octu balsamicznego (lub do smaku) 2 – 3 łyżki delikatnie podprażonych orzeszków piniowych lub np. posiekanych przechów włoskich/pestek dyni garść oliwek lub 2 łyżki kaparów (opcjonalnie) garść listków bazylii nierafinowana sól i przyprawy: po 1/2 łyżeczki czerwonej papryki i mielonej(...)cukinię pokroić w niedużą kostkę, dodać do piekących się warzyw, wymieszać, odrobinę posolić; piec dalsze 10 – 15 minut. Do upieczonych warzyw dodać ugotowany pęczak, całość doprawić czarnym pieprzem, czarnuszką, octem balsamicznym i ewentualnie solą do smaku. Dodać podprażone orzeszki i oliwki, na koniec wmieszać grubo posiekane/porwane listki bazylii. Smacznego! Zamiast pęczaku można użyć również komosy ryżowej, kaszy jaglanej czy makaronu

Even Better Food
WEGAŃSKA TARTA Z DYNIĄ HOKKAIDO I FIGAMI 88

ciasto: ● 250 g mąki orkiszowej ● 6 cl oliwy z oliwek ● 2 szczypty soli Na farsz: ● 200 g dyni hokkaido ● 200 g wędzonego tofu ● 4 świeże figi ● 1 szalotka ● 2 gałązki tymianku ● 10 cl śmietany sojowej ● 2 łyżki oliwy z oliwek ● 1 łyżeczka octu jabłkowego ● 3 szczypty soli Dodatkowo: forema do tarty podłużna lub okrągła Przygotowanie: Przygotuj ciasto : w misce wymieszaj(...)sojową, oliwą i octem. Dodaj szalotkę, tymianek i sól. Dokładnie wymieszaj całość, odstaw. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwiema arkuszami papieru do pieczenia, po czym wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty (możesz wyłożyć ją pergaminem). Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni. Wstaw na około 15 minut do piekarnika. W międzyczasie, pokrój dynię hokkaido w kostkę grubości

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska

Proponowane wyszukiwania