dynia w occie - 1020 przepisów (strona:30/68)

Sałatka z tortellini i szpinakiem 39

roszponkę itp) 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów 150 g pomidorków koktajlowych 125 g mozzarelli 100 g boczku (cienkie plastry) garść pestek dyni Sos: 1/3 szkl. oleju/oliwy 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki octu z czerwonego wina 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku Składniki na sos umieszczamy w zamykanym słoiczku(...)chrupko, na rozgrzanej, suchej patelni. W misce umieszczamy umyty i osuszony szpinak oraz listki roszponki, szczawiu itp, dodajemy pomidorki, tortellini, mozzarellę. Skrapiamy przygotowanym dressingiem. Całość posypujemy boczkiem oraz pestkami dyni

Smaki Na Talerzu
Tęczowa sałatka 152

sałat 100g pomidorków koktajlowych 150g żółtego wędzonego sera 350g mrożonego bobu 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 łyżka obranych pestek dyni 25g kiełków rzodkiewki przyprawa do kurczaka sól szczypta cukru oliwa Dressing: 30ml oliwy z oliwek 30ml octu winnego 1 łyżka miodu Wykonanie: 1. Fileta umyć, wysuszyć, pokroić na mniejsze kawałki , posypać przyprawą do kurczaka i odstawić(...)szczypty cukru, następnie wystudzić i obrać. 3. Pomidorki pokroić w ćwiartki, z papryk pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. 4. Ser wędzony pokroić w kostkę, a pestki dyni uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni. 5. Dressing: Dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki. 6. Na talerz wyłożyć mix sałat, pomidorki, bób, papryki, ser wędzony, kawałki kurczaka, kiełki rzodkiewki, na wierzchu

Szalona Kuchnia Eweliny
Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem 139

własnym) – razem z zalewą świeżo zmielony pieprz kilka listków bazylii do dekoracji pestki dyni do dekoracji garść zielonych oliwek bez pestek do dekoracji chlust oliwy do dekoracji Przepis na pomidorową sałatkę panzanella z tuńczykiem Sucharki ułożyć na talerzu. Pół szklanki wody wymieszać z octem. Polać tą mieszanką sucharki i ułożyć na nich posiekane i posolone ogórki z cebulą

Ugotowane pozamiatane
Placki pełnoziarniste z kukurydzą oraz karmelizowaną papryką 144

placki  3 jajka 2 garści kukurydzy Pół cukinii Pół pęczka szczypiorku 10 łyżek płatków owsianych 2-3 łyżki miksu pestek dyni i słonecznika Czubryca zielona, pieprz, sól Karmelizowane warzywa Czerwona papryka Pół czerwonej cebuli Ocet balsamiczny Pasta ajvar Łyżeczka miodu PLACKI Płatki owsiane oraz pestki zmielić na mąkę, część pestek można zostawić w większych kawałkach Cukinię zetrzeć na tarce

HealthyCreations
Lekkie konfitury ze śliwek, z dodatkiem octu winnego, rumu i korzennych przypraw 183

Akademii Kulinarnej Whirlpool razem z przedstawicielami Banków Żywności i dziennikarzy, pisałam już na blogu. Pamiętacie zapewne, ze wspólnie przygotowywaliśmy przetwory z dyni i śliwek. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne śliwki w octem winnym, korzennymi przyprawami i z rumem. To już ostatni dzwonek na przetwory ze śliwek, a te konfitury są naprawdę pyszne. Lekko kwaśne, bardzo aromatyczne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Smaczna sałatka 291

Składniki: 500 g brokułów, 150 g fety lub mozzarelli, 150 g pomidorów, 50 g sezamu i pestek z dyni (mogą być orzechy), 100 ml oleju lub oliwy z oliwek , 70 – 80 ml octu (6%), łyżka miodu, łyżka musztardy, ząbek czosnku, pieprz, sól. Przygotowanie: Brokuły podzielić na najmniejsze kawałki jakie się da. Ser pokroić i dodać do brokułów. Przełożyć do pojemnika

kulinarnajamka.blogspot.com
Jesienna sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i figami 155

patelniCynamonowy dressing:6 łyżek pasty tahini2 łyżki soku z cytryny2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy2 łyżki octu jabłkowego1 płaska łyżeczka cynamonu1 ząbek czosnkukilka łyżek wodysól, pieprzPrzygotowanie:Na talerzu ułożyć liście jarmużu, figi pokrojone na ćwiartki oraz dynię. Przygotować dressing, wkładając wszystkie składniki do kielicha blendera. Podczas miksowania dolewać powoli wodę, aż do utrzymania lejącej konsystencji. Doprawić solą

Food Square
Podpłomyki z botwinką 69

gorącej wody Botwinka z kozim serem: 1 pęczek botwinki 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżeczka masła 1 łyżka octu jabłkowego 200 ml. śmietanki 36% 150 g. roladki koziej dojrzewającej sól, pieprz Oraz: kilka listków botwinki lub/i szczawiku natka pietruszki olej z pestek dyni Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj olej i wlej wodę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto(...)pokrój w drobną kostkę. Liście botwinki posiekaj. Kozią roladkę pokrój w plasterki. Na patelni rozpuść masło. Wrzuć cebulę posiekaną w piórka, pokrojone buraczki i łodygi. Smaż 2 minuty. Dodaj ocet i liście botwinki. Wymieszaj i wlej śmietankę. Dopraw solą i pieprzem. Po 2 minutach gotowania wrzuć połowę koziej roladki pokrojonej w plasterki. Duś jeszcze minutę aż ser trochę się rozpuści

Delicious Place
Kaczka z pigwą 152

cukru trzcinowego lub cukru kokosowego i białego (pół na pół) – 2 łyżki octu jabłkowego – 150 ml soku pomarańczowego – 2 goździki – 2 ziarna ziela angielskiego – 1 papryczka chilli Pozostałe składniki: – 2 piersi z kaczki – sól, pieprz – 500 g dyni hokaido   Przygotowanie: Pigwowy chutney możesz przygotować wcześniej, przełożyć do słoiczka i wstawić(...)musisz obierać). Pokrój pigwę w niewielką kostkę o boku około pół centymetra. To najtrudniejsza część procesu, pigwa jest bowiem dość twarda. Do garnuszka włóż pokrojoną pigwę, dodaj cukier, ocet, sok pomarańczowy, goździki i ziele angielskie. Całość gotuj przez 25 minut, aż pigwa zrobi się miękka, od czasu do czasu zamieszaj w garnuszku aby nic nie przywarło. Teraz dodaj drobno posiekane

nietylkopasta.pl
ULUBIONA SAŁATKA Z BIAŁEJ KAPUSTY 173

białej kapusty, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 1/2 awokado, szklanka kiełków słonecznika, 1/2 dużego ogórka, 2 garści pestek dyni, sól, czarny pieprz do smaku. sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy, 1,5 łyżeczki syropu klonowego, 1 łyżeczka octu balsamicznego. Wykonanie: Kapustę kroimy na drobne kawałki, zasypujemy solą i mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie kroimy paprykę

Jeść, by żyć w zdrowiu
Tarta dyniowo-mandarynkowa 155

dyni. Po powrocie do domu musiałam przygotować jakieś smakołyki na 1 listopadowe spotkanie z rodziną. I mimo wielu pomysłów, padło na wypiek z dynią. Dostałam od rodziców cały gar dyni, dlatego postanowiłam z części przygotować smakowity mus, jednak miałam trudne zadanie, ponieważ część mojej rodziny nie przepada za tym warzywem (w sumie sama nie pałam jej wielką miłością – lubię(...)mandarynek i taką papkę dodajemy do zmielonej dyni razem z żółtkami – całość szybko łączymy – chwilę gotujemy i wylewamy na przygotowany wcześniej blat.Do  oddzielnej miski wrzucamy białka i ubijamy gdy białka podwoją swoją objętość i stworzą sztywną pianę dodajemy stopniowo cukier – miksujemy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy ocet i mąkę chwilę mieszamy i wykładamy beze na przygotowaną tarte.Gotowe

Słodkie Przyjemności
Jesienna sałatka z pieczonych warzyw 40

uratuję, by zrobić tę sałatkę. Składniki :  połowa dyni hokkaido  2 bataty  2 buraki czerwone  duża cebula  kawałek kalafiora  1 pietruszka olej   6 liści kapusty pekińskiej  3 dymki  1 łyżeczka domowego pesto   4 łyżki dobrego oleju rzepakowego  3 łyżki octu jabłkowego  1 ząbek czosnku  sól  pieprz(...)pokrojone pieczone warzywa i drobno pokrojoną dymkę.  Olej, czosnek przepuszczony przez praskę i ocet umieścić w słoiczku i energicznie wymieszać.  Warzywa polać winegretem.  Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. ----- Podobne: mix pieczonych warzyw pieczone warzywa jesienne sabji z ziemniaków i dyni

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania