sałatę, układamy na niej podgrzanego wędzonego pstrąga, pokrojone na mniejsze kawałki grillowane szparagi, posypujemy pestkami dyni i sezamem. Na wierzchu układamy jajko w koszulce i podajemy. jajko w koszulce: 2 jajka (po jednym na osobę) 2 łyżki octu woda (ok. 1 litra) Przygotowanie: Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ocet. Każde
bistro mamaKurczak z bakłażanem, brokułami i dynią Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 bakłażan 1 mały brokuł 250 gram dyni (ja miałam mrożoną ale polecam świeżą) 1 cebula 2 ząbki czosnku mały kawałek imbiru pół pora oliwa z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego sól pieprz koperek majeranek Bakłażana umyłam i pokroiłam w kostkę. Cebulę, czosnek, imbir i por pokroiłam w plasterki
nietadietapudru krem dyniowy: 350 g pure z dyni upieczonej 2 łyżki cukru trzcinowego 2/3 opakowania budyniu 1 łyżka masła 250 ml mleka pigwa: 800 g pigwy 4 łyżki cukru trzcinowego 1 cytryna 1 opakowanie budyniu 1/4 szklanki wody beza: 2 białka duże jajka 130 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego Tarta spód: Do miski przekładam pokrojone(...)nagrzewam do temp 200 stopni góra dół i wstawiam formę. Piekę około 15-20 minut aż spód się przyrumieni. Krem Dyniowy: Do garnka wlewam mleko, dodaję pure z dyni, cukier. Odlewam pół szklanki do której dodaje budyń. Mleko w garnku zagotowuje, dodaję masło i wlewam rozpuszczony budyń. Gotuję na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewam na wystudzony
wesoła kuchniasułtanki i suszona żurawina wielkoowocowa),dodajemy do miski. Wsypujemy drobniutko posiekaną natkę. Wiórki kokosowe i pestki z dyni można potraktować na dwa sposoby – możecie wrzucić je do surówki w takiej formie jak są, albo podprażyć na suchej patelni, bez dodatkowego tłuszczu. Pestki dyni w ten sposób staną się bardziej kruche, a kokos nabierze jeszcze więcej aromatu. Ja napiszę tylko(...)wiórków kokosowych (15-20g) 2 czubate łyżki pestek dyni (20g) 2 pełne łyżki drobno posiekanej natki pietruszki SOS WINEGRET IMBIROWY 1 łyżka stołowa świeżo startego imbiru (kawałek wielkości damskiego kciuka) 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 1 czubata łyżeczka miodu (dla wegan – melasy albo syropu z daktyli) 1 łyżka octu jabłkowego ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki mielonego pieprzu ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
Karo in the KitchenStanowią przepyszny dodatek do dania głównego. Można też użyć selera, topinambura, jarmużu, dyni, czy buraków. SKŁADNIKI (2-3 porcje) 3 duże ziemniaki 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 3-4 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka soli 3-4 łyżki oliwy z oliwek krem/ ocet balsamiczny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Warzywa dokładnie wyszorować ( nie trzeba obierać ze skórki
DefinicjaSmakuSałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Panierowane usmażone kotlety schabowe pokrojone w cienkie paski są połączone z kruchą sałatą lodową, pomidorkami , ogórkiem i cebulą, smaku dodają prażone ziarna słoneczniku, dyni i orzeszków Pini. Aby sałatka była krucha, skrapia się ją sosem winegret (vinaigrette) tuż przed podaniem. Ta sałatka jest bardzo apetyczna i zawsze wszystkim bardzo smakuje. Spróbujcie tego prostego połączenia(...)robimy kolejną taką samą warstwę z sałaty, ogórków, pomidorów, cebuli i pasków schabu. Całość posypujemy mixem pestek (dynia, słonecznik, orzeszki pini) i skrapiamy sosem winegret. Klasyczny sos winegret (vinaigrette) to tzw. emulsja, która powstaje przez ubijanie oliwy lub oleju z octem lub sokiem z cytryny, który może być uzupełniony dodatkiem musztardy, miodu lub cukru pudru, suszonych lub świeżych ziół, oraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚledzie w sosie tatarskim Sałatka śledziowa z burakiem, ogórkiem kiszonym i jajkiem Składniki: 400 g śledzi (odsączonych) w occie 10 pomidorów suszonych 3 łyżeczki prawdziwego miodu 3 gałązki świeżego rozmarynu lub 2 łyżki suszonego Szczypta pieprzu Opcjonalnie: 2 łyżki pestek z dyni Przygotowanie : Śledzie odsączamy z zalewy, przelewamy zimną wodą i delikatnie odsączamy ręcznikiem papierowym nadmiar wody ze śledzi
Czarnawisienkaoraz chrupiąca kasza gryczana czynią z niej sycące i rozgrzewające danie. Bataty podczas sezonu można również podmienić na dynie. Będzie równie pysznie! W tej sałatce zdecydowanie najlepszy jest dodatek prażonej kaszy gryczanej, która rewelacyjnie chrupie. Sałatkę podaję tym razem z odrobiną octu balsamicznego, ale równie mocno polecam sos sezamowy z tego przepisu . * SKŁADNIKI na 4 porcje 2 duże buraki
Food Squaremąki z tapioki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 7 g suszonych drożdży 2 łyżki oleju z pestek dyni 400 ml letniej wody olej kokosowy do smażenia Tapenada: 300 g czarnych oliwek 2 łyżki kaparów 2 duże filety anchois 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta płatków chili opcjonalnie sól do smaku Dodatkowo: 1 fenkuł (koper włoski
Food Squarecebuli i robimy kolejną taką samą warstwę z sałaty, pomidorów, cebuli i pasków kurczaka. Całość posypujemy mixem pestek (dynia, słonecznik, orzeszki pini) i skrapiamy sosem winegret. Klasyczny sos winegret (vinaigrette) to tzw. emulsja, która powstaje przez ubijanie oliwy lub oleju z octem lub sokiem z cytryny, który może być uzupełniony dodatkiem musztardy, miodu lub cukru pudru, suszonych lub świeżych ziół
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękanapeczkę czy dodatek do kotlecika. Dynia, gotowa na zupkę dyniową, ciasto czy bułeczki. Buraczki tarte, upieczone, w sam raz jako dodatek do drugiego dania. Super! Inspiracja: MojeTworyPrzetwory . Składniki na 17 szt. 400 ml słoików: 10 kg buraków (po upieczeniu i obraniu około 6,5 kg) warto użyć buraków ekologicznych 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 2 łyżki soli Buraki umyć
moj przepis nakanapeczkę czy dodatek do kotlecika. Dynia, gotowa na zupkę dyniową, ciasto czy bułeczki. Buraczki tarte, upieczone, w sam raz jako dodatek do drugiego dania. Super! Inspiracja: MojeTworyPrzetwory . Składniki na 17 szt. 400 ml słoików: 10 kg buraków (po upieczeniu i obraniu około 6,5 kg) warto użyć buraków ekologicznych 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 2 łyżki soli Buraki umyć
moj przepis nakanapeczkę czy dodatek do kotlecika. Dynia, gotowa na zupkę dyniową, ciasto czy bułeczki. Buraczki tarte, upieczone, w sam raz jako dodatek do drugiego dania. Super! Inspiracja: MojeTworyPrzetwory . Składniki na 17 szt. 400 ml słoików: 10 kg buraków (po upieczeniu i obraniu około 6,5 kg) warto użyć buraków ekologicznych 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 2 łyżki soli Buraki umyć
moj przepis nakanapeczkę czy dodatek do kotlecika. Dynia, gotowa na zupkę dyniową, ciasto czy bułeczki. Buraczki tarte, upieczone, w sam raz jako dodatek do drugiego dania. Super! Inspiracja: MojeTworyPrzetwory . Składniki na 17 szt. 400 ml słoików: 10 kg buraków (po upieczeniu i obraniu około 6,5 kg) warto użyć buraków ekologicznych 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 2 łyżki soli Buraki umyć
moj przepis na