dynia w occie - 1020 przepisów (strona:30/68)

Sałatka z buraka à la caprese 324

plastry. Plastry buraka i plastry sera mozzarella  układamy naprzemiennie na sałacie, na wierzchu układamy mały świeży listek bazylii. Delikatnie buraki wcześniej skropiłam octem balsamicznym.  Doprawiamy sałatkę solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem,  posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika, dyni oraz orzeszkami piniowymi. The post Sałatka z buraka à la caprese appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Samsa – uzbeckie pierożki z mięsem 111

duża cebula – sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka wędzona wg smaku Do nadzienia można dodać ziemniaki lub dynię, pokrojone w drobną kostkę i zieleninę wg smaku – 1 żółtko do posmarowania pierożków – sezam do posypania Wodę wymieszać z octem, wlać do dużej miski, dodać jajko i sól. Wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć

Smaki Armine
Nadziewane bułeczki dynie na słodko i słono 95

Ostatnimi czasy bułeczki w kształcie dyni to jesienny hit. Nic dziwnego! Pulchne, urocze, proste w przygotowaniu i pysznie dyniowe idealnie wpisują się w rdzawy klimat jesieni i dywany szeleszczących liści :) Poszłam o krok dalej i postanowiłam wypełnić te krągłe, drożdżowe dynie jesiennymi pysznościami i to w dwóch wariantach...bo dlaczego nie? Obie wersje nadzień łączą jabłka, czyli owoce, na które(...)zaparzyć ulubioną herbatę i zatopić się w dyniowych przyjemnościach mieszczących sie w dłoni :) Nadziewane bułeczki dynie na słodko i słono Potrzebujesz: Na ciasto: 25g świeżych drożdży lub 7g suszonych drożdży 180ml letniego mleka 40g cukru 450g mąki pszennej 1 jajko 180g puree z pieczonej dyni Hokkaido lub piżmowej 40g roztopionego masła 1/3 łyżeczki soli bawełniany sznurek orzechy pekan/ orzechy włoskie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
ZUPA KREM Z BURACZKÓW Z PESTKAMI DYNI, ZIARNAMI CHIA, LNU I MIĘTĄ 94

świątecznej rozpuście proponuję Wam dla odmiany lekką wegańską zupę z czerwonych buraczków z dodatkiem pestek dyni, ziaren chia, lnu, limonką i miętą. Buraczki to źródło zdrowia, zwiększają odporność, pomagają w walce z wirusami, wzmacniają układ krwionośny, poprawiają przemianę materii. Zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia witamin i składników mineralnych, zwłaszcza potasu, wapnia, żelaza, są źródłem wapna, żelaza, błonnika, potasu, magnezu(...)blenderze zmiksuj całość. Dodaj syrop z agawy, sok z limonki, dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz również dodać odrobinę octu winnego. Wlej krem do miseczek, udekoruj jedną łyżką śmietanki sojowej, posyp ziarnami chia, lnu i pestkami dyni,  ułóż   listki mięty

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka z tortellini i szpinakiem 32

roszponkę itp) 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów 150 g pomidorków koktajlowych 125 g mozzarelli 100 g boczku (cienkie plastry) garść pestek dyni Sos: 1/3 szkl. oleju/oliwy 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki octu z czerwonego wina 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku Składniki na sos umieszczamy w zamykanym słoiczku(...)chrupko, na rozgrzanej, suchej patelni. W misce umieszczamy umyty i osuszony szpinak oraz listki roszponki, szczawiu itp, dodajemy pomidorki, tortellini, mozzarellę. Skrapiamy przygotowanym dressingiem. Całość posypujemy boczkiem oraz pestkami dyni

Smaki Na Talerzu
Tęczowa sałatka 143

sałat 100g pomidorków koktajlowych 150g żółtego wędzonego sera 350g mrożonego bobu 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 łyżka obranych pestek dyni 25g kiełków rzodkiewki przyprawa do kurczaka sól szczypta cukru oliwa Dressing: 30ml oliwy z oliwek 30ml octu winnego 1 łyżka miodu Wykonanie: 1. Fileta umyć, wysuszyć, pokroić na mniejsze kawałki , posypać przyprawą do kurczaka i odstawić(...)szczypty cukru, następnie wystudzić i obrać. 3. Pomidorki pokroić w ćwiartki, z papryk pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. 4. Ser wędzony pokroić w kostkę, a pestki dyni uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni. 5. Dressing: Dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki. 6. Na talerz wyłożyć mix sałat, pomidorki, bób, papryki, ser wędzony, kawałki kurczaka, kiełki rzodkiewki, na wierzchu

Szalona Kuchnia Eweliny
Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem 132

własnym) – razem z zalewą świeżo zmielony pieprz kilka listków bazylii do dekoracji pestki dyni do dekoracji garść zielonych oliwek bez pestek do dekoracji chlust oliwy do dekoracji Przepis na pomidorową sałatkę panzanella z tuńczykiem Sucharki ułożyć na talerzu. Pół szklanki wody wymieszać z octem. Polać tą mieszanką sucharki i ułożyć na nich posiekane i posolone ogórki z cebulą

Ugotowane pozamiatane
Placki pełnoziarniste z kukurydzą oraz karmelizowaną papryką 136

placki  3 jajka 2 garści kukurydzy Pół cukinii Pół pęczka szczypiorku 10 łyżek płatków owsianych 2-3 łyżki miksu pestek dyni i słonecznika Czubryca zielona, pieprz, sól Karmelizowane warzywa Czerwona papryka Pół czerwonej cebuli Ocet balsamiczny Pasta ajvar Łyżeczka miodu PLACKI Płatki owsiane oraz pestki zmielić na mąkę, część pestek można zostawić w większych kawałkach Cukinię zetrzeć na tarce

HealthyCreations
Lekkie konfitury ze śliwek, z dodatkiem octu winnego, rumu i korzennych przypraw 176

Akademii Kulinarnej Whirlpool razem z przedstawicielami Banków Żywności i dziennikarzy, pisałam już na blogu. Pamiętacie zapewne, ze wspólnie przygotowywaliśmy przetwory z dyni i śliwek. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne śliwki w octem winnym, korzennymi przyprawami i z rumem. To już ostatni dzwonek na przetwory ze śliwek, a te konfitury są naprawdę pyszne. Lekko kwaśne, bardzo aromatyczne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Smaczna sałatka 286

Składniki: 500 g brokułów, 150 g fety lub mozzarelli, 150 g pomidorów, 50 g sezamu i pestek z dyni (mogą być orzechy), 100 ml oleju lub oliwy z oliwek , 70 – 80 ml octu (6%), łyżka miodu, łyżka musztardy, ząbek czosnku, pieprz, sól. Przygotowanie: Brokuły podzielić na najmniejsze kawałki jakie się da. Ser pokroić i dodać do brokułów. Przełożyć do pojemnika

kulinarnajamka.blogspot.com
Jesienna sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i figami 146

patelniCynamonowy dressing:6 łyżek pasty tahini2 łyżki soku z cytryny2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy2 łyżki octu jabłkowego1 płaska łyżeczka cynamonu1 ząbek czosnkukilka łyżek wodysól, pieprzPrzygotowanie:Na talerzu ułożyć liście jarmużu, figi pokrojone na ćwiartki oraz dynię. Przygotować dressing, wkładając wszystkie składniki do kielicha blendera. Podczas miksowania dolewać powoli wodę, aż do utrzymania lejącej konsystencji. Doprawić solą

Food Square
Podpłomyki z botwinką 60

gorącej wody Botwinka z kozim serem: 1 pęczek botwinki 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżeczka masła 1 łyżka octu jabłkowego 200 ml. śmietanki 36% 150 g. roladki koziej dojrzewającej sól, pieprz Oraz: kilka listków botwinki lub/i szczawiku natka pietruszki olej z pestek dyni Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj olej i wlej wodę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto(...)pokrój w drobną kostkę. Liście botwinki posiekaj. Kozią roladkę pokrój w plasterki. Na patelni rozpuść masło. Wrzuć cebulę posiekaną w piórka, pokrojone buraczki i łodygi. Smaż 2 minuty. Dodaj ocet i liście botwinki. Wymieszaj i wlej śmietankę. Dopraw solą i pieprzem. Po 2 minutach gotowania wrzuć połowę koziej roladki pokrojonej w plasterki. Duś jeszcze minutę aż ser trochę się rozpuści

Delicious Place