cukru trzcinowego lub opcjonalnie białego pół szklanki oleju pół szklanki kefiru 350 g mąki krupczatki 2 łyżeczki sody 2 łyżki octu pół łyżeczki soli 2 łyżeczki mielonego cynamonu 300 g surowego miąższu z dyni (starta na dużych oczkach, pokrojona w niedużą kostkę lub pół na pół) ½ szklanki prażonych orzechów laskowych Sposób wykonania: Orzechy prażymy na suchej patelni (ostrożnie aby się(...)pieczenia. Całe jajka (białka i żółtka) ubijamy mikserem z cukrem. Gdy całość się połączy i napowietrzy dodajemy po kolei olej, kefir, ocet oraz sypkie składniki: mąkę wymieszaną z sodą, solą i cynamonem. Na końcu dodajemy surowy miąższ dyni. W zależności od preferencji miąższ możemy zetrzeć na tarce, drobno posiekać lub obie te opcje pół na pół. Dokładamy przygotowane wcześniej orzechy
Pyry na Gazszczerze powiedziawszy nie ma żadnej filozofii w przygotowaniu takiej sałaty. Składniki - mix sałat różnego rodzaju - czarnuszka - pomidory , u mnie malinowe - oliwa z oliwek, sól i ocet balsamiczny - słonecznik - prażone migdały - pestki dyni i orzechy włoskie opcjonalnie - czerwona, żółta i zielona papryka Dodaj swoje ulubione składniki i ciesz się zdrową sałatką! Raduj się kolorami i latem! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnidyni. Tak bardzo je lubię ze względu na ciekawy smak, duże właściwości odżywcze i dobrą konsystencję. Kocham kombinować przy moich smarowidłach. Wrzucam do blendera co mam pod ręką, dodaję ziół i nierzadko wychodzi z tego naprawdę pyszna pasta. Dzisiejsza zasługuje na publikację. Polecam! Składniki na 400 ml pasty: 1 szklanka pestek dyni, 4 świeże pomidory, 2 łyżki octu jabłkowego
Jeść, by żyć w zdrowiupestek dyni 5 g ziaren słonecznika sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 5 ml oliwy z oliwek extra vergine 5 ml oleju z pestek dyni 10 ml oleju MCT opcjonalnie ocet balsamiczny Szpinak umyć i ususzyć. Najlepiej użyć szpinaku baby, który ma mniejsze i delikatniejsze liście. Ewentualnie duże można porwać lub pokroić. Szpinak wrzucić do miski lub wyłożyć
Ola la LCHFzbytnio o talię. Dziś na moim talerzu znalazły się pieczone buraki, rukola, awokado, zielony ogórek, jajko, orzechy nerkowca i natka pietruszki. Wszystko skropione dressingiem na bazie octu porzeczkowego i oleju z pestek dyni. Zajadałam tę pyszną sałatkę z kromką mojego bezglutenowego pieczywa chrupkiego . Było bardzo smakowicie. Czytaj więcej
Wiem co jemKeczup z cukinii już był, teraz pora na przetestowanie dyni. Przepis jest bardzo podobny, dodałam jedynie więcej czosnku i inne przyprawy. Keczup w tej wersji ma
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySUSZONYMI POMIDORAMI Składniki: 250 g makaronu muszelki 1/2 słoika suszonych pomidorów 100 g szynki parmeńskiej sałatkowy miks ziarenek np.Bakalland (lub: po 1 łyżeczce ziaren słonecznika, pestek dyni i orzeszków piniowych) 1 łyżka octu 1 ząbek czosnku 50 g parmezanu Przygotowanie: Makaron gotujemy. Szynkę kroimy na paski. Pomidory odsączamy z zalewy (zalewy nie wylewamy) i kroimy także w paski. Ziarenka
Bon appetit mon amietermoobieg ) lub 180°C ( grzałka góra-dół ). Dynię Hokkaido umyć. Przekroić w poprzek na pół. Wydrążyć pestki. Pokroić na 1 cm plastry. Każdy plaster przeciąć na pół. 1 mała dynia Hokkaido ok. 1 kg Marchewki umyć, obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie przeciąć w połowie. 600 g marchewki Marchewki i dynię wymieszać w misce z oliwą, szczyptą soli(...)dużej miski. 250 g kaszy quinoa (komosy ryżowej) W innej misce wymieszać ocet ze szczyptą soli. Rzodkiewki i jabłko pokroić w bardzo cieniutkie plasterki – najlepiej na szatkownicy do warzyw (mandolinie). Wrzucić do octu. Dodać drobno pokrojone chilli. Wymieszać i wstawić do lodówki. 1 łyżka octu jabłkowego 1 jabłko 4 rzodkiewki 1 papryczka chilli sól morska Przygotować dressing paprykowy: Pomarańczę sparzyć
Moja Delicjawymieszana dressingiem paprykowym z nutą pomarańczy. Do tego pikantne i chrupiące jabłko z rzodkiewką i chilli, marynowane w bardzo zdrowym occie jabłkowym. Wszystko udekorowane ziarenkami granatu i posiekanym szczypiorkiem. Sałatka do zjedzenia na ciepło lub zimno. Składniki: 1 mała dynia Hokkaido ok. 1 kg 600 g marchewki 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 250 g kaszy quinoa (komosy(...)ryżowej) 1 łyżka octu jabłkowego 1 jabłko 1 papryczka chilli bez pestek 4 rzodkiewki 1/2 granatu garść szczypiorku do dekoracji sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Składniki dressingu paprykowego: 250 g pieczonej czerwonej papryki w zalewie 4 łyżki dowolnej mieszanki orzechów, uprażonych na suchej patelni (np. włoskie, nerkowce, migdały, pistacje) 1 pomarańcza 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy
Moja Delicjapietruszki, bazylia świeża sól, pieprz 1 łyżeczka bazylii 1łyżeczka oregano 5 łyżek oleju rzepakowego sos: 1/4 szklanki oliwy z oliwek przyprawa do sałatek 1 łyżka octu winnego 4 łyżki wody Batat i dynię obieram, batat kroję w słupki, dynię kroję w kostkę. Paprykę kroję w paski. Warzywa przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, olej rzepakowy, oregano, bazylię i mieszam
wesoła kuchniaszynki w jednym kawałku 1 łyżeczka soli pieprz kolendra rozmaryn jałowiec szczypta chili 3 ząbki czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka brązowego cukru 1 dynia hokkaido 600 g ziemniaków 1 łyżka suszonych grzybów sproszkowanych 4 łyżki śmietany szczypta estragonu suszona papryka olej Szynkę należy umyć i osuszyć. Przyprawy takie jak sól, kolendra, rozmaryn, jałowiec, czosnek(...)chili włożyć do moździerza i dobrze utłuc, dodać oliwę i ocet balsamiczny cukier, wymieszać i tą marynatą natrzeć mięso, umieścić w naczyniu żaroodpornym i odstawić do lodówki do drugiego dnia. Obracać co kilka godzin. Piekarnik nagrzać do 200 st , mięso okryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Następnie obrać ziemniaki, pokroić w ćwiartki , posypać solą, pieprzem, rozmarynem i papryką
Gotowanie jest łatweplasterki. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć kilka minut -ciągle mieszając- aż por zmięknie. Dodać miód i ocet balsamiczny i chwilę mieszać aż płyny odparują i por pokryje się glazurą. Odstawić do ostygnięcia. Na patelni rozpuścić masło i usmażyć na nim pestki dyni i słonecznika na złoto. Odstawić do ostygnięcia. W misce rozmieszać zaczyn z wodą. Dodać mąki i wymieszać
UgotujmyTo.plzucca dolce". Poprosiłam Marię z bloga Sicilia Si o ratunek w kwestii przepisu. I Maria wysłała mi ten przepis. Ale z wersją smażoną z octem. Zaprezentuję ją następnym razem. 1 średnia dynia ( nie polecam makaronowej) 6 łyżek białego wina 3 łyżeczki cukru trzcinowego GARŚĆ LISTKÓW MIĘTY 3-4 ząbki czosnku oliwa z oliwek ok 2 łyżki sól
AZgotuj!octu ryżowegosólPrzygotowanie:Bób i kaszę gryczaną ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. Bób wyłuskać i wymieszać z kaszą, daktylami i prażonymi pestkami dyni. Przygotować sos z soku z limonki, posiekanej papryczki, sosu sojowego, octu ryżowego i miodu. Zalać nim sałatkę, wymieszać i doprawić solą. Sałatkę odstawić na 30 minut, a później można się nią już zajadać
Food Squareorzechów włoskich 4 łyżki suszonej żurawiny 1 czerwona papryka około 20 czarnych oliwek 8 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego sól, pieprz Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Dużą blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Dynię kroimy w kostkę, wysypujemy na blachę, skrapiamy 4 łyżkami oliwy z oliwek, posypujemy niewielką ilością soli, mieszamy i wstawiamy do nagrzanego(...)minut do namoczenia. Po tym czasie odlewamy wodę. Do dużej miski wlewamy pozostałe 4 łyżki oliwy oraz ocet balsamiczny, dodajemy sól i pieprz, mieszamy. Do miski wsypujemy liście jarmużyu, miks sałat, pokrojoną w paski paprykę, pokrojone na pół oliwki, żurawinę, upieczoną dynię (nie trzeba jej studzić) oraz uprażone orzechy. Wszystko razem dokładnie mieszamy
Qchnia po prostu