dynia w occie - 1020 przepisów (strona:31/68)

Pęczak z pieczonymi warzywami po włosku 243

szalotki 1 ząbek czosnku 2 małe cukinie kilkanaście pomidorków koktajlowych 2 – 3 łyżki oleju (np. z pestek winogron) 1 łyżka octu balsamicznego (lub do smaku) 2 – 3 łyżki delikatnie podprażonych orzeszków piniowych lub np. posiekanych przechów włoskich/pestek dyni garść oliwek lub 2 łyżki kaparów (opcjonalnie) garść listków bazylii nierafinowana sól i przyprawy: po 1/2 łyżeczki czerwonej papryki i mielonej(...)cukinię pokroić w niedużą kostkę, dodać do piekących się warzyw, wymieszać, odrobinę posolić; piec dalsze 10 – 15 minut. Do upieczonych warzyw dodać ugotowany pęczak, całość doprawić czarnym pieprzem, czarnuszką, octem balsamicznym i ewentualnie solą do smaku. Dodać podprażone orzeszki i oliwki, na koniec wmieszać grubo posiekane/porwane listki bazylii. Smacznego! Zamiast pęczaku można użyć również komosy ryżowej, kaszy jaglanej czy makaronu

Even Better Food
WEGAŃSKA TARTA Z DYNIĄ HOKKAIDO I FIGAMI 109

ciasto: ● 250 g mąki orkiszowej ● 6 cl oliwy z oliwek ● 2 szczypty soli Na farsz: ● 200 g dyni hokkaido ● 200 g wędzonego tofu ● 4 świeże figi ● 1 szalotka ● 2 gałązki tymianku ● 10 cl śmietany sojowej ● 2 łyżki oliwy z oliwek ● 1 łyżeczka octu jabłkowego ● 3 szczypty soli Dodatkowo: forema do tarty podłużna lub okrągła Przygotowanie: Przygotuj ciasto : w misce wymieszaj(...)sojową, oliwą i octem. Dodaj szalotkę, tymianek i sól. Dokładnie wymieszaj całość, odstaw. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwiema arkuszami papieru do pieczenia, po czym wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty (możesz wyłożyć ją pergaminem). Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni. Wstaw na około 15 minut do piekarnika. W międzyczasie, pokrój dynię hokkaido w kostkę grubości

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Jesienne warzywa zapiekane z kurczakiem i kaszą 86

oliwek sól, pieprz 1 łyżka octu balsamico papryka wędzona, tymianek, czosnek granulowany Pierś z kurczaka myję, osuszam. Do miski wlewam oliwę, ocet balsamico, wsypuję paprykę, tymianek, czosnek, sól, pieprz. Pierś obtaczam w marynacie i zostawiam na dwie godziny a najlepiej na noc w lodówce. Batat obieram i kroję w kostkę dużą. Dyni nie obieram, wydrążam pestki i kroję też

wesoła kuchnia
Botwinka z mlekiem kokosowym 155

kokosowego - 500 ml mleka kokosowego Real Thai - 1 łyżeczka czarnego pieprzu - 1 łyżeczka kurkumy - 1 i 1/2l filtrowanej wody - 300 ml wody z kiszonych ogórków - 1/2 szklanki prażonych pestek dyni Przygotowanie : Czosnek i imbir obieramy, kroimy na małą kosteczkę. Paprykę drobno siekamy. Wkładamy do garnka z grubym dnem razem z olejem kokosowym i chwilę dusimy na małym ogniu. Dodajemy pokrojone(...)minut. Wlewamy wodę i dodajemy przyprawy. Gotujemy 15 minut. Dodajemy mleko kokosowe. Schladzamy. Dodajemy wodę z kiszonych ogórków i pestki dyni. Doprawiamy solą kłodawską. Podajemy z ugotowanym jajkiem, polane oliwą z oliwek i posypane koperkiem. Opcjonalnie z octem jabłkowym niefiltrowanym

Szkrab Je Sam
Krem z marchewki z mlekiem kokosowym i czerwoną pastą curry 154

kokosowego 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego można też zamiast dodawać sosów, po prostu posolić Dodatki: pestki słonecznika i dyni (namoczone lub prażone ze szczyptą soli himalajskiej i kokosowego cukru), oleje: z orzechów włoskich, laskowych, dyniowy, ocet balsamiczny, świeża kolendra

Cytryna&Co.
Coleslaw z młodej kapusty 230

kapusty lub białej 2 marchewki 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka sezamowego oleju 2 łyżki winnego octu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu sól i pieprz do smaku po łyżce pestek dyni, słonecznika, piniowych orzechów i sezamu Poszatkuj obie kapusty. Marchewkę utrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj składniki na dressing, dodaj

codojedzenia
Co jeść w podróży? 164

czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Śliwkowe ciasto

Moja smaczna kuchnia
SŁODKI CHLEBEK DYNIOWY (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 177

Nasza ziemia obdarowała nas ogromnymi ilościami dyni. Chyba możemy się uznawać za plantatorów tego warzywa, heh. Codziennie ją przygotowujemy na różne sposoby. Pieczemy z ziołami, gotujemy na zupę - krem, dodajemy do świeżo wyciskanego soku... Postanowiłam wypróbować też dynię do słodkiego wypieku. Trafiło na chlebek DYNIOWY. Jest doskonały w smaku. Uwielbiam takie ciasta! Można przełożyć masą, dodać polewę lub smarować kawałki(...)taka zdrowa, ekologiczna dynia z własnej uprawy, prawda?  Składniki na 1 foremkę chlebową (keksówkę): 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej (zmielone na pył płatki), 3/4 szklanki mąki gryczanej *, 1 1/4 szklanki puree z dyni **, 1/2 szklanki wody, 1 łyżeczka sody, 3/4 szklanka cukru kokosowego lub innego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów, 1 łyżka octu jabłkowego, 3 łyżki oliwy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Proste dyniowe muffinki 129

wszyskich dyń największym uczuciem darzę tę hokkaido. Za to, że jest pyszna na surowo i zamarynowana w korzennych przyprawach w zalewie cukrowej z octem. Że nie trzeba jej obierać i ma piękny kolor.  Jest według mnie najsmaczniejsza, ma najfajniejszą konsystencję i smakuje super w zupie krem, w muffinkach i w curry. Nie potrzeba jej za wiele towarzystwa bo nawet(...)które pachną już Świętami bo wsypałam do ciasta całą łyżkę przyprawy korzennej, która w okresie "okołobożonarodzeniowym"  wykorzystywana jest u mnie w ilościach hurtowych. Poza tym świetnie gra z dynią.  Składniki (na 12 muffinek): 200 gram upieczonej dyni hokkaido  150 ml mleka  50 ml oleju  1 jajko  300 gram mąki pszennej  80 gram cukru

Mango Papaja
Orkiszowa pizza z dynią, jarzębiną i pieczarkami 212

lyżki oliwy sos 300ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 2-3 łyżeczki cukru muscovado 2-3 łyżki octu balsamicznego 1 płaska łyżeczka cynamonu 3-4 goździki 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki mielonego chilli sól, pieprz dodatki kawałki pieczonej dyni (ok 100g) konfitura z jarzębiny 2-3 pieczarki 1 pomidor 1 szalotka szynka parmeńska lub boczek

DefinicjaSmaku
Kasza jaglana z pesto 99

alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu(...)wyrzucać te, w których jest cukier, ocet, chemia i inne niewskazane badziewia lub po prostu zabronione składniki. Mam nadzieję, że przepisy z kategorii candida będą dla Was inspiracją. Tylko inspiracją. Lub aż. Składniki: 2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej duża garść rukoli 4 łyżki oliwy extra virgin (lub więcej) 2 łyżki łuskanych pestek dyni 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka soku

Kardamonovy
Ketchup z dynii 236

Ketchup dyniowy z sokiem pomaranczowym i curry uszlachetni smak nie tylko delikatnych stekow drobiowych z kurczaka lub indyka,lecz bedzie takze swietnym dodatkiem do frytek z

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Owsiane dyniowe gofry z domowym pesto bazyliowym 83

dyniowe: 110 g mąki owsianej 140 ml wody 30 ml oleju  1 jajko, sól 100 g purre z dyni upieczonej  1 łyżeczka proszku do pieczenia   pozostałe: 5 pomidorków koktajlowych 1 cukinia mała 4 jajka 1 łyżka octu 1 garść rukoli Pesto bazyliowe: Składniki pesto przekładam do pojemnika wysokiego i miksuję blenderem.  Gofry: Do miski przesypuję mąkę

wesoła kuchnia
Sałatka krewetkowa ze szparagami 142

rzodkiewek 1/2 papryczki chili sól, pieprz 1 żabek czosnku natka pietruszki olej rzepakowy 60 g sera camembert 2 łyżki nasion dyni, sezamu,słonecznika sos: 6 łyżek oliwy z oliwek sól 1 łyżeczka musztardy  1 żabek czosnku 1 łyżka octu winnego Składniki sosu przekładam do słoiczka, zakręcam i mocno potrząsam aż sos zgęstnieje. Sałatka: Sałatę myję osuszam i strzepie

wesoła kuchnia