rękami aby ciasto było gładkie, elastyczne i jednolite. Odkładamy w folii do lodówki. Składniki na farsz ok. 300 g obranej dyni ok.150 g białego sera solankowego, sera feta lub innego ulubionego, słonego ok. 150-200 g buraczków marynowanych w occie balsamicznym (u nas z Wootwórni) kilka plastrów wędzonego boczku 1 jajo + białko, które zostało z robienia ciasta(...)Prażone pestki dyni, ziarna słonecznika, konopi ("Euforia" Ziarenkowo) Marynata do dynioliwa z oliwek + olej rydzowy (opcjonalnie)sól, pieprzdużo tymianku i rozmarynu2- 3 ząbki czosnkuświeża natka pietruszki Przygotowanie Dynie obieramy ze skóry, wydrążamy pestki i kroimy w "mniej- więcej" kostkę. Wkładamy do miski i posypujemy sporą ilością soli i pieprzu, dodajemy zioła i czosnek obrany i pokrojony na kawałki
Symfonia Smakówłyżka oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, szczypta cukru, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. Oderwij kawałek folii aluminiowej, ułóż na niej główki czosnku i gałązki tymianku, polej ok. łyżką oliwy, dobrze w niej obtocz i zawiń folię tworząc mała paczuszkę. Ułóż ją na blasze razem z przekrojoną na pół dynią, przekrojonymi na pół i pozbawionymi(...)razem z pomidorami (pulsacyjnie, jeżeli chcesz, aby salsa miała wyczuwalną konsystencję). Salsę dopraw oliwą, octem balsamicznym, cukrem, solą i pieprzem. Czosnek rozpakuj z folii i wyciśnij ząbki do smażącej się cebuli (czosnek bo upieczeniu jest miękki, więc zrobisz to bez problemu). Zdejmij skórę z dyni, podziel na mniejsze części (powinna się właściwie rozpadać na pure) i włóż do garna
Chilli Czosnek i Oliwapapryki chili 2 łyżki soli Składniki zalewy: 0,8 kg przecieru pomidorowego (najlepiej własnego) 1 szkl. octu 0,4 kg cukru 2 łyżki bazylii 2 łyżki oregano 1 łyżka curry 1 łyżka papryki słodkiej Przygotowanie: Dynię, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, posypać solą, zamieszać i zostawić na 2 godz. Po 2 godz. odlać nadmiar soku
Dieta Rozdzielna i Zdrowieciasto 250 g mąki 1 jajko 2 żółtka 1 łyżka cukru pudru ekstrakt waniliowy szczypta soli 120 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka octu 1 łyżki spirytusu nadzienie 250 g białego sera 3-4 łyżki pure z dyni ekstrakt waniliowy ok. 1 łyżka cukru pudu dodatkowo foremki do rurek foremka w kształcie koła o śr. minimum 7 cm białko olej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatywędzonego na gorąco łososia (125g) 1/5 op. wędzonego twarogu około 150 g pomidorków koktajlowych 4 oliwki (można pominąć) garść pestek dyni sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy) 1 łyżka octu winnego sól, pieprz Kaszę gotujemy na sypko. Składniki na sos mieszamy. Dodajemy do kaszy. Dodajemy też pokrojone na pół pomidorki, podzielonego
Smaki Na Talerzusmaku. Składniki: (proporcje dowolne) mix dowolnych sałat papryczka chili parę plasterków wędzonego boczku pestki słonecznika / dyni kromki bułki ser cheddar słodka czerwona papryka olej rzepakowy do grzanek Składniki na sos winegret: 200 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 5 łyżek octu balsamicznego 1 łyżka musztardy dijon firmy KAMIS 1 łyżka miodu sól, pieprz zioła prowansalskie (opcjonalnie(...)ręką podprażyłam na niej pestki słonecznika. Idealnie pasują też pestki dyni. Teraz pozostało już tylko przełożyć do miski kolejno: ulubione sałaty, podsmażony boczek z chili, i pestki słonecznika. Mając już wszystkie składniki przygotowałam aksamitny sos winegret. Do miseczki wlałam orzechowy olej rzepakowy, ocet balsamiczny, musztardę dijon i miód. Doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam
potrawyregionalnesałat 2 nieduże buraki pieczone 2-3 brzoskwinie 1 mała cebula czerwona 50 g ser sałatkowego po 1 łyżce pestek słonecznika i dyni dressing: 4 łyżki oliwy, 2 łyżeczki musztardy (najlepiej francuskiej), 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki syropu klonowego Przygotowanie: Na talerzu układamy sałatę lub miks sałat. Buraki i brzoskwinie kroimy w cienkie plasterki, cebulę kroimy
Bon appetit mon amiePożywna i bardzo zdrowa Sałatka z selera naciowego, surowego brokuła, jabłka, żurawiny, orzechów włoskich i pestek dyni z makaronem pełnoziarnistym , polana dressingiem z oleju rydzowego, oliwy z oliwek, octu z czerwonego wina i miodu. Pyszna, chrupiąca sałatka na śniadanie, lunch lub kolację. Idealna do zabrania do szkoły lub pracy. Nazwałam tę sałatkę “Sałatką piękności” ze względu na obecność
Moja Delicjafeta lub bryndzy 1 pomidor ok 120 g (lub tyle samo koktajlowych) po 1 łyżeczce pestek słonecznika i pistacji (lub innych pestek np. dyni) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy po 1 łyżce oliwy i octu winnego (u mnie jabłkowy) Brokuły dzielimy na małe różyczki, wkładamy do garnka i zlewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1 minutę a następnie
Dzieje kuchennej Wiewiórypoł łyżeczki sody i proszku do pieczenia po pół łyżeczki imbiru i cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków szczypta soli szklanka puree z dyni 150 ml cukru trzcinowego po 1/2 szkl. oleju i mleka łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny lukier: cukier puder sok z cytryny Suche składnik łączymy w misce. W drugim naczyniu miksujemy mokre składniki
Dzieje kuchennej WiewióryJakiś czas temu z okazji tygodnia włoskiego w Lidlu dostaliśmy paczuszkę z kilkunastoma świetnymi produktami, które postanowiliśmy wykorzystać – między innymi: oliwę, pyszną
Kuchenne Wariacjełyżki soku z cytryny 2 szklanki upieczonych, obranych i pokrojonych w kostkę buraków ½ paczki rukoli 1 szklanka prażonych pestek dyni ¾ szklanki posiekanej pietruszki Sól i pieprz Sos: 2 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny + 1 i ½ łyżki octu jabłkowego 2 i ½ łyżki miodu 3 łyżki łagodnej musztardy Przygotowanie: Avocado skrop sokiem z cytryny, dodaj buraczki i pietruszkę, dopraw
Moja Mama Gotujebardzo fajny smak. Domowy, własnej roboty jest o niebo lepszy od takich ze sklepowych półek! :) Składniki na ketchup: 3 kg dyni 1 kg papryki czerwonej 1 kg cebuli sól Składniki na zalewę: 0,5 litra przecieru pomidorowego 1 szklanka octu 0,5 kg cukru 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej 1 łyżka papryki ostrej
Czerwona Porzeczkasamej piżmowej dyni także ;) Zimowe chilli z indykiem, dynią i jabłkową salsą Potrzebujesz: 700g dyni piżmowej lub hokkaido 400g mięsa z piersi indyka 1 puszkę krojonych pomidorów 1 puszkę czerwonej fasoli 1 dużą cebulę 200g pieczarek 2 łyżeczki miodu 50ml octu balsamicznego 1 papryczkę chili 1 łyżkę wędzonej papryki 1 łyżkę nasion kolendry 1 łyżeczkę czarnego pieprzu 1 łyżeczkę soli(...)cytryny sól pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego jogurt naturalny - do podania Sposób przyrządzenia: 1. W moździerzu umieść kolendrę, wędzoną paprykę, sól i pieprz - zmiażdż wszystko do połączenia. 2. Dynię obierz i wypestkuj, pokrój na mniejsze kawałki i obtocz w połowie przygotowanej mieszanki przypraw. 3. Dynię w przyprawach skrop olejem, wyłóż na blachę do pieczenia i piecz 25min
Kuchnia w Słońcu Skąpana