PIERŚ Z KACZKI SOUS VIDE PODWĘDZANA SOSNĄ Z LEŚNĄ ŻURAWINĄ, PIKLOWANYMI MŁODYMI PĘDAMI ŚWIERKU, DYNIĄ PIŻMOWĄ I SOSEM DEMI-GLACE Zapraszam do zrobienia dania, które w pełni inspirowane jest naturą. Słodkie mięso z kaczki idealnie pasuje do kwaśnych, dzikich owoców jak leśna żurawina. Zapach sosny przenosi nas prosto do lasu. Do ideału brakuje tylko jednego, sosu. Dlatego uzupełnieniem będzie(...)wino wytrawne 250 ml cukier 1-2 łyżeczki Piklowane pędy świerku młode pędy świerku 400 g woda 200 ml sól 20 g ocet jabłkowy 500 ml miód spadziowy jodłowy 20 g Pozostałe składniki dynia piżmowa 100 g sosna 2 gałązki z igłami liście nasturcji oliwa z oliwek 20 ml sól i pieprz do smaku Sposób wykonania
chefintheforestsyta. Gotowa zupa z dyni podawana jest z pieczoną papryką, prażonymi pestkami dyni oraz z kruszonką z orzechów laskowych. Heston swoją zupę dyniową podaję w miseczkach, których wewnętrzne krawędzie oprószone są kruszonką, ale ja po jednej próbie podarowałam sobie ten luksus 🙂 Składniki zupy z dyni: 800 g obranej i pozbawionej pestek dyni (użyłam 1 małą dynię Hokkaido ze skórką; waga(...)okruszków z czerstwego chleba 1/2 gałązki rozmarynu Dodatki: pieczona czerwona papryka (można kupić gotową bardzo dobrej jakości) pestki z dyni Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 160°C (termoobieg) . Dynię umyć. Przekroić na pół w poziomie. Wydrążyć pestki (pestki zachować) . Większą połowę dyni pokroić w spore kostki, wrzucić do miski, wlać oliwę i rękoma wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Moja Delicjadyni (użyłam 1 małą dynię Hokkaido ze skórką; waga przed przekrojeniem – ok. 1,3 kg) oliwa z oliwek (użyłam 2 łyżki) 400 g mleka pełnotłustego (użyłam 2%) 4 gałązki rozmarynu (dałam o długości ok. 10m) 3 średnie białe cebule 250 g masła (wykorzystałam tylko 200g) 600 g zimnej wody szczypta pieprzu Cayenne 40 g octu balsamicznego (lub do smaku(...)zimnej wody, przecedzone przez sito mleko oraz upieczoną dynię. Gotować kolejne 10 minut (lub do miękkości plasterków dyni) . Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem, przecedzić przez sito (pominęłam) . Przyprawić szczyptą pieprzu Cayenne (dałam dwie szczypty) , solą (dałam 5 szczypt) , octem balsamicznym (dałam 4 łyżeczki) i olejem sezamowym (pominęłam) . 600 g zimnej wody szczypta pieprzu Cayenne 40 g octu balsamicznego
Moja DelicjaSmaczny niesamowicie aromatyczny dżem świetny sposób na dynię .Idalny do naleśników deserów i ciast. 1 i pół kilograma miąższu z dyni moja była bardzo twarda i krucha pół szklanki cukru 1 szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy 1 galaretka o smaku pomarańczowym 5 łyżek soku z cytryny 2 solidne łyżki octu 8 goździków 2 łyżeczki otartej skórki pomrańczy pół szklanki wody
Andzia Pichcirzymskiej lub innej ulubionej 1/2 awokado 1/2 papai 1/2 strąka czerwonej papryki 1 młoda dymka pestki dyni (uprażone) oliwa sok z cytryny 1 łyżeczka miodu sól pieprz kolorowy A jak to zrobić: Mięso umyć, oczyścić z błonek i zamarynować w occie, sosie sojowym i pieprzu. Odstawić na 1-2 godziny. Gdy mięso się zamarynuje, grillować je na tradycyjnym
Kuchnia w opałachposoloną wodą, by po kilku dniach lub tygodniach cieszyć oczy i podniebienia, brylować w towarzystwie i podkręcać własny metabolizm? Wszystko. Baron kisi botwinę, dynię, jarmuż, cukinię, czosnek, borkuły, rzodkiewki, buraki, gruszki i porzeczki. Do tego robi octy z jabłek i wiśni, zakwasy z chleba i kaszy gryczanej. A jakby tego wszystkiego było mało, to zdradza też przepisy, jak to wszystko
GRUBY WAŁEKświeżego szpinaku (najlepiej baby lub niepryskany) - 1 op mini mozzarelli - 1/2 słoika suszonych pomidorów w oliwie (dobrej jakości lub domowej roboty) - pestki dyni - 1 łyżeczka miodu - 2 łyżeczki musztardy sarepskiej - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki octu balsamicznego Z miodu, musztardy, oliwy i octu zrobić sos (wszystkie składniki umieścić w słoiku, zakręcić zakrętką i porządnie wstrząsnąć). Szpinak opłukać
CookYourselfpłatki chili (opcjonalnie) duża garść suszonej żurawiny Sos winegret : 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Brukselkę obrać, oczyścić i pokroić wzdłuż na pół. Dynię obrać, pozbawić pestek i pokroić w niewielką kostkę. Warzywa, wraz z czosnkiem wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)czasie pieczenia zamieszać je raz lub dwa, aby równomiernie się upiekły. Pod koniec pieczenia dodać suszoną żurawinę. W międzyczasie przygotować sos winegret - w niewielkiej miseczce wymieszać musztardę z octem ryżowym (lub cytryną), powoli dodawać oliwę ciągle mieszając, aż składniki się połączą tworząc gładki, jednolity sos. Doprawić solą i pieprzem. Warzywa przełożyć do dużej miski, polać sosem i delikatnie
Codzienne Gotowaniejabłek kwaśnych (obranych i oczyszczonych) 0,5 kg cebuli 0,5 kg papryki (oczyszczonej) 1,5 szkl octu jabłkowego 1 szkl cukru 4 łyżeczki soli 1 papryczka pepperoni chili do smaku 1 łyżka gorczycy białej 1 łyżeczka imbiru Dynię i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę, pepperoni posiekać bardzo drobno, dodać wszystkie
Gotowanie jest łatwełyżki tajskiej soi 2 łyżki rybnego sosu 450 g dyni, u mnie Olga mała paczka baby szpinaku, 70 g 3 łyżki soku z limonki ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu Coleslaw 200 g białej kapusty 10 cm pokrojonego pora 1 marchewka, u mnie dwukolorowa 2 łyżki pokrojonej kolendry 2 łyżki ryżowego octu 1 łyżka oliwy sól do smaku Dodatkowo ryż na sypko(...)słupki. Pokrój por w cienkie paski. Skrop warzywa ryżowym octem i oliwą, dopraw solą, następnie dodaj kolendrę i delikatnie wymieszaj tuż przed podaniem. Surówka powinna być chrupiąca.Ugotuj ryż na sypko i posyp czarnuszką. Podaj kurczak curry posypany orzechami z ryżem i coleslaw. The post Kurczak curry z dynią, coleslaw i ryżem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzenialatin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 kg dyni 1 kg cebuli 1 kg papryki 4 łyżki soli Zalewa: 1,5 szklanki octu 1 kg cukru 800 ml koncentratu pomidorowego 2 łyżki bazylii 2 łyżki oregano 2 łyżki przyprawy do spaghetti 1 łyżka papryki słodkiej
kulinarnyswiatdomiawokado 1 kumkwat w słodkim syropie kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 50g papryka 50g pomidor 100g dodatki: żurawina kurkuma pestki prażonej dyni suszona pokrzywa sos: 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kapustę pekińską, fenkuł oraz paprykę pokroić w drobne paski. Pomidora pokroić w kostkę. Awokado przekroić na pół(...)kumkwatu umieścić na środku sałatki. Sos przygotować najlepiej dzień wcześniej, dobrze wymieszać i pozostawić w lodówce do połączenia składników. Sałatkę polać sosem oraz udekorować dodatkami: żurawina, kurkuma, pestki prażonej dyni, pokrzywa
Pij soki wyciskanekolorowa i do tego pyszna :) Składniki: - 6 gałązek selera naciowego, - 5 mandarynek, - 2 cząstki pomelo (może też być więcej mandarynek), - mały kawałek dyni (u mnie pół plastra o grubości 1,5 cm), - garść roszponki, - sól, pieprz, ocet jabłkowy (1-2 łyżki). Wykonanie: Selera kroimy w plastry o grubości ok 3-4 mm (najłatwiej mandoliną| lub na tarce z otworami
Co na wege obiad?płaskie łyżeczki sody- 1 płaska łyżeczka soli- 2 szklanki lekko letniego mleka ryżowego (lub innego roślinnego)- 2 łyżki octu jabłkowego- 2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego- 1 i 1/4 - 1 i 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowegoSkładniki kremu:- 1 szklanka puree z dyni*- 1/4 szklanki syropu z agawy (lub innego ulubionego)- 3 łyżki masła orzechowego- 1/4 szklanki kakaoSkładniki polewy:- 100g gorzkiej(...)miękkości. Następnie usunąć pestki, wydrążyć miąższ i całość zmiksować blenderem na gładką masę. Ja miksowałam dynię razem ze skórą, miałam odmianę hokkaido.Przygotowanie:Mąkę przesiać do miski, dodać do niej kakao, sodę i sól. Zamieszać. W osobnej misce wymieszać mleko z octem jabłkowym i odstawić na 10 minut.Po tym czasie dodać do niego olej i ksylitol (lub cukier trzcinowy) i dokładnie
Smaczne Zdrowe