Babka dyniowa z orzechami laskowymi 162cukru trzcinowego lub opcjonalnie białego pół szklanki oleju pół szklanki kefiru 350 g mąki krupczatki 2 łyżeczki sody 2 łyżki octu pół łyżeczki soli 2 łyżeczki mielonego cynamonu 300 g surowego miąższu z dyni (starta na dużych oczkach, pokrojona w niedużą kostkę lub pół na pół) ½ szklanki prażonych orzechów laskowych Sposób wykonania: Orzechy prażymy na suchej patelni (ostrożnie aby się(...)pieczenia. Całe jajka (białka i żółtka) ubijamy mikserem z cukrem. Gdy całość się połączy i napowietrzy dodajemy po kolei olej, kefir, ocet oraz sypkie składniki: mąkę wymieszaną z sodą, solą i cynamonem. Na końcu dodajemy surowy miąższ dyni. W zależności od preferencji miąższ możemy zetrzeć na tarce, drobno posiekać lub obie te opcje pół na pół. Dokładamy przygotowane wcześniej orzechy
Pyry na Gaz
Lekka sałatka na każdą okazję 133szczerze powiedziawszy nie ma żadnej filozofii w przygotowaniu takiej sałaty. Składniki - mix sałat różnego rodzaju - czarnuszka - pomidory , u mnie malinowe - oliwa z oliwek, sól i ocet balsamiczny - słonecznik - prażone migdały - pestki dyni i orzechy włoskie opcjonalnie - czerwona, żółta i zielona papryka Dodaj swoje ulubione składniki i ciesz się zdrową sałatką! Raduj się kolorami i latem! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni
SMACZNA I ZDROWA PASTA KANAPKOWA (z pestek dyni i pomidorów) 173dyni. Tak bardzo je lubię ze względu na ciekawy smak, duże właściwości odżywcze i dobrą konsystencję. Kocham kombinować przy moich smarowidłach. Wrzucam do blendera co mam pod ręką, dodaję ziół i nierzadko wychodzi z tego naprawdę pyszna pasta. Dzisiejsza zasługuje na publikację. Polecam! Składniki na 400 ml pasty: 1 szklanka pestek dyni, 4 świeże pomidory, 2 łyżki octu jabłkowego
Jeść, by żyć w zdrowiu
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, FETĄ I MALINAMI (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 254pestek dyni 5 g ziaren słonecznika sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 5 ml oliwy z oliwek extra vergine 5 ml oleju z pestek dyni 10 ml oleju MCT opcjonalnie ocet balsamiczny Szpinak umyć i ususzyć. Najlepiej użyć szpinaku baby, który ma mniejsze i delikatniejsze liście. Ewentualnie duże można porwać lub pokroić. Szpinak wrzucić do miski lub wyłożyć
Ola la LCHF
Sałatka z pieczonych buraków i awokado z jajkiem 245zbytnio o talię. Dziś na moim talerzu znalazły się pieczone buraki, rukola, awokado, zielony ogórek, jajko, orzechy nerkowca i natka pietruszki. Wszystko skropione dressingiem na bazie octu porzeczkowego i oleju z pestek dyni. Zajadałam tę pyszną sałatkę z kromką mojego bezglutenowego pieczywa chrupkiego . Było bardzo smakowicie. Czytaj więcej
Wiem co jem
Keczup z dyni 350Keczup z cukinii już był, teraz pora na przetestowanie dyni. Przepis jest bardzo podobny, dodałam jedynie więcej czosnku i inne przyprawy. Keczup w tej wersji ma
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską 189SUSZONYMI POMIDORAMI Składniki: 250 g makaronu muszelki 1/2 słoika suszonych pomidorów 100 g szynki parmeńskiej sałatkowy miks ziarenek np.Bakalland (lub: po 1 łyżeczce ziaren słonecznika, pestek dyni i orzeszków piniowych) 1 łyżka octu 1 ząbek czosnku 50 g parmezanu Przygotowanie: Makaron gotujemy. Szynkę kroimy na paski. Pomidory odsączamy z zalewy (zalewy nie wylewamy) i kroimy także w paski. Ziarenka
Bon appetit mon amie
Sałatka z kaszy quinoa z pieczoną dynią i marchewką 134termoobieg ) lub 180°C ( grzałka góra-dół ). Dynię Hokkaido umyć. Przekroić w poprzek na pół. Wydrążyć pestki. Pokroić na 1 cm plastry. Każdy plaster przeciąć na pół. 1 mała dynia Hokkaido ok. 1 kg Marchewki umyć, obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie przeciąć w połowie. 600 g marchewki Marchewki i dynię wymieszać w misce z oliwą, szczyptą soli(...)dużej miski. 250 g kaszy quinoa (komosy ryżowej) W innej misce wymieszać ocet ze szczyptą soli. Rzodkiewki i jabłko pokroić w bardzo cieniutkie plasterki – najlepiej na szatkownicy do warzyw (mandolinie). Wrzucić do octu. Dodać drobno pokrojone chilli. Wymieszać i wstawić do lodówki. 1 łyżka octu jabłkowego 1 jabłko 4 rzodkiewki 1 papryczka chilli sól morska Przygotować dressing paprykowy: Pomarańczę sparzyć
Moja Delicja
Sałatka z kaszy quinoa z pieczoną dynią i marchewką 205wymieszana dressingiem paprykowym z nutą pomarańczy. Do tego pikantne i chrupiące jabłko z rzodkiewką i chilli, marynowane w bardzo zdrowym occie jabłkowym. Wszystko udekorowane ziarenkami granatu i posiekanym szczypiorkiem. Sałatka do zjedzenia na ciepło lub zimno. Składniki: 1 mała dynia Hokkaido ok. 1 kg 600 g marchewki 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 250 g kaszy quinoa (komosy(...)ryżowej) 1 łyżka octu jabłkowego 1 jabłko 1 papryczka chilli bez pestek 4 rzodkiewki 1/2 granatu garść szczypiorku do dekoracji sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Składniki dressingu paprykowego: 250 g pieczonej czerwonej papryki w zalewie 4 łyżki dowolnej mieszanki orzechów, uprażonych na suchej patelni (np. włoskie, nerkowce, migdały, pistacje) 1 pomarańcza 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy
Moja Delicja
Sałatka w kolorach jesieni 196pietruszki, bazylia świeża sól, pieprz 1 łyżeczka bazylii 1łyżeczka oregano 5 łyżek oleju rzepakowego sos: 1/4 szklanki oliwy z oliwek przyprawa do sałatek 1 łyżka octu winnego 4 łyżki wody Batat i dynię obieram, batat kroję w słupki, dynię kroję w kostkę. Paprykę kroję w paski. Warzywa przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, olej rzepakowy, oregano, bazylię i mieszam
wesoła kuchnia
Pieczona szynka, pieczone ziemniaczki, pieczona dynia hokkaido i sos grzybowy 181szynki w jednym kawałku 1 łyżeczka soli pieprz kolendra rozmaryn jałowiec szczypta chili 3 ząbki czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka brązowego cukru 1 dynia hokkaido 600 g ziemniaków 1 łyżka suszonych grzybów sproszkowanych 4 łyżki śmietany szczypta estragonu suszona papryka olej Szynkę należy umyć i osuszyć. Przyprawy takie jak sól, kolendra, rozmaryn, jałowiec, czosnek(...)chili włożyć do moździerza i dobrze utłuc, dodać oliwę i ocet balsamiczny cukier, wymieszać i tą marynatą natrzeć mięso, umieścić w naczyniu żaroodpornym i odstawić do lodówki do drugiego dnia. Obracać co kilka godzin. Piekarnik nagrzać do 200 st , mięso okryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Następnie obrać ziemniaki, pokroić w ćwiartki , posypać solą, pieprzem, rozmarynem i papryką
Gotowanie jest łatwe
Chleb z porem karmelizowanym i pestkami 204plasterki. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć kilka minut -ciągle mieszając- aż por zmięknie. Dodać miód i ocet balsamiczny i chwilę mieszać aż płyny odparują i por pokryje się glazurą. Odstawić do ostygnięcia. Na patelni rozpuścić masło i usmażyć na nim pestki dyni i słonecznika na złoto. Odstawić do ostygnięcia. W misce rozmieszać zaczyn z wodą. Dodać mąki i wymieszać
UgotujmyTo.pl
Pieczona dynia z białym winem 194zucca dolce". Poprosiłam Marię z bloga Sicilia Si o ratunek w kwestii przepisu. I Maria wysłała mi ten przepis. Ale z wersją smażoną z octem. Zaprezentuję ją następnym razem. 1 średnia dynia ( nie polecam makaronowej) 6 łyżek białego wina 3 łyżeczki cukru trzcinowego GARŚĆ LISTKÓW MIĘTY 3-4 ząbki czosnku oliwa z oliwek ok 2 łyżki sól
AZgotuj!
Sałatka z bobu, kaszy gryczanej i daktyli 211octu ryżowegosólPrzygotowanie:Bób i kaszę gryczaną ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. Bób wyłuskać i wymieszać z kaszą, daktylami i prażonymi pestkami dyni. Przygotować sos z soku z limonki, posiekanej papryczki, sosu sojowego, octu ryżowego i miodu. Zalać nim sałatkę, wymieszać i doprawić solą. Sałatkę odstawić na 30 minut, a później można się nią już zajadać
Food Square
Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem, żurawiną i orzechami włoskimi 107orzechów włoskich 4 łyżki suszonej żurawiny 1 czerwona papryka około 20 czarnych oliwek 8 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego sól, pieprz Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Dużą blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Dynię kroimy w kostkę, wysypujemy na blachę, skrapiamy 4 łyżkami oliwy z oliwek, posypujemy niewielką ilością soli, mieszamy i wstawiamy do nagrzanego(...)minut do namoczenia. Po tym czasie odlewamy wodę. Do dużej miski wlewamy pozostałe 4 łyżki oliwy oraz ocet balsamiczny, dodajemy sól i pieprz, mieszamy. Do miski wsypujemy liście jarmużyu, miks sałat, pokrojoną w paski paprykę, pokrojone na pół oliwki, żurawinę, upieczoną dynię (nie trzeba jej studzić) oraz uprażone orzechy. Wszystko razem dokładnie mieszamy
Qchnia po prostu